Cara kuruskan badan

1,845 views

Published on

"Bagaimana Pendedahan Tips Ini Boleh Membakar Lemak Dan Kuruskan Badan Anda Dengan Pantas!"
Pemasalahan berat badan di Malaysia menjadi satu fenomena yang luar biasa kerana kebanyakannya rakyat Malaysia mempunyai berat badan yang berlebihan yang berketelaluan. Permasalahan ini berpunca daripada faktor pemakanan sekarang yang dipengaruhi oleh pemakanan barat dan kurangnya senaman badan seseorang rakyat Malaysia itu sendiri. Oleh itu, entri kali ini adalah untuk mengampaikan informasi tips dan cara bagaimana untuk menguruskan badan dengan pantas. Antara Tips dan caranya ialah:
Cara kuruskan badan 1:
Untuk tips pertama ini, anda perlukan dua biji lobak merah dan sebiji timun. Kemudian, buang kulit kedua-dua buah tersebut dan perah untuk dapatkan airnya. Selepas itu, campurkan perahan dengan sebiji limau nipis dan bancuh sehingga sebati. Anda boleh minum sebanyak dua kali sehari sehingga mencapai berat badan yang diimpikan.
Alasannya? – Lobak dan limau nipis mengandungi banyak antioksida didalamnya. Antioksida ini dapat meneutralkan radikal bebas dan seterusnya menjadikan sistem hormon badan anda menjadi seimbang. Jadi lemak-lemak bebas dapat disingkirkandengan mudah.
Cara Kuruskan Badan 2:
Jangan tinggalkan sarapan. Anda mungkin ingin kurangkan pengambilan makanan kerana berdiet. Lalu anda abaikan sarapan. Tetapi, tindakan itu adalah kurang bijak.
Alasanya? - Ini kerana, apabila anda telah berlaparsemalaman kemudian tidak bersarapan. Kandungan glukosa dalam badan boleh menjadi rendah dan mengakibatkan masalah fisiologi seperti pening dan pitam. Jadi, apabila tiba waktu lunch, anda mungkin mengambil makanan secara berlebihan. Oleh itu, jangan tinggalkan sarapan walau hanya dengan sebiji buah epal.
Cara Kuruskan Badan 3:
Kurma sebagai makanan pagi. Dengan pengambilan beberapa biji kurma sebagai sarapan, ianya mampu mengenyangkan dan membekalkan tenaga di sepanjang pagi. Malah, anda mungkin masih berasa kenyang sehingga tengahari. Dengan itu, anda tidak perlu makan dengan banyak di waktu lunch. Anda bukan sahaja dapat berdiet, malah mampu berjimat.
Alasannya? – Kurma mengandungi jumlah glukosa yang sangat tinggi. Glukosa ini dapat memberikan tenaga yang secukupnya kepada badan untuk melakukan tugas harian. Berbanding makanan pagi yang berjenis kuih muih atau nasi, ia sebenarnya mengandungi tinggi kolestrol beserta karbohidrat.
Cara Kuruskan Badan 4:
Ambil makanan kaya serat dengan banyak pada waktu makan. Contoh makanan kaya serat adalah; buah-buahan, sayur-sayuran, vitamin, mineral, dan bijiran penuh.
Alasannya? - Makanan seperti itu mempunyai kuantitikalori yang rendah tetapi kaya dengan diet serat yang diperlukan oleh oleh tubuh setiap hari.
Cara Kuruskan Badan 5:
Sediakan buah-buahan dan sayuran berwarna hijau,oren dan kuning pada waktu makan. Contohnya; brokoli, lobak, dan buah-buahan sitrus (e.g. limau). Makanan seperti itu mempunyai sifat antioksida yang tinggi dan boleh diambil sebanyak lima atau lebih hidangan pada setiap

Published in: Health & Medicine
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,845
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cara kuruskan badan

  1. 1. http://bagaimana-cara-cara.blogspot.com“Setiap Bagaimana Ada Cara Penyelesaiannya!” "Bagaimana Pendedahan Tips Ini Boleh Membakar Lemak Dan Kuruskan Badan Anda Dengan Pantas!"Pemasalahan berat badan di Malaysia menjadi satu fenomena yang luar biasakerana kebanyakannya rakyat Malaysia mempunyai berat badan yang berlebihanyang berketelaluan. Permasalahan ini berpunca daripada faktor pemakanansekarang yang dipengaruhi oleh pemakanan barat dan kurangnya senaman badanseseorang rakyat Malaysia itu sendiri. Oleh itu, entri kali ini adalah untukmengampaikan informasi tips dan cara bagaimana untuk menguruskan badandengan pantas. Antara Tips dan caranya ialah:Cara kuruskan badan 1:Untuk tips pertama ini, anda perlukan dua biji lobak merah dan sebiji timun.Kemudian, buang kulit kedua-dua buah tersebut dan perah untuk dapatkan airnya.Selepas itu, campurkan perahan dengan sebiji limau nipis dan bancuh sehinggasebati. Anda boleh minum sebanyak dua kali sehari sehingga mencapai berat badanyang diimpikan.Alasannya? – Lobak dan limau nipis mengandungi banyak antioksida didalamnya.Antioksida ini dapat meneutralkan radikal bebas dan seterusnya menjadikan sistemhormon badan anda menjadi seimbang. Jadi lemak-lemak bebas dapatdisingkirkandengan mudah.
  2. 2. http://bagaimana-cara-cara.blogspot.com“Setiap Bagaimana Ada Cara Penyelesaiannya!”Cara Kuruskan Badan 2:Jangan tinggalkan sarapan. Anda mungkin ingin kurangkan pengambilan makanankerana berdiet. Lalu anda abaikan sarapan. Tetapi, tindakan itu adalah kurang bijak.Alasanya? - Ini kerana, apabila anda telah berlaparsemalaman kemudian tidakbersarapan. Kandungan glukosa dalam badan boleh menjadi rendah danmengakibatkan masalah fisiologi seperti pening dan pitam. Jadi, apabila tiba waktu lunch, anda mungkin mengambil makanan secara berlebihan. Oleh itu, jangantinggalkan sarapan walau hanya dengan sebiji buah epal.Cara Kuruskan Badan 3:Kurma sebagai makanan pagi. Dengan pengambilan beberapa biji kurma sebagaisarapan, ianya mampu mengenyangkan dan membekalkan tenaga di sepanjangpagi. Malah, anda mungkin masih berasa kenyang sehingga tengahari. Dengan itu,anda tidak perlu makan dengan banyak di waktu lunch. Anda bukan sahaja dapatberdiet, malah mampu berjimat.Alasannya? – Kurma mengandungi jumlah glukosa yang sangat tinggi. Glukosa inidapat memberikan tenaga yang secukupnya kepada badan untuk melakukan tugasharian. Berbanding makanan pagi yang berjenis kuih muih atau nasi, ia sebenarnyamengandungi tinggi kolestrol beserta karbohidrat.Cara Kuruskan Badan 4:Ambil makanan kaya serat dengan banyak pada waktu makan. Contoh makanankaya serat adalah; buah-buahan, sayur-sayuran, vitamin, mineral, dan bijiran penuh.Alasannya? - Makanan seperti itu mempunyai kuantitikalori yang rendah tetapikaya dengan diet serat yang diperlukan oleh oleh tubuh setiap hari.Cara Kuruskan Badan 5:Sediakan buah-buahan dan sayuran berwarna hijau,oren dan kuning pada waktumakan. Contohnya; brokoli, lobak, dan buah-buahan sitrus (e.g. limau). Makananseperti itu mempunyai sifat antioksida yang tinggi dan boleh diambil sebanyak limaatau lebih hidangan pada setiap hari.Cara Kuruskan Badan 6:Pastikan kadar pengambilan kolesterol di bawah 300 mg pada setiap hari.Bagaimana? Kurangkan lemak haiwan di waktu makan yang boleh meningkatkankadar kolesterol dalam darah. Anda boleh realisasikannya dengan memilih dagingkurang lemak dan produk tenusu rendah lemak.Alasannya? – Lemak adalah jenis tenaga yang terakhir sekali digunakan olehbadan. Jadi kebanyakkan lemak yang diambil tidak digunakan dan ia disimpandibawah tisu. Lemak inilah yang membentuk badan anda menjadikannya ia tidakmenarik.
  3. 3. http://bagaimana-cara-cara.blogspot.com“Setiap Bagaimana Ada Cara Penyelesaiannya!”Cara Kuruskan Badan 7:Pastikan sumber protein dalam diet harian. Pertama, anda perlu kurangkanpengambilan gula dan karbohidrat yang boleh meningkatkan berat badan anda.Kemudian, ambil sarapan yang kaya protein seperti minum susu segar dan sebijitelur. Semasa lunch pula, makan makanan seperti sup sayur atau ayam bersama nasiseparuh dan sebiji epal. Apakah hasilnya? Tubuh akan menyimpan lebih banyaktenaga untuk menjalankan aktiviti sehingga keesokkan hari.Cara Kuruskan Badan 8:Lakukan aktiviti yang banyak pergerakan. Apabila anda ingin menjadi kurus, andapasti terbayang aktiviti berjoging atau masuk ke gym yang melibatkan kos. Andasebenarnya mempunyai pilihan iaitu dengan membuat aktiviti berjalan kaki sahaja.Ianya lebih mudah, murah dan menyeronokkan. Tambahan pula, aktiviti itu cukupuntuk menjana tenaga dengan melatih paru-paru dan jantung untuk bekerja. Untukmakluman anda, dalam setiap hari anda boleh melakukan aktiviti berjalan sebanyak10,000 langkah sahaja.Amalan 10,000 langkah setiap hari mampu membakar lemak anda dibahagian pehadan juga perut. Jadi ia memudahkan anda mengurangkan berat badan anda ke tahapyang diingini. Adakah anda fikir sukar untuk membuat 10,000 langkah dalam masasehari? Bagi saya cara itu senang sahaja. Antara aktiviti yang boleh anda lakukanuntuk mencapai 10,000 langkah adalah seperti: 1. Berjalan-jalan dalam shopping kompleks dalam masa lebih 2 jam.Untuk ke setiap destinasi, anda boleh parking kereta jauh sedikit dari tempat yang anda tuju. 2. Membersihkan rumah dengan menyapu serta mengelap lantai sebuah rumah. Ini bukan sahaja dapat menceriakan lagi rumah anda namun ia dapat memberikan anda satu senaman yang boleh menguruskan badan anda. 3. Berjalan kaki meronda-ronda taman dalam masa 2 jam.Cara Kuruskan Badan 9:Lakukan sedikit aktiviti selepas makan. Pada kebiasaannya, diri anda merasa beratdan mengantuk selepas makan. Apa kata anda membuat sedikit perubahan denganberjalan-jalan atau menaikki tangga selepas selesai makan.Alasannya? - Ianya membantu untuk membakar sebahagian kalori dari makananyang anda makan itu tadi. Tetapi, jangan pula terlalu mendesak. Ini kerana, andabaru habis makan dan mungkin boleh mendatangkan masalah lain.
  4. 4. http://bagaimana-cara-cara.blogspot.com“Setiap Bagaimana Ada Cara Penyelesaiannya!”Cara Kuruskan Badan 10:Makan adalah satu keperluan, jadi jangan tak makan. Ini kerana, makanan adalahsumber kepada tenaga. Anda kurang makan, maka penggunaan tenaga menjadikurang mengakibatkan tubuh anda akan mengalami kejutan. Perkara ini bolehmenyebabkan kadar metabolisma anda menjadi rendah. Apabila hal ini berlaku,badan anda akan mula membakar otot untuk menggantikan makanan. Selepas itu,beratbadan anda tidak akan berada pada tahap yang ideal.Cukup tips dan cara untuk kuruskan badan buat kali ini, semogaartikal kali bermanfaat buat anda. Apa yang saya sarankansupaya anda pratis dan lakukan kesemua tips teori yang telahdikongsikan dalam entri ini untuk makanan dan senamanseharian anda. Ikuti sambungan 10 tips lagi yang lebih hebat danpower pada tips rahsia yang akan datang! Hanya Di Blog: http://bagaimana-dan-cara.blogspot.com “Setiap Bagaimana Ada Cara Penyelesaiannya!” Bakar Lemak Dengan Pantas >> http://bit.ly/10SRmnc <<

×