1913-1985
María Caballer Moll
2º Batxillerat B
L’obra poètica:
• Té un caràcter absolutament original.
• Profunditat temàtica:
○Síntesi de tradicions literàries que cont...
Aspectes principals de la poesia:
 Referències culturals i literàries:
Construïda a partir de les grans tradicions
liter...
 Mites de creació pròpia
○ Sinera: associat al món de la infantesa i a la pàtria del poeta.
○ Sepharad: que s’identifica ...
 Estil simbòlic i al·legòric:
Les imatges i els símbols són fonamentals:
○ Símbols construïts a partir d’imatges de la n...
Temes principals de la poesia:
 Preocupació per Catalunya i el seu destí:
Reflexió sobre la història i el destí de Sepharad.
Proposa la reconciliació ...
Registres:
 Registre líric o elegíac:
Reflexió sobre l’amor com a centre temàtic.
Remarcable el to elegíac.
Expressa l...
 Registre satíric:
Remarca situacions grotesques, tipus i fets
de la vida real i quotidiana.
 Registre civil:
S’adreça...
♦La pell de brau:
A vegades és necessari i forçós
que un home mori per un poble,
però mai no ha de morir tot un poble
per ...
♦La pell de brau (2)
No saps que les aixetes s’han fet
perquè no hi ragi l’aigua
i les cases perquè hi passis
més saludabl...
♦Cementiri de Sinera:
Els meus ulls ja no saben
sinó contemplar dies
i sols perduts.
Com sento
rodar velles tartanes
pels ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Salvador espriu, 2010

1,064 views

Published on

Published in: Spiritual, Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,064
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
419
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Salvador espriu, 2010

 1. 1. 1913-1985 María Caballer Moll 2º Batxillerat B
 2. 2. L’obra poètica: • Té un caràcter absolutament original. • Profunditat temàtica: ○Síntesi de tradicions literàries que conté. ○Compromís cívic amb el país i la llengua.
 3. 3. Aspectes principals de la poesia:  Referències culturals i literàries: Construïda a partir de les grans tradicions literàries i espirituals de la humanitat. Proporcionen al poeta mites, símbols, al·legories i temes. Exemples: ○ La mitologia de l’antic Egipte. ○ La mitologia grega. ○ La Bíblia.
 4. 4.  Mites de creació pròpia ○ Sinera: associat al món de la infantesa i a la pàtria del poeta. ○ Sepharad: que s’identifica amb Espanya.  Mites històrics ○ (Israel)  Mites extrets de diverses mitologies ○ Grega ○ Egípcia ◙ Presència de mites:
 5. 5.  Estil simbòlic i al·legòric: Les imatges i els símbols són fonamentals: ○ Símbols construïts a partir d’imatges de la natura i del món de la infantesa de l’autor. ○ Símbols provinents de conceptes creats pel poeta amb el suport de les tradicions culturals i literàries que coneix.
 6. 6. Temes principals de la poesia:
 7. 7.  Preocupació per Catalunya i el seu destí: Reflexió sobre la història i el destí de Sepharad. Proposa la reconciliació entre els pobles i cultures que hi viuen. Tema de caire civil relacionat amb el realisme històric. ○ La pell de brau (1960) : Hi reflexiona sobre la història i el destí de Sepharad (Espanya). Proposa la reconciliació entre els pobles i cultures que hi viuen.
 8. 8. Registres:  Registre líric o elegíac: Reflexió sobre l’amor com a centre temàtic. Remarcable el to elegíac. Expressa l’enyorança del món perdut a causa de la Guerra Civil.
 9. 9.  Registre satíric: Remarca situacions grotesques, tipus i fets de la vida real i quotidiana.  Registre civil: S’adreça a la col·lectivitat amb un missatge de to moral molt elevat.
 10. 10. ♦La pell de brau: A vegades és necessari i forçós que un home mori per un poble, però mai no ha de morir tot un poble per un home sol: recorda sempre això, Sepharad. Fes que siguin segurs els ponts del diàleg i mira de comprendre i estimar les raons i les parles diverses dels teus fills. Que la pluja caigui a poc a poc en els sembrats i l'aire passi com una estesa mà suau i molt benigna damunt els amples camps. Que Sepharad visqui eternament en l'ordre i en la pau, en el treball, en la difícil i merescuda llibertat. Registre civil: El poema proclama la necessitat de superar l’Espanya de la dictadura del general Franco mitjançant la recuperació dels valors del diàleg i el respecte mutu entre els diversos pobles de l’Estat espanyol.
 11. 11. ♦La pell de brau (2) No saps que les aixetes s’han fet perquè no hi ragi l’aigua i les cases perquè hi passis més saludable fred, i els trens i els camins per al suport del meritori nivell de la general felicitat? Com que no vol mai ploure, és clar que no hi ha llum, i amb el diner no compres res del que vols i perversament necessites, excepte l’entrada per al futbol de les festes o per a la intangible cursa nacional Registre satíric : Petita elegia d’un món i un temps feliços que s’han perdut per sempre i que només es recuperen gràcies a la memòria i el record.
 12. 12. ♦Cementiri de Sinera: Els meus ulls ja no saben sinó contemplar dies i sols perduts. Com sento rodar velles tartanes pels rials de Sinera! Al meu record arriben olors de mar vetllada per clars estius.Perdura en els meus dits la rosa que vaig collir. I als llavis, oratge, foc, paraules esdevingudes cendra Registre líric o elegíac: Amb el recurs de la ironia es retrata la postguerra, època caracteritzada per la degradació de les condicions de vida, la misèria i la llibertat controlada dels ciutadans.

×