какво трябва да знаем по човекът и природата в Iii клас

39,014 views

Published on

5 Comments
10 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
39,014
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
10,039
Actions
Shares
0
Downloads
851
Comments
5
Likes
10
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

какво трябва да знаем по човекът и природата в Iii клас

  1. 1. Какво трябва да знаем по човекът и природата в III клас Тела и вещества ТЯЛО - всяко нещо, което се среща в природата илие направено от човека.ТЕЛА ОТ ПРИРОДАТА са скалите, планините, облаците ...ТЕЛА, НАПРАВЕНИ ОТ ЧОВЕКА са моливът, книгата, телевизорът ... ВИДОВЕ ТЕЛА :НЕЖИВИ ТЕЛА са камъни, стол, тетрадка ...ЖИВИ ТЕЛА са растенията, човека и животните.ТЕЛАТА са съставени от МАТЕРИАЛИ.МАТЕРИАЛИТЕса ВЕЩЕСТВА, които хората използват в строителството,промишлеността и за други цели. МАТЕРИАЛИТЕ БИВАТ:ИЗКУСТВЕНИ – пластмаса, стъкло...ЕСТЕСТВЕНИ - дърво, памук... ТЕЛАТА имат :обем, маса и формаОБЕМ - мястото, което едно тяло заема.Тези, които заемат повече място имат по-голям обем.МАСА - показва колко е веществото в едно тяло.
  2. 2. ФОРМА :  ТВЪРДИТЕ ТЕЛА- имат форма.  ТЕЧНОСТИТЕ–нямат форма. Теприемат формата на съда,в който се намират.  ГАЗОВЕТЕ– нямат форма. Те приемат формата на съда,в който са затворени.ИЗВОД:ТВЪРДИТЕ ТЕЛАимат собственаФОРМА,МАСА И ОБЕМ-камък, стол, тиган...ТЕЧНОСТИТЕимат собственаМАСА И ОБЕМ, но нямат собствена форма – вода,бензин, олио.ГАЗОВЕТЕимат собственаМАСА, но нямат собствен обем и форма –водните пари,въздухът. СВОЙСТВА НА МАТЕРИАЛИТЕ: ВКУС ЦВЯТ ПРОЗРАЧНОСТ ТВЪРДОСТ ЗДРАВИНА МЕКОСТ ЕЛАСТИЧНОСТ КОВКОСТ РАЗТВОРИМОСТ КРЕХКОСТ МАГНИТНИ ТОПЛОПРОВОДИМОСТВЕЩЕСТВАТА НЕ СЕ променят, ако тялото се разтроши или се стрие на прах.ВЕЩЕСТВАТА СЕ променят при горене – превръщат се в други вещества.
  3. 3. ВОДАТАе безцветна прозрачна течност, която няма вкус и мирис. Има собствен обем и маса,но няма собствена форма. Добър разтворител е, включително и на въздух, и енеобходима за организмите. АГРЕГАТНИ СЪСТОЯНИЯ НА ВОДАТА :ТВЪРДО ТЕЧНО И ГАЗООБРАЗНО.ЛЕД ВОДА ПАРИ ВОДАТА се ИЗПАРЯВА, ВТЕЧНЯВА, ЗАМРЪЗВА, ТОПИ.Водата замръзва при температура под 0°, а се топи при температура над 0°.Водата се изпарява при 100 ° . КРЪГОВРАТ НА ВОДАТА:непрекъснатото движение на водата между земята и облаците и преминаването ѝ отедно в друго агрегатно състояние.
  4. 4. ВЪЗДУХЪТе прозрачен, няма цвят, мирис и вкус. По-лек е от водата. Намира се навсякъдеоколо нас.Има маса,но няма собствена форма и обем.Поддържа горенето,добър изолатор е и е необходим за дишането на организмите.- хората, растенията и животните.В зависимост от начина на хранене и обработката на храната разглеждаме двеосновни групи:САМОСТОЙНО ХРАНЕНЕ – растенията;НЕСАМОСТОЙНО ХРАНЕНЕ -животните и гъбите.В зависимост от движенията, които извършват също разглеждаме две основнигрупи :СВОБОДНО СЕ ПРИДВИЖВАТОТ ЕДНО НА ДРУГО МЯСТО – животните;НЕ СЕ ПРИДВИЖВАТ- растенията и гъбите - те могат да движат само свои отделничасти, но са прикрепени към почвата или други места с корени, което не позволявасамостоятелното придвижване от едно на друго място.

×