Aids

511 views

Published on

εργασία στο μάθημα της Βιολογίας

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
511
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Aids

 1. 1. Γιάννα Φουρνάρη Λένα Σεδίκου
 2. 2. Ο ιός ΗΙV Το AIDS προκαλείται από τον ιό ΗΙV πού προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου δηλαδή την “άμυνα” του οργανισμού μας. Αυτό το καταφέρνει με τον εξής τρόπο: Χρησιμοποιεί το RNA για την παραγωγή DNA και έτσι αναμειγνύεται με το φυσιολογικό γενετικό υλικό του κυττάρου . Οι ασθενείς δεν πεθαίνουν από τον ίδιο τον ιό αλλά από άλλες ασθένειας που οφείλονται σε αυτόν. Ο ιός μεταδίδεται μέσω του αίματος, του σπέρματος, των κολπικών υγρών και από μητέρα σε παιδί στον τοκετό. Χαρακτηριστικό του HIV είναι η μεγάλη περίοδος επώασης καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από 10 χρόνια από την μόλυνση. Απεικόνιση του HIV Η δράση του HIV στο DNAΦυσιολογικό DNA
 3. 3. Ομάδες υψηλού κινδύνου  Ομοφυλόφιλοι άνδρες( κυρίως όσοι αλλάζουν συχνά συντρόφους) Τοξικομανείς ( εξ αιτίας της κοινής χρήσης συρίγγων) Όσοι κάνουν συχνά μεταγγίσεις αίματος Εκδιδόμενα άτομα Όσοι αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους χωρίς τη λήψη προφυλάξεων
 4. 4. Συμπτώματα και στάδια Υπάρχουν 3 κύρια στάδια της HIV λοίμωξης: η οξεία λοίμωξη, η κλινική λανθάνουσα περίοδος και το AIDS. Το καθένα παρουσιάζεται με διαφορετικά συμπτώματα:  οξεία μόλυνση: Είναι η αρχική περίοδος μετά την μόλυνση και συχνά εκδηλώνεται σαν μία απλή γρίπη. Τα συχνότερα συμπτώματα είναι: πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες, πονόλαιμος, εξάνθημα στο δέρμα , πονοκέφαλος, ναυτία ,πληγές στο στόμα κλπ. Διαρκούν 3-4 εβδομάδες.  Λανθάνουσα περίοδος: Ακολουθεί την οξεία μόλυνση και διαρκεί συνήθως 8 χρόνια. Σε αυτήν την περίοδο δεν υπάρχουν συμπτώματα εκτός από το τέλος της που τα συμπτώματα είναι ίδια με της οξείας φάσης και απώλεια βάρους. Παρόλο που τα συμπτώματα εμφανίζονται προς το τέλος ο ασθενής μπορεί να μεταδίδει τον ιό.(για αυτό και θεωρείται <<ύπουλος ιός>> και εξαπλώνεται εύκολα).  ΑIDS: Εμφανίζεται συνήθως 10 χρόνια μετά την μόλυνση . Σύμπτωμα θεωρείται η ευαισθησία σε ακόμα και ασήμαντες ασθένειες ειδικότερα αν είναι συχνές και επαναλαμβανόμενες.(εξ αιτίας της <<κατάρρευσης>> του ανοσοποιητικού συστήματος). Έτσι ο ασθενής εμφανίζει πνευμονίες, μηνιγγίτιδα, φυματίωση απώλεια βάρους, και μορφές καρκίνου που προκαλούνται από ιούς (πχ καρκίνος της μήτρας). Ακόμα έχει μόνιμο πυρετό, αδυναμία, νυχτερινούς ιδρώτες, μωβ ή κόκκινα εξανθήματα .
 5. 5. Χαρακτηριστικό εξάνθημα AIDS Πόνος και πρήξιμο στους λεμφαδένες σύμπτωμα του aids
 6. 6. Στατιστικά για το AIDS και την εξάπλωσή του
 7. 7.  Βλέπουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο στην Υποσαχάρια Αφρική. (5% του πληθυσμού)  Μικρότερη διάδοση έχει το AIDS στην Αν. Ασία. (ο,10 %)  Συνολικά στον κόσμο οι φορείς και οι πάσχοντες από AIDS είναι 34,2 εκατομμύρια.
 8. 8. Επιδημιολογικά στοιχεία για το AIDS στην Ελλάδα
 9. 9.  Από τα παραπάνω παρατηρούμε κυρίως ότι: • Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται ραγδαία μεταξύ των τοξικομανών τα 2 τελευταία χρόνια πιθανότατα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. • Μεταξύ των ομοφυλόφιλων παρατηρείται σημαντική μείωση πιθανόν χάρη στην καλύτερη ενημέρωση.
 10. 10. Νέες περιπτώσεις AIDS ανά έτος Παρατηρούμε συνεχή αύξηση των νέων λοιμώξεων με ιδιαίτερες εξάρσεις το 1999 και το 2010-2012.
 11. 11. Αντιμετώπιση Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία για τον ιό του ΑΙDS. Ωστόσο για τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον HIV, τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν βοηθήσει στην αλλαγή της πορείας της νόσου. Μπορεί να μην σκοτώνουν τον ιό αλλά λειτουργούν έτσι ώστε να καθυστερούν ή να εμποδίζουν τον πολλαπλασιασμό του. Η αντιρετροϊκή θεραπεία έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να επιμηκύνουν την διάρκεια και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Για αυτό και στις αναπτυγμένες χώρες οι θάνατοι έχουν μειωθεί συγκριτικά με τις χώρες του τρίτου κόσμου.
 12. 12. Πρόληψη Η καλύτερη πρόληψη για το AIDS είναι η ενημέρωση. Πρέπει οι έφηβοι να ενημερώνονται έγκαιρα και υπεύθυνα. Ακόμα η χρήση προφυλακτικού επιβάλλεται. Τέλος οι πάσχοντες πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού. Παγκόσμια ημέρα για το ΑΙDS όποτε υπάρχει και μεγάλη πληροφόρηση έχει οριστεί η 1η Δεκεμβρίου. Σήμερα γίνεται προσπάθεια για την δημιουργία εμβολίου.
 13. 13. Κοινωνική πλευρά Σήμερα υπάρχει έντονος κοινωνικός αποκλεισμός των φορέων του AIDS. Η κυριότερη αιτία για αυτό είναι η παραπληροφόρηση και διάφοροι μύθοι για τον ιό. Για παράδειγμα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με την χειραψία, το φιλί, με σταγονίδια κλπ.
 14. 14. Βιβλιογραφία  Βικιπαίδεια  www.tumblr.com  www.madata.gr  www.hivaids.gr  www.aimodiagnosi.gr  www.keelpno.gr  www.avert.org  Ενημερωτικό CD για ΑIDS

×