Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ellen Duff\’s portfolio


Published on

selection of works from my first two years of architecture school at Northeastern University

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ellen Duff\’s portfolio

  1. 1. ellen duff 1
  2. 2. “architecture...a product of happy peoples and a thing which in itself produces happy peoples.” -Le Corbusier 2 portfolio
  3. 3. 5 table of contents south boston public library 11 south boston middle school 19 thick thin project: 3 spaces 23 art museum addition project 27 villa savoye re-design 33 art work 3
  4. 4. 4 portfolio
  5. 5. After a site analysis in the South End of Boston, I designed a new branch for the Boston Public Library. The proposed building is on the site of a subway stop and is surrounded by a meshing of different types of neighborhoods. south boston public library 5
  6. 6. ) )) )) ) ) ))) Bo ok ) )))) The lowest level is for children’s books, located toward the most noisy side of the street. The next floor is for the general reading stacks, having the closest accessibility to the reading area. The top level is for research, and is adjacent to the quieter side of the site. 6 portfolio
  7. 7. The idea for my building is the concept of ‘wrapping around the community’. This is accomplished by placing three separate book stack areas around a central reading room. The type of stacks on each floor deals with the noise level of the surrounding area around the site. 7
  8. 8. 8 portfolio
  9. 9. 9
  10. 10. 10 portfolio
  11. 11. A proposed site massing for a school was designed to reflect the rhythm, landscape, and culture of surrounding neighborhoods after analysis of the site. south boston middle school 11
  12. 12. courtyard urban plaza urban space For the proposed site massing, I held the continuous street edge School Program from the neighboring blocks to create a corner condition. For the school part of the site, I decided classrooms on a form that not only meshed with the neighboring homes, but also created two separate urban administration spaces. The first space is more open to the urban surrounding, while the interior is very orthogonal and closed in for private usage, auditorium common to those in the blocks surrounding the area. 12 portfolio
  13. 13. N Top: View of massing from the public garden, located southwest of the site in the site plan. 13
  14. 14. As the project progressed, a class room module was designed to place into the school. In the module, groups of five classrooms were arranged to dedicate a learning environment to each grade level. A common area was placed in the center with views to the second level ‘specialty’ classrooms, as seen in section. 14 portfolio
  15. 15. 15
  16. 16. 16 portfolio
  17. 17. 17
  18. 18. 18 portfolio
  19. 19. The first project given in my freshman year of architecture school was to design three distinct spaces within a given grid using 9’ and 15’ walls. I chose to apply the principles of layering, tension and compression, and spiraling to create a guide through the spaces. thick thin project: 3 spaces 19
  20. 20. As seen in the plan, the placement of walls creates spiraling through- out the three spaces in order to maximize the area given. The repetition of horizontals creates a layering effect that allows light to guide the circulation. 20 portfolio
  21. 21. Top: The usage of differing wall heights create tension while in walkways so that when entering the spaces there is a sense of release. Bottom: The three distinct spaces are side by side in the center of the plan. 21
  22. 22. 22 portfolio
  23. 23. Two paintings in the Museum of Fine Art in Boston were to be placed in separate rooms of an existing art museum for a special exhibit. The two separate rooms were designed after an analysis of each painting. art museum addition project 23
  24. 24. 1 1 2 1 2 Above are the two paintings that are placed in the art museum addition. To the right is where they are placed in the space. 24 portfolio
  25. 25. The stairs that link the two gallery spaces create a tensional quality. At the beginning of the stair, the circulation is wide and open, while in the main stretch is long and dark, with a light at the end. This allows a sense of release when entering the second exhibition space. 25
  26. 26. 26 portfolio
  27. 27. After studying some of Le Corbusier’s projects, such as the Carpenter Center and the Villa Savoye, his five points of architecture were implemented in a residential project. villa savoye re-design 27
  28. 28. The split levels show how family living is on the top floor, service on the bottom, and a combination of the two in between. solarium The circulation is towards the site of the pre-existing building in order to open the views for the main living areas. terrace circulation hanging garden kitchen circulation studio bedroom kitchen terrace bedroom bath bedroom living area terrace circulation bath bedroom work space circulation garage 28 portfolio
  29. 29. Above: A rendering showing the ribbon windows, roof garden, and pilotis similar to that of the Villa Savoye by Le Corbusier. Right: A hand drawing shows the proportions of the building along with the central outdoor living area. The other main living areas are directly beside this space in order to optimize the views and natural lighting of the site. 29
  30. 30. entrance garage workroom bath maid’s room 1st Floor 1 1/2 Floor dining room kitchen living room patio 30 portfolio
  31. 31. bedroom bath bedroom outdoor terrace hanging garden studio master bedroom 2nd Floor 2 1/2 Floor solarium 31
  32. 32. 32 portfolio
  33. 33. A series of artwork. To the left is “still life of fruit” -colored pencil. art work 33
  34. 34. “staircase” -colored pencils 34 portfolio
  35. 35. “the coliseum” -oil pastels 35
  36. 36. ellen duff architecture student northeastern university 336. 907. 2418 36 portfolio