Familjet e të përgëzuarve me xhenet Sahabe të përgëzuar me xhenet
<ul><li>Këtë temë e kemi të posaçëruar për disa nga shokët e Profetit a.s, të cilët ishin të përgëzuar me xhenet, por jo n...
Dhjetë të përgëzuarit me xhenet, të cilët janë të njohur nga të gjithë, janë : <ul><li>1. Ebu Bekri , </li></ul><ul><l...
Umu Hiram <ul><li>Umu Hiram, një nga të përgëzuarat me xhenet </li></ul><ul><li>Një ditë, Profeti a.s ndodhej në shtëpinë ...
<ul><li>Umu Hiram i tha:”O i dërguar i Zotit! Lutju Zotit që të jem edhe unë nga kjo ushtri!” </li></ul><ul><li>Profeti a....
<ul><li>Umu Hiram edhe pse ishte grua, kishte vullnet dhe vendosmëri të lartë. Vullneti i saj mund të krahasohet me atë të...
<ul><li>Umu Hiram lufton në det </li></ul><ul><li>Duke qenë se muslimanët e Gadishullit Arabik nuk kishin eksperiencë në l...
<ul><li>Thotë Profeti a.s në një hadith tjetër, ku përmend detin :”Kush thotë pas çdo namazi tridhjetë e tre herë subhanal...
Ebu Ubejde <ul><li>Ebu Ubejde dhe deti </li></ul><ul><li>Teksa flasim mbi detin dhe Umu Hiram, le të përmendim një ndodhi ...
<ul><li>Ishte hera e parë që sahabët shihnin një balenë dhe në ato përmasa gjigande. Ata hëngrën nga mishi i balenës dhe u...
<ul><li>Pasi i dëgjoi dhe e pa vetë mishin e balenës, Profeti a.s u tha :”Më jepni dhe mua një copë prej tij!” </li></ul><...
Katër të përgëzuara me xhenet <ul><li>Në një hadith, i dërguari i Zotit thotë :”Janë përsosur shumë burra, kurse nga gratë...
Katër të përgëzuara me xhenet <ul><li>Një ditë, teksa Profeti a.s ishte në shoqërinë e Hadixhes, zbret Xhibrili a.s dhe i ...
<ul><li>Kur dijetarët e komentojnë këtë hadith, thonë:”Shpërblimi jepet sipas punës dhe veprave.” Hadixheja ishte një amvi...
<ul><li>Një herë ndodheshim në një takim me disa gra dhe kur filluan të prezantohen, njëra prej tyre u prezantua si doktor...
<ul><li>Në këtë çast ndërhyra unë dhe i thashë:”Ngrije kokën o motër dhe thuaj me krenari që je amvisë. Një amvisë shtëpie...
 
<ul><li>Një amvisë që edukon mirë fëmijët e saj, padyshim që qëndron më lart se çdo grua tjetër që ka ngjitur shkallët e k...
<ul><li>Salahudin Ejubij, Muhamed Fatihu, Sejfudin Kutz dhe shumë figura të tjera ishin rezultat i një edukimi dhe përkujd...
<ul><li>Për shkak se ishte amvisë dhe merrej me edukimin e fëmijëve, Hadixheja u përgëzua me xhenet. Ajo edukoi Umu Kulthu...
<ul><li>Gruaja e tretë që përmendet në hadith dhe që ishte dhe ajo e përgëzuar me xhenet, ishte Asija, gruaja e Faraonit. ...
<ul><li>Ishte vetë gruaja e Faraonit, Asija ajo që e morri dhe e edukoi. Për këtë dhe durimin e saj ndaj Faraonit, u përgë...
Xhafer ibnu Ebi Talib <ul><li>Xhafer ibnu Ebi Talib, nga të përgëzuarit me xhenet </li></ul><ul><li>Nga ata që janë përgëz...
<ul><li>Nga të përgëzuarit me xhenet është dhe Bilal ibnu Rebah, muezini i të dërguarit të Zotit. Një ditë, Profeti a.s e ...
<ul><li>Nga të përgëzuarit me xhenet është dhe Bilal ibnu Rebah, muezini i të dërguarit të Zotit. Një ditë, Profeti a.s e ...
Al-Fatiha <ul><li>Në një transmetim tjetër, Profeti a.s i tha :”Sa herë që hyj në xhenet, dëgjoj zërin e këpucëve të tua,...
<ul><li>Ngaqë Bilali e respektonte vazhdimisht një traditë të tillë, kishte fituar një gradë të tillë. </li></ul><ul><li>E...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Sahabe Të PëRgëZuar Me Xhenet

2,257 views

Published on

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,257
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
37
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sahabe Të PëRgëZuar Me Xhenet

 1. 1. Familjet e të përgëzuarve me xhenet Sahabe të përgëzuar me xhenet
 2. 2. <ul><li>Këtë temë e kemi të posaçëruar për disa nga shokët e Profetit a.s, të cilët ishin të përgëzuar me xhenet, por jo nga dhjetë të njohurit me këtë cilësi. Përveç dhjetë figurave të njohura të përgëzuara me xhenet, ka dhe disa sahabe të tjerë që janë përgëzuar nga Profeti a.s me xhenet, por që nuk janë përmendur me dhjetë të mësipërmit. </li></ul>
 3. 3. Dhjetë të përgëzuarit me xhenet, të cilët janë të njohur nga të gjithë, janë : <ul><li>1. Ebu Bekri , </li></ul><ul><li>2. Umer ibnul Hattabi , </li></ul><ul><li>3. Uthman ibnu Affani , </li></ul><ul><li>4. Ali ibnu Ebi Talibi , </li></ul><ul><li>5. Abdurrahman ibnu Aufi , </li></ul><ul><li>6. Ebu Ubejde ibnul Xherrah , </li></ul><ul><li>7. Talha ibnu Ubejdullah , </li></ul><ul><li>8. Zubejr ibnul Avam , </li></ul><ul><li>9. Seid ibnu Zejd , </li></ul><ul><li>10. Sad ibnu Ebi Vekkas </li></ul><ul><li>Këta të dhjetë janë përmendur në një hadith të Profetit a.s dhe për këtë janë më të njohur. Ndërkohë që të përgëzuarit me xhenet nga Profeti a.s janë më të shumtë. </li></ul>
 4. 4. Umu Hiram <ul><li>Umu Hiram, një nga të përgëzuarat me xhenet </li></ul><ul><li>Një ditë, Profeti a.s ndodhej në shtëpinë e Umu Hiram dhe gjatë bisedës i tha :”Do të vijnë njerëz nga umeti im, të cilët do të sulmojnë nga deti. Ata do e meritojnë xhenetin.” </li></ul><ul><li>Profeti a.s përmendi detin në veçanti, pasi muslimanët e parë kishin frikë nga deti, për shkak se gjatë gjithë jetës kishin jetuar në shkretëtirë larg brigjeve të detit. Muslimanët i filluan lundrimet detare vetëm gjatë zgjerimit të territoreve. </li></ul>
 5. 5. <ul><li>Umu Hiram i tha:”O i dërguar i Zotit! Lutju Zotit që të jem edhe unë nga kjo ushtri!” </li></ul><ul><li>Profeti a.s i tha :”Ti do të jesh prej tyre.” </li></ul><ul><li>Pas Kalifatit të Ebu Bekrit, Umerit dhe Uthmanit, erdhi periudha e zgjerimit të territoreve islame në mënyrë masive. Muslimanët asokohe kishin arritur në Egjypt dhe kishin dalë në mesdhe. Më pas filluan sulmet nga deti, ku pjesë e këtyre sulmeve u bë dhe Umu Hiram me një grup sahabesh të tjerë. Ajo mbeti e vrarë në këto përpjekje bashkë me një sërë sahabesh të tjerë. </li></ul>
 6. 6. <ul><li>Umu Hiram edhe pse ishte grua, kishte vullnet dhe vendosmëri të lartë. Vullneti i saj mund të krahasohet me atë të njëqind burrave. Të tilla ishin gratë muslimane të cilat u edukuan nga i dërguari i Zotit dhe direkt nga zbulesa hyjnore. Ato merrnin pjesë në luftra dhe uronin të përshkonin dhe detin për të luftuar në rrugën e Zotit të madhëruar. Edhe pse nuk dinte not dhe mund të mbytej, vullneti që e karakterizonte për të përhapur fjalën e Zotit e bënte të mos i hyjë në sy asnjë pengesë dhe vështirësi. </li></ul><ul><li>Gjatë Kalifatit të Uthman ibnu Affanit, u ndërtua flota e parë islame në historinë e muslimanëve . </li></ul>
 7. 7. <ul><li>Umu Hiram lufton në det </li></ul><ul><li>Duke qenë se muslimanët e Gadishullit Arabik nuk kishin eksperiencë në lundrimet detare, me hadithin e mësipërm Profeti a.s synonte që t’i lidhë muslimanët me jetën detare. Kur përmendi hadithin e mësipërm, Profeti a.s buzëqeshi. Ai e përmend detin në shumë hadithe dhe kjo për t’i përgatitur shokët e tij dhe muslimanët që t’ju shtohet dashuria dhe lidhja me detin. </li></ul>
 8. 8. <ul><li>Thotë Profeti a.s në një hadith tjetër, ku përmend detin :”Kush thotë pas çdo namazi tridhjetë e tre herë subhanallah, elhamdulilah, Allahu ekber, do i falen gjynahet edhe sikur t’i ketë si shkuma e detit .” </li></ul><ul><li>Duke qenë se shumica e sipërfaqes së globit është e mbuluar me ujë deti, edhe shkuma që formohet mbi sipërfaqen e detrave është e madhe. Kështu, nëse dikush ka gjynahe aq sa ka deti shkumë, do i falen nëse vepron sipas hadithit të mësipërm. </li></ul>
 9. 9. Ebu Ubejde <ul><li>Ebu Ubejde dhe deti </li></ul><ul><li>Teksa flasim mbi detin dhe Umu Hiram, le të përmendim një ndodhi ku protagonist është Ebu Ubejde ibnul Xherrah, besniku i këtij umeti. Vetë i dërguari i Zotit, e ngarkoi atë me një detyrë. Ai bashkë me treqind kalorës do të udhëtonin drejt detit të kuq. Kur arritën atje, ushqimet që kishin marrë me vete u mbaruan, duke mos u mbetur asgjë. Të uritur, ata u ulën duke lutur Zotin që t’i furnizojë me diçka për të ngrënë. Asnjë prej tyre nuk dinte gjë mbi detin dhe fshehtësitë e tij dhe si mund t’i ndihmonte dhe furnizonte Zoti në breg të detit. Ajo që ndodhi është se deti nxorri në breg një balenë të madhe dhe të ngordhur. </li></ul>
 10. 10. <ul><li>Ishte hera e parë që sahabët shihnin një balenë dhe në ato përmasa gjigande. Ata hëngrën nga mishi i balenës dhe u ngopën me të. Pasi u ngopën, dikush pyeti nëse u lejohej të ushqeheshin me atë mish apo jo. </li></ul><ul><li>Ebu Ubejde u përgjigj:”Ne do të marrim një sasi mishi që t’ia tregojmë të dërguarit të Zotit dhe ta pyesim nëse na lejohet konsumimi i tij apo jo.” </li></ul><ul><li>Kur arritën në Medine, ata i rrëfyen të dërguarit të Zotit rreth asaj që u kishte ndodhur dhe i treguan një pjesë të mishit të balenës. </li></ul>
 11. 11. <ul><li>Pasi i dëgjoi dhe e pa vetë mishin e balenës, Profeti a.s u tha :”Më jepni dhe mua një copë prej tij!” </li></ul><ul><li>Atëherë, sahabët e kuptuan që mishi i peshkut është hallall edhe nëse është i ngordhur. Me këtë rast, edhe Profeti a.s hëngri mish peshku (balene) për herë të parë. </li></ul>
 12. 12. Katër të përgëzuara me xhenet <ul><li>Në një hadith, i dërguari i Zotit thotë :”Janë përsosur shumë burra, kurse nga gratë nuk janë përsosur vetëmse katër prej tyre: Merjemja vajza e Imranit, Asija gruaja e Faraonit, Fatimeja vajza e Muhamedit dhe Hadixhe bintu Huvejlid”. </li></ul><ul><li>Emrat e këtyre katër grave janë përmendur edhe në hadithe të tjera, ku cilësohen se ato janë nga banorët e xhenetit. </li></ul>
 13. 13. Katër të përgëzuara me xhenet <ul><li>Një ditë, teksa Profeti a.s ishte në shoqërinë e Hadixhes, zbret Xhibrili a.s dhe i thotë:” O Muhamed, përshëndete Hadixhen nga ana e Zotit dhe përgëzoje me një pallat prej diamanti në xhenet. Aty nuk do të ndjejë as lodhje as mërzitje”. </li></ul>Thotë Profeti a.s rreth vajzës së tij Fatimes :”Fatimeja është pjesë e imja.” Ai e përgëzoi me xhenet Fatimen, ashtu siç ka përgëzuar edhe Aliun r.a.
 14. 14. <ul><li>Kur dijetarët e komentojnë këtë hadith, thonë:”Shpërblimi jepet sipas punës dhe veprave.” Hadixheja ishte një amvisë e shkëlqyer, një edukatore shumë e mirë e fëmijëve dhe bashkëshorte e denjë. Për këto cilësi, ajo meritoi një gradë dhe shpërblim të tillë. </li></ul>
 15. 15. <ul><li>Një herë ndodheshim në një takim me disa gra dhe kur filluan të prezantohen, njëra prej tyre u prezantua si doktoreshë, një tjetër si dekane fakulteti e kështu me radhë. Kur i erdhi radha një gruaje që nuk punonte por qëndronte në shtëpi me fëmijët, asaj i erdhi zor dhe me kokë të ulur dhe fytyrë të skuqur tha:”Unë jam filania. Nuk punoj asgjëkundi dhe jam e mbyllur në shtëpi.” Të gjithë ia ngulën sytë me habi. </li></ul>
 16. 16. <ul><li>Në këtë çast ndërhyra unë dhe i thashë:”Ngrije kokën o motër dhe thuaj me krenari që je amvisë. Një amvisë shtëpie që merret me edukimin e fëmijëve të saj, gëzon një respektin e të gjithëve. Një amvisë qëndron më lart seç qëndron një doktoreshë apo profesore.” </li></ul>
 17. 18. <ul><li>Një amvisë që edukon mirë fëmijët e saj, padyshim që qëndron më lart se çdo grua tjetër që ka ngjitur shkallët e karrierës. Kjo, pasi një grua e tillë edukon dhe nxjerr breza të suksesshëm. A nuk ishin të suksesshëm shokët e Profetit a.s, pikërisht pasi ishin edukuar nga nëna dhe amvisa të suksesshme? </li></ul>
 18. 19. <ul><li>Salahudin Ejubij, Muhamed Fatihu, Sejfudin Kutz dhe shumë figura të tjera ishin rezultat i një edukimi dhe përkujdesi familjar. Ata ishin rezultat i punës së palodhshme të nënave të tyre. </li></ul><ul><li>Sot një amvise i vjen zor të thotë se është amvisë dhe se merret vetëm me punët e shtëpisë dhe edukimin e fëmijëve. Në fakt, të jesh amvisë dhe të edukosh fëmijët është nderi më i madh që mund t’i bëhet një nëne. </li></ul>
 19. 20. <ul><li>Për shkak se ishte amvisë dhe merrej me edukimin e fëmijëve, Hadixheja u përgëzua me xhenet. Ajo edukoi Umu Kulthumin, Rukajen dhe Fatimen, të cilat ishin të suksesshme në jetën e tyre. Hadixheja, kjo nënë e nderuar dhe bashkëshorte modele, sakrifikoi kohën, pasurinë dhe gjithçka tjetër. Për këtë, ajo merritoi të përgëzohej me xhenet që në jetën e kësaj bote. </li></ul><ul><li>Kështu, si Fatimeja si nëna e saj Hadixheja, ishin të përgëzuara me xhenet nga Profeti a.s. </li></ul>
 20. 21. <ul><li>Gruaja e tretë që përmendet në hadith dhe që ishte dhe ajo e përgëzuar me xhenet, ishte Asija, gruaja e Faraonit. </li></ul><ul><li>Ashtu si Umu Hiram, edhe Asija ka një lidhje të çuditshme me detin. Siç e dimë, nëna e Musait a.s e hodhi foshnjen e saj Musanë në det, me qëllim që të mos e vrasin ushtarët e Faraonit. Zoti bëri që arka ku ishte vendosur Musai të ndalojë mu përpara shtëpisë së Faraonit. Atë e gjeti, e morri dhe u kujdes për të vetë familja e Faraonit. Ishte kujdesi hyjnor ai që e shpëtoi, me qëllim që kur të rritej ky foshnje të bëhej shkak për shpëtimin e një populli të tërë nga zgjedha e Faraonit. . </li></ul>
 21. 22. <ul><li>Ishte vetë gruaja e Faraonit, Asija ajo që e morri dhe e edukoi. Për këtë dhe durimin e saj ndaj Faraonit, u përgëzua me xhenet. </li></ul><ul><li>Kurse gruaja e katërt e përgëzuar me xhenet është Merjemja a.s, vajza e Imranit. Ajo është një heroinë dhe modeli më i mirë për vajzat e ndershme dhe të moralshme. Mosha kur ajo lindi profetin Isa a.s, ishte vetëm gjashtëmbëdhjetë vjeçe. </li></ul><ul><li>Ajo u përball dhe u ballafaqua me shoqërinë ku jetonte dhe duroi të gjithë presionet ndaj saj, duke kërkuar durim dhe forcë nga Zoti i madhëruar. </li></ul><ul><li>Nëse ne flasim mbi të përgëzuarit me xhenet nga shokët e Profetit a.s dhe njerëz të tjerë që kanë jetuar para tij, kjo tregon mëshirën dhe mirësitë e islamit. </li></ul>
 22. 23. Xhafer ibnu Ebi Talib <ul><li>Xhafer ibnu Ebi Talib, nga të përgëzuarit me xhenet </li></ul><ul><li>Nga ata që janë përgëzuar me xhenet, është dhe Xhafer ibnu Ebi Talibi. Vetë Profeti a.s thotë në një hadith :”Hyra në xhenet dhe pashë që Xhaferi fluturonte bashkë me melekët.” </li></ul><ul><li>Xhaferit iu prenë të dy duart në betejën Mu’te, të cilat Zoti ia kompensoi me dy krahë fluturues në xhenet. </li></ul>
 23. 24. <ul><li>Nga të përgëzuarit me xhenet është dhe Bilal ibnu Rebah, muezini i të dërguarit të Zotit. Një ditë, Profeti a.s e pyeti Bilalin:” O Bilal! Çfarë ke vepruar që më ke paraprirë në xhenet? Kur hyra në xhenet gjatë Miraxhit, dëgjova zërin e këpucëve tua.” </li></ul>
 24. 25. <ul><li>Nga të përgëzuarit me xhenet është dhe Bilal ibnu Rebah, muezini i të dërguarit të Zotit. Një ditë, Profeti a.s e pyeti Bilalin:” O Bilal! Çfarë ke vepruar që më ke paraprirë në xhenet? Kur hyra në xhenet gjatë Miraxhit, dëgjova zërin e këpucëve tua.” </li></ul>بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمـَنِ الرَّحِيمِ
 25. 26. Al-Fatiha <ul><li>Në një transmetim tjetër, Profeti a.s i tha :”Sa herë që hyj në xhenet, dëgjoj zërin e këpucëve të tua, ku njëra godet tjetrën duke ecur.” . </li></ul>
 26. 27. <ul><li>Ngaqë Bilali e respektonte vazhdimisht një traditë të tillë, kishte fituar një gradë të tillë. </li></ul><ul><li>E lusim Zotin që të përgëzuarit me xhenet, t’i bëjë shembullin dhe modelin tonë më të mirë. </li></ul><ul><li>Paqja e Zotit qoftë mbi ju! </li></ul><ul><li>[email_address] </li></ul>

×