Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ce am invatat din chestionarul despre farmacisti

474 views

Published on

Concluziile mini-chestionarului despre farmacisti
www.farmacist.info

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Ce am invatat din chestionarul despre farmacisti

  1. 1. Elisabeta Baiceanu Andrei Baiceanu 04/2015 Ce am invatat din chestionarul despre farmacisti Prima surpriza Poate cea mai frumoasa : interesul, implicarea, generozitatea. Pentru mine, asta a insemnat mobilizarea si succesul chestionarului – peste 100 de raspunsuri in cateva ore. Mai sugereaza ceva foarte important : farmacistii (dar nu numai) au nevoie sa stie cum anume sunt vazuti de pacienti, de public, de societate. Acest lucru este cat se poate de constructiv – doar avand o imagine obiectiva si o intelegere profunda putem tinti pentru schimbare si progres. Pasul urmator Sa construim un test care sa fie facut ¨ca la carte¨ si care sa reflecte o imagine completa asupra farmacistului. Sunt tare curioasa sa aflu cum anume percepe pacientul tipic farmacistul atunci cand intra in farmacie. Ma intereseaza sa aflu care sunt prejudecatile, stereotipurile pe care le au in minte despre noi. Pe langa halatul alb in care se asteapta sa fie intampinati, la ce altceva se mai asteapta ? Si cred ca ar fi util sa punem si acele intrebari ¨mai delicate¨ :  au incredere in sfatul farmacistului sau prefera alte surse (medic/ televizor/ internet si vecina de la bloc) ?  cred ca medicamentele eliberate si alegerea lor este facuta pentru binele lor sau farmacistul prioritizeaza alte aspecte (gen marja, vanzarea, targetul, etc) ?  pregatirea noastra, si felul in care o oferim, reuseste sa aduca un bine in viata lor ?  cat de valoros este pentru ei serviciul de sanatate pe care il aducem ?  unde altundeva se asteapta si ar vrea sa gaseasca farmacisti (in ce alte domenii – in spital, in industria farmaceutica, in cercetare, etc) ? Pentru conceperea acestui chestionar, vom avea nevoie de ajutor. Vrem sa ajunga cat mai departe si sa extraga acele informatii de care aveti nevoie.
  2. 2. Elisabeta Baiceanu Andrei Baiceanu 04/2015 Raspunsurile sunt atasate in SlideShare Cateva observatii Desi 100 de raspunsuri este o cifra destul de buna pentru un esantion, acesta nu are o distributie uniforma – jumatate dintre respondenti lucreaza in domeniul sanatatii ( !conflicte), ~90% sunt femei, majoritatea au intre 19-25 ani, cu studii universitare. Daca vrem raspunsuri reale, trebuie sa gasim o cale sa avem un esantion reprezentativ pentru publicul din Romania. Iar in Romania locuiesc si batrani, si oameni care nu au studii superioare medicale, si barbati !  Acest esantion care ramane reprezentativ pentru oamenii din mediul nostru Facebook (hehe !), spune ca :  Farmacistii, medicii si militarii sunt profesiile cele mai bine vazute ; politistii sunt la polul opus – cele mai multe voturi pentru o impresie foarte rea si cele mai putine petru o impresie foarte buna.  Medicul are un rol central, esential in ingrijirea sanatatii populatiei. Urmeaza paramedicul si apoi farmacistul.  Farmacistul are rol egal ca si eliberator de retete medicale, cat si de furnizor de servicii medicale.  Marea majoritate este de acord ca, daca farmacistii ar prescrie medicamente pentru boli minore, ar scadea aglomerarea din spitale si de la sectiile de urgenta.  Farmacistii au educatia si formarea profesionala necesara sa faca mai mult pentru pacienti decat eliberarea de medicamente.  Farmacistii care lucreaza cu echipele medicale pentru ingrijirea pacientilor cu boli cronice contribuie la rezultate mai bune pentru sanatate.  La fel, implicarea acestora creste calitatea vietii pacientilor.  Farmacistul este considerat membru al echipei de ingrijire a sanatatii pacientilor.  Farmacistii pot scadea costurile totale de ingrijire a sanatatii daca lucreaza indeaproape cu medicii. Concluzii Va multumim pentru implicare si pentru interes! Ne bazam pe voi pentru un alt test pe care sa il facem mai bine, care sa mearga cat mai departe si care sa ne dea o imagine completa asupra perceptiei publicului despre farmacist.
  3. 3. Elisabeta Baiceanu Andrei Baiceanu 04/2015 www.farmacist.info

×