Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
ANDERS
HAGLUND
CD 6 – TID ATT LEVA
Vår sociala förmåga
 Vi människor är så socialt byggda så att vara ensamma fungerar inte för
oss, vi är ständigt i behov ...
Hur tar vi kontakt?
 Om du träffar en främmande människa för första gången brukar
man oftast inleda med ett leende för at...
Hur kommunicerar vi?
 Det som avgör hur effektiva kommunikatörer vi är
består av tre delar:
- Vårt ordval
- Tonalitet
- F...
Första delen: vårt ordval
 Vårt val av ord motsvarar faktiskt endast 7 % av vår
kommunikation, det är inte många som besi...
Andra delen: tonalitet
 Vår tonalitet motsvarar 38 % av vår kommunikation vilket är
rätt mycket vilket gör att för att bl...
Tredje delen: fysiologi
 Fysiologi motsvarar 55 % av vår kommunikation och
därmed är detta det främsta sättet som skapar ...
Vårt behov av andra
 ”Delad glädje är dubbelglädje” och ”delad sorg är hälften sorg”.
Detta uttryck beskriver tydligt hur...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Anders haglund cd 6

170 views

Published on

Presentation av Anders Haglund - CD 6

Published in: Lifestyle
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Anders haglund cd 6

  1. 1. ANDERS HAGLUND CD 6 – TID ATT LEVA
  2. 2. Vår sociala förmåga  Vi människor är så socialt byggda så att vara ensamma fungerar inte för oss, vi är ständigt i behov av relationer till andra människor.  Det är oerhört viktigt att bygga bra relationer till andra människor för att vi ska fungera som vi ska.  Vi människor gillar egentligen endast två typer av människor: människor som är som oss själva eller som vi skulle vilja vara. Om du tänker efter kommer du inse att det stämmer om du tänker på de människorna du tycker om. Du förstår det även om du tänker på dem du inte tycker om då de inte är som du och inte som du vill vara.  Främlingsfientlighet är ett tydligt exempel på det, om vi möter en människa från ett annat land, en annan kultur och som besitter ett annat språk och utseende än oss kan det bli en krock mellan människor tyvärr, då de människorna inte är som oss och vi vill inte vara som dem i de flesta fall. Det gäller att lära sig att acceptera våra skillnader och behandla varje enskild individ med respekt och ödmjukhet.
  3. 3. Hur tar vi kontakt?  Om du träffar en främmande människa för första gången brukar man oftast inleda med ett leende för att visa vänlighet och sedan brukar man ställa grundläggande frågor som: - Vad heter du? - Vart är du ifrån? - Vad jobbar du med? Men vad är egentligen syftet med dessa frågor? Jo, det är att hitta gemensamma saker. Som jag tidigare sa så vill vi hitta människor som är som oss själva eller som vi vill vara, därför letar vi ständigt efter gemensamma värderingar, intressen osv. när vi kommunicerar med andra. Fundera över vilka människor du vill ha i din omgivning?
  4. 4. Hur kommunicerar vi?  Det som avgör hur effektiva kommunikatörer vi är består av tre delar: - Vårt ordval - Tonalitet - Fysiologi
  5. 5. Första delen: vårt ordval  Vårt val av ord motsvarar faktiskt endast 7 % av vår kommunikation, det är inte många som besitter den kunskapen vilket gör att många försöker lite för mycket via språket.  Naturligtvis har vårt ordval och vårt sätt att beskriva människor en stor betydelse då orden du använder förändrar ditt tillstånd och därmed hur du uppfattas av andra. Men det gäller att inte underskatta de andra delarna då de rent procentuellt väger tyngre.  Nu kanske du kan fundera på vad du använder för standardord när du beskriver människor i din omgivning?
  6. 6. Andra delen: tonalitet  Vår tonalitet motsvarar 38 % av vår kommunikation vilket är rätt mycket vilket gör att för att bli en effektiv kommunikatör behöver du arbeta mycket men din tonalitet.  Hur högt, lågt, säkert, osäkert osv. du pratar har stor betydelse i allmän kommunikation och det är viktigt att vara välbekant med sin tonalitet för att i sin tur kunna backa upp ditt ordval. Alla dessa tre delar av kommunikation hör samman vilket innebär att man måste finna ett samspel mellan dessa.  Arbeta med den tonalitet som orden står för. Detta kommer göra din kommunikation mer effektiv och människor kommer ha lättare att ta in vad du säger. Detta är oerhört viktigt om du ska prata inför publik t.ex.
  7. 7. Tredje delen: fysiologi  Fysiologi motsvarar 55 % av vår kommunikation och därmed är detta det främsta sättet som skapar kontakt mellan människor.  För att ta kontakt med en annan människa är ett sätt att härma deras sätt att röra sig. Därmed visar du respekt för den andra människans värld.  När du kommunicerar med en annan människa är det viktigast att du har den människans bästa i åtanken. Om du lyckas samspela tonalitet, ordval och fysiologi och visar att du är villig att ta del av en annan människas värld skapar du en ökad integritet vilket gör att du uppfattas som en pålitlig människa.
  8. 8. Vårt behov av andra  ”Delad glädje är dubbelglädje” och ”delad sorg är hälften sorg”. Detta uttryck beskriver tydligt hur beroende vi är av varandra och att riktig lycka egentligen handlar om att vara tillsammans.  Få varandra att må bra, för du har aldrig fått en människa att må bra i onödan.  Ta därför hand om de människorna i din omgivning som du älskar och bryr dig om, visa ständigt tacksamhet och låt dem veta hur mycket du älskar dem, villkorslöst.  Att älska någon villkorslöst innebär att man gör saker för andra utan att förvänta sig att få något tillbaka, vi gör helt enkelt saker för att vi bryr oss.  Jag skulle vilja påstå att ha människor att villkorslöst och att bli älskad villkorslöst är den finaste gåvan man få ge och uppleva i livet.

×