Yo-kirjoitusohjeet syksy 2012

593 views

Published on

Elimäen lukion ohjeet ylioppilaskirjoituksiin syksyllä 2012

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
593
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Yo-kirjoitusohjeet syksy 2012

 1. 1. 1YLEISIÄ OHJEITA KIRJOITUKSIIN LIITTYENAIKATAULUT SYKSYLLÄ 2012Pvm Klo Koe Paikka Osall. HuomKirjallisissa kokeissa kännykät jätetään virta suljettuina salin perällä/luokan edessä olevallepöydälle opiskelijan nimellä merkattuun paikkaa. Laukut/reput jätetään salin/luokan perälle.Kuuntelukokeissa ne laitetaan laukkuun virta suljettuna. Laukut/reput jätetään studionsivuseinustalle.ma 8.30– englannin Ei saa olla mukana kännyköitä eikä studio 2410.9. n. 9.40 kuuntelu muita teknisiä laitteita.ti 8.30– ruotsin Ei saa olla mukana kännyköitä eikä studio 711.9. n. 9.40 kuuntelu muita teknisiä laitteita. 9.00– äidinkieli,pe 14.9. lka 24 3 15.00 tekstitaidon koema 9.00– pieni Ei englanninkielisiä tekstejä eväissä tai englanti 2417.9. 15.00 sali vaatteissa! Laskimet ja taulukot sallittu GE:ssa ja 9.00– reaalit: UE, ET, YH,ke 19.9. pieni sali 19 KE:ssa. Laskimet ja taulukot rehtorille 15.00 KE, GE, TE viim. tiistaina. 9.00– Ei ruotsinkielisiä tekstejä eväissä taipe 21.9. ruotsi lka 24 7 15.00 vaatteissa!ma 9.00– äidinkieli, esseekoe lka 24 324.9. 15.00 Laskimet ja taulukot sallittu FY:ssa. 9.00– reaalit: PS, FF, HI, FY,ke 26.9. pieni sali 13 Laskimet ja taulukot rehtorille viim. 15.00 BI tiistaina. 9.00– Laskimet ja taulukot rehtorille viim.pe 28.9. matematiikka lka 24 9 15.00 torstaina.
 2. 2. 2TULOKSETOpettajilla on aikaa tarkastaa yo-kokeita yksi viikko, minkä jälkeen heiltä voi kysyäalustavaa arvosanaa.Lopulliset tulokset tulevat noin 22.11. Saatte tiedon tarkasta päivästämarraskuussa, kun se ilmoitetaan rehtoreille.Seuraa tiedotuksia Wilmassa ja koulun yo-kirjoitussivuillahttp://www.edukouvola.fi/elimaenlukio/abiinfo/VIISI TÄRKEÄÄ ASIAA YO-KIRJOITUKSISSA! - Pukeudu mukavasti! Käytä löysiä vaatteita. Verkkarit ja villasukat ovat mukavat. Salien ja huoneiden lämpötilat voivat vaihdella ulkoilmasta ja kirjoittajamäärästä riippuen. Lisäksi päivän aikana lämpötila voi muuttua. Sali on yleensä aamulla viileämpi ja lämpenee päivän kuluessa, joten collegetakki tai neuletakki ovat mukavia, koska niiden avulla on helppo säädellä pukeutumista. - Äidinkielen tekstitaidon kokeessa uusi vastaus on aloitettava aina uudelta sivulta. - Kielikokeessa tiivistelmässä ja kirjoitelmassa opiskelija merkitsee näkyviin myös kirjoitustehtävien sanamäärän. - Reaalikokeessa ensimmäinen vastaus kirjoitetaan A3-konseptiin. Muut vastaukset kirjoitetaan A4 irtolehtiin, jotka sijoitetaan papereita palautettaessa numerojärjestyksessä A3:n väliin. - Reaalikokeessa vastauksen otsikko on aineen nimi kysymyksen numero, esim. GE 3, HI 5 jne. - Matematiikassa vastataan kysymys numero 1 A3-konseptiin ja muut A4 irtolehtiin. Jos et vastaa kysymykseen nro 1, niin kirjoitat konseptiin vain henkilötietosi, ja kokoat muut paperit numerojärjestykseen sen väliin.KUUNTELUTKokelaat tulevat ennen kokeen alkua kielistudion luo käytävään, josta heidätkutsutaan nimenhuudolla arvotuille paikoille.KIRJALLISET KOKEETKokelaat tulevat kirjallisiin kokeisiin klo 8.45 pikkusalin aulaan, kun kirjoitus onpienessä salissa tai lukion aulaan, kun kirjoitus on luokassa 24. Kokelaat kutsutaannimenhuudolla sisään ja ohjataan arvotuille paikoille istumaan. Kokeet alkavat klo9.00. Kukin kirjallinen koe on suoritettava kuuden tunnin kuluessa siitä, jolloin
 3. 3. 3kokelas on saanut tehtävän eteensä. Kuitenkin siinä tapauksessa, että kokelassuorittaa kaksi lyhyeen oppimäärään perustuvaa kielikoetta samana päivänä,hänellä on niiden suorittamiseen aikaa yhteensä kahdeksan tuntia. Kokelas ei saapoistua koetilaisuudesta ennen klo 12:ta!Kokelas ei saa itse tuoda mukanaan koetilaan mitään papereita, nenäliinoja taieväskääreitä. Eväät tuodaan läpinäkyvässä muovipussissa tai tuorekelmuunkäärittynä. Astioissa olevat vieraskieliset tuoteselosteet on irrotettava taipeitettävä teipillä tai tussilla.Reput ja laukut jätetään studion sivuseinälle, pikkusalin takaosaan ja auditorionetuosaan. Matkapuhelimet jätetään kotiin tai laukkuun. Laukuissa olevistamatkapuhelimista on EHDOTTOMASTI VIRTA KATKAISTAVA! Erityisen tärkeäätämä on kuuntelukokeessa, sillä pelkkä äänen vaimentaminen ei estä häiriöäänentuloa kuulokkeisiin. (Keväällä kuuntelujen aikana mahdollisessa ”karanteenissa”olevat kokelaat eivät saa käyttää matkapuhelimiaan!)Tupakointitaukojen tms. järjestäminen kokeen aikana ei ole sallittua ja WC:ssätupakoiminen on ehdottomasti kielletty!Myöhästyminen Jos kokelas myöhästyy kirjallisesta kokeesta, mutta saapuu koululle ennen klo10:tä, hänen voidaan sallia osallistua kokeeseen. Myöhästyneen kokelaan koepäättyy samaan aikaan kuin muidenkin kokelaiden. Jos kokelas myöhästyykuuntelusta, hän menee kansliaan ja YTL:stä kysytään kuuntelun jälkeen lupa,saako hänelle järjestää koetilaisuutta. Parempi on siis olla ajoissa paikalla. Sairastuneen kokelaan, jonka koe lautakunnan kanssa sovitulla tavallajärjestetään sairaalassa tai kokelaan kotona, koeaika alkaa siitä hetkestä, jolloinvalvoja antaa koetehtävän hänen suoritettavakseen. Merkintä poikkeavastaaloitusajasta tehdään koepöytäkirjaan. Sairastuneen kokelaan koeaika on samakuin muidenkin kokelaiden, ellei lautakunta anomuksesta ole myöntänyt hänellepidennettyä suoritusaikaa. Ota yhteyttä rehtoriin (02061 57846) mahdollisimmannopeasti, jos sairastut niin, että et voi osallistua kirjoituksiin.Käyttäytyminen salissaKokeen aikana kokelaiden välinen keskustelu on kielletty. Jos kokelas tarvitseelisää koepaperia, nenäliinan tai pudottaa kynän tai kumin, hän pysyy paikallaan janostaa käden ylös, jolloin kokeen valvoja tulee kokelaan luo.
 4. 4. 4Jos kokelas haluaa WC:hen, hän nousee ylös ja kävelee salissa edessä olevanvalvojan luo ja luokassa kohti luokan ovea. Valvoja saattaa hänet WC:hen. Vainyksi kokelas vuorollaan voi käydä WC:ssä.Kun kokelas on saanut kokeensa valmiiksi, hän palauttaa kaikki paperit, myöskonseptit ja koetilaisuuden alussa saadun henkilökortin edessä olevalle valvojalle.KoepaperitKoepapereina käytetään konseptipapereita (A3 taitettuna) tai niiden puolikkaita,jotka koulu antaa valmiina kokelaille. Koepapereissa on valmiiksi riittävämarginaali. Koepapereissa on koulun nimi ja numero painettuna. Kokelas kirjoittaapaperiin numeronsa, joka on tilaisuuden alussa jaettavassa kortissa. Paperiin tuleemyös kokelaan nimikirjoitus ja nimen selvennys (täydellinen nimi), esim.Elimäen lukio Elina Eltsu1046/088 Elina Emilia EltsuMuista kirjoittaa nimesi jokaiseen vastauspaperiin!Kielikokeissa käytettäviin optisiin vastauslomakkeisiin kokelaan on merkittävävastaavat tiedot myös mustaamalla niitä varten lomakkeella olevat soikiot.Kynät ja puhtaaksikirjoitusÄidinkielen tekstitaidon kokeen, matematiikan kokeen, reaaliaineen kokeen,toisen kotimaisen kielen kokeen ja vieraan kielen kokeen koesuoritukset kokelasjättää arvosteltaviksi lyijykynällä kirjoitettuna. Optiset lomakkeet saa täyttää vainsopivan pehmeällä lyijykynällä (HB tai nro 2). Äidinkielen esseekokeenarvosteltaviksi tarkoitetut suoritukset on kirjoitettava puhtaaksi muste- taikuulakynällä. Kokelaan tulee kirjoittaa koesuoritukset selvästi ja siististi. Lyijykynän jälki eisaa olla liian himmeä, sopiva lyijykynä on HB tai nro 2. Samoin kuulakynän jäljen onoltava yhtenäinen ja tahraamaton. Virheiden korjaaminen ja konseptitKunkin kokeen ainekohtaisissa ohjeissa annetaan tarkemmat ohjeet siitä, mitenkoesuoritukset kirjoitetaan. Kokelaan on selvästi yliviivattava koetilanteessa nesuoritukset, joita hän ei halua arvosteltaviksi. Myös suoritusten luonnosteluunkäytetyt paperit on yliviivattava.
 5. 5. 5 Jos kokelas huomaa puhtaaksi kirjoittaessaan tehneensä virheen, hän korjaavirheen siististi ja yksiselitteisesti. Äidinkielen kokeessa virhe korjataanvirheellinen kohta yliviivaamalla ja kirjoittamalla se uudelleen. Muutokset ontehtävä samalla kynällä kuin alkuperäinen teksti. Jos suoritus on kirjoitettu lyijykynällä, virheen voi korjata pyyhkimällä kohdankumilla ja kirjoittamalla sen uudelleen. Pitkiä jaksoja korjattaessa on kuitenkinsuositeltavampaa viivata poistettavat rivit yli ja kirjoittaa kohta kokonaanuudelleen. Käsialan on oltava luettavaa. Koesuoritusta ei kuitenkaan hylätä pelkästäänhuonon käsialan vuoksi. Jos vastaus on niin epäselvä ja tulkinnanvarainen, ettäsiitä ei ilmene, mitä kokelas on tarkoittanut, tulkitaan vastaus huonoimmanvaihtoehdon mukaan. Tämä koskee esim. kielikokeissa oikeinkirjoitusta jataivutuspäätteitä.Vilppi ja tutkintojärjestyksen rikkominenJos rehtori toteaa luotettavan selvityksen perusteella kokelaan syyllistyneenvilpilliseen menettelyyn, vilpin yritykseen tai tutkintojärjestyksen törkeäänrikkomiseen ylioppilastutkinnossa ja tekee riittävän näytön perusteella asiastapäätöksen, kaikki ne kokeet, joihin kokelas on kyseisenä tutkintokertanailmoittautunut, katsotaan hylätyiksi. Jos vilpillistä tekoa tai tutkintojärjestyksenrikkomista voidaan lisäksi pitää raskauttavana, rehtori voi määrätä, että kokelas eisaa osallistua seuraavankaan tutkintokerran kokeisiin.REAALIAINEIDEN KOKEETApuvälineetFysiikan, kemian ja maantieteen kokeissa saa käyttää apuvälineinä lautakunnanmääräysten mukaisia laskimia ja taulukkokirjoja. Muissa kokeissa näidenapuvälineiden käyttö on kielletty.LaskinMatematiikan kokeessa saa käyttää yhtä tai useampaa laskinta. Kaikki funktio-,graafiset ja symboliset laskimet ovat sallittuja. Kokelaan on tyhjennettävä laskimenmuisti ennen koetta, ja tarvittaessa hänen on selvitettävä tyhjennysmenetelmätarkastajalle. Epäselvissä tapauksissa laskinta ei hyväksytä. Kokeessa ei saa ollamukana laskinten erillisiä käyttöohjeita, lisämuisteja eikä tiedonsiirtoon
 6. 6. 6tarkoitettuja välineitä. Kokeen aikana laskinta ei saa lainata toiselta kokelaalta.Koulu voi kuitenkin lainata laskimen, jos kokelaan laskin menee epäkuntoon.Käytettäväksi tarkoitetut laskimet ja taulukkokirjat on jätettävä viimeistään päivääennen koetta rehtorille tai omalle matematiikan opettajalle tarkastettavaksi.Laskinten muisti on tyhjennettävä ennen kuin ne tuodaan tarkistettavaksi.Tarkastetut laskimet ja taulukkokirjat palautetaan kokelaille koetilaisuudenalkaessa.TaulukkokirjatFysiikan, kemian ja maantieteen reaalikokeissa sallitaan seuraavientaulukkokirjojen käyttö: • MAOL: Matematiikka, fysiikka, kemia; Taulukot, Otava (sekä vastaava ruotsinnos) • Ranta - Tiilikainen: Lukion taulukot, WSOY (sekä vastaava ruotsinnos)Kokeessa on lupa käyttää samanaikaisesti kumpaakin taulukkokirjaa.Taulukkokirjoissa saa olla ainoastaan omistajaa koskevia lisämerkintöjä. Todetutpainovirheet on lupa korjata, mutta taulukkokirjoihin ei saa lisätä mitäänkirjoitettuja tai monistettuja tietoja eikä alleviivauksia. Tämä koskee myös sellaisiatietoja, jotka sisältyvät toisiin sallittuihin taulukkokirjoihin.Reaalikoetehtävien käsittelyKokelas merkitsee vastauksen otsikoksi aineryhmän nimen tai lyhenteen jatehtävän numeron, esim. Historia 3 tai HI 3 mutta ei itse tehtävää.Kokelas kirjoittaa ensimmäisen vastauksen kokoarkille alkaen ensimmäiseltäsivulta. Muut vastaukset voidaan kirjoittaa puoliarkeille. Kullekin arkille saakirjoittaa vain yhden tehtävän suorituksen. Tarvittaessa saman tehtävän käsittelyäsaa jatkaa toisella tyhjällä paperilla. Kokoarkin sisään liitetään muut suorituksetnumerojärjestyksessä. Jokaiseen irtolehteen tulee oppilaan numero, allekirjoitusja nimenselvennys!Kokelaan on selvästi yliviivattava koetilanteessa ne suoritukset, joita hän ei haluaarvosteltaviksi. Myös suoritusten luonnosteluun käytetyt paperit on yliviivattava.
 7. 7. 7Reaalikoetehtävien arvosteluSuorituksia arvioitaessa kiinnitetään huomiota erityisesti seuraaviin näkökohtiin.Kypsyyttä osoittavan vastauksen tunnusmerkit: • kokonaisuus on jäsennelty ja asiasisällöltään johdonmukainen • tehtävän kannalta olennaisia tietoja on riittävästi; vastauksen pituus ja detaljitietojen määrä eivät sinänsä ole ansioita • syitä ja seurauksia tarkastellaan asianmukaisesti eri näkökulmista • esitetyt väitteet perustellaan selkeästi • asioiden käsittely ilmentää tietojen ja taitojen itsenäistä hallintaa ja kykyä niiden soveltamiseen • tehtäviin liittyviä aineistoja käytetään tarkoituksenmukaisesti • esitetyt tiedot asetetaan laajempiin asiayhteyksiin • erityisesti pohdiskelua edellyttävissä tehtävissä erotetaan tosiasiat, perustellut kannanotot ja mielipiteet.Matemaattista käsittelyä edellyttävissä tehtävissä suureyhtälöt ja kaavat onperusteltava tavalla, joka osoittaa kokelaan hahmottaneen tilanteen oikein jasoveltaneen ratkaisussaan asianmukaista periaatetta tai lakia.Heikon vastauksen tunnusmerkit: • suorituksessa on selviä asiavirheitä • ajatukset on ilmaistu epäselvästi tai epätarkasti • esitetyt tiedot osoittavat, että kokelas on käsittänyt tehtävän väärin, tai ovat muuten selvästi epäolennaisia • vastaus rakentuu pelkästään mielipiteiden varaan.Yleisten arvosteluperusteiden lisäksi painotetaan kunkin reaaliaineen luonteenmukaista esitystapaa ja kielenkäytön täsmällisyyttä.MATEMATIIKKALaskimet ja taulukkokirjatLaskimia ja taulukkokirjoja koskevat samat ohjeet kuin reaalikokeessa. Katsoreaalin kohdalla olleet ohjeet.
 8. 8. 8Matematiikan koetehtävien käsittelyTehtävä 1 lasketaan kokoarkille alkaen ensimmäiseltä sivulta. Muut tehtävätlasketaan puoliarkeille. Kullekin puoliarkille saa kirjoittaa vain yhden tehtävänsuorituksen. Tarvittaessa saa saman tehtävän käsittelyä jatkaa toisella tyhjälläpaperilla. Tehtävän 1 sisältävän kokoarkin sisään tulevat muut suorituksetnumerojärjestyksessä (irtolehtinä). Jokaiseen irtolehteen tulee oppilaan numero,allekirjoitus ja nimenselvennys! Ellei kokelas käsittele tehtävää nro 1, kootaansuoritukset vain nimitiedot sisältävän kokoarkin sisään.Tehtäviin liittyvät kuviot piirretään samalle konseptipaperille suorituksen kanssa.Kuviot on piirrettävä riittävän selvästi ja niissä käytetyt yksiköt on merkittävänäkyviin. Harppia ja viivoitinta on käytettävä näitä edellyttävissä kohdissa.Kaavamaisia omia lyhenteitä tulee välttää, koska lautakunnan sensorit eivät voiolla tietoisia kaikista eri kouluissa käytetyistä omista lyhenteistä. Sen sijaansuositeltavia ovat standardoidut ja oppikirjoissa esiintyvät loogiset merkit, samoinainakin muutaman sanan mittaiset selitykset tai perustelut, piirrokset ja näihinperustuvat huomautukset.Milloin tehtävän ratkaisu olennaisesti perustuu laskimen käyttöön, on syytämerkitä paperille ainakin käytetyt lähtöarvot, mahdollinen iterointi ja tuloslaskimen antamassa muodossa. Erityisempiä selityksiä laskimen käytöstä eikuitenkaan kaivata silloin, kun on kyse vähäisestä tehtävän suoritukseen liittyvästäosasta (esimerkiksi tarkan arvon likiarvon laskemisesta) tai laskimissa yleisestiolevista valmiista toiminnoista (esimerkiksi tilastollisten tehtävien keskiarvojen jahajontojen laskeminen).Jos tehtävä edellyttää numeroarvon ilmoittamista (esimerkiksi jonkun alueen alantai kulman suuruuden) eikä tehtävässä toisin mainita, on ilmoitettava sekä ns.tarkka arvo (eli neliöjuuria, logaritmeja yms. sisältävä vastaus) että sellainenlikiarvo, jota voidaan verrata kuvioon mahdollisten virheiden löytämiseksi taikysytyn suureen suuruusluokan toteamiseksi. Laskimien antamat moninumeroisetarvot on tällöin syytä ensin viedä loppuun saakka pyöristämättä ja sen jälkeenkirjoittaa sopivasti pyöristetty lopputulos, joka on sopusoinnussa tehtävässäannettujen lukujen tarkkuuden kanssa.Tehtävät on tarkoitettu peruskoulun ja lukion opetussuunnitelman perusteidenmukaisilla keinoilla ratkaistaviksi. Mikäli kokelas käyttää muunlaisia menetelmiä,on hänen lyhyesti perusteltava ne.Kokelaan on selvästi yliviivattava koetilanteessa ne suoritukset, joita hän ei haluaarvosteltaviksi. Myös suoritusten luonnosteluun käytetyt paperit on yliviivattava.
 9. 9. 9Näitä papereita ei lähetetä lautakuntaan, mutta ne on syytä säilyttää koulussamahdollisten kyselyjen varalta yhden vuoden ajan. Niihin ei voida myöskäänvedota suoritusten arvostelussa paitsi, jos kyseessä on puhtaaksikirjoitusvirhe.Matematiikan arvosteluHyväksyttävästä suorituksesta tulee käydä selvästi ilmi, millä tavoin kokelas onperustellut ratkaisun sekä mitkä ovat tarvittavat laskut ja lopputulos. Perusteluidentulee olla lyhyitä, mutta olennaiset asiat sisältäviä. Perusteluissa käytetyt kuviotkuten koordinaatistot, diagrammit, geometriset kuviot, funktioiden kuvaajat yms.on esitettävä selkeästi. Pelkkä vastaus ilman perusteluja ei kelpaa hyväksyttäväksisuoritukseksi.Kokeelliset menetelmät ovat sinänsä käyttökelpoisia, mutta niiden avulla saadunratkaisun oikeellisuus, yksikäsitteisyys yms. on perusteltava, ellei tehtävässä muutaedellytetä.Laskimista on mahdollista saada suoraan likimääräinen tulos monesta sellaisestatarkasti ratkaistavissa olevasta tehtävästä, jota on perinteisesti pidettymatematiikan kokeeseen kuuluvana laskutehtävänä (esimerkiksi määrätynintegraalin arvon laskeminen). Tällainen pelkästään laskimella saatu likimääräinentulos on hyväksyttävä suoritus vain, jos tehtävässä nimenomaan pyydetäänsellaista.KIELTEN KUUNTELUKOKEETKuullunymmärtämiskokeessa kokelas vastaa tehtävävihkossa annettuihin tehtäviinäänitteen perusteella. Vastausohjeita annetaan sekä äänitteessä ettätehtävävihkossa. Niistä ei saa missään tapauksessa poiketa esimerkiksivastauskielen osalta.TehtävätyypitKuullunymmärtämiskokeessa ovat mahdollisia seuraavat tehtävätyypit: - monivalintatehtävät tavoite- tai äidinkielellä o A,B,C-vaihtoehdot o A,B,C,D-vaihtoehdot o oikein/väärin-väittämät - avoimet kysymykset tavoite- tai äidinkielellä - täydentämistehtävä - kuullun selostaminen tiivistäen.
 10. 10. 10MonivalintatehtävätMonivalintatehtävissä kokelas valitsee asiayhteyteen parhaiten sopivanvaihtoehdon kolmesta tai neljästä tavoitekielisestä tai äidinkielisestävastausvaihtoehdosta (A,B,C tai A,B,C,D). Jokaiseen tekstijaksoon liittyy yksi taiuseampi tehtävä.Yhtenä monivalinnan muotona voidaan käyttää oikein/väärin-vastausvaihtoehdot(A = oikein, B = väärin tai ei mainita) sisältävää koetyyppiä.Monivalintatehtävien vastaukset merkitään optiseen vastauslomakkeeseentehtävävihkossa olevan numeroinnin mukaan (vrt. liitteenä olevat optisenvastauslomakkeen täyttöohjeet). Lopullinen vastaus on mustattu ympyrä.Mustaamatta jäänyt ympyrä tulkitaan vääräksi vastaukseksi.Avoimet kysymyksetAvoimet kysymykset esitetään joko äidinkielellä tai tavoitekielellä, ja kokelasvastaa niihin samalla kielellä kuin kysymys on esitetty, tehtävävihkossa olevienohjeiden mukaisesti. Väärällä kielellä kirjoitetusta vastauksesta annetaan 0pistettä. Jokaiseen tekstijaksoon liittyy yksi tai useampi kysymys. Vastausten onoltava luontevia, pituudeltaan yksittäisistä sanoista pariin virkkeeseen. Niidentulee mahtua kielikokeen vastauslomakkeessa kullekin vastaukselle varatuilleriveille (vrt. kohta 2.2). Liian pitkä vastaus voi johtaa pistemäärän alentamiseen.TäydentämistehtäväTäydentämistehtävässä kokelas täydentää kuulemansa perusteella pohjatekstissäolevat aukot. Vastaukset kirjoitetaan tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti.Kuullun selostaminen tiivistäen äidinkielellä tai tavoitekielelläKuullun selostamisella tiivistäen ymmärretään a) omin sanoin kirjoitettua äidinkielistä tai tavoitekielistä yhtenäistä lyhennelmää, jonka tulee antaa selkeä kuva kuullun esityksen pääajatuksista b) luetteloa kuullun keskeisistä kohdista (esimerkiksi ns. ranskalaisin viivoin).Tehtävävihkossa ilmoitetaan, kumpaa vastausmuotoa edellytetään.Tehtävää koskevat ohjeet annetaan vihkossa samalla kielellä kuin tehtävä onsuoritettava. Väärällä kielellä kirjoitetusta tuotoksesta annetaan 0 pistettä.Tehtävä suoritetaan tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti. Esimerkiksituotoksen pituudesta annettuja ohjeita on noudatettava. Tuotosta ei tarvitseotsikoida.
 11. 11. 11KIELTEN KIRJALLINEN OSAKirjallinen osa mittaa tekstin ymmärtämistä ja tuottamista. Tarpeelliset ohjeetkokeen suorittamiseksi ovat tehtävävihkossa. Niistä ei saa missään tapauksessapoiketa esimerkiksi vastauskielen osalta.TehtävätyypitKirjallisessa osassa ovat mahdollisia seuraavat tehtävätyypit: - monivalintatehtävät tavoite- tai äidinkielellä - oikein/väärin–väittämät - avoimet kysymykset tavoite- tai äidinkielellä - monivalinta-aukkotesti - muunnostehtävä - produktiivinen aukkotesti - tiivistelmä / ohjattu tiivistelmä - käännös ja/tai selittäminen sekä tunnistamistehtävä - kirjoitelma ja/tai lyhyet viestinnälliset kirjoitustehtävät.MonivalintatehtävätMonivalintatehtävissä kokelas valitsee asiayhteyteen parhaiten sopivanvaihtoehdon kolmesta tai neljästä tavoitekielisestä tai äidinkielisestävastausvaihtoehdosta (A,B,C tai A,B,C,D). Yhtenä monivalinnan muotona voidaankäyttää oikein/väärin–vastausvaihtoehtoja (A = oikein, B = väärin tai ei mainita).Kokelas mustaa optisesta vastauslomakkeesta oikeaa vastausta vastaavanympyrän. Lopullinen vastaus on mustattu ympyrä. Mustaamatta jäänyt ympyrätulkitaan vääräksi vastaukseksi. Monivalintatehtävien vastaukset merkitäänoptiseen vastauslomakkeeseen tehtävävihkossa olevan numeroinnin mukaan.Avoimet kysymyksetAvoimet kysymykset mittaavat tekstin ymmärtämistä, tavoitekieliset myös tekstintuottamista.Tekstin sisällöstä esitetään joko tavoite- tai äidinkielisiä kysymyksiä. Kokelaatvastaavat samalla kielellä kuin kysymys on esitetty. Väärällä kielellä kirjoitetustavastauksesta annetaan 0 pistettä.Vastausten on oltava luontevia vastauksia esitettyyn kysymykseen ja enintäänparin virkkeen pituisia. Niiden tulee mahtua kielikokeen vastauslomakkeessakullekin vastaukselle varatuille riveille. Vastausta ei siis saa jatkaa lomakkeenkääntöpuolelle. Liian pitkä vastaus voi johtaa pistemäärän alentamiseen.
 12. 12. 12Monivalinta-aukkotestiMonivalinta-aukkotesti mittaa tekstin ymmärtämisen lisäksi lauseiden, rakenteidenja sanaston hallintaa. Testin pohjana on yksi tai useampi yhtenäinen teksti taiyksittäisiä virkkeitä, joista on poistettu sanoja.Kokelaat valitsevat kussakin monivalinta-aukkotestin kohdassa annetuistavaihtoehdoista aukkoon sen, joka parhaiten sopii teksti- ja lauseyhteyteen.Vastausvaihtoehtoja on kahdesta neljään (A,B, A,B,C tai A,B,C,D). Valittavavaihtoehto on aina kirjainkoodi, myös silloin kun vastaus on pelkkä viiva [ — ] (eiprepositiota, ei konjunktiota tms.). Kokelas mustaa optisesta vastauslomakkeestaoikeaa vastausta vastaavan ympyrän. Lopullinen vastaus on mustattu ympyrä.Mustaamatta jäänyt ympyrä tulkitaan vääräksi vastaukseksi. Kokelas merkitseemonivalinta-aukkotestin vastaukset optiseen vastauslomakkeeseentehtävävihkossa olevan numeroinnin mukaan.MuunnostehtäväMuunnostehtävä mittaa tekstin ymmärtämistä ja sen tuottamista.Muunnostehtävässä kokelas muuntaa annetun tavoitekielisen lauseen, virkkeen tailyhyen tekstikatkelman annettujen vihjeiden mukaisesti (esimerkiksi aikamuodonmuutos, sivulause lauseenvastikkeeksi, erillisten lauseiden yhdistäminen, lauseenalku on muutettu ja loppu tuotetaan sen edellyttämällä tavalla). Vastauksetkirjoitetaan tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti.Produktiivinen aukkotestiProduktiivinen aukkotesti mittaa keskeisten sanojen, sanontojen ja rakenteidenkäyttöä. Testin pohjana on teksti/tekstejä tai lauseita, joissa on aukkoja. Kokelaanon teksti- ja lauseyhteyden ja mahdollisen reunavihjeen avulla ratkaistava, mitkäsanamuodot, sanat tai lauseet aukossa tulee olla, ja kirjoitettava nevastauspaperille tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti.Vastauspaperille kirjoitetaan vain se, mitä tehtävässä vaaditaan tekstintäydentämiseksi. Vastaukset kirjoitetaan numerojärjestyksessä allekkain. Silloinkun rakenteelle on varattu kaksi tai useampia aukkoja, tulee vastauksesta ilmetä,mitkä osat kuuluvat mihinkin aukkoon (käytetään esimerkiksi merkkejä ... tai –).Tiivistelmä / ohjattu tiivistelmäTiivistelmä on omin sanoin kirjoitettu äidinkielinen tai tavoitekielinen yhtenäinenlyhennelmä, jonka tulee antaa lukijalle selkeä kuva alkuperäistekstinpääajatuksista. Asioiden esittämisjärjestyksen ei tiivistelmässä tarvitse välttämättä
 13. 13. 13noudattaa lähtötekstin rakennetta. Tiivistelmä voi olla myös ohjattu, jolloin senlaatimista tuetaan vihjein.Tiivistelmää koskevat ohjeet annetaan tehtävävihkossa samalla kielellä kuintehtävä on suoritettava. Väärällä kielellä kirjoitetusta tiivistelmästä annetaan 0pistettä. Tehtävävihkossa annetaan myös ohjeet tiivistelmän pituudesta.Tiivistelmä kirjoitetaan tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti. Sitä eitarvitse otsikoida.Kokelas merkitsee itse tiivistelmänsä loppuun sen sanamäärän. Jos merkintäpuuttuu, opettajan tulee laskea sanamäärä.Käännös ja selittäminen sekä tunnistamistehtäväKäännös ja selittäminen mittaavat tekstin ymmärtämistä sekä tavoitekieltäkäytettäessä myös tekstin tuottamista. a) Tekstin alleviivattujen kohtien asiatarkka käännös äidinkielelle tai selittäminen tavoitekielellä. Tehtävävihkossa annetuista ohjeista ilmenee tarkemmin, pitääkö kokelaan kääntää vai selittää alleviivatut kohdat vai voiko hän itse valita, mitkä kohdat hän kääntää ja mitkä selittää. Tärkeää on, että alleviivatut kohdat tulkitaan tekstiyhteyteen sopivalla tavalla eikä vain esitetä yksittäisten sanojen merkitystä. b) Tekstijakson asiatarkka käännös äidinkielelle. c) Irrallisen lauseen, virkkeen tai lyhyen tekstikatkelman tarkka käännös tavoitekielelle. Vastaukset kirjoitetaan tehtävävihkossa olevien ohjeiden mukaisesti. d) Tunnistamistehtävä.Kirjallinen tuottaminenKirjallisessa tuottamisessa mitataan kokelaan kykyä tuottaa itsenäisesti tekstiä.Tätä taitoa voidaan mitata kirjoitelmalla tai lyhyillä viestinnällisilläkirjoitustehtävillä. Kirjallisen tuottamisen tehtävät kirjoitetaan konseptipaperille.Sanamäärässä otetaan huomioon kaikki erikseen kirjoitetut sanat, merkit,lyhenteet, artikkelit, prepositiot, numerot jne., ei kuitenkaan välimerkkejä.Sanamäärään ei myöskään lueta valmiiksi muotoiltua otsikkoa tai suoraankopioitua tehtävänantoa. Kirjoitustehtävän sisällön on vastattava tehtävänantoa.KirjoitelmaOtsikon lisäksi tai sen tilalla tehtävänannossa saattaa olla tarkemmat ohjeetkirjoitelman sisällöstä, esimerkiksi kommentteja, kysymyksiä, juonen alku taiavainsanoja tai maininta siitä, kenelle kirjoitelma osoitetaan. Mikäli toisin eisanota, otsikko ja ohjaus ovat kokelasta sitovia.
 14. 14. 14Kirjoitelman tulee olla pituudeltaan ohjeiden mukainen. Pitkän ja keskipitkänoppimäärän kielikokeen sekä saamen kielen lyhyen oppimäärän kokeenkirjoitelman pituus on yleensä määritelty 150—200 sanaksi (pitkä englanti 150—250 sanaa), lyhyen oppimäärän kielikokeen 100—150 sanaksi.Kirjoitelman sisällön on vastattava tehtävänantoa. Tekstistä ja selityksistäsuoraan jäljennettyjä lauseita pidetään suoritusta huonontavina. Sen sijaan ontietenkin luvallista käyttää hyväksi teksteissä ja tehtävän ohjauksessa esiintyvääsanastoa, sanontatapoja ja rakenteita kirjoitelman tyyliin sopivalla tavalla.Kirjoitelma kirjoitetaan konseptipaperille. Kokelas merkitsee paperiin kirjoitelmanotsikon ja numeron sekä kirjoitelmansa sanamäärän. Muussa tapauksessaopettajan tulee tehdä nämä merkinnät.Lyhyet viestinnälliset kirjoitustehtävätLyhyillä viestinnällisillä kirjoitustehtävillä mitataan kokelaan kykyä käyttää kieltäkirjallisesti käytännön tilanteissa. Tehtäviä on useita, yleensä kolme, jotka kaikki onsuoritettava. Tehtävät ovat ohjattuja.LISÄTIETOAYksityiskohtaiset ohjeet yo-kirjoituksiin löytyvät täältä:http://www.ylioppilastutkinto.fiYo-asiaa myös koulun kotisivuilla http://www.edukouvola.fi/elimaenlukiokansiossa Abi-infotai suoraan http://www.edukouvola.fi/elimaenlukio/abiinfoSitä kautta löytyy myös tämä opas sähköisessä muodossa.Muista myös YLE:n Abitreenit-sivusto, jossa on oma osionsa yo-kirjoituksille!http://abitreenit.yle.fiMyös Helsingin Sanomat on julkaissut yo-kysymyksetViime kevään ja sitä vanhemmat löytyvät osoitteestahttp://www.hs.fi/viesti/yo12kevat

×