Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Проект ,,Водата - извор на живот''- Сандански, 2015г.

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 36 Ad
Advertisement

More Related Content

Viewers also liked (18)

Similar to Проект ,,Водата - извор на живот''- Сандански, 2015г. (20)

Advertisement

More from Elena Iwanowa (11)

Recently uploaded (20)

Advertisement

Проект ,,Водата - извор на живот''- Сандански, 2015г.

 1. 1. Стойка Йондова - Директор В далечната 1973година звънче събужда утрото на град Бургас. То звъни и днес и ви събужда в топлата прегръдка на 9 градински групи и 3 яслени групи, в които се възпитават и обучават деца от 1 до 7 годишна възраст. Уютните и модерно обзаведени занимални, спални, коридори са приказно изпъстрени с цветовете на дъгата, а просторния, зелен и обезопасен двор е идеално място за спортни занимания и безгрижни игри на децата. За нас Лоялност, сплотеност и приятелско отношение са част от качествата, характерни за нашия екип от квалифицирани специалисти, доказали се в годините и притежаващи качества и умения за работа с малки деца. Грижовни, отговорни, всеотдайни: Директор, медицински специалисти, мед. отговорник, психолог, педагози, ресурсен учител, помощен и административен персонал Ви очакват, за да предоставят спокойствие в забързаното ежедневие на вас и малките палавници.
 2. 2. Нашата детска градина е разположена на територията на най-големияНашата детска градина е разположена на територията на най-големия град в югоизточна България , на брега на Черно море.град в югоизточна България , на брега на Черно море. BURGAS
 3. 3. Актуалност на проблема • Изследователското поведение(ИП) е неотменен елемент в поведението на всяко живо същество. • В човешката дейност ИП се явявя универсална характеристика, съпътстваща всички останали дейности. • ИП е фундаментално в личностното развитие на човека и се свързва с интелекта и творчеството. •Предучилищната възраст е подходяща за поставяна основите на ИП.
 4. 4. Цели на проекта: • Да се разработи система за поддържаща квалификация на педагозите по проблемите на екологичното възпитание на детето с акцент нежива природа (водата), която да отразява най-новите световни педагогически тенденции на екологичното възпитание и свърже с детската безопасност, съобразно краеведческия принцип за опазване на водата. • Да се разработи система за формиране на еко(био)центрично поведение у децата на основата на изследователското поведение и приложи като естествен експеримент в педагогическия процес, като част от общата подготовка на децата за училище. • Да се изработи и апробира диагностична система за оценка на детските постижения, които са резултат от приложението на системата за формиране на еко(био)центрично поведение. • Да се разработи система от дейности за включване на родителите във възпитаването на еко(био)центрично поведение у собствените им деца. • Да се популяризират резултатите от постиженията по приложението на системата за формирането на еко(био)центричноповедение у децата.
 5. 5. Очаквани резултати: Практическо приложение на системата е: •в програмните системи,, Здравей‚ училище‘‘ и ,,Приказни пътечки‘‘. •Реализиране на изследователско-опитна дейност, предвидена в задължителните нерегламентирани ситуации – с вода, въздух, твърди вещества, дърво, хартия, магнит, почва, разделени по месеци. • Формиране на научно-познавателно, практическо и емоционално- нравствено отношение към заобикалящият ги свят; •Допринасяне за психологическото благополучие и здраве; •Развитие на познавателните способности; •Развитие на творческото въображение и мислене; •Развитие на комуникативните навици
 6. 6. Структура на технологичния модел •Децата да научат нова информация; да споделят това, което вече знаят; да бъдат ентусиазирани за нови идеи и неща; да отразят получените резултати от изследването; да задават въпроси и да споделят идеи в специално създадена среда за това в детската градина ( с реални обекти и инструменти за експериментиране, с планирана дейност по сезони); •Да се даде на детето цялостна представа за водата от гледна точка на естествените науки(биология, химия, физика, география, екология); и формира познавателно-емоционално,нравствено-емоционално отношение към водата, изследователско поведение.Задълбочаване детските знания за свойствата на водата ;Осмисляне от детето кръговрата на водата,като естествен процес в природата; •Осмисляне от детето значението на водата за живота на Земята( за живота на растенията , животните и човека); Обогатяване представите за разпространението на водата върху Земята; Осмисляне необходимостта от опазване на водата; •Да се формира безопасно поведение при ползването на водата.
 7. 7. В ОДЗ№3 „Звънче“ се възпитават и обучават 350 деца,от 1 до 7 годиВ ОДЗ№3 „Звънче“ се възпитават и обучават 350 деца,от 1 до 7 годи разделени в три яслени и девет градински групи.разделени в три яслени и девет градински групи.
 8. 8. Съдържание на проектната работа по групи и теми:Съдържание на проектната работа по групи и теми:
 9. 9. Децата на ОДЗ№3,,ЗВънче‘‘участваха в редица мероприятия: - Екскурзия до близка защитена местност с минерални извори(кв.Банево), с цел наблюдение на природата през есента; - Посещение на Зоопарка до град Айтос. - Екскурзия до езерата край Бургас- Природозащитен център Пода, Поморийско езеро и солниците, Посещение в Музея на солта. - Конкурс по рисуване ,,Остави своя отпечатък‘‘, по случай откриването на изложбата на National Geographic "Душата на Океана" ; - За Международния ден на Черно море и за Празника на Бургас – Никулден участия в изложби на Школата по изобразително изкуство в детското заведение, с ръководител Мария Шурелова; - Световен конкурс за детска рисунка на фондация ,,Малък Зограф‘‘-,,Водата- извор на живот‘‘; -Празник на децата пред родителите в група,, Мечо Пух‘‘ под надслов-,,Земята- пазете я, тя е наш дом‘‘; - Никулденски спектакъл в група,,Вълшебство‘‘.
 10. 10. Във връзка с програма ЕРАЗЪМ+ заедно с още пет чуждестранни партньори започнахме проект ,,Експериментът- най-доброто обучение за децата от предучилищна възраст‘‘. Нашите педагози и възпитаници осъществиха експерименти с вода в отдели - биология, химия, физика, в кухнята.
 11. 11. Мария Борисова Елена Иванова Опит,,Издухване на запалена свещ‘‘ Опит,,Звезда‘‘С наблюдения и опити изучихме свойствата на водата.
 12. 12. Малчуганите от група,,Смехорани‘‘размишляват,,Защо намаляват птиците?‘‘
 13. 13. Руска Терзиева РадостинаТодорова Опит,,Плаващо яйце‘‘ Опит,,Водни лилии‘‘
 14. 14. ,,Водата - без която не можем‘‘,,Водата - без която не можем‘‘ (Засаждане на цветя)(Засаждане на цветя)
 15. 15. Опит,,Водата и нейните свойства‘‘ Янка Орманджиева Силвия Николова
 16. 16. Опит,,Сапунени мехури‘‘ Опит,,Несъвместими‘‘ Регламентирана ситуация на тема,,Водата – извор на живот‘‘
 17. 17. Засаждане и грижи за дръвчета гинко-билоба и липа
 18. 18. Децата от група ,,Мечо Пух‘‘разгадават,,Свойствата на водата‘‘
 19. 19. Група,,Делфинче‘‘ открива ,,Вълшебствата на водата‘‘
 20. 20. За поредна година Община Бургас и Общинският детски комплекс са домакини на Националното състезание "Водата- извор на живот", посветено на 22 март - Световен ден на водата. В раздел,,Изобразително изкуство’’ участваха всяка година наши възпитаници. През април, 2015г. голямата награда спечели Стефани Стайкова- на 6г.от група,,Смехорани‘‘.ОДЗ№3,,Звънче’’ получи почетна награда за участието в конкурса, която беше връчена лично от кмета на град Бургас- Димитър Николов.
 21. 21. http://odz-zvanche.com/http://odz-zvanche.com/

×