παρουσίαση βιβλια 12ος 2012

1,231 views

Published on

Published in: Education
1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Ελευθερία ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. Εύχομαι τα καλύτερα σε σένα και τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Χρόνια πολλά για τη σημερινή μέρα και καλή Φώτιση σε όλο τον κόσμο!!! Μας περιμένει μια δύσκολη εβδομάδα................. Νίκος
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,231
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
542
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

παρουσίαση βιβλια 12ος 2012

 1. 1. υ 2012 ς το γι’ δ όσει και ε εκ αλλά ν … ση μ ονται σία ρχ ρήκα υ β π αρο ου …έ ι μας ι βλιο ρες π ν κα …μ ια β ις μέ ρ ασα τους τ για ς που …πέ άβασ τέ αδι αυ Επιλογή – παρουσίαση : Ελευθερία Κ.
 2. 2. Στην άκρη του κόσμου συγγρ: Γιώργος Ξενάριοςεκδόσεις :ΚΕΔΡΟΣ 2012, σελ.382, ευρώ: • Αρχές του 20ού αιώνα. Σε μια πόλη του πελοποννησιακού Νότου ξεσπάει μια άγνωστη επιδημία. Οι κάτοικοί της, θίασος ενός πολύχρωμου τσίρκου, φεύγουν αναζητώντας τη σωτηρία. Στο μεταίχμιο πιθανού και απίθανου, πραγματικού και φανταστικού, ο πληθυσμός των Αλυκών, ένα τεράστιο ανθρώπινο μπουλούκι, αναζητεί τη δική του Γη της Επαγγελίας. Στην πορεία τους με συνοδοιπόρο τον θάνατο, έρωτες, πάθη και συγκρούσεις γεννιούνται. Σε μια φανταστική Ελλάδα, με φόντο τις τεχνολογικές ανακαλύψεις της εποχής (τηλέφωνο, αυτοκίνητο, κινηματογράφος, κ.λπ.), ο πρωταγωνιστής του βιβλίου καθορίζει τη διαδρομή των φυγάδων και μέσω αυτής εξαγνίζεται. Στο βάθος του πίνακα, οι Βαλκανικοί πόλεμοι. • Τέταρτο κατά σειρά πεζογράφημα του Γιώργου Ξενάριου όπου και επιστρατεύεται η μεταφορά της μάστιγας για να μιλήσει για την «ανθρώπινη συνθήκη». Με ζοφερές εικόνες και ανάγλυφη γλώσσα περιγράφονται οι ακρογωνιαίες εμπειρίες του ανθρώπινου βίου: γέννηση, έρωτας, θάνατος, πόλεμος, περιπλάνηση αλλά και ο διχασμός της ταυτότητας που ακολουθεί κάθε καταστροφή, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Ο Ξενάριος γράφει με όλες του τις αισθήσεις σε εγρήγορση – εικόνες φορτισμένες με νόημα, υπαινιγμό και υπονόμευση, πυρετικές περιγραφές, συνειρμοί και εντυπωσιακά άλματα της φαντασίας αποδίδουν το άγος, τον μόχθο και το πάθος του κοπιώδους βηματισμού της ατελέσφορης ανθρώπινης πορείας προς το άγνωστο. • Το μυθιστόρημα προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις και νοηματικές προσεγγίσεις. Καμία σκηνή δεν εξαντλείται, κανένα επεισόδιο δεν ολοκληρώνεται σ’ αυτό το συνεχώς εναλλασσόμενο ταμπλό βιβάν, όμως ο απόηχος και η δύναμή τους παραμένουν, δονούν και συγκινούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης, αλλά και για καιρό μετά το πέρας της.
 3. 3. Η φυγή του κυρίου Μοντσυγγραφέας:GEORGES SIMENON ,μετ.: Α. Μακάρωφ εκδ. Αγρα 2012, σελ.205, τιμή :12,50 • Στη «Φυγή του κυρίου Μοντ» ο Σιμενόν παρουσιάζει μια άλλη εκδοχή του «Ανθρώπου που έβλεπε τα τραίνα να περνούν» (1938), καθώς ο Κης Πόπινγκα δείχνει στον Νορμπέρ Μοντ (στο επίθετό του συγκρούονται ο «έσω κόσμος» και ο «έξω κόσμος»), ακριβώς τη μέρα των γενεθλίων του, τον δρόμο της φυγής, της απόδρασης από τους καθημερινούς οικογενειακούς και επαγγελματικούς καταναγκασμούς και την αναζήτηση της (ψευδ)αίσθησης της ελευθερίας στον γαλλικό Νότο, σ’ ένα ξενοδοχείο της Μασσαλίας, του οποίου ο Μοντ είχε ξεχάσει το όνομα, «στην κλίμακα της θάλασσας, της άμμου, του ήλιου». • Ο Σιμενόν σκηνοθετεί τη φυγή με μικρές, χαρακτηριστικές κλιμακώσεις στον αφηγηματικό χωροχρόνο: η δήλωση εξαφάνισης από τη σύζυγο, που εμφανισιακά παραπέμπει σε χήρα, στο αποξενωτικό αστυνομικό τμήμα, ο ρυθμός του τρένου, «σαν μια μονότονη μουσική, πάνω στην οποία αντί για λόγια γράφονται ψήγματα από φράσεις, αναμνήσεις, εικόνες», υπάρξεις και σκέψεις στοιβαγμένες στην τρίτη θέση, κι ένα ξενοδοχείο όπου στο διπλανό δωμάτιο ξετυλίγεται ένα δράμα ζηλοτυπίας, καθώς όλα οδηγούν στην αναπότρεπτη φυγή και τη συνάντηση με το πεπρωμένο.
 4. 4. Το ζουμί του Πετεινού συγγραφέας: Γιάννης Μακρυδάκης εκδ. ΕΣΤΙΑ 2012, σελ.92, τιμή : 11,00• Σε μια στιγμή που ολονών τα μάτια είναι στραμμένα προς το μέλλον, με τη λαχτάρα να γίνει κάτι που θα εκτινάξει τη χώρα έξω από το πηγάδι της κρίσης, των χρεών, της αφαίμαξης, της ανασφάλειας και των εκβιαστικών λύσεων, ο 40χρονος Μακριδάκης μάς μιλά για την Ελλάδα της δεύτερης ταχύτητας που παραγνωρίζεται και δαιμονοποιείται από τους εκσυγχρονισμένους και διαδικτυωμένους πολιτικούς. Ο ίδιος ο συγγραφέας ζει κανονικά ως αγρότης τα τελευταία δύο χρόνια και πάνω σ αυτό πατάνε οι τεχνοκράτες που τον αντιμάχονται, προκειμένου να τον βγάλουν από τη συζήτηση ως οπισθοδρομικό. Ομως ο Μακριδάκης είναι εντυπωσιακά προχωρημένος διότι είναι και συνειδητοποιημένος, με δικό του δημοφιλή ιστότοπο (800 επισκέψεις καθημερινά), με δυνατότητα πρόσβασης σε μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες που δημοσιεύουν τις πολιτικές επιστολές ,με εξειδικευμένες προτάσεις, και πάντως το βαθύτερο μήνυμα της νουβέλας του δεν είναι η επιστροφή στη φύση. Είναι το κάλεσμα για μια μεταστροφή προς διαφορετικές προτεραιότητες - αξίες - επενδύσεις. Είναι η υπογράμμιση της σημασίας να καλλιεργήσουμε εκείνη την οικονομία (π.χ. των φυσικών πόρων) που θα διασφαλίσει την αυτονομία της χώρας και την ανακούφιση των κατοίκων της. Είναι η πίστη πως και με λιγότερα έσοδα είναι εφικτή μια πλουσιότερη ζωή.(από την κριτική της Μ.Χαρτουλάρη στα ΝΕΑ http://www.tanea.gr/vivliodromio/?aid=4717840)
 5. 5. Πολύ Χιόνι Μπροστά στο Σπίτι Συγγραφέας: Νίκη Αναστασέα Εκδόσεις : ΠΟΛΙΣ 2012• Κλείνοντας και την τελευταία από τις 242 σελίδες της ιστορίας της Αναστασέα, σιγουρεύτηκα ότι η συγγραφέας έχει ξαναβρεί τους καλούς της ρυθμούς,πως η έμπνευση δεν της λείπει,η τεχνική το ίδιο και πως έχοντας ένα θέμα ούτως ή άλλως πιασιάρικο- με την καλύτερη έννοια της λέξης,μην παρεξηγηθώ- στην διάθεσή της, έχει γράψει ένα πλήρες,ένα αναμφίβολα καλό μυθιστόρημα, σημερινό, χωρίς να πέσει σε παγίδες ευκολίας με κραυγαλέα στολίδια και μελοδραματισμούς, απλό φαινομενικά,αλλά τόσο ανθρώπινο και ικανό να βγάλει συναισθήματα στον αναγνώστη, ένα χαμηλών τόνων θα έλεγα κείμενο, που παρά τις μικρές του αδυναμίες ,στην λειψή αιτίαση πχ της κατάστασης στην οποία έχουν περιπέσει οι ήρωές του-ναι,θα ήθελα περισσότερη διείσδυση στον ψυχικό κόσμο του Στέλιου και της Ηλέκτρας ας πούμε,αλλά δεν χάλασε κι ο κόσμος-την ξαναβάζει στα λογοτεχνικά μας τεκταινόμενα, καλύπτοντας επαρκώς τις ανάγκες εκείνου του αναγνωστικού κοινού,του ευρύτερου οπωσδήποτε , που αναζητά εύληπτο αλλά όχι άνευρο μυθιστόρημα,που η γραφή δεν θα του προκαλέσει πονοκέφαλο μεν,αλλά θα διαθέτει τέτοια ποιοτικά χαρακτηριστικά στην δόμησή της, που θα του αφήνουν γενναιόδωρα τροφή για σκέψη και εμβάθυνση, χωρίς να το βαραίνουν με αδιέξοδο και μίζερο τρόπο . (http://lesxianagnosisbiblioudegas.blogspot.gr/)
 6. 6. Το τελευταίο Τέταρτο (Ένα ελληνικό χρονικό) συγγρ:Τάκης Θεοδωρόπουλος εκδόσεις:Πόλις, 2012 ,176 σελ. ,Τιμή € 14,00 • Σκέφτηκα να γράψω το χρονικό της περιπέτειας του "Τέταρτου", που για μένα κράτησε από τις αρχές του καλοκαιριού του 1984 ως τα τέλη του καλοκαιριού του 1985, όχι επειδή το περιοδικό σημάδεψε τα πνευματικά πράγματα του τόπου, όπως άλλα που έγραψαν Ιστορία. Ή όπως το Τρίτο Πρόγραμμα του Χατζιδάκι, στη δεκαετία του 70, έγραψε τη δική του Ιστορία. Σκέφτηκα να το γράψω επειδή η περιπέτεια αυτή σημαδεύτηκε από δύο πρόσωπα, εμβληματικά δύο εντελώς διαφορετικών αντιλήψεων για τον τόπο, τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Γιώργο Κοσκωτά. Σημάδεψε επίσης και τη χρονική περίοδο κατά την οποία τα συμπτώματα της ελληνικής μετάλλαξης, αυτής που μας οδήγησε στη σημερινή μας ήττα, άρχισαν να αναδύονται στην επιφάνεια. Ήταν μια μετάλλαξη που είχε να κάνει με την πολιτική, όμως σίγουρα δεν φτάνει η πολιτική για να την περιγράψεις, πολλώ μάλλον να την ερμηνεύσεις. Είναι ζήτημα ανθρώπινων υλικών και ποιότητας, αυτής της ποιότητας που σήμερα έχει αποδεκατιστεί.
 7. 7. Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς συγγρ.: Αλέξανδρος Ίσαρης εκδ.ΚΙΧΛΗ 2012, 16 σελ.,τιμή €2,20 • Το "Προσκέφαλο με φύλλα λεμονιάς" γεννήθηκε από τη βαθιά βιωματική σχέση του συγγραφέα με το νησί της Τήνου. Πρόκειται για ένα αφήγημα που μιλάει για το θάνατο μέσα από την κατάφαση της ζωής, που μας προτρέπει, σύμφωνα με τη ρήση της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ, "να περάσουμε στο θάνατο με τα μάτια ανοιχτά". • "Προς το βράδυ οι σκιές σφίγγονται γύρω από τα δέντρα που θροΐζουν τρυφερά και η ατμόσφαιρα γεμίζει ψιθύρους. Καθισμένος σε κάποιο πεζούλι, συλλογίζομαι τη ζωή που πέρασε. Τους ανθρώπους και τις θάλασσες που γνώρισα. Τις πληγές και τις ανθοφορίες που εναλλάσσονταν στο σώμα της ιστορίας μου. Τα νοσοκομεία που επισκέφθηκα. Τους έρωτες, τους χωρισμούς, τις ναυαγισμένες φιλίες. Τους κήπους των παιδικών μου χρόνων. Τις συναρπαστικές περιπέτειες στα στενά δωμάτια της Τέχνης. Τα ποιήματα, τα σχήματα, τα χρώματα, τις μουσικές. Τη μοναξιά μου σε μικρές και μεγάλες πολιτείες. Τη μοναξιά μου στην άκρη ενός βράχου, στην αίθουσα αναμονής κάποιου σταθμού, στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου. Τους φόβους που στοίχειωναν το κρεβάτι μου τις νύχτες. Τα καράβια που με πήγαιναν σε καινούργιες ερημιές. Τους βαρείς χειμώνες και τα καυτά καλοκαίρια..."
 8. 8. Ο γιος του δασκάλουΣυγγραφέας:Γιάννης Ξανθούληςεκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ 2012, Σελ.320, τιμή:€ 15,90 • Το βιβλίο μας μιλάει για την αυτοκτονία ενός νέου άντρα, γιου του δάσκαλου, τη μακρινή άνοιξη του 1972, γίνεται αφορμή να στηθεί ένα σενάριο αισθηματικών ψευδαισθήσεων. Φυσικά η τραγωδία και ο πόνος εξακολουθούν να ξετυλίγουν την οδύνη τους. Αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους ηθικούς αυτουργούς να παρακάμπτουν τη θλίψη σαν να πρόκειται για μια ιστορική μελαγχολική παρένθεση. Αυτά συμβαίνουν στη διάρκεια μιας Σαρακοστής που, έτσι κι αλλιώς, φορτίζει με ξεχωριστό τρόπο την ατμόσφαιρα. Με τον καιρό, το δράμα αμβλύνεται και όλα μπαίνουν στην τροχιά μιας ήρεμης λήθης. Ως εδώ καλά. Ή περίπου καλά. Σαράντα χρόνια αργότερα, οι συμπτώσεις θα σηματοδοτήσουν την επέλευση της Νέμεσης. Ένα βροχερό καλοκαιρινό αθηναϊκό απομεσήμερο θα σταθεί αιτία να ξεκινήσει μια κοπιαστική και ψυχοφθόρα αναζήτηση απαντήσεων σε αναπάντητους ως τώρα γρίφους. «Δράστης», ο λιγότερο… αξιοθέατος γιος του δάσκαλου. Ο μικρότερος, που τώρα, κοντοζυγώνοντας στα εξήντα του χρόνια, αν και αδιάφορος για το ενδοοικογενειακό του οδοιπορικό, θα κάνει τα πάντα ώστε να βρεθεί άκρη στο μυστήριο της αυτοχειρίας του αδερφού του. Έτσι, θα επιστρέψει σε ό,τι είχε αγνοήσει μέχρι τότε. Ξαναζωντανεύει συνειδητά τις φοβίες του και επιζητεί τη δικαίωση του αυτόχειρα. Δεν θα διστάσει, αυτός, ο αποξενωμένος απ’ όλους ‒ και κυρίως από την επιλήψιμη επιρροή του πατέρα- δάσκαλου‒ , να ισοπεδώσει τη σιγουριά της χρονικής απόστασης από την τραγωδία με ένα δικό του πια χρονόμετρο, γεμάτο φαντάσματα, θυμό και τύψεις. Κι όλα αυτά, με αφορμή μια ξαφνική καλοκαιρινή βροχή…
 9. 9. Εναντίον ΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΠΟΥΛΟΣεκδόσεις: Ιανός 2012, σελ.32, τιμή 4,50 ευρώ • Είμαι εναντίον κάθε τιμητικής διάκρισης, απ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία απ το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε -αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων" που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου. Βραβεύω σημαίνει αναγνωρίζω την αξία κάποιου κατωτέρου μου και κάποτε θα πρέπει να απαλλαγούμε από τη συγκατάβαση των μεγάλων. Παίρνω βραβείο σημαίνει παραδέχομαι πνευματικά αφεντικά και κάποτε θα πρέπει να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας.
 10. 10. Άψινθος ποιητής :ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΚΑΝΑΣΕκδόσεις Μελάνι ,Σελ.: 48 , Τιμή: €9,00 • Πρόκειται για μια ποιητική σύνθεση με δύο ενότητες. Στην πρώτη ενότητα το χθες με το σήμερα εναλλάσσονται, μέσα σε μια ατμόσφαιρα ενός επικείμενου ή συντελεσθέντος κατακλυσμού. Στη δεύτερη ενότητα κυριαρχεί η ανάκληση αγαπημένων προσώπων – τεθνεώτων και ζώντων– σε έναν προσωπικό, εξομολογητικό τόνο.
 11. 11. Το Χαστουκόδεντρο συγγρ.: Άρης Μαραγκόπουλοςεκδόσεις:Τόπος 2012, σελ.444, τιμή: € 18,00 • "Το Χαστουκόδεντρο" είναι η Οδύσσεια μιας εμποδισμένης αγάπης που κατάφερε να επιβιώσει μες στην εμφύλια βαρβαρότητα μιας εποχής, ένα μυθιστόρημα-ντοκιμαντέρ για την αγωνία της μεταπολεμικής Ελλάδας να σταθεί με αξιοπρέπεια στα πόδια της στους πιο αναξιοπρεπείς καιρούς. Πώς ζει ο "μέσος άνθρωπος" σε μια χώρα που η Ιστορία τον "χαστουκίζει" στην καθημερινότητά του με ενοχές, θλίψη, οργή, εμφύλιο μίσος, όπως συμβαίνει περίπου και σήμερα; Που η εκάστοτε Εξουσία επιμένει ότι αυτός "χρωστάει", ότι αυτός πρέπει να πληρώσει, σε αίμα, σε ψυχή, σε οδύνη σε δυστυχία; Και που, επομένως, το πιο πολύτιμο πράγμα γι αυτόν καταλήγει να είναι τα λεφτά και μόνο τα λεφτά; Πώς ερωτεύεται και πώς αγαπάει κάποιος που έχει μάθει να βάζει πάνω απ όλα το Κόμμα; Πώς ζει κάποιος που "σκοτώνεται" για τις ιδέες του, "σκοτώνοντας" τις πραγματικές του ανάγκες μέσα στη φυλακή για δέκα, δεκαπέντε και παραπάνω χρόνια; Τι είδους αγώνας, τι είδους ζωή είναι αυτή; • Το μυθιστόρημα του Αρη Μαραγκόπουλου Το χαστουκόδεντρο αφορά τον αναστοχασμό μιας σχετικά παλαιότερης εποχής (κυρίως από το 1941 ως το 1978), που και αυτή απλώνει το σκοτεινό της δίχτυ πάνω στη σημερινή Ελλάδα. Ο συγγραφέας δηλώνει εξαρχής ότι οι ήρωες του βιβλίου, ο Αντώνης Αμπατιέλος (ιστορικό ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, γραμματέας το 1943 της δυναμικής Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων), η δασκάλα γυναίκα του Μπέτι Μπάρτλετ, αλλά και άλλες γνωστές προσωπικότητες της εποχής, δεν ταυτίζονται με τα υπαρκτά τους πρόσωπα.
 12. 12. Εκ Πειραιώς συγγρ: Διονύσης Χαριτόπουλοςεκδόσεις :Τόπος 2012, σελ.417, Τιμή € 18,40 • Όπως εξομολογείται στην προμετωπίδα του βιβλίου, "στον Πειραιά πατάω στεριά" με ό,τι σημαίνει αυτό, ενώ στο οπισθόφυλλο ο συγγραφέας σημειώνει με νόημα: "Όλα μπορείς να τα δεις και να τα κάνεις στον Πειραιά, όλα εκτός από ένα, να κάνεις τον ζόρικο". Το βιβλίο διαπερνούν μοναδικά δοσμένες χαρακτηριστικές εικόνες του Πειραιά, κυρίως μέσα από τα μάτια του ήρωα του βιβλίου, "του παιδιού", και γίνονται φανερά τα έντονα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα αλλά και μια μεγάλη αρχειακή έρευνα, χάρη στην οποία ο αναγνώστης θα βρει πληροφορίες και γεγονότα ελάχιστα ή και καθόλου γνωστά. Το "Εκ Πειραιώς", όπως είναι ο τίτλος, φιλοδοξεί να γίνει βιβλίο αναφοράς για το μεγάλο λιμάνι και να αγαπηθεί από όλους τους Έλληνες, καθώς αποτυπώνει με τον μοναδικό τρόπο του Χαριτόπουλου μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
 13. 13. Χορεύουν οι Ελέφαντες συγγρ.: Σοφία Νικολαΐδουεκδόσεις : ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ 2012, Σελ.: 352,τιμή: 15,00 ευρώ • 1948-1949: Ένας αμερικανός δημοσιογράφος δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση αναστατώνεται, ξένοι διπλωμάτες επεμβαίνουν. Ένας αθώος μπαίνει φυλακή. Η υπόθεση κλείνει. Σχολικό έτος 2010-2011: Ένας μαθητής αρνείται να δώσει Πανελλαδικές. Ο αγαπημένος του καθηγητής του αναθέτει να ερευνήσει την παλιά υπόθεση. Ο πρώην άριστος μαθητής αρχίζει να ψάχνει. Πόσο έτοιμοι είναι οι ενήλικες να ακούσουν τι έχει να πει; • Το Χορεύουν οι ελέφαντες συνδυάζει ιστορία και επινόηση. Αναφέρεται στη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, στον οποίο αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου Πολκ, έγκλημα που συντάραξε τη χώρα την περίοδο του Εμφυλίου. Παράλληλα, το βιβλίο χαρτογραφεί τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα του 2011. Ιδίως στο σχολείο. Αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.
 14. 14. Το δάσος των παιδιών συγγρ: Χρήστος ΑγγελάκοςΕκδόσεις Μεταίχμιο 2011, Σελ.: 245, Τιμή: €14,40 • Το δάσος των παιδιών είναι ένα βιβλίο με δέντρα θαλερά, αιωνόβιας τρυφερότητας και ευαισθησίας, ένα βιβλίο που η περιδιάβασή του, όπως σε κάθε δάσος των αειθαλών παιδικών ονείρων μας, κρύβει αλλεπάλληλες μικρές εκπλήξεις: ξέφωτους αφηγηματικούς τρόπους, φράσεις που κεντρίζουν σαν καλόγνωμα ξωτικά, χαρακτήρες που νικούν τον χρόνο της αφήγησης χορεύοντας με χάρη σ’ ένα εξαίσια άχρονο τοπίο χλοερής λογοτεχνίας, με ονόματα όπως Μάχη και Λουκία που αποπνέουν «Λεωνή» και «Ερόικα». Το δάσος των παιδιών είναι ένα βιβλίο που, όπως κάθε καλό δάσος, σου αποκαλύπτει όλη του την ομορφιά, μόνο όταν χαθείς μέσα του. • Στο νέο (βραβευμένο) βιβλίο του Χρήστου Αγγελάκου οι αναμνήσεις της ηρωίδας μοιάζουν με δέντρα σε ένα δάσος που τα κλαδιά τους περιπλέκονται σε έναν πολύπλοκο ιστό γεμάτο από απωθημένα, ερωτικές επιθυμίες και το αίτημα να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. (Πηγή: http://www.lifo.gr/mag/columns/5285)
 15. 15. Η πιο κρυφή πληγή συγγραφέας:Βαγγέλης Ραπτόπουλοςεκδ. ΙΚΑΡΟΣ 2012, σελ.461, τιμή17,90 ευρώ • «Αφετηρία μου οι ζοφερές αφηγήσεις που άκουγα παιδί για τα Δεκεμβριανά. Λογοτεχνικά και μη μυθοπλαστικά βιβλία επί του θέματος μάζευα χρόνια. Ώσπου πέρυσι, μου ήρθε η ιδέα της «Πιο κρυφής πληγής» και ξαναβούτηξα στη σχετική βιβλιογραφία. Ιστορία είναι οι 33 αιματοβαμμένες μέρες του’44 , όχι οι προκατειλημμένες δεξιές ή αριστερές ερμηνείες τους , που έρχονται και παρέρχονται. Η λογοτεχνία υπερβαίνει την ιστορία. «Ο καπετάν Μιχάλης» του Καζαντζάκη μας διδάσκει για την τουρκοκρατία όσα εκατοντάδες ιστορικά εγχειρίδια μαζί. Όπως κάνει για τον Εμφύλιο «Η εξαφάνιση» του Αρ. Νικολαΐδη, που ο αφηγητής μου διασκευάζει για το θέατρο. Η λογοτεχνία φωτίζει κρυφές όψεις της πραγματικότητας, που η ιστοριογραφία αγνοεί. Ισχύει ακόμη περισσότερο για του Νεοέλληνες , που λές και είμαστε φυλακισμένοι στην Ιστορία. «η πιο κρυγ΄λη πληγή» δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα. Μιλάει για έναν παθιασμένο έρωτα στα χρόνια της Κρίσης και , μέσω του παλαιού, για έναν πιθανό νέο εμφύλιο. Σαν ουροβόρος όφις, η ιστορία μου εκβάλλει στις συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα, εκεί όπου την εμπνεύστηκα.»
 16. 16. Βίος παράλληλος συγγραφέας: Απόστολος Δοξιάδηςεκδόσεις: ΑΓΡΑ 2008, σελ. 59, τιμή € 5,58 Ο Δοξιάδης λειτουργεί σκηνοθετικά, με αριστοτεχνικό μοντάζ και με μια μαεστρική ύφανση γραφής αλαφροΐσκιωτη, ευγενή, κομψή και ζυγισμένη με τις πινελιές συγκρατημένου χιούμορ που δίνουν λύσεις καίριες. Διακινεί μάλιστα παρασκηνιακά την πιθανότητα ο Μελάνιππος τυχαία να καταλήγει αυτός που καταλήγει, από παρεξήγηση, από λάθος, από την τυχαιότητα μιας αλυσιδωτής αντίδρασης – ποιος ξέρει – στην πραγματικότητα υπονοείται ότι μπορεί και να ’ναι κάποιος άσχετος του οποίου η ταπεινότητα περισσότερο δείγμα ευγενικής αυτογνωσίας είναι παρά ασκητικής μεγαθυμίας. Όπως και να ’χει όμως, η μεγεθυμένη συμβολικότητα που συρράπτουν οι περιφερόμενοι προσκυνητές κι επίσκοποι στις φυσιολογικές, κατά τα φαινόμενα, κινήσεις του, κλονίζει την ίδια την πίστη που τον οδήγησε ως εκεί, αφού ο ίδιος από πρώτο χέρι γνωρίζει το ποιόν του, τα όρια της πνευματικότητάς του και τα ατόφια κίνητρά του. Ο Απόστολος Δοξιάδης το καταφέρνει και από την αρχή ως το τέλος ο Βίος Παράλληλος είναι ένα κομψοτέχνημα ευφυές και απολαυστικότατο. Από την κριτική που βρήκαμε εδώ: http://www.vakxikon.gr/content/view/550/2809/lang,el/
 17. 17. Ο μέτοικος και η συμμετρία Τεύκρος ΜιχαηλίδηςΠόλις 2012, 296 σελ.,Τιμή € 15,00 • "Ο μέτοικος και η συμμετρία" θα μας ταξιδέψει από το Αντάπαζαρ της Μικρασίας στην Ιταλία του μεσοπολέμου, στην Ισπανία του Εμφυλίου και, τέλος, στη Γαλλία της Κατοχής και της Αντίστασης. Ο κεντρικός του ήρωας θα γνωριστεί με σημαντικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα, όπως ο χαράκτης Έσερ και ο μαθηματικός Αλεξάντρ Γκρόθεντικ, με τους οποίους μοιράζεται το πάθος για τη συμμετρία, την οποία ο καθένας τους αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο. Θα γνωρίσει από κοντά και θα διαβάσει με κριτική ματιά το κίνημα των Μπουρμπακί, το σημαντικότερο ίσως μαθηματικό ρεύμα του καιρού μας, και σίγουρα αυτό που άσκησε τη μεγαλύτερη επίδραση. Θα χρησιμοποιήσει τον μαθηματικό ορθολογισμό ως εργαλείο ανάλυσης ιστορικών γεγονότων, πολιτιστικών ρευμάτων, αλλά και φαινομένων της καθημερινότητας. Στο νέο μυθιστόρημα του Τεύκρου Μιχαηλίδη, οι μυθοπλαστικοί χαρακτήρες και τα ιστορικά πρόσωπα συναντιούνται και αλληλεπιδρούν, χτίζοντας μια ιστορία που θα μπορούσε να διαβαστεί και ως ένα χρονικό του εικοστού αιώνα.
 18. 18. Τριαντάφυλλα και γιασεμιά Συλλογικό έργοεπιμέλεια: Ζαχαρίας Ι. Σιαφλέκης, Ερασμία - Λουίζα Σταυροπούλου Gutenberg - Γιώργος & Κώστας Δαρδανός, 2012 645 σελ.,Τιμή € 50,00 • «Τριαντάφυλλα και γιασεμιά» είναι ο τίτλος του τιμητικού τόμου που εξέδωσε και παρέδωσε πρόσφατα το Πανεπιστήμιο Αθηνών στην καθηγήτριά του Ελένη Πολίτου- Μαρμαρινού. Ο τόμος περιλαμβάνει 35 μελέτες ελλήνων και ξένων έγκυρων νεοελληνιστών και συγκριτολόγων, οι οποίες συγκεντρώθηκαν προς τιμήν της διακεκριμένης καθηγήτριας ενόψει της συνταξιοδότησής της. • Οι μελέτες που περιλαμβάνονται στον τόμο που της αφιερώθηκε καλύπτουν τα επιστημονικά πεδία με τα οποία ασχολήθηκε η τιμώμενη - τη Νεοελληνική Φιλολογία, τη Συγκριτική Φιλολογία, τη Θεωρία της Λογοτεχνίας - και αποτελούν κριτικές και ερμηνευτικές προσεγγίσεις του λογοτεχνικού κειμένου από διάφορες θεωρητικές αφετηρίες και με διάφορα μεθοδολογικά εργαλεία, οι οποίες συμβάλλουν στη μελέτη της ελληνικής αλλά και της ξένης λογοτεχνίας.
 19. 19. Η εφεύρεση του Μορέλ συγγρ. Αντόλφο Μπιόι Κασάρεςεκδ.ΠΑΤΑΚΗ2006, σελ.153, τιμή 10,00 • Γραμμένο από έναν απαράμιλλο στιλίστα, φίλο και συνοδοιπόρο του Μπόρχες στις μαγικές περιπλανήσεις στα πιο εκθαμβωτικά τοπία του φανταστικού, αυτό το κλασικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του 20ού αιώνα επανακυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη σε νέα μετάφραση, πάντα σφριγηλό και ερεθιστικό, πάντα ανήσυχο και ανησυχητικό, πάντα διερευνητικό και αξιοπερίεργο. Συνδυάζοντας τις καλύτερες τεχνικές της αγγλοσαξονικής παράδοσης της λογοτεχνίας μυστηρίου και του φανταστικού (Χ. Τζ. Ουέλς, Τσέστερτον κ.ά.), ο Κασάρες δημιουργεί ένα μυθιστόρημα όπου η υπαρξιακή αγωνία του αφηγητή μετακυλίεται έντεχνα στον αναγνώστη, με μια επιδέξια, "διαβρωτική" γραφή που ξέρει πώς να κλιμακώνει την ένταση, πώς να πυκνώνει το μυστήριο για να το διαλύσει καλύτερα, και, κυρίως, πώς να βυθίσει τον αναγνώστη σε μια σειρά συλλογισμούς για την υπόσταση και τη μοίρα του ανθρώπου. Γραμμένη το 1940, "Η εφεύρεση του Μορέλ" μπορεί να διαβαστεί σαν ένα συναρπαστικό θρίλερ, αλλά και σαν χρησμός: προφητεύει με δραματική διορατικότητα τη σημερινή κυριαρχία του οπτικοακουστικού, την υποταγή των ιδεών στην παντοδυναμία της εικόνας.
 20. 20. Οι ώμοι της μαρκησίας και άλλα διηγήματα συγγραφέας: Εμίλ Ζολά εκδόσεις: Ίκαρος 2012, 177 σελ., Τιμή € 13,00 • Το περιβάλλον του Ζολά είναι αποκαρδιωτικό. Κοινωνική αδικία, πεινασμένα, άρρωστα παιδιά, άνθρωποι που είναι χειρότεροι και από θηρία που σκοτώνουν από μίσος και όχι για να τραφούν, σύζυγοι που αγαπούν περισσότερο το χρήμα από τη σύντροφό τους που πεθαίνει μόνη και αβοήθητη σε ένα κρεβάτι. Ωστόσο, πουθενά το ανθρώπινο δράμα της επιβίωσης δεν αποτυπώνεται πιο σπαρακτικά απ’ ό,τι στο διήγημα «Η ανεργία», χαρακτηριστικό της μεθόδου του συγγραφέα, που καταλήγει στο αδυσώπητο ερώτημα της χλομής και καχεκτικής κόρης του ανέργου: «Γιατί, τάχα, να πεινάμε;». Η προσέγγιση του Ζολά στο πρόβλημα της ανεργίας θα μπορούσε να κάνει ένα μαρξιστή να κοκκινίσει από οργή, καθώς η δυστυχία της ανεργίας χτυπά εξίσου εργοδότη και εργαζόμενο. Ιδιαίτερη είναι και η χρήση του θανάτου στη νουβέλα «Πώς πεθαίνουν και πώς κηδεύουν στη Γαλλία», όπου ο θάνατος, θέμα που πάντα απασχολούσε τον Ζολά, γίνεται το μέσο για να παρατηρήσει και να αποκαλύψει νοοτροπίες και όψεις της κοινωνίας της εποχής του. Τα διηγήματα αυτά φτάνουν στα χέρια του αναγνώστη μέσα από τη δουλειά ενός μεταφραστή κύρους, όπως ο Φοίβος Πιομπίνος, ο οποίος φροντίζει για ακόμη πληρέστερη κατανόηση αυτής της πλευράς του Ζολά, παραθέτοντας εξαιρετικά χρήσιμες σημειώσεις για κάθε διήγημα χωριστά. Το χρονολόγιο που συνοδεύει την έκδοση συγκεντρώνει την πλήρη εργογραφία του συγγραφέα.
 21. 21. Οι Μπαλάντες του Σκόρδου συγγρ.: Μο Γιανεκδ. ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗΣ 2006, σελ.338, τιμή: 22,68 Ευρώ • Με φόντο την επαρχία της διεφθαρμένης σύγχρονης Κίνας, "Oι μπαλάντες του σκόρδου" ισορροπούν ανάμεσα στο δράμα και σε μια κωμωδία τόσο μαύρη, που παύει να είναι κωμωδία. Oι πρωταγωνιστές είναι απλοί χωρικοί, έρμαια μιας βίας που τους σαρώνει και που, στην κινεζική κοινωνία, όπως την περιγράφει το βιβλίο, διαπερνά κάθε σχέση - του κράτους με τον πολίτη, του χωρικού με το συγχωριανό του, του πατέρα με την κόρη, του αδελφού με την αδελφή. Παραληρηματικές σκηνές που εναλλάσσονται με ειδυλλιακές εικόνες φύσης, μια επιμονή στα δεινά του σώματος, και περιστατικά όπως εκείνα στη φυλακή και στο σταθμό των λεωφορείων, που θυμίζουν θέατρο του παραλόγου, χαρακτηρίζουν αυτό το σημαντικό μυθιστόρημα του Μο Γιαν, το οποίο απαγορεύτηκε στην Κίνα ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα στην πλατεία Τιεναμέν.
 22. 22. Γιατί ο Μαρξ είχε δίκιο συγγρ. Terry Eagleton μτφρ.: Πέτρος Γεωργίου εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2012, σελ.329• Μια πρωτότυπη προσέγγιση στον μαρξισμό επιχειρεί ο Άγγλος κριτικός λογοτεχνίας Terry Eagleton. Αφορμή των προβληματισμών του υπήρξε, πριν από όλα, η κλιμάκωση της καπιταλιστικής κρίσης, αλλά και η βαθμιαία απαξίωση του μαρξισμού, η οποία συνοδεύτηκε από την κατάρρευση των κρατών - «μοντέλων» του. Η αλήθεια είναι ότι το βιβλίο απαντά στις στερεότυπες πλέον αντιμαρξιστικές ενστάσεις πάνω σε βασικά ζητήματα, με πιο δημοφιλή το ότι η μαρξιστική φιλοσοφία γέννησε καθεστώτα τυραννικά. Πρόκειται για ένα εύλογο επιχείρημα όπως αυτό προέκυψε μετά την πλήρη απαξίωση που ήρθε ως συνέπεια της πτώσης των λεγόμενων μαρξιστικών καθεστώτων. Ο συγγραφέας φυσικά απαντά και σε πιο λεπτά ιδεολογικά - φιλοσοφικά ζητήματα, όπως αυτά έχουν τεθεί από την κριτική απέναντι στον Μαρξ. Μερικά από τα ερωτήματα που θέτει ο ίδιος ο συγγραφέας, για να τα απαντήσει στη συνέχεια, είναι και η απολυτότητα του ότι όλη η ανθρώπινη υπόσταση ερμηνεύεται μέσω των οικονομικών δεδομένων, όπως επίσης και ότι ο μαρξισμός αποτελεί μια δογματική μορφή ιστορικής αιτιοκρατίας. Ωστόσο, καθώς όλοι υποψιάζονται, ο μαρξισμός των κομματικών σούπερ-μάρκετ απέχει παρασάγγας απ’ αυτόν που διατύπωσε ο ίδιος ο Μαρξ. Έτσι, μέσα από μια σειρά απαντήσεων, τοποθετήσεων και λογικών επαγωγικών συλλογισμών, ο συγγραφέας επιχειρεί – δίχως αγωνία – να καταδείξει το γιατί τελικά είχε δίκιο ο Μαρξ, μέσα από ένα σκεπτικό που βασίζεται στην αρχή - συμπέρασμα ότι το όλο νόημα του μαρξισμού είναι η ζωή μετά τον Μαρξ! Δηλαδή στο ότι, όταν εφαρμοστεί ο μαρξισμός, καταργεί τον εαυτό του.•
 23. 23. Κόσμος συγγραφέας: ΒΙΤΟΛΝΤ ΓΚΟΜΠΡΟΒΙΤΣεκδ. ΝΕΦΕΛΗ, 2012, σελ.368, τιμή: € 17,50 • Κινούμενος με παιγνιώδη ελευθερία μέσα στο είδος της αστυνομικής λογοτεχνίας, ο μεγάλος Πολωνός συγγραφέας Βίτολντ Γκομπρόβιτς εξερευνά διασκεδαστικά και με σαρδόνια ειρωνεία την αγωνία της ανθρώπινης ύπαρξης, την τυχαιότητα και αυθαιρεσία της γλώσσας, το δαιμονικό αστείο της ανθρώπινης ελευθερίας, τα όρια του εαυτού, αλλά και την απόπειρα του ανθρώπου να φέρει τάξη στο χάος του ψυχισμού του και του κόσμου. Το "Κόσμος" τιμήθηκε το 1967 με το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνίας (Formentor), ανοίγοντας το δρόμο για τη διεθνή αναγνώριση του Γκομπρόβιτς, ο οποίος έζησε τα περισσότερα χρόνια της ώριμης ζωής του αυτοεξόριστος στο Μπουένος Άιρες. Τελευταίο και πιο προσωπικό έργο του, αλλά και ένα από τα πλέον ακατάτακτα και ιδιαίτερα μυθιστορήματα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, είναι το μοναδικό μυθιστόρημα του Γκομπρόβιτς που δεν είχε εκδοθεί ώς τώρα στα ελληνικά. Η έκδοση συνοδεύεται από μεταφραστικό επίμετρο και εκτεταμένο χρονολόγιο- εργοβιογραφία του συγγραφέα.
 24. 24. Ο σκονισμένος ποδηλάτης ποιητής: Σάντρο Πένναεκδ. Το Ροδακιό, 2012, σελ.142, τιμή: 19,17 ευρώ • Στο βιβλίο αυτό ο Ερρίκος Σοφράς μεταφράζει 81 ποιήματα από το έργο του σπουδαίου ποιητή Σάντρο Πέννα, που ήταν ολιγογράφος: μόνο 450 ποιήματα και δύο συλλογές διηγημάτων. Αποτελεί καρπό της πολύχρονης συγκέντρωσης και αγάπης του μεταφραστή στο έργο του Ιταλού ποιητή, συνιστώντας θερμή «δεξίωση» του Πέννα στην ελληνική γλώσσα.
 25. 25. Σύγχρονα ψυχοπαιδαγωγικά προβλήματα: Ο εκφοβισμός στα ελληνικά σχολεία. Σελίδες: 381, Εκδόσεις Gutenberg, Τιμή: €26,00 • Η βία στο χώρο του σχολείου απασχολεί ιδιαίτερα τη διεθνή βιβλιογραφία, καθώς και τα τελευταία χρόνια φαίνεται να πληθαίνουν τα περιστατικά χρήσης βίας στο χώρο του σχολείου με θύματα τόσο παιδιά όσο και ενήλικες. Μια συγκεκριμένη μορφή βίας που εκδηλώνεται στο σχολείο αποτελεί και ο εκφοβισμός (bullying), ένα φαινόμενο που αρχικά μελετήθηκε στις Σκανδιναβικές χώρες από τον Dan Olweus στη δεκαετία του 1970. • Με αυτό το μείζον πρόβλημα της σχολικής ζωής ασχολείται το συγκεκριμένο βιβλίο. Πρόκειται για συλλογικό τόμο στον οποίο παρουσιάζονται κυρίως τα αποτελέσματα πανελλαδικής επιστημονικής έρευνας, ενώ παράλληλα γίνεται μια διεξοδική αναφορά στο φαινόμενο του εκφοβισμού στο σχολείο (ορισμός, χαρακτηριστικά, αίτια, επιπτώσεις) και διατυπώνονται προτάσεις για την πρόληψη και αντιμετώπισή του. Επιπλέον, παρουσιάζονται οι απόψεις των γονιών για το θέμα και συζητιέται η καινούρια μορφή του εκφοβισμού, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός (cyberbulling).
 26. 26. H ανιψιά και άλλα δύο κλασικά ερωτογραφήματα ΣΕΡΓΚΕΪ ΓΕΣΕΝΙΝ, ΑΝΤΟΝ ΤΣΕΧΟΦ Σελ.: 160 Εκδόσεις Καστανιώτη Τιμή: €8,00 • Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι λογοτέχνες, κάποια στιγμή της ζωής τους, ενέδωσαν στον πειρασμό της "πορνογραφίας" και έγραψαν ερωτικά διηγήματα με μια γλώσσα που δεν υποκύπτει στον πουριτανικό καθωσπρεπισμό, αποδεικνύοντας πως η μεγάλη λογοτεχνία δεν γνωρίζει σύνορα μεταξύ των ειδών, των σχολών, των χωρών και των λαών. Στο βιβλίο αυτό έχουμε τρία ερωτογραφήματα γραμμένα από δύο μεγάλους Ρώσους κλασικούς λογοτέχνες: τον Άντον Τσέχοφ (παρά τη δυσπιστία πολλών, το διήγημα "Η Γκαλτσόνκα" θεωρείται δικό του έργο) και τον Σεργκέι Γεσένιν. Τρεις ιστορίες γραμμένες για να ψυχαγωγήσουν και -γιατί όχι;- να αποκαλύψουν ότι η υποκρισία κάνει κακό στην ερωτική απόλαυση.
 27. 27. Γεύση από κουκούτσι μήλου συγγρ:ΚΑΤΑΡΙΝΑ ΧΑΓΚΕΝΑΕκδόσεις Καστανιώτη 2012 Σελ.: 328 Τιμή: €15,00 • Οι αναμνήσεις από τα καλοκαίρια που περνούσε στο σπίτι της γιαγιάς είναι αινιγματικές, τρυφερές, επώδυνες, μαγευτικές, όπως και οι ιστορίες που οι θείες της κρατούν καλά κρυμμένες... Όταν η γιαγιά Μπέρτα πεθαίνει, αφού έχει φτάσει πια σε σημείο να μην αναγνωρίζει ούτε τον ίδιο της τον εαυτό, η Ίρις κληρονομεί το σπίτι των παιδικών καλοκαιριών και περνάει μια ολόκληρη εβδομάδα μόνη της, προσπαθώντας να αποφασίσει αν θα το κρατήσει ή όχι. Είναι μια εβδομάδα μοναχική, μια εβδομάδα περισυλλογής, μια εβδομάδα-βουτιά στο παρελθόν. Αναμοχλεύει τη δική της μνήμη και προσπαθεί να δώσει απάντηση στα δικά της ερωτηματικά. Η Καταρίνα Χάγκενα μιλάει για τις γυναίκες μιας οικογένειας, για το πεπρωμένο τριών διαφορετικών γενεών, και γράφει ένα μυθιστόρημα για τη μνήμη και τη λήθη -συγκινητικό, ευρηματικό και έξυπνο- διαπιστώνοντας ότι: "Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της λήθης, και η μνήμη είναι μία απ αυτές".
 28. 28. H ιστορία της συζύγου συγγρ: MARILYN YALOMΕκδόσεις Άγρα 2012, Σελ.: 616, Τιμή: €22,00 • Η "Ιστορία της συζύγου" συνιστά μελέτη της νομοθεσίας, των θρησκευτικών μεθόδων, των κοινωνικών εθίμων, των οικονομικών διευθετήσεων και της πολιτικής συνειδητότητας που επηρέασε γενιές συζύγων: Στην εβραϊκή κοινωνία όπου ίσχυε η πολυγαμία, στην αρχαία Ελλάδα όπου οι κόρες δίνονταν από τους πατεράδες στους συζύγους τους για να γεννήσουν νόμιμα παιδιά και ορίστηκαν νόμοι περί μοιχείας και διαζυγίων, στη μεσαιωνική Ευρώπη όπου αποδόθηκε στο γάμο θρησκευτική σημασία, στη διάρκεια της Μεταρρύθμισης και του Διαφωτισμού όπου το ιδεώδες του συντροφικού γάμου ήρθε στο προσκήνιο, και στην Αμερική του 20ού αιώνα όπου το νέο πρότυπο της συζυγικής σχέσης αναδύθηκε. Αυτή η πλούσια διαυγής εξιστόρηση των κομβικών σημείων της ιστορίας της συζύγου περιλαμβάνει αλησμόνητες ιστορίες διάσημων ζευγαριών όπως ο Αβραάμ με τη Σάρα και την Άγαρ, ο Αντώνιος και η Κλεοπάτρα στην Αρχαία Ρώμη, ο Τριστάνος και η Ιζόλδη, αλλά και ιστορίες γάμων από την Αναγέννηση μέσα από τον Chaucer και τον Σαίξπηρ. Μιλά για τους Εβραϊκούς γάμους, αλλά και του προτεστάντη Λούθηρου σε αντίθεση με τους Καθολικούς γάμους, και για τους γνωστούς γάμους γυναικών που εναντιώθηκαν στις συμβάσεις της εποχής τους, από τη Μάρτζερυ Κεμπ ώς την Ελίζαμπεθ Κέηντυ Στάντον, από την Ελοΐζα ώς τη Μάργκαρετ Σάνγκερ. Η "Ιστορία της συζύγου", έχοντας ως πηγή τα ημερολόγια, τα απομνημονεύματα και τις επιστολές, αποτίνει φόρο τιμής στις συνήθεις συζύγους, οι οποίες στο πέρασμα των αιώνων συνέπλευσαν ή πήγαν κόντρα στο ρεύμα της εποχής τους, επηρεάζοντας διακριτικά τη νομική, προσωπική και κοινωνική σημασία του γάμου.
 29. 29. Πόλη Παιδιών συγγρ. Πέτρος Κουτσιαμπασάκοςεκδ. ΠΑΤΑΚΗ 2012, σελ.419, τιμή€ 17,50 • Ένα παιδί μεγαλώνει ανάμεσα σε πολλά άλλα παιδιά. Κοιμάται στις Ομάδες, τρώει στην Τραπεζαρία, πηγαίνει σχολείο στο Σχολείο. Γιατί η μάνα του όλα αυτά τα χρόνια -από την πρώτη δημοτικού- δεν ήρθε να τον δει; Λαβαίνει όμως γράμματα της. Από τη διεύθυνση του θείου του. Αυτός τον έφερε εδώ. Της γράφει στην ίδια διεύθυνση, δεν ξέρει άλλη. Τα Σύρματα τον κλείνουν σ ένα τεράστιο παραλληλόγραμμο. Εκεί που σταματούν ξεκινά ο άλλος κόσμος, ο έξω. Εκεί που αρχίζουν τελειώνει ο δικός του κόσμος, ο μέσα. Μήπως δεν επιτρέπουν την είσοδο και στον χρόνο; Έχει φτάσει στην πέμπτη τάξη. Κι αυτή η χρονιά θα ξεκινήσει όπως όλες οι προηγούμενες. Με το πρώτο του μυθιστόρημα Πόλη παιδιών (προηγήθηκε μια συλλογή διηγημάτων) ο Πέτρος Κουτσιαμπασάκος μάς δίνει μιαν άλλη διάσταση των παιδουπόλεων: την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο και τη βαθμιαία αποσύνδεσή τους από τον Εμφύλιο. Το παιδί που πρωταγωνιστεί γνωρίζει τις συνθήκες των παιδουπόλεων στις αρχές της δεκαετίας του 1970, όταν τα βασιλικά ιδρύματα έχουν περάσει στη δικαιοδοσία του απριλιανού καθεστώτος. Οι γονείς των παιδιών δεν εμπλέκονται τώρα με τον Εμφύλιο: τα παιδιά τους βρίσκονται εκεί επειδή η οικογένεια δυσκολεύεται να τα κρατήσει κοντά της λόγω οικονομικών, επαγγελματικών ή άλλων κοινωνικών προβλημάτων, διατηρώντας κατά τα άλλα ισχυρούς δεσμούς μαζί τους.
 30. 30. Αιχμάλωτος του ουρανού συγγραφέας: ΚΑΡΛΟΣ ΡΟΥΙΘ ΘΑΦΟΝΕκδόσεις Ψυχογιός, Σελ.: 384, Τιμή: €15,93 • Βαρκελώνη 1957. Ο Ντανιέλ είναι μόνος του στο μαγαζί όταν μπαίνει ένας μυστηριώδης άντρας που κουτσαίνει. Εντοπίζει ένα πολύτιμο βιβλίο που φυλάσσεται σε βιτρίνα, μια μοναδική εικονογραφημένη έκδοση του Κόμη του Μόντε Κρίστο. Παρά το γεγονός ότι ο ξένος δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για βιβλία, θέλει να αγοράσει αυτή την ακριβή έκδοση. Και, προς μεγάλη έκπληξη του Ντανιέλ, γράφει πάνω στο βιβλίο τις λέξεις: «Για τον Φερμίν Ρομέρο ντε Τόρες, που επέστρεψε από τους νεκρούς και κρατάει το κλειδί του μέλλοντος». Έτσι ξετυλίγεται μια ιστορία προδοσίας που σηματοδοτεί την επιστροφή ενός θανάσιμου εχθρού. Το τρίτο βιβλίο στον κύκλο των μυθιστορημάτων, που ξεκίνησε με τη ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ και ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ, μεταφέρει και πάλι τον αναγνώστη στον κόσμο τουΚοιμητηρίου των Λησμονημένων Βιβλίων και στο μυστηριώδες βιβλιοπωλείο Σεμπέρε & Υιοί.
 31. 31. Τι είναι ο βουδισμός;Χόρχε Λούις Μπόρχες –Αλίσια ΧουράδοEκδόσεις Printa, Σελ.: 139,Τιμή: €12,00 • Στο δοκίμιο αυτό, απόσταγμα μιας σειράς διαλέξεων, εκθέτει διεξοδικά τόσο την προέλευση και την ιστορία όσο και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του μεγάλου αυτού φιλοσοφικο- θρησκευτικού συστήματος. Η αποδημία της ψυχής, ο Τροχός του Νόμου και η Ευγενής Οκταπλή Ατραπός, το κάρμα, η Νιρβάνα και πλείστες όσες ακόμη έννοιες-κλειδιά του βουδισμού εξετάζονται με τρόπο οξυδερκή και, συγχρόνως, εξαιρετικά εύληπτο. Με παρόμοιο τρόπο αναλύονται και οι ιδιαίτερες εκφάνσεις του βουδισμού, όπως η Μαχαγιάνα ή Μεγάλο Όχημα, ο λαμαϊσμός, ο ταντρισμός και το Ζεν. Με τη χαρακτηριστική του πολυμάθεια και ευρύτητα πνεύματος, ο Μπόρχες πραγματοποιεί απροσδόκητες όσο και εύστοχες συγκρίσεις ανάμεσα στο βουδισμό (αλλά και τον ινδουισμό, από τον οποίο αυτός προήλθε), από τη μια πλευρά, και τις υπόλοιπες μεγάλες θρησκείες, την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τη σύγχρονη δυτική σκέψη, από την άλλη. Η θέασή του χαρακτηρίζεται από βαθύ στοχασμό και μοναδική ενάργεια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
 32. 32. Ο μεγάλος Γκάτσμπυ συγγρ: Σκοτ ΦιτζέραλντΆγρα, 2012, 248 σελ., τιμή:16,00 ευρώ • Πρόκειται για σπουδαίο έργο, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα. • Ο Γκάτσμπυ ενσαρκώνει το Αμερικανικό Όνειρο, το ιδεώδες της προσωπικής επιτυχίας, της κοινωνικής και επαγγελματικής ανέλιξης και του πλούτου, σε συνθήκες ελευθερίας, ασχέτως καταγωγής, μόρφωσης, θρησκείας. Σε αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνεται και η ερωτική επιτυχία. Το Αμερικανικό Όνειρο έχει ατομιστική και υλιστική βάση, μολονότι κάποιες όψεις θα μπορούσαν να θεωρηθούν ιδεαλιστικές. Ο Γκάτσμπυ εκπληρώνει το Αμερικανικό Όνειρο μέσα σε τρία μόνο χρόνια (Καλοκαίρι 1919-Καλοκαίρι 1922): γίνεται πάμπλουτος, αγοράζει μια μεγάλη έπαυλη με "γαλάζιους κήπους", έχει μπάτλερ, υπηρέτες και μια Ρολς-Ρόυς, διοργανώνει θρυλικά πάρτυ. Τα λεφτά τα έκανε ως λαθρέμπορος ποτών και έχει συναλλαγές με ανθρώπους του υποκόσμου, αλλά αυτό δεν αμαυρώνει καθόλου την υπόληψή του στα μάτια του αναγνώστη - αντιθέτως, προσθέτει στη γοητεία του.
 33. 33. Ο αγαπημένος μαθηματικός τύπος του καθηγητή συγγρ.:Yoko Ogawa Άγρα, 2010, 295 σελ., Τιμή € 18,68 • Αυτός είναι ένας λαμπρός εξηντάχρονος καθηγητής μαθηματικών που, ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα, ζει με μια βραχεία μνήμη μόλις ογδόντα λεπτών. Αυτή είναι μια ευαίσθητη και πανέξυπνη οικονόμος που αφοσιώνεται στη φροντίδα του. • Η Ογκάουα γι αυτό το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2004, τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Γιομιούρι, το Μεγάλο Βραβείο των Βιβλιοπωλών και, πρόσφατα, το βραβείο της Εταιρείας Μαθηματικών, επειδή αποκάλυψε στον αναγνώστη την ομορφιά αυτού του επιστημονικού κλάδου.
 34. 34. ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΙΛΝΤ 99 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΗ ΖΩΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ συγγραφέας: ΑΛΛΑΝ ΠΕΡΣΥεκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ 2012, ευρώ : 12,00, σελ.231 • Εκτός από λαμπρός συγγραφέας, δραματουργός και αμφισβητίας, ο Όσκαρ Γουάιλντ θεωρείται ο καλύτερος δημιουργός αφορισμών της σύγχρονης ιστορίας. Οι διάσημοι συλλογισμοί που συμπύκνωνε σε μία και μόνη φράση είναι ανατρεπτικοί και βαθυστόχαστοι μαζί. Ο συγγραφέας του "Νίτσε: 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας" παίρνει 99 μαργαριτάρια σοφίας από τον άνθρωπο που, ακριβώς επειδή η ζωή του ήταν επικεντρωμένη γύρω στις απολαύσεις, γνώρισε όλες τις ακρότητες της ανθρώπινης ψυχής, και μεταφέρει τα μηνύματά του σε καταστάσεις σημερινές για να μας διδάξει πώς να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα και να απολαμβάνουμε τη ζωή γουλιά γουλιά.
 35. 35. Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΔΙΚΙΟ ΣΟΠΕΝΑΟΥΕΡ ΑΡΘΟΥΡΕκδόσεις: ΠΑΤΑΚΗΣ 2011, σελ.: 166, ευρώ: 9,00 • Ο Άρτουρ Σοπενχάουερ, ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους, έγραψε τον 19ο αιώνα ένα οξύ, οργισμένο, ανατρεπτικό και ταυτόχρονα σοφό, γλαφυρό και με υποδόριο χιούμορ δοκίμιο (που εκδόθηκε μετά θάνατον] υπό τον εύγλωττο τίτλο "Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο", που αυτοσυστήνεται ως εγχειρίδιο επικράτησης έναντι οποιουδήποτε αντιπάλου σε μια αντιπαράθεση. "Εριστική διαλεκτική" έγραψε ο ίδιος ο Σοπενχάουερ, συγκαλύπτοντας έτσι κάθε ειρωνικό τόνο, "είναι η τέχνη του να λογομαχεί κανείς - και να λογομαχεί με τέτοιο τρόπο ώστε να υπερασπίζεται επαρκώς τις θέσεις του, είτε έχει δίκιο είτε άδικο". Και σαν να ήθελε να διαβεβαιώσει τους αναγνώστες του ότι το εννοούσε ειλικρινά αυτό, πρόσθεσε: "Σε μια αντιπαράθεση, πρέπει να αγνοήσουμε την αντικειμενική αλήθεια, ή μάλλον να την εκλάβουμε ως μια τυχαία συγκυρία, και να επικεντρωθούμε μόνο στην υπεράσπιση της θέσης μας και στην αντίκρουση της θέσης του αντιπάλου« • Ασφαλώς, η αληθινή πρόθεση του Σοπενχάουερ ήταν να επιστήσει την προσοχή των αναγνωστών του στα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν κατά κόρον οι υπόλοιποι, είτε πρόκειται για πολιτικούς είτε για δημοσιογράφους, διαφημιστές ή εμπόρους. Προφασιζόμενος ότι διδάσκει τη "στρεψοδικία" (όπως χαρακτήρισε αργότερα ο ίδιος τη ρητορική), στην πραγματικότητα δίδαξε πώς να την αναγνωρίζει κανείς και, κατ επέκταση, πώς να την αντιμετωπίζει. Αυτό το δηκτικό μικρό έργο παραμένει ακόμη και σήμερα ένα πολύτιμο εργαλείο για τον σκοπό αυτό.
 36. 36. Νίτσε: 99 μαθήματα καθημερινής φιλοσοφίας συγγραφέας: ΑΛΑΝ ΠΕΡΣΥεκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ 2011, σελ.228, τιμή: €12,50 • από την καθημερινή ζωή μέχρι τον κόσμο των επιχειρήσεων, η φιλοσοφία του Νίτσε μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικός σύμβουλος σε κάθε δύσκολη στιγμή. Στα 99 κεφάλαια του βιβλίου αυτού ο Άλλαν Πέρσυ συγκεντρώνει τις πιο καίριες σκέψεις του μεγάλου φιλοσόφου, δείχνοντας πώς μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε σε κάθε στιγμή της ζωής. Μας βοηθάει να παίρνουμε αποφάσεις, να ανακτούμε το θάρρος μας, να ξαναβρίσκουμε τη σωστή πορεία μας, να σταθμίζουμε τη σημασία των όσων μας συμβαίνουν στη διάρκεια της μέρας. •
 37. 37. Χάρις και εξιλέωση συγγραφέας: Robin Jenkinsεκδόσεις: ΠΟΛΙΣ 2012, σελ. 337 ,τιμή € 16,00 • Δύο Βρετανοί ταξιδιώτες, ο Ντόναλντ Κεμπ και η Μάργκαρετ Ντάνκαν, έχουν εξαφανιστεί στις άγριες, ορεινές εκτάσεις του βόρειου Αφγανιστάν, μια περιοχή όπου σπάνια τολμούν να εισέλθουν Δυτικοευρωπαίοι. Οι αρχές στην πρωτεύουσα Καμπούλ ισχυρίζονται ότι έχουν δολοφονηθεί από τους κατοίκους ενός μικρού πρωτόγονου χωριού, και πως η δικαιοσύνη έχει ήδη αποδοθεί, με τη μορφή στυγερών αντιποίνων. • Αυτό τo συναρπαστικό ψυχολογικό και πολιτικό μυθιστόρημα, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1960 και παρουσιάζει αναλογίες με τα καλύτερα έργα του Γκράχαμ Γκρην και του Τζον Λε Καρέ. Το βιβλίο γράφτηκε λίγο μετά την επιστροφή του Τζένκινς από την Καμπούλ, όπου έζησε δύο χρόνια· οι εμπειρίες από τη διαμονή του εκεί προσδίδουν απαράμιλλη αυθεντικότητα στις περιγραφές αυτής της μυστηριώδους κι απομονωμένης χώρας. Ο Τζένκινς διατηρεί τη ματιά του ξένου, χωρίς όμως την υπεροψία του Δυτικού, και συμπάσχει με τον λαό του Αφγανιστάν, χωρίς καμία διάθεση εξωτισμού και εξωραϊσμού. Το Χάρις και εξιλέωση είναι μια τρομερή προειδοποίηση για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν σε μια χώρα οι εξωτερικές παρεμβάσεις. Η συμπόνια του Τζένκινς για τους ανθρώπους που θυσιάζονται στον βωμό του φανατισμού και των συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων Ανατολής και Δύσης είναι διάχυτη στο βιβλίο του.
 38. 38. Η νέα ελληνική κουζίνα σε 88 συνταγές Βασίλης ΚαλλίδηςΕκδόσεις Πατάκη 2012, 213 σελ., τιμή :19,00 ευρώ • Μέσα σ αυτό το βιβλίο ο Βασίλης Καλλίδης μάς μαθαίνει απλές συνταγές νέας ελληνικής κουζίνας. Ό,τι λέει η παράδοση μέσα από τα μάτια όμως ενός νέου σεφ. Ταξιδεύουμε μαζί του από νωρίς το πρωί μέχρι αργά το βράδυ στο εστιατόριό του και μαθαίνουμε γωνιές της πόλης και εύκολες συνταγές. • «Η μαγειρική στο σπίτι πρέπει να είναι ευχάριστη και εύκολη.Προσπάθησα να σας μαζέψω μερικές συνταγές που φτιάχνουμε στο εστιατόριό μας,αλλά και στο σπίτι μου.Δε θα χρειαστεί να ψάχνετε με τις ώρες στα ράφια του σούπερμάρκετ δυσεύρετα υλικά,ούτε να έχετε τηγάνια με τριπλούς πάτους,κατσαρόλια από ειδικά κράματα μετάλλων και θερμόμετρα ακριβείας.Εγώ μαγειρεύω σαν ερασιτέχνης,με κούπες,ποτηράκια,κουταλάκια και,αντί για χρονόμετρα,έχω απλώς <<τον νου μου>>. Κάποιος είπε ότι αυτό λέγεται έλλειψη τεχνικής. Όμως,έτσι είμαι εγώ...»
 39. 39. 30ΛΕΠΤΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΤΖΕΙΜΙ ΟΛΙΒΕΡΕκδότης: ΔΙΟΠΤΡΑ, τιμή 29,50 € • Θα σας δείξω πώς να βάζετε στο τραπέζι ένα ολόκληρο γεύµα σε 30 λεπτά! Όχι µόνο ένα πιάτο, αλλά ένα ολόκληρο µενού µε υπέροχα πιάτα. Αν σας αρέσει το φαγητό, όπως κι εµένα, και έχετε πεινασµένα στόµατα να θρέψετε όταν γυρίζετε σπίτι µετά από µια κουραστική µέρα, δώστε µου την ευκαιρία να σας δείξω έναν αληθινά επαναστατικό, νέο τρόπο µαγειρέµατος. Σε αυτό το βιβλίο θα σας δείξω πώς να φτιάχνετε ένα πλήρες γεύµα µέσα στο χρόνο που σας παίρνει συνήθως για να µαγειρέψετε ένα πιάτο. Θα τα χάσετε όταν δείτε τι µπορείτε να κάνετε µέσα σε 30 λεπτά.

×