Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

KreativnaMozgalica

99 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

KreativnaMozgalica

  1. 1. Definicija LJUBAV - duboko uvjerenje kako svatko (i sve) ima svoju beskonačnu vrijednost. Duboka spoznaja vlastite beskonačne vrijednosti – SLOBODA.  ‘Drugi’ i ja smo JEDNAKO beskonačno vrijedni  ‘Ja’ u odnosu na ‘ti’  ‘Ja’ kao dio cjeline POŠTOVANJE – sve ima jednako pravo na moje uvažavanje zbog svoje beskonačne vrijednosti. Sve što zahtijevam za sebe, moram dopustiti drugima. Zbog beskonačne vrijednosti svakog pojedinog. – LJUBAV
  2. 2. LJUTNJA - je emocija uzbuđenja koja se često pojavljuje u situacijama kada se osjećamo ne prihvaćeno (ignoriranje, napad, nepravda, izostanak ljubavi…), odnosno, kada naše mišljenje/stavovi/uvjerenja nisu prihvaćeni/uvaženi, zbog čega se osjećamo manje vrijedni (ego). Realnost/situaciju u kojoj se ljutimo percipiramo i filtriramo kroz naša uvjerenja, koja su temeljena na našim prethodnim iskustvima i spoznajama, a sve skupa leži na preuveličavanju i zabludi za koju mislimo da je istina. Emocija ljutnje pohranjuje se u jetri. REALNOST JE ONO ŠTO MI SAMI DEFINIRAMO KAO TAKVO!
  3. 3. Stanje ljutnje je stres za živčani sustav i direktno je vezano za akciju (obrana, napad, odlazak), odnosno, mozak šalje tijelu naredbu za reakciju kako bi spriječilo osjećaj manje vrijednosti. U stanju ljutnje/stresa blokirani su svi ostali mehanizmi (probava, imunološki sustav, ostale funkcije i regulacije…). Na primjer, …………… mozak šalje tijelu naredbu za reakciju  nadbubrežne žlijezde pojačano luče hormone: • Adrenalin (povećava dotok krvi u srce, energiju…), • Noradrenalin (sužava krvne žile, pojačava koncentraciju, povećanje može značiti i bolest nadbubrežnih žlijezda) • Kortizol (odgovoran za ravnotežu između količine tekućine u tijelu i krvnog tlaka  povećanje razine šećera u krvi, smanjenje libida, odgovoran za skladištenje masti u tijelu/debljanje, u stanju stresa destruktivan je za mišiće, slabiji imunitet, nastanak malignih bolesti, povećanje sprječava razinu serotonina…).
  4. 4. Zanimljivo je da je taj mehanizam razvijen evolucijom, da bi čovjeka zaštitio od opasnosti (strah, obrana, bijeg). Ljutnja dovodi tijelo na sličnu razinu, a problem nastaje kad ju osoba potiskuje i tijelo ne odreagira, mada je na biokemijskoj razini spremno. Pitanje je: gdje je sve to 'otišlo', gdje se pohranilo i što se događa s njom? • Potiskivanje ljutnje podiže kortizol, a često potiskivanje ljutnje rezultira: pasivnošću (pasivna agresija), niskim samopouzdanjem, autodestruktivnim samo-okrivljavanjem, 'isključivanjem', bijegom u neka nepovoljna psihološka stanja ili bolesti (autoimune i sl.). • Kao što smo ovisni o adrenalinu, tako smo ovisni i o ljutnji. Pohranjena emocija (iskustvo) ima težnju izaći van i to čini(mo) na razne druge načine (situacije).
  5. 5. Pitanje 'dobre' i 'loše' ljutnje pokazuje da generalno postoje dvije kategorije ljutnje. Ona koja je 'dobra' za naše psihofizičko zdravlje i 'loša' ljutnja, koju bi valjalo ili 'zaobići' ili transformirati u neku pozitivnu akciju. Kako si pomoći? Odmorno spavanje (najmanje 7 sati), vježbe disanja, meditacija, redovno vježbanje, kreativno izražavanje, muzika za relaksaciju, harmonija osobnog prostora, opuštanje. Mudrost, razboritost, istinoljubivost – rad na sebi.

×