Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Pusztai klaudia: nád,fehér fűzfa, fekete nyárfa

1,823 views

Published on

 • Be the first to comment

Pusztai klaudia: nád,fehér fűzfa, fekete nyárfa

 1. 1. Pusztai Klaudia 6.c 2012.03.08. Csütörtök •A közönséges nád, •Fehér fűzfa, •Fekete nyárfa,
 2. 2. Közönséges nád
 3. 3. A nád részei:
 4. 4. A nád évelő fűféle, messze kúszó gyöktörzzsel és hosszú, föld feletti indákkal. Szára mereven felálló, 1-4 méter magas és alján 2 centiméter vastag. Levelei szürkészöldek, laposak, szélükmetszően éles, 15-30 centiméter hosszúak és 1- 3 centiméter szélesek. A levéllemez tövén nyelvecske helyett szőrkoszorú található. A virágok 20-50 centiméter hosszú, sötét- vagy sárgásbarna, terebélyes, sokvirágú, felül kissé visszahajló bugában nyílnak. A füzérkék 10-50 milliméter hosszúak, 3-6 virágból állnak. Nádrészei: mellékgyökérzet; gyöktörzs; párhuzamos erezetű levelek; üreges, bütykös el nem ágazó szár, bugavirágzat.
 5. 5. Fehér fűzfa
 6. 6. Részei
 7. 7. A füzek álló- és mozgóvizeink környékkének megszokott karakteres növényei. Víztűrésük többek között annak köszönhető, hogy az elárasztás idején törzsük víz alatti részén preformált gyökereket fejlesztenek, amelyek a víz felső, oxigénben dús rétegében elbokrosodva részben átveszik a levegőtlenné vált talajban lévőgyökérzet szerepét. Általában nyirkos talajt kedvelnek (a pangó vizet is tűrik), de normál viszonyok között is jól fejlődnek. (Salix alba) 20-25 méterre megnövő, terebélyes, csaknem mindig tőtől ágas fa. Levelei lándzsásak, a fonákuk rásimuló ezüstös selyemszőrös. Porzós barkái és termős füzérvirágzatai nem díszítenek.
 8. 8. Fekete nyárfa
 9. 9. Virága
 10. 10. A fekete nyárfát sajnos a kihalás fenyegeti, ezért nemrég felkerült a Környezetvédelmi Világszervezet Vörös Listájára. Ez a növény lett az év fája 2006-ban. A jellemzően árterületeken előforduló nyárfa olyan ritka manapság, hogy immár a Föld veszélyeztetett élőlényeinek jegyzékében szerepel. Bár e növény igen gyorsan növekszik, rengeteg fényre, vízre és tápanyagra van szüksége a fejlődéshez. Ez a magyarázata annak, hogy jóformán csak ligeterdőkben illetve közvetlenül a folyók napos, világos partjántenyészik. Emellett a talajvízszint-csökkenés és a nagyfokú irtás is hozzájárult ahhoz, hogy jelentősen lecsökkent e tiszteletet parancsoló, akár kétszáz évig is elélő fa élettere. A fekete nyárfa – botanikai nevén a Populus nigra – a fűzfafélék családjába tartozik, és nevét törzsének feketésszürke árnyalatáról kapta. Akár 35 méter magasra is megnőhet, törzse elérheti a kétméteres vastagságot is. A fekete nyárfa szinte egész Európában előfordul – kivéve Skandináviát, Skóciát, Írországot és Észak-Oroszországot. „Rokonai” közül Magyarországon a fehér (Populus alba) és a rezgő nyár (Populus tremula) fordul elő a leggyakrabban. Pósfai György molekuláris biológus, a Szegedi Biológiai Központ Biokémiai Intézetének igazgatója tavaly megjelent könyvében azt írja, Magyarország legnagyobb ép és egybetörzsű fája a fekete nyárfa. Magyarország legöregebb és legnagyobb fáinak szakértője Barcs közelében, az egyik Dráva-holtág partján látta a tízméteresősfát. Tiszabecsen – ahogy az a település honlapján olvasható – a bányalejárótól egy kilométerre, az út mentén egy 28 méter magas, egészséges fekete nyárfa áll, melynek törzse hat méter vastag. Miskolcon is van egyhatalmas fekete nyárfa, melyet a városatyák 2003-ban védetté nyilváníttattak. Ennek a famatuzsálemnek épp az a különlegessége, hogy városi környezetben található. A nem mindennapi értéket képviselő fának bárki csodájára járhat Miskolc- Bulgárföldön, a Stadion utcában. A fekete nyárfát rendkívül sokoldalúan lehet felhasználni. Magjait vattaszerű „pamacsokban” fújja a szél – ezekkerülnek később toll vagy szivacs helyett a párnákba, de hőszigetelőként is felhasználják őket. Hollandiában ez a növény szolgál a „klompenboom”, azaz a hagyományos holland facipő alapanyagául. Újabban heavy-metal gitárokat és snowboardokat is készítenek belőle. Gyógynövényként is számon tartják: a rügyéből gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású hatóanyagot nyernek ki a szakemberek. Főznek belőle teát, készítenek belőle orvosi alkoholt és kenőcsöt – hatékonyan alkalmazható a sebek külső kezelésére is.
 11. 11. Remélem tetszett!! 

×