Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
К н и г и т е, к о и т о ц е л и я т с в я т ч е т е

ЗДРАЧ
              „Когато можеш да живееш вечно, за к...
К р аят на ис то р ията за безкра й н ата л ю б о в
 „Когато обичаш това, което те убива, нямаш избор нима можеш да избяг...
Феноменът

Световен
Само за четири години Стефани Майър се превърна в световен феномен. ЗДРАЧ е
една от най-обсъжданите и ...
Зазоряване - пресинформация
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Зазоряване - пресинформация

1,430 views

Published on

Четвъртата и последна книга от поредицата на Стефани Майър излиза на български език на 13 юли, за да продължи световният феномен, който повече от пет месеца владее първите места и на българските класации за книги. Първите три романа от поредицата – ЗДРАЧ, НОВОЛУНИЕ и ЗАТЪМНЕНИЕ, издадени от „Егмонт България“, се превърнаха в най-продаваните заглавия у нас за първата половина на 2009 г. и си спечелиха хиляди верни читатели, различни по възраст и литературни предпочитания. http://twilight.egmont.bg/

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Зазоряване - пресинформация

 1. 1. К н и г и т е, к о и т о ц е л и я т с в я т ч е т е ЗДРАЧ „Когато можеш да живееш вечно, за какво ще живееш?” ЗДРАЧ се ражда в нощта на 2 юни 2003 година. Стефани Майър, авторката на четирите книги от поредицата, многократно е разказвала в интервюта, че онази сутрин се е събудила с яркия спомен за сън, в който на огряна от слънцето поляна стояли обикновено момиче и нечовешки красиво момче. Момчето блестяло на слънцето все едно кожата му била диамант. То било вампир. А двамата били влюбени един в друг и момчето било разкъсвано между любовта си към момичето и желанието си да я убие. Стефани Майър се събужда и въпреки че е страшно заета с грижите по трите си деца, сяда да го запише. После не могла да спре. Майър твърди, че докато пишела, чувала гласовете на героите в главата си. И писането вървяло лесно. Три месеца по-късно историята на Бела и Едуард била завършена. Скоро след това авторката сключва договор с „Литъл, Браун” за три романа за 750 хиляди долара – огромна сума за начинаещ автор. НОВОЛУНИЕ „Любовта, животът, смисълът... Край.” Стефани Майър сама признава, че никога не е вярвала, че ЗДРАЧ ще стигне до по-голяма публика от собствената й сестра. Но когато получава предложение за договор за три книги, младата авторка трябва да седне и да реши как ще продължи животът на героите й. За почитателите на историята не е тайна, че във вакуума между ЗДРАЧ и НОВОЛУНИЕ Стефани Майър пише FOREVER DAWN, този своеобразен епилог на историята е разказ за живота на Бела и Едуард след много време и никога няма да бъде издаден. Когато започва да скицира НОВОЛУНИЕ, авторката се връща към ученическите години на героите си и ги пита: „Какво стана?” „Бързо започнах да съжалявам за това.” – признава самата авторка. Да, Едуард си тръгва, а с него си заминава и смисълът на живота за Бела. ЗАТЪМНЕНИЕ „Промяната е завинаги. Няма връщане назад...” Малко повече от три години след заветния юнски сън на Стефани Майър, на 7 август 2007 години се появява и третата книга от поредицата ЗАТЪМНЕНИЕ. Това е история за неизбежния избор, за паралелните измерения, за границите между възможния живот и невъзможната любов. И най-големите критици на Майър признават, че тя умее майсторски да описва чувствата на героите си, разкривайки ни ги така истински и напълно, че читателя съпреживява с тях. В ЗАТЪМНЕНИЕ има за всекиго по нещо – роматника, приключения, легенди за върколаци и вампири, кръвожадни убийства и продължението на една красива приказка за вечната любов. Тази история е стара като света. Стефани Майър омагьосва читателите си със силата на любов, на която е предначертано не само да живее вечно, но и да е вечна. А свръхестествените сили са само екзотично допълнение, което държи всички ни в напрежение до последната точка на романа.
 2. 2. К р аят на ис то р ията за безкра й н ата л ю б о в „Когато обичаш това, което те убива, нямаш избор нима можеш да избягаш, нима можеш да се бориш, когато това ще нарани любимото същество? Ако животът ти е единственото, което можеш да дадеш на най-скъпото, как да не го дадеш? Ако наистина обичаш?” ЗАЗОРЯВАНЕ, Предговор Голямата любов избуява от саможертва. А ЗАЗОРЯВАНЕ, четвъртата и последна част от поредицата на Стефани Майър, е именно за саможертвата. „Ако животът те е единственото, което можеш да дадеш на най-скъпото, как да не го дадеш?”, пита авторката. И ни дава отговора се на 760-те страници на книгата. ЗАЗОРЯВАНЕ е най-очакваната книга за 2008 година. С появата си на книжния пазар на 2 август изданието чупи всички досегашни рекорди на издателите от „Литъл, Браун”. В деня, или по-скоро в нощта, на премиерата си книгата бива продадена в 1,3 милиона копия само в САЩ. ЗАЗОРЯВАНЕ разбива и още един рекорд, заставайки на първо място в класацията на Amazon за най-продаваните книги още в деня на анонсирането на предстоящото си излизане през месец февруари 2008 година. Близо 24 седмици до заветния августовски ден тя не слиза от челната позиция. Но не е само това. Месеци наред милиони фенове по света гадаят какъв ще е изборът на главната героиня. Кой от двамата претенденти ще спечели сърцето й и ще има ли сватба. Електронната мрежа е буквално претъпкана от форуми, уеб страници, постове и мейли. Самата авторка признава, че е получила стотици хиляди съобщения и имейли с въпрос как ще се развият събитията. Историята продължава – а с нея и конфликтите на героите. Обикновено момиче, което е влюбено във вампир, върколакът, който е влюбен в обикновено момиче и една хилядолетна омраза между вампири и върколаци, която заплашва да прерасне във война. ЗАЗОРЯВАНЕ е краят на необикновената история за любовта между вампир и смъртно момиче. История, родила се от сън, която преобръща клишетата за вампирите и придава смисъл на всички клишета за любовта. Защото в света на Стефани Майър вампирите са способни да обичат така, както може да обича само човек; а хората – пак заради любовта, са готови да изоставят и най- важното от човешката си същност – самия живот. И като затворим книгата осъзнаваме, че изборите, които правим в живота си, наистина са съдбоносни.
 3. 3. Феноменът Световен Само за четири години Стефани Майър се превърна в световен феномен. ЗДРАЧ е една от най-обсъжданите и награждавани книги за 2005 година. Излязлата през 2006 година НОВОЛУНИЕ престоява над 30 седмици под номер едно в най- престижната класация за най-продавани книги – тази на в. „Ню Йорк Таймс”. Третата книга ЗАТЪМНЕНИЕ застава директно под номер едно в гореспоменатата класация в деня на излизането си. А публикуваната през август 2008 година последна книга от поредицата заема челното място в класацията на Amazon от месец февруари същата година, близо 24 седмици преди да се появи в книжарниците. В края на 2008 година авторката печели нагладата на Children’s Choice Book Awards за автор на годината за ЗАЗОРЯВАНЕ. Поредицата държи челното място сред най-продаваните книги вече 98 седмици. Към края на 2008 година книгите от поредицата са продадени в общо над 50 милиона копия по света и са преведени на над 37 езика. Те оглавяват класациите в почти всяка от страните, в които са издадени. Български Четвъртата и последна книга от поредицата на Стефани Майър излиза на български език на 13 юли, за да продължи световният феномен, който повече от пет месеца владее първите места и на българските класации за книги. Първите три романа от поредицата – ЗДРАЧ, НОВОЛУНИЕ и ЗАТЪМНЕНИЕ, издадени от „Егмонт България“, се превърнаха в най-продаваните заглавия у нас за първата половина на 2009 г. и си спечелиха хиляди верни читатели, различни по възраст и литературни предпочитания. ЗДРАЧ превзе българските класации още в първата си седмица на пазара и 15 седмици не слиза от челната тройка; НОВОЛУНИЕ се изкачи на първото място със самото си излизане по книжарниците и 8 седмици подред е едноличен лидер; ЗАТЪМНЕНИЕ също не изневери на традицията и се изкачи мигновено под номер 1 като се задържа на лидерското място 6 седмици.

×