SlideShare a Scribd company logo

Letersia dhe artet e tjera

EGLI TAFA
EGLI TAFA

Letersia dhe artet e tjera

1 of 9
Download to read offline
PROJEKT
TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË
ME ARTET E TJERA”
LËNDA:GJUHA SHQIPE
 Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të
tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.
 Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të
frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare.
OBJEKTIVAT
 Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë
ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si
burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte
si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe
dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e
kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në
lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë
edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti
gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në
aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund
të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose
pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë
në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i
kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në
elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila,
duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë
shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë
poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha,
mbeten fusha kryesore e letërsië.
LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë!
Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë!
Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar!
Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar!
Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni,
O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni.
Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë
kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e
Bujqësi të Naim Frashërit.
 Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më
e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e
muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës
patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha
etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e
muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së
gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur
një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në
përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk
është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të
lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga
folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si
thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë.
LETËRSIA DHE MUZIKA
Muzikojnë*-I japin melodi
Nga poezi tw ndryshme mund tw
krijohen kwngw tw reja.

Recommended

Llojet e teksteve
Llojet e teksteveLlojet e teksteve
Llojet e tekstevesindi21
 
Problemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotProblemet e arsimit e shkolles sot
Problemet e arsimit e shkolles sotGenti Mustafaj
 
Zbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeZbulimet gjeografike
Zbulimet gjeografikeArlinda
 
Vepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriVepra Komedia Hyjnore. Dante Aligeri
Vepra Komedia Hyjnore. Dante AligeriErgi Nushi
 
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoProjekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor Hygo
Projekt "Letersi": Katedralja e Parisit - Viktor HygoAldrin Pashku
 
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutroli i elementeve kimike ne organizmin e njeriut
roli i elementeve kimike ne organizmin e njeriutmikaela basha
 

More Related Content

What's hot

Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreirida_2000
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Orven Bregu
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Liil Otr
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONEEdlira Ekmekciu
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiMarinela Abedini
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareKe Keiss
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.ronela hasanaj
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIMirsad
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeolinuhi
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriDonikaLici
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europianolinuhi
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipebusinessforlife
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e EuropesKejti Cela
 

What's hot (20)

Hidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyreHidrokarburet dhe vetite e tyre
Hidrokarburet dhe vetite e tyre
 
Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme Kimia ne jeten e perditshme
Kimia ne jeten e perditshme
 
Lojrat popullore
Lojrat populloreLojrat popullore
Lojrat popullore
 
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
Shqiperia- pasurite kulturore dhe turistike dhe ndikimi i tyre ne zhvillimin ...
 
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONERENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
RENDESIA E UJIT NE JETEN TONE
 
Gazeta e shkolles
Gazeta e shkollesGazeta e shkolles
Gazeta e shkolles
 
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne ShqiperiProjekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
Projekt Kimi - Burime te hidrokarbureve ne Shqiperi
 
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat ShqipetareTrashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
Trashegimia natyrore e kulturore ne trevat Shqipetare
 
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
Hekuri element kimik me ndikim shendetesor.
 
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPIGazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
Gazeta e shkolles A.Z.CAJUPI
 
Figurat letrare
Figurat letrareFigurat letrare
Figurat letrare
 
Syprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshitSyprina e trekëndëshit
Syprina e trekëndëshit
 
Shkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustikeShkaqet e ndotjes akustike
Shkaqet e ndotjes akustike
 
Hebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në ShqipëriHebrenjtë në Shqipëri
Hebrenjtë në Shqipëri
 
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi EuropianShqiperia dhe Bashkimi Europian
Shqiperia dhe Bashkimi Europian
 
Huazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipeHuazimet ne gjuhen shqipe
Huazimet ne gjuhen shqipe
 
Rajonet e Europes
Rajonet e EuropesRajonet e Europes
Rajonet e Europes
 
Iluminizmi
IluminizmiIluminizmi
Iluminizmi
 
Ngrohja globale
Ngrohja globaleNgrohja globale
Ngrohja globale
 
ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!ENERGJIA ...!!!!
ENERGJIA ...!!!!
 

Viewers also liked

Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersianndos
 
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareInternet VloraAlb
 
укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї ZHOIPPO
 
Projekt edukat
Projekt edukatProjekt edukat
Projekt edukatEGLI TAFA
 
Krahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindjaKrahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindjaNatty S
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatAn An
 
Shkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqipShkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqipAlush Kryeziu
 
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar Xhoana Pepa
 
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuMonika Pahumi
 
Kohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshemKohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshemAldrin Pashku
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesJetmira Sula
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesssuseree34b8
 
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEAltin Emiri
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetKlea Vyshka
 

Viewers also liked (20)

Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!Letersia dhe Folklori !!!!
Letersia dhe Folklori !!!!
 
Projekt letersi
Projekt letersiProjekt letersi
Projekt letersi
 
Muzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptareMuzika popullore ne trevat shqiptare
Muzika popullore ne trevat shqiptare
 
Projekt Letersi
Projekt LetersiProjekt Letersi
Projekt Letersi
 
укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї укр. народнI традицiї
укр. народнI традицiї
 
Jeho, këngë shqiptare libri
Jeho, këngë shqiptare libriJeho, këngë shqiptare libri
Jeho, këngë shqiptare libri
 
Masonet
MasonetMasonet
Masonet
 
Sekti Kur’anij.
Sekti Kur’anij.Sekti Kur’anij.
Sekti Kur’anij.
 
Projekt edukat
Projekt edukatProjekt edukat
Projekt edukat
 
Krahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindjaKrahasim neoklasicizmi-rilindja
Krahasim neoklasicizmi-rilindja
 
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevatNdikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
Ndikimi i teatrit grek dhe romak në trevat
 
Shkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqipShkrimi i vjetër shqip
Shkrimi i vjetër shqip
 
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
Vallet shqiptare dhe baleti shqiptar
 
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzukuM.p letërsia filobiblike gjon buzuku
M.p letërsia filobiblike gjon buzuku
 
Greqia e lashte
Greqia e lashteGreqia e lashte
Greqia e lashte
 
Kohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshemKohet dhe instrumente te ndryshem
Kohet dhe instrumente te ndryshem
 
Tema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i RomesTema:Qyteti antik i Romes
Tema:Qyteti antik i Romes
 
iliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliadesiliada analize , Analize e Iliades
iliada analize , Analize e Iliades
 
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKEBota antike GREKE dhe ROMAKE
Bota antike GREKE dhe ROMAKE
 
Gjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimetGjuha shqipe dhe huazimet
Gjuha shqipe dhe huazimet
 

Similar to Letersia dhe artet e tjera

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecimikaela basha
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeciornela rama
 
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Marjan DODAJ
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Riku Verri
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullorKlarisa Klara
 
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptx
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptxKrijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptx
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptxMujaseraAliu
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” #MesueseAurela Elezaj
 
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!#MesueseAurela Elezaj
 
POETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx313klevis
 
folklori dhe gjuha popullore albania.docx
folklori dhe gjuha popullore albania.docxfolklori dhe gjuha popullore albania.docx
folklori dhe gjuha popullore albania.docxglodjolaluli
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)Dajana Gjini
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarDenis Celaj
 

Similar to Letersia dhe artet e tjera (20)

dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradecidokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
dokumentari mbi romantikun e fundit te letersise shqiptare,lasgush poradeci
 
Rexho mulliqi
Rexho mulliqiRexho mulliqi
Rexho mulliqi
 
Diploma master1
Diploma master1Diploma master1
Diploma master1
 
lasgush poradeci
lasgush poradecilasgush poradeci
lasgush poradeci
 
Lasgush
LasgushLasgush
Lasgush
 
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
Xhevdet Bytyqi - libri PËRMBLEDHJE E 1200 TEKSTE KËNGËSH SHQIPE TË MUZIKËS PO...
 
Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015Ndre Mjeda - 2015
Ndre Mjeda - 2015
 
Festivali yne popullor
Festivali yne popullorFestivali yne popullor
Festivali yne popullor
 
Letersi 17.04.2020
Letersi 17.04.2020Letersi 17.04.2020
Letersi 17.04.2020
 
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptx
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptxKrijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptx
Krijimet poetike të Lorkës - Mujasera Aliu, prof..pptx
 
Dritëro agolli
Dritëro agolliDritëro agolli
Dritëro agolli
 
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS” PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
PROJEKT: GJERGJ FISHTA DHE ” LAHUTA E MALCIS”
 
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
MUZIKA DHE KOMPOZITORET SHQIPTARE !!!!
 
Vace zela 1
Vace zela 1Vace zela 1
Vace zela 1
 
POETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptxPOETET SHQIPTARE.pptx
POETET SHQIPTARE.pptx
 
folklori dhe gjuha popullore albania.docx
folklori dhe gjuha popullore albania.docxfolklori dhe gjuha popullore albania.docx
folklori dhe gjuha popullore albania.docx
 
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
pershkrimi i vendit te origjines (elbasani)
 
Shkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtarShkrimtare te shquar shkrimtar
Shkrimtare te shquar shkrimtar
 
Muzika
MuzikaMuzika
Muzika
 
Festivali i femijeve
Festivali i femijeve Festivali i femijeve
Festivali i femijeve
 

More from EGLI TAFA

Albania (English Version)
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)EGLI TAFA
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)EGLI TAFA
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantineEGLI TAFA
 
Perandoria romake
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romakeEGLI TAFA
 
Kombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollitEGLI TAFA
 
DOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTESDOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTESEGLI TAFA
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boteroreEGLI TAFA
 
Shqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e funditShqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e funditEGLI TAFA
 
Lufta i boterore
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boteroreEGLI TAFA
 
Shqiperia pj4
Shqiperia pj4Shqiperia pj4
Shqiperia pj4EGLI TAFA
 
Shqiperia pj3
Shqiperia pj3Shqiperia pj3
Shqiperia pj3EGLI TAFA
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2EGLI TAFA
 
Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1EGLI TAFA
 
Trekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudesTrekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudesEGLI TAFA
 

More from EGLI TAFA (20)

Albania (English Version)
Albania (English Version)Albania (English Version)
Albania (English Version)
 
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
Dominimi i botes pj3(perandria osmane)
 
Perandoria bizantine
Perandoria bizantinePerandoria bizantine
Perandoria bizantine
 
Perandoria romake
Perandoria romakePerandoria romake
Perandoria romake
 
Fiskultur
FiskulturFiskultur
Fiskultur
 
Kombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollitKombetarja shqiptare e futbollit
Kombetarja shqiptare e futbollit
 
DOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTESDOMINIMI I BOTES
DOMINIMI I BOTES
 
Lufta II boterore
Lufta II boteroreLufta II boterore
Lufta II boterore
 
Universi
UniversiUniversi
Universi
 
Shqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e funditShqiperia pj5 e fundit
Shqiperia pj5 e fundit
 
Lufta i boterore
Lufta i boteroreLufta i boterore
Lufta i boterore
 
Shqiperia pj4
Shqiperia pj4Shqiperia pj4
Shqiperia pj4
 
Atomi
AtomiAtomi
Atomi
 
Shqiperia pj3
Shqiperia pj3Shqiperia pj3
Shqiperia pj3
 
Shqiperia pj2
Shqiperia pj2Shqiperia pj2
Shqiperia pj2
 
Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1Shqiperia PJ1
Shqiperia PJ1
 
Unikatil
UnikatilUnikatil
Unikatil
 
Ufo
UfoUfo
Ufo
 
Trekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudesTrekendeshi i bermudes
Trekendeshi i bermudes
 
Skenderbeu
SkenderbeuSkenderbeu
Skenderbeu
 

Letersia dhe artet e tjera

 • 1. PROJEKT TEMA: “ LIDHJA E LETËRSISË ME ARTET E TJERA” LËNDA:GJUHA SHQIPE
 • 2.  Të dimë se cilat janë të përbashkëtat midis letërsisë dhe arteve të tjera si:muzika,piktura,kinematografia etj.  Të njohim disa vepra artistike(piktura,muzikale,filma) të frymëzuara nga vepra të ndryshme letrare. OBJEKTIVAT
 • 3.  Raportet midis degëve të ndryshme të artit gjatë zhvillimit të tyre historik gjithnjë kanë ndryshuar. Letërsia, si veprimtari krijuese, me anë të së cilës krijohet vepra letrare si burim kënaqësie dhe e njohjes së veçantë, që në kohët e lashta është lidhur me disa arte si, me muzikën, pikturën etj. Midis këtyre arteve ekzistojnë raporte marrëse dhe dhënëse. Ajo që e dallon letërsinë nga këto arte është gjuha të cilën artet e tjera s’e kanë. Ndikimet e ndërsjella midis arteve i shohim që në lashtësi. Kështu, p.sh. në lashtësi muzika e shoqëronte lirikën, kurse me rastin e recitimit, përcillej me muzikë edhe kënga epike; edhe disa vepra muzikore nuk janë krejt të pavarura nga teksti gjuhësor letrar (opera etj.). Po kështu raportet e letërsisë me artet e tjera shihen edhe në aspektin e trajtimit të një objekti. Kjo ndodh kur një vepër pikturale ose muzikore mund të jetë objekt frymëzimi i një vepre letrare. Ky raport midis letërsisë dhe muzikës ose pikturës shihet edhe në disa periudha të zhvillimit të letërsisë në përgjithësi e të poezisë në veçanti. Kjo vërehet më së miri në poezinë e simbolistëve, të cilët kujdes të veçantë i kanë kushtuar elementit muzikor në poezinë e tyre. Insistimi i simbolostëve në elementet dhe efektet muzikore në poezi e ka ndryshuar vetë natyrën e poezisë, e cila, duke u shërbyer me fjalët, muzikën dhe ngjyrat, dëshiron të jetë e afërt me të gjithë shqisat. Ndenja e unitetit dhe lidhjet e ngushta midis arteve i kanë ndriçuar shumë poetikat dhe teoritë e shumë epokave në zhvillimin e arteve. Megjithatë, fjala, gjuha, mbeten fusha kryesore e letërsië. LETËRSIA DHE ARTET E TJERA
 • 4. O malet' e Shqipërisë e ju o lisat' e gjatë! Fushat e gjëra me lule, q'u kam ndër mënt dit' e natë! Ju bregore bukuroshe e ju lumenjt' e kulluar! Çuka, kodra, brinja, gërxhe dhe pylle të gjelbëruar! Do të këndonj bagëtinë që mbani ju e ushqeni, O vendëthit e bekuar, ju mëndjen ma dëfreni. Nga piktura mund të vijë frymëzimi për të shkruar një poezi.Nga njëra anë kemi një peisazh fshati, kurse nga ana tjetër disa vargje të poemës Bagëti e Bujqësi të Naim Frashërit.
 • 5.  Të parat marrëdhënie të muzikës me letërsinë kanë qenë si të ndërsjella.Një situatë më e drejtpërdrejtë e marrëdhënieve të muzikës me letërsinë konstatohet në historinë e muzikës shqiptare, e konkretisht në një pjesë të saj, që lidhet me zhvillimin e këngës patriotike në vitet e Rilindjes. Shkrimtarë si Asdreni, M.Grameno, Th.Mitko, V.Pasha etj. çuditërisht muzikojnë* vetë poezitë e tyre, ndërkohë që edhe një pjesë e madhe e muzikës vokale të krijuar në këtë kohë u vu në shërbim të drejtpërdrejtë të përhapjes së gjuhës dhe letërsisë shqipe.Tani është e qartë se në llojin e tyre, shkrimtarët kanë luajtur një rol të rëndësishëm në gjallërimin e konceptit mbi muzikën si pjesë e kulturës në përgjithësi dhe e asaj kombëtare në mënyrë të veçantë. Kuptohet që detyra e tyre nuk është e njëjtë me detyrën e profesionistit të muzikës, por thjesht një detyrim që mund të lindë nga shtrati i përbashkët i këtyre dy arteve, nga vetëdija e njëjtë e trashëguar nga folk-etnosi, si dhe nga veçoritë e konceptimit të muzikës nga ana e secilit prej tyre. Si thoshte Naim Frashëri:Pa qasuni të këndojmë /se na plasi buz’ e shkretë. LETËRSIA DHE MUZIKA Muzikojnë*-I japin melodi
 • 6. Nga poezi tw ndryshme mund tw krijohen kwngw tw reja.
 • 7.  Përshtatja e një libri letrar në film është praktikë shumë e hershme. Është e vërtetë që letërsia e ka ndikuar shumë në kinema.Interesante është se shumica e regjisorëve që praktikonin përshtatjen e romanit në film, nuk këmbëngulnin që filmi t’i ngjante romanit. Një nga kritikët e rëndësishëm që është marrë me këtë problematikë, është George Bluestone. Ai pohonte se nëse ne flasim për përshtatjen e një vepre letrare në film fjalë për fjalë, atëherë kjo do të ishte qesharake. Sipas tij vështërsia kryesore është lidhja e imazhit që transmeton libri me imazhin që na e ofron filmi. LETËRSIA DHE KINEMAJA
 • 8. Pamje nga sheshxhirimi I filmit “Harry Potter” I bazuar nw romanin me tw njwjtin titull nga autorja J.K.Rowling.