Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Droga dhe shendeti

13,366 views

Published on

 • Dating for everyone is here: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Dating direct: ❶❶❶ http://bit.ly/2u6xbL5 ❶❶❶
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Droga dhe shendeti

 1. 1. DROGA DHE SHËNDETI Teknologji e mësimdhënies në Biologji PUNUAN: AnilaTushaj Bajram Manuku Besmir Kullafi EgestaTrashani Eglantina Cenameti Elfrida Hoxha Flora Jaku Pranoi: Prof.Anila Dizdari
 2. 2. Çfarë është droga dhe si e klasifikojmë atë?  Droga është një substancë që sjell ndryshime fizike dhe psikologjike Ajo mund të jetë e ngurtë (khat), e lëngshme(alkoli), ose e gaztë (thithësit/ duhani) Drogat klasifikohen sipas efekteve që japin, nëse janë legale ose ilegale.
 3. 3. Drogat klasifikohen në tre grupe 1. Depresantet(alkoli, kanabis, opiumi, heroina, morfina, kodina, metadon, petidina)  Drogat depresuese nuk shkaktojnë gjithnjë depresin tek përdoruesi. Në sasi të mëdha mund të shkaktojnë humbjen e vetëdijes, të vjella dhe deri në vdekje. 2. Stimulantët, të cilat ndahen në të lehta (kafeina në caj,kafe) dhe të forta (amfitorminat, kokaina, ekstazia, tabletat dobësuese, khat)  Drogat stimuluese shpejtojnë veprimtarinë e trurit. Si rrjedhim personi qe merr stimulantin ndjehet më i gjalleë, i vëmendshëm dhe i sigurt tek vetja. Stimulantët rritin rrahjet e zemrës, temperaturën e trupit, dhe tensionin e gjakut. 3. Halucinogjenet (datura(bime) ketamina, LSD, kërpudhat magjike, meskalina, PCP, kanabis, ekstazi )  Drogat halucinagjene shndërrojnë mënyrën se si personi sheh ose imagjinon që sheh rreth vetes. Personat që marrin halucinogjene mund të shohin apo te degjojne gjera qe nuk ekzistojnë ose mund të shohin gjëra të tjetërsuara.
 4. 4. Përdorimi i drogave të forta në mjeksi  Opiumi, morfina dhe heroina përfaqësojnë drogat më të përhapura dhe më të njohura nga të gjithë. Përsa i përket përdorimit si medikament mjeksor mund të thuhet se morfina , heroina e opiumi janë përdorur:  Për të lehtësuar dhimbjet e tmerrshme të kokainës renale, bllokimet vaskulare akute(infarkte)dhimbjet e perikarditeve.  Për të kuruar astmën bronkiale e edemat pulmonare akute.  Për të qetësuar dhimbjet në sëmundjet pashpresë.
 5. 5. Drogërat e ngurta dhe ndikimi i tyre tek përdoruesi Përdoruesit : I jep një ndjesi relaksimi dhe kënaqësie (euforie) E bën të provojë edhe një ndjesi më të forte të shqisave të shikimit, nuhatjes, shijes dhe dëgjimit. I rritet oreksi dhe pulsi Ka probleme edhe me kryerjen e akteve fizike dhe intelektuale Ua bën të ngadaltë dhe të paqartë të menduarit Mund të shkaktojë ankth, panik dhe madje episode psikopatike.
 6. 6.  Tymi i tyre përmban 50 për qind më shumë katran se cigaret me përmbajtjen më të lartë të katrani, gjë që i vendos përdoruesit në një rrezik më të madh të kancerit të mushkërive dhe të sëmundjeve të tjera të sistemit të frymëmarrjes.  Mund të dëmtojë rëndë organe të tilla si mëlçia dhe veshkat. Ndonjëherë, mund të shkaktojë edhe konvulsione dhe pushim të zemrës. Doza të mëdha të shkaktojnë një gjendje acarimi, ankthi dhe halucinacionesh të rënda. Përdorimi afatgjatë i tyre mund të dëmtojë disa pjesë të caktuara të trurit, duke shkaktuar kështu depresion dhe humbje të kujtesës.
 7. 7. Drogërat e lëngshme (alkooli) dhe dëmet e tyre  Alkooli është një substancë e aftë që të japë efekte të njëjta me drogat e tjera, nëse do të përdoret në doza të larta.  Ka veprim toksik në disa organe të organizmit të njeriut.  Shkakton irritim të shtresave të stomakut duke formuar gastrit (një inflacion kronik i shtresave të stomakut)  Përdorimi në doza të mëdha të alkoolit mund të shkaktojë gjendjen e cirozës së mëlcisë  Është qetësues dhe depresionues  Ngadalëson veprimtarinë e trurit.  Pakëson mbajtjen mend dhe nxjerrjen e informacionit nga kujtesa.  Alkooli përkeqëson shikimin dhe dëgjimin.  Shija, nuhatja dhe prekja mund të cënohen nga përdorimi në doza të larta i alkoolit.
 8. 8. Drogërat e gazta dhe ndikimi i tyre  Duhani është një nga vrasësit e jetës së njerëzve. Një në cdo 6 vdekje shkaktohet nga duhani. është më i rrezikshëm se droga, alkooli por pervec kësaj të kushton shtrejtë edhe financiarisht. Shkaku kryesor i kënaqësisë që sjell duhani është nikotina. Kjo lëndë duke rënë në kontakt me disa fije nervore i ngacmon ato duke cliruar adrenalinë dhe disa lëndë që krijojnë kënaqësinë. Duhanxhinjtë bëhen rob të cigareve .Shume njerez nuk e lene duhanin sepse me pas shtojne ne peshe
 9. 9. Duhani shkakton: 1. Sëmundje kardiovaskulare, infarkte miokardi të përsëritura incidente vaskulare cerebrale, hipertension. 2. Sëmundje gastro-enterike: ulcera gastrike ose duodenale gastrit hiperklorhidrik, anoreksi. 3. Sëmundje të aparatit respirator: bronkit kronik, asëm, insuficence respiratore, kollë e shkaktuar nga tymi i duhanit, kancer të këtij aparati. 4. Sëmundje otorino-laringo-gastrike, stomakut. 5. Sëmundje të syrit: zvoglim i mprehtësisë vizive. 6. Tymi i duhanit shkakton bronkite kronike, kancer të mushkërive, kardiopati ishemike si dhe shqetësime në sistemin e qarkullimit të gjakut.
 10. 10. Duke menduar problemet e drogës, mendojmë edhe një hidhërim mjaft të madh i cili vjen si rrjedhojë që shoqëria nuk lufton për të mirën por kënaqet me fatkeqësitë duke admiruar të keqen. Duhet të jemi të bindur se vetem beteja kundër drogës kurrë nuk është e humbur. Droga con të riun në vartësi, duke e burgosur atë e duke e shkëputur nga marrëdhëniet familjare dhe nga jeta shoqërore dhe e përcjell dita ditës atë në vdekjen e ngadaletë. Droga është një keqe që sjell dëmtime nga ana fizike, psikologjike, shpirtërore, familjare dhe shoqërore!
 11. 11. Si t’i themi JO drogës?  Rrugëdaljet për një shoqëri që i thotë “jo” drogave janë të gjitha ato mënyra që sensibilizojnë rininë tonë, duke filluar që nga fëmijët e shkollave 9- vjecare.  Projektet për adoleshentët e të rinjtë.  Kërkimi dhe krijimi i formave të reja pedagogjike duke u nisur nga shkolla, qofshin ato edhe punime në video apo projektorë.  Thirrjet për dinjitet qytetar.  Të ndihmojmë në reflektimin personal dhe shoqëror.  Të aktivizojmë rininë në politikat sociale dhe serioze  Droga është një problem shoqëror e cila ka një rrezik që vjen nga padija nga mendjelehtësia dhe nga egoizmi.
 12. 12. “Shitesit e drogave jetojnë duke shitur vdekjen ndërsa narkomanët prej tyre e blejnë vdekjen”
 13. 13. THUJI JO DROGËS ! JUST SAY NO TO

×