Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
VISIBLE LEARNING
CERCUL PEDAGOGIC AL EDUCATOARELOR
COMISIA 1 HUNEDOARA
15 MAI 2015
VISIBLE LEARNING
concept dezvoltat de prof. John Hattie
Predarea
la vedere
Învățarea
la vedere
Să cunoști
impactul
asupra
...
Cinci atitudini ale profesorului experimentat:
1. Identifică cele mai eficiente căi de a introduce noile conținuturi,
astf...
3. Monitorizează învățarea și oferă feedback copiilor:
- Monitorizează permanent stadiul înțelegerii cunoștințelor predate...
• Ce cunosc copiii și ce pot să facă;
• Predispozițiile copiilor, potențialul, motivația învățării;
• Atenție la discuțiil...
ELEMENTE DE BAZĂ ALE CONCEPTULUI
VISIBLE LEARNING
UN CLIMAT SUPORTIV PROMOVEAZĂ ÎNVĂȚAREA
• Siguranță și încredere: copilu...
Atunci când profesorul are o idee clară, cu privire la
țintele învățării, și când este foarte prezent în clasă,
ascultându...
John Hattie raportează concluziile unui consorțiu, alcătuit din
aproximativ 35 de cercetători faimoși, cu privire la strat...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Visible learning- principii si tehnici promovate, aplicabile la nivel prescolar

858 views

Published on

Material tematic-Cercul pedagogic al educatoarelor Hunedoara

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Visible learning- principii si tehnici promovate, aplicabile la nivel prescolar

  1. 1. VISIBLE LEARNING CERCUL PEDAGOGIC AL EDUCATOARELOR COMISIA 1 HUNEDOARA 15 MAI 2015
  2. 2. VISIBLE LEARNING concept dezvoltat de prof. John Hattie Predarea la vedere Învățarea la vedere Să cunoști impactul asupra copiilor și să îți adaptezi metodele
  3. 3. Cinci atitudini ale profesorului experimentat: 1. Identifică cele mai eficiente căi de a introduce noile conținuturi, astfel încât: - Să se lege cu ceea ce copiii cunosc deja; - Să coreleze tema cu alte domenii de studiu; - Să adapteze predarea la nevoile copiilor; - Să prevadă erorile pe care copiii le vor face. 2. Creează un climat optim pentru învățare: - Climatul în care există încredere; - Climatul în care erorile sunt binevenite; - Climatul în care învățarea este ceva nemaipomenit (cool!)! Calitatea profesorului face diferența!
  4. 4. 3. Monitorizează învățarea și oferă feedback copiilor: - Monitorizează permanent stadiul înțelegerii cunoștințelor predate; - Identifică efectul produs de procesul de învățare; - Culeg, constant, informații despre cine nu înțelege ce se predă. 4. Cred că toți copiii pot obține performanțe în învățare: - Inteligența este mai degrabă schimbătoare, decât stabilă; - Respect pentru copii, pentru faptul că toți copiii pot reuși. 5. Influențează dezvoltarea socio-emoțională a copiilor: - Respect pentru nevoile și dorințele celorlalți; - Abilități de cooperare, negociere, comunicare, colaborare; - Susținerea dorinței de explorare, descoperire, asumarea responsabilității.
  5. 5. • Ce cunosc copiii și ce pot să facă; • Predispozițiile copiilor, potențialul, motivația învățării; • Atenție la discuțiile dintre copii; • Atribuirea de sarcini diferențiate, astfel încât copiii să asocieze efortul propriu, cu obiectivul urmărit, nu cu efortul altui copil. ACHIZIȚIILE ANTERIOARE • Structurarea situațiilor de învățare astfel încât fiecare copil să POATĂ atinge țintele; • Ținte clare, care să-i ajute, pe copii, să înțeleagă ce au de învățat, cum va arăta succesul și cît de aproape de atingerea acestuia au ajuns. ÎNVĂȚAREA ȚINTITĂ (OBIECTIVELE) PROGRESUL • Profesori care învață unii de la ceilalți- principiu major al conceptului Visible learning; • Culegere a datelor în echipă: critica colaborativă, distribuția rezolvării problemelor, stabilirea de obiective comune, plan comun de monitorizare a predării și învățării, evidențe ale impactului strategiei comune, asupra evoluției copiilor. COLABORAREA PROFESORILOR REPERE ESENȚIALE ÎN PLANIFICAREA ÎNVĂȚĂRII • Necesitatea definirii unitare (de comun acord!), de către toți profesorii, a sensului noțiunii progres!
  6. 6. ELEMENTE DE BAZĂ ALE CONCEPTULUI VISIBLE LEARNING UN CLIMAT SUPORTIV PROMOVEAZĂ ÎNVĂȚAREA • Siguranță și încredere: copilul să simtă că ne pasă și credem în el! • A NU ȘTI să faci/să spui ceva, nu trebuie să devină o problemă ridiculizată/penalizată de ceilalți copii! PROFESORUL TREBUIE SĂ VORBEASCĂ MAI PUȚIN ȘI SĂ ASCULTE MAI MULT! • Majoritatea timpului alocat vorbirii- țintit spre controlul comportamentului; • A ASCULTA: a înțelege copilul, a aprecia corect nivelul cunoștințelor și deprinderilor copilului, a modela deprinderi reale de comunicare.
  7. 7. Atunci când profesorul are o idee clară, cu privire la țintele învățării, și când este foarte prezent în clasă, ascultându-i cu atenție pe copii și privind lecția cu ochii copilului, el va ajunge să inoveze, îndeosebi atunci când strategiile nu funcționează. Acești profesori, care se dovedesc a fi foarte flexibili, se numesc experți în învățare care se adaptează. Profesorul ca un expert care se adaptează
  8. 8. John Hattie raportează concluziile unui consorțiu, alcătuit din aproximativ 35 de cercetători faimoși, cu privire la strategiile cele mai reușite în învățare:  Materialele prezentate oral, vizual și în formă multimedia oferă o mai bogată reprezentare, decât un singur tip de material;  Sublinierile, integrarea și sintetizarea informațiilor produc o învățare mai eficientă decât recitirea materialelor;  Poveștile pot fi mai bine readuse în memorie, decît faptele și principiile abstracte;  Un program de învățare în etape, cu mai multe sesiuni, cu timpi de pauză, între acestea, conferă eficiență retenției, mai mult decât o singură sesiune de învățare;  A face greșeli este, adesea, o necessitate pentru ca învățarea să aibă loc. STRATEGII ÎN ÎNVĂȚARE

×