ndows XP
PJEGIMI ME I MIRË I DHEN DERI ME TANI NE GJUHEN SHQIPE PER INSTALIMIN E
 ndows XP
ËR ANTARET E FORUMIT ISLAMIK GA...
.2
 2

se jeni dakord me të gjitha termat dhe kushtet, se ju duhet të shtypni F8 kyçe, që kështu të mund të
zhdojë. Në...
pësirën në dispozicion në disk drive për ndarje. Nëse ju zgjidhni jo, do t'ju kërkohet për sasinë e hapësirës
 bytes për n...
4

se tashmë është formatuar me makinë, ju do të ketë gjithashtu një mundësi për "të lënë të paprekur drive -
k ka asnjë n...
7

s kompletimit të gjitha operacionet, do të reboot kompjuterin tuaj. Pasi do të rinisni kompjuterin tuaj, mos
rroni që m...
kthehen përsëri. Kjo mund të ndodhë 2 ose 3 disa herë. Pra, nëse ju do të ballafaqohen me këtë, mos u
ni merak! tuaj monit...
11
ni ju duhet të japë setup me një emër për kompjuterin tuaj dhe një administrator password
 12
se ju jeni në një rr...
13

s kompletimit të gjitha këto hapa, do t'ju duhet të prisni për setup përsëri për të zbuluar lidhjet me rrjetin e
ernet...
15

mund të caktojë në varësi të punës për fushën e kompjuterëve janë të gjendet in. Për shembull, në qoftë se
 ë në ndërt...
17
________________
esa mes nesh dhe jush është namazi. Kushdo që e braktis atë është mosbesimtar”. [Hadith Sahih;
hih Et ...
Fig 17
Windows Desktop i juaj personale është si desktop, ku të
vendosni fotografi tuaj të preferuar dhe stuff. Ju mund të...
etj.
Fig. 18 ikona e My Documents Dokumentet e mia
përfaqëson Folder cilat dyqane
dokumenteve tona. Ju mund të ju vë foto,...
Fig 20
Fig 21

Një listë e ikonave do të shfaqet default (Figura 21). Ju do
të jeni si një zgjodhi nga lista dhe pasta...
Pastaj, nga Window hije, ju do të klikoni Apply, OK, ose për
                     të aplikuar vetit.
...
Fig 23
The default Windows kërkesa për fillimin e Shpejta janë: "Show Desktop"
aplikimit (se është përdorur për të treguar...
• Mbylle e taskbar - do të caktoj kufijtë e shpejta dhe të tjera të nisë nga baret
kryesore taskbar;
• Auto-hide taskbar -...
anë e system tray.
          Ju gjithashtu mund të fshihet dhe të rregulloje treguar e ikonave në sistem
    ...
Fig 29

Windows XP ka një marrëveshje të re dhe të thjeshtë të
fillojë menu të hartuar për të përshtaten me nevojat tuaja
...
Fig 30
The Run Button

The Run Button në shtyllën e dytë të Start Menu do të
paraqesin një Dritare nga të cilat ju mund të...
Fig 31

I Ndihmë dhe Qendra për përkrahje Button

Ndihma e Qendrës për përkrahje dhe Button (Fig. 32) në të
hapet Windows ...
Customizing e Start Menu

Just right click taskbar dhe të zgjidhni proprieties. E njëjta
dritare ju shihet në fig. 28 do t...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Formatizimi I Kompjuterit

5,169 views

Published on

Published in: Technology, News & Politics
0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
5,169
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
208
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Formatizimi I Kompjuterit

 1. 1. ndows XP PJEGIMI ME I MIRË I DHEN DERI ME TANI NE GJUHEN SHQIPE PER INSTALIMIN E ndows XP ËR ANTARET E FORUMIT ISLAMIK GAZMORI ERKOJ QE KJO TEM TE JET NGJITSE talimi i Windows XP imi i Setup talimi i Windows XP është me të vërtetë i thjeshtë. Ngritja e Windows XP është bërë më shpejt se çdo sioni të tjera të mëparshme. Për të filluar instalimin, ju duhet së pari të vënë Windows XP CD ROM Drive -në tuaj. Pastaj ju duhet të hyjnë në sistemin tuaj e BIOS setup. I BIOS Setup është baza e sistemit erativ vetëm që menaxhon hardware settings. Vetëm avancuar Paneli i përdoruesit duhet të ndryshojë në ë setup. Paneli i gabuar mund të dëmtojë kompjuterin tuaj. të hyrë në BIOS Setup, zakonisht ju duhet ta fshini shtypit, para se të sistemit çizme, por që mund të ryshojnë nga një mainboard model në tjetrin. Gjithashtu hapat për ndryshimin cilësimet në setup janë të ryshme, kështu që ne rekomandojmë librin e udhëzimeve të konsultimit të mainboard juaj, para se të rpiqet për të ndryshuar këto settings. Nga BIOS Setup, ju duhet të keni vendosur të booting device qëllim. CD ROM duhet të jetë i pari, kështu që ju mund të jeni në gjendje ta instaloni Windows XP. 1 si ta ndryshoni cilësimet në BIOS Setup, dhe reboot sistemin tuaj, Windows XP Setup automatikisht do të ojë, dhe kontrolloni nëse kompjuteri juaj plotëson kërkesat minimale sistemit. Pas kësaj disa fotografi të vojshme për fillimin e Windows Setup do kopjohet. Pas gjithë kësaj, ju do të shihni një ekran si ajo e rfaqësuar në Figurën 1. Këtu ju mund të zgjodhi midis instalimit të Windows XP, Windows XP dhe riparimit, ke përdorur për instalim mëkëmbjen tastierë. Edhe nëse kompjuteri juaj mund të ketë një problem të vogël, rekomandojmë instalimin e një kopje të Windows-it të freskëta. Pas Windows është i instaluar në mpjuterin tuaj për një kohë të gjatë, mund të jetë e mundur që kjo mund të mos punojnë aq shpejt sa ajo përdoret, ose gabime mund të ndodhin shumë shpesh. Kjo është për shkak se kishte qenë i regjistrit Paneli i difikuar shumë shumë duke instaluar programe. Windows mund të jenë të infektuar nga viruset. Edhe pse ni antivirus software, dhe tuaj fotografi ishte pastruar, ne rekomandojmë instalimin e një kopje të Windows- ë freskëta pas pastrimit të gjitha dosjet tuaja. a ekranin si ajo e përfaqësuar në Figurën 1, shtypni Enter, për të vazhduar me instalimin e Windows XP. staj, përdoruesi LICENCË Marrëveshje do të shfaqen. Ajo është si një kontratë midis jush dhe Microsoft rporation. Të gjitha produktet software e ka këtë lloj të licencës.
 2. 2. .2 2 se jeni dakord me të gjitha termat dhe kushtet, se ju duhet të shtypni F8 kyçe, që kështu të mund të zhdojë. Nëse ju nuk pajtoheni me termat dhe kushtet në marrëveshje, ju duhet të shtypni ikjes kyçe. Nëse nuk pajtoheni, ju nuk mund të vazhdojë me setup. Pasi të shtypni ikjes kyçe, setup automatikisht do të ushtë, duke hequr të gjithë informacionin që është shtuar gjatë instalimit. s jeni dakord, do t'ju kërkohet ku ta instaloni Windows XP. Hard disku juaj duhet të jetë e ndarë parë. Nëse ni një kompjuter të ri, që nuk e kanë të instaluar një sistem operativ, ju duhet së pari të ndarjes dhe se mat hard drive tuaj. arëse ë ndarje apo një makinë është një shumë hapësirë në hard drive tuaj që ju dëshironi të përdorni për diçka. shembull ju mund të bëni një ndarje për muzikë, ose një tjetër për ndarjen e dokumenteve, e kështu me dhë. Natyrisht vetëm një lloj ruajtjen e files në një ndarje nuk është e detyrueshme. Kjo ishte vetëm një embull. Mendoni mirë para se të caktojë hapësirën për një ndarje. Ju gjithashtu mund të caktojë të gjithë pësirën në dispozicion në hard diskun tuaj, duke krijuar kështu vetëm një ndarje. Krijimi i vetëm një ndarje k është e rekomanduar. Është më mirë që të ketë dy ndarje, ose më shumë nëse ju keni më shumë pësirë. E para ndarjes, C: , duhet të jetë për Windows, dhe e dyta, D: , duhet të jetë për dokumentet ja. , nëse çdo gjë do të ndodhë me Windows, të gjitha dokumentet dhe dosjet tuaja do të jenë të sigurt në , kështu që mund të shpejt format C: dhe të instalojë një kopje të re të Windows. Kjo është më e mira r shumicën e përdoruesve, nëse C: ka një minimum prej 10 Mb. Nëse hard diskun tuaj është më e madhe, nd të caktojë më shumë hapësirë për C: . Nëse ju e dini ju të përdorni më shumë programe, apo e keni rdorur programet që kërkojnë më shumë burime, të bëjë një ndarje më të madhe. Gjithashtu vihet re se me kinë duhet të jetë të paktën 10-15% të lira gjatë gjithë kohës. Një makinë të plotë do të ngadalësojë urinë e sistemit tuaj. tup do të paraqesin një ekran si në Figurën 3 që ju mundëson të zgjidhni ose menaxhuar ndarëse në hard ve tuaj. Hapat janë me të vërtetë të thjeshtë, dhe setup jep informacion të detajuar në lidhje me secilin p. Nëse ju nuk keni asnjë të ndarëse drive tuaj, ju do të shihni një "Hapësirë Unpartitioned" label në tryezë, e në qoftë se kanë ndarëse, ju do të shihni ato të listuara me hollësi në tabelën në (Fig. 3). të krijuar një ndarje dhe pastaj shtypni C një ekran do të duket i pyetur nëse ju doni të përdorni të gjithë
 3. 3. pësirën në dispozicion në disk drive për ndarje. Nëse ju zgjidhni jo, do t'ju kërkohet për sasinë e hapësirës bytes për ndarje. Për të krijuar një të dytë, apo i tretë, ndarjes, përsëritje të procedurës. Pas përcaktimit të dhësisë së ndarjes, ju do të kthehet në ekranin e përfaqësuar në Fig. 3. Nga këtu ju mund të përsëritni ocedurën përsëri, zgjedhjen e "Hapësirë Unpartitioned" label, duke përdorur arrow çelësat. JDES! Windows XP gjithmonë rezerva 8Mb e unpartitioned hapësirë. Kjo është e nevojshme për Windows r të ruajtur informacione në lidhje tuaj aktiv ndarëse. Pra, mos u bëni merak për këtë hapësirë ... 3 s krijimit të ndarëse, ju do të keni për të formatin e tyre. Formatimi i një ndarje do të thotë se caktimi i një tem të caktuar një fotografi. Ky proces do të fshihet të gjitha të dhënat mbi drive. Një skedë sistemit është temi që instructs sa për të ruajtur dhe për të menaxhuar fotografi. Windows 95 përdori FAT file sistemin. an Windows 98 përdoren FAT32, një më të fuqishëm dhe i zgjuar file sistemit. Natyrisht Windows 98 mund kandidojë në FAT file system, Windows 95, por nuk mund të kandidojë për FAT32, sepse është sistem më të a. Pas FAT32, Windows 2000 dhe XP erdhi me i ri NTFS file system. Ajo menaxhon dhe dyqane fotografi më ehtë dhe më e mirë, plus ajo mbështet shumë veçori të reja. onjëherë disa aspekte të këtij sistemi mund të ngadalshme e qepur për disa përdoruesit, për shkak të temeve dyqane krijimin, modifikimin, dhe herën e fundit arrihen datën dhe kohën e dosjeve, por kjo mund jetë fikse me disa regjistri settings. Ju gjithashtu mund të rregullojmë këtë pas instalimit të Windows-it, me regjistrit të të shkul me kusht që erdhi CD me këtë libër. Shiko për NTFS Optimization.reg, në CD, sapo të pë dosjen dhe një pyetje do t'ju kërkojë kuti nëse doni të shtoni e informacionit në regjistër. Kliko Po. he pse Windows XP mund të punojnë edhe në kuadrin e sistemit FAT32 fotografi, është mirë të zgjidhni FS. s ndarjes zgjidhni ju doni të ngritur në Windows, një ekran si ajo në Fig. 4 do të shfaqet, duke kërkuar për që ju file që dëshironi të sistemit tuaj format ndarje. Ju mund të zgjedhin midis NTFS (shpejtë ose rmale) ose FAT32 (normal ose të shpejtë). Ky opsion është i shpejtë në format e ndarjes më të shpejtë, ërsa mundësi është normale për formatimin e ndarjes ngadalë, duke bërë të mundur zbulimin e çdo e keqe ktorët e vështirë disk. Është më mirë për të përdorur normale opsion.
 4. 4. 4 se tashmë është formatuar me makinë, ju do të ketë gjithashtu një mundësi për "të lënë të paprekur drive - k ka asnjë ndryshim". Ju mund të zgjidhni për të formatin e drive, pos nëse keni kryer të gjitha informatave rëndësishme në një tjetër makinë në hard disk, ose të tjera të medias heqshëm (çlirët, CD, ZIP, etj.) jedhjen e format Ju mundëson të freskëta për të instaluar një kopje të Windows XP në një makinë të matohet freskëta. Nëse ju nuk e drive format, ju do të instalojë të tjera mbi versionet e Windows-it që keni taluar. Instalimi i dy sistemeve operative nuk është me të vërtetë një ide e mirë. jetë i sigurtë se para se të vendosni të formati, ju krijoi të gjitha tuaj ndarëse me madhësinë e saktë që shironi. Ju nuk do të jetë në gjendje të bëjë ndryshime, vetëm nëse ju humbni të gjitha informatat në pozicion në drives (grisësh ndarëse dhe të krijuar lidhje të reja). 5 6
 5. 5. 7 s kompletimit të gjitha operacionet, do të reboot kompjuterin tuaj. Pasi do të rinisni kompjuterin tuaj, mos rroni që menjëherë të hyjë në BIOS Setup dhe për të ndryshuar boot qëllim pajisjen. Zakonisht ky është mbel, HDD, dhe CD. Kjo do të thotë që së pari të llogaritje do të përpiqet të boot nga dembel, hard disk se, e se CD ROM. Ju gjithashtu mund të ndryshojë në çdo mënyrë që dëshironi, por është më e mirë për të lënë e fundit, sepse ju mund të harrojmë CD e fut brenda, dhe herën tjetër që ju do të fillojë të sistemit do të rpiqet të boot nga CD. sa e dytë Setup si ju do të reboot, automatikisht do të nisë setup. Ju do të shihni një ekran që duket si një në Fig. 8: 8 o pjesë e setup njeh hardware pajisje që janë instaluar në sistemin tuaj, dhe instalon e shoferëve të rshtatshme për ta. Vetëm pritni derisa çdo dialog do të duket në ekran. këtë pjesë të setup, është normale për ekranin tuaj për të shkuar të errët për më pak se 3 sekonda dhe se
 6. 6. kthehen përsëri. Kjo mund të ndodhë 2 ose 3 disa herë. Pra, nëse ju do të ballafaqohen me këtë, mos u ni merak! tuaj monitoruar është në rregull! her settings s tuaj ekranit ka blinked disa herë, ju do të duhet të japë disa informata setup me qëllim për të krijuar ndows rrugën doni atë. pari ju duhet të japë me setup dhe Rajonale Language options. Këto përcaktojnë vendndodhjen tuaj, dhe hës në të cilën jo më Unicode programeve duhet të kandidojë. Your location është e rëndësishme për urimin e internetit dhe cilësimet ju me lajme, moti, dhe informacione të tjera në internet 9 s configuring Rajonal dhe opsionet Language, ju do të duhet të japë setup me informacionet tuaja personale g. 10), në mënyrë që të personalizosh tuaj kopje të Windows XP. s sigurimin e informacionit tuaj personal, ju do të keni për të hyrë në juaj Windows XP Product Key (Fig. ). Ajo është e shtypur në anën e pasme të rastit tuaj të Windows XP CD. 25 Ky karakter i gjatë është i ndësishëm për kodin identifikimin tuaj unik kopje të Windows XP. Mos përdorni këtë kod, si ajo është shumë ëndësishme. Futur një kod të pavlefshme ju do të paaftë për të vazhduar me setup. Të jenë shumë të desshëm kur të hyjnë në produkt kryesor. 10
 7. 7. 11 ni ju duhet të japë setup me një emër për kompjuterin tuaj dhe një administrator password 12 se ju jeni në një rrjet, shfrytëzuesit tjerë do të shoh se jeni me emrin e kompjuterit mënyrë ju te fusni këtu. tup krijon një llogari default quajtur administratori. Kjo llogari mund të ndryshojë Paneli i rëndësishëm, në mpjuterin tuaj. Kështu hyjnë në një fjalëkalim këtu do të ishte një ide shumë të mirë. Kjo do të parandaluar rdoruesit e paautorizuar në rrjetin e qasje kompjuterin tuaj dhe të modifikojë ose settings menaxhuar ografi në kompjuterin tuaj. Ju duhet të hyjë në fjalëkalimin dy herë, në mënyrë që setup do të jetë i sigurt nuk mistype ajo. Mos harroni fjalëkalimin këtë, pasi është e rëndësishme nëse doni të riparuar kompjuterin j ose të ndryshojë duke përdorur disa Paneli i Administrimit llogari. tër, ju do të keni për të siguruar sistemin me datë dhe kohë të saktë (Fig. 13). Ju duhet të zgjidhni edhe hën tuaj në mënyrë që zone Windows mund të dijë si t'i konfigurosh kohë në sistemin tuaj.
 8. 8. 13 s kompletimit të gjitha këto hapa, do t'ju duhet të prisni për setup përsëri për të zbuluar lidhjet me rrjetin e ernetit ose lidhjet në kompjuterin tuaj. r ka mbaruar setup zbulimin e lidhjeve të rrjetit tuaj, ju do të shihni një ekran si ajo në Fig. 14 (nëse keni onjë rrjet adapters të instaluar në sistemin tuaj). 14 mund të zgjidhni tipike settings nëse ju jeni në një rrjet të vogla Custom settings ose nëse ju jeni në një et më të madh dhe duhet të aplikoni përcaktimet më të përparuara. Për më shumë informacion në lidhje me nfigurimet e rrjetit, kontaktoni administratorin e rrjetit tuaj. Nëse nuk jeni të lidhur në një rrjet, ju duhet të idhni gjithashtu tipike settings. se ju zgjidhni tipike settings, ju automatikisht do të nxitet për ta futni emrin e workgroup ose domain name takojnë në rrjet. Nëse nuk jeni të lidhur në një rrjet, vetëm lënë default vlerë, workgroup, por nëse ju jeni një rrjet të vënë emri juaj i rrjetit ju ka dhënë administratori me
 9. 9. 15 mund të caktojë në varësi të punës për fushën e kompjuterëve janë të gjendet in. Për shembull, në qoftë se ë në ndërtimin e kompjuterëve nr. 100, ju mund të caktojë workgroup emrin 100, dhe për kompjuterë në ërtimin e 325 ju mund të caktojë workgroup emrin 325. Kompjuter në një fushë të caktuar të punojnë më rë në qoftë se ato janë të gjitha në të njëjtën workgroup, në vend që të ekzistojë punës për të gjitha të ryshme. shtë domain name për rrjetet më të mëdha. Zakonisht ju do të përdorë një workgroup tuaj në rrjet. jeni bërë gati! Pas kompletimit të Paneli i rrjetit, do të Windows kopje të tjera dhe fotografi konfiguruar temin tuaj. Ju vetëm duhet të prisni. Pastaj, do të setup rinisni kompjuterin tuaj (Fig. 16). 16 si do të rinisni sistemin tuaj, ju do të keni të drejtë të hyjë o disa informata për të cilët do të përdorin mpjuterin, internetin settings, dhe ju do të kërkohet nëse doni të regjistroheni Windows XP. Pastaj ju do të ni mundësinë të shihni tuaj Windows Desktop (Figura 17).
 10. 10. 17 ________________ esa mes nesh dhe jush është namazi. Kushdo që e braktis atë është mosbesimtar”. [Hadith Sahih; hih Et Tirmidhi 2621 ] #2 18-04-2009, 05:07 gazmori Anëtarë i Vyeshëm Windows në Desktop Windows ne Desktop (Fig. 17) është kryesore të ekranit që ju shohin kur ju filloni Windows. Data E Vizitës: Aug 2007 Postet: 352
 11. 11. Fig 17 Windows Desktop i juaj personale është si desktop, ku të vendosni fotografi tuaj të preferuar dhe stuff. Ju mund të personalizosh atë mënyrë të doni, në mënyrë që të përshtaten me nevojat tuaja dhe të përfaqësojnë të stilit tuaj. Disa njerëz si Windows Desktop e tyre të jenë të pastra, ndërsa të tjerët vetëm të largohen nga Windows default style. Disa njerëz kanë shkurtesat në dokumente të tjera dhe të punojnë në gazetë desktop e tyre, ndërsa të tjerë e kanë mbushur me desktop shortcuts të lojrave. Kështu që ju mund të personalizosh Windows desktop tuaj për të përfaqësuar veten dhe stilit tuaj! Tani ne do te perqendrohet mbi komponentët e Windows Desktop: IKONAT IKONAT (Fig. 18) janë të vogla që përfaqësojnë pictures fotografi dhe / ose dosje në diskun tuaj të vështirë. Kur ju klikoni një ikonë të dyfishtë me miun tuaj se do të hapë dosjen e dosjes se ajo përfaqëson. Ikonat mund të tërhiqen zvarrë dhe u zhvendos rreth desktop, kështu që ju mund ta rregulloni mënyrën që ju dëshironi. Ju mund të hiqet zvarrë icons mbi dosjet e tjera, kështu që ata të lëvizin e zgjedhura dosje. Lloje të ndryshme kanë fotografi të ndryshme llojin e ikonave. Piktura të tjera kanë icons se dokumentet e tekstit, dhe kështu me radhë. Windows XP përfshin gjithashtu një funksion të ri që ju lejon të japin një dosje një ikonë unike. My Computer icon The (Fig. 19) është një mënyrë për të dritares tregon se hard drives, pajisje të tjera të instaluar në kompjuterin tuaj si skanera, kamera, dhe dokumente
 12. 12. etj. Fig. 18 ikona e My Documents Dokumentet e mia përfaqëson Folder cilat dyqane dokumenteve tona. Ju mund të ju vë foto, video, muzika dhe të tjera fotografi këtu. The Recycle Bean icon pėrfaqėson Recycle Bean, një sistem i dosjes se dyqane fotografi që dëshironi të hiqni nga kompjuteri juaj. Windows dyqane këto fotografi këtu, sepse ju mund të dëshironi të restauroni tyre. Pasi ta fshini fotografi nga Recycle Bean ju nuk mund të marrin ata. Ndryshimi folder icons Për të ndryshuar një folder icon, ju duhet së pari të drejtë klikoni në dosje, dhe pastaj zgjidhni proprieties (Fig. 20). Pastaj, një hije do pop up window (Fig. 21). Fig 19
 13. 13. Fig 20 Fig 21 Një listë e ikonave do të shfaqet default (Figura 21). Ju do të jeni si një zgjodhi nga lista dhe pastaj kliko OK. Ju gjithashtu mund të zgjidhni një tjetër ikonë në diskun tuaj, duke klikuar shfletoni, dhe duke i dhënë në rrugën e saj.
 14. 14. Pastaj, nga Window hije, ju do të klikoni Apply, OK, ose për të aplikuar vetit. Fig. 21 __________________ “Besa mes nesh dhe jush është namazi. Kushdo që e braktis atë është mosbesimtar”. [Hadith Sahih; Sahih Et Tirmidhi 2621 ] #3 18-04-2009, 05:08 gazmori Anëtarë i Vyeshëm TAKSBARËT Në këmbët e Windows desktop tuaj, ju do të njoftim gjatë një bar. Ky eshte Windows Taskbar (Figura 22). Fig 22 Data E Vizitës: Aug 2007 Programet, fotografi, ose ju i hapur dosjet, do të shfaqet në taskbar. Për Postet: 352 shembull, në taskbar të përfaqësuara në veshje. 22, Windows Media Player dhe "tutorial" dosje janë hapur. Windows mund të jetë gjithashtu minimized, që do të thotë se ata do të vrapojnë në prapavijë. Për të treguar një dritare që po kandidon në sfond, ju mund të klikoni thjesht nga taskbar. Multitasking Windows është një sistem operativ, e cila do të thotë se më shumë aplikacione mund të drejtohet në të njëjtën kohë. Në MS DOS-it, ju mund të drejtuar vetëm një aplikim në një kohë. Multitasking është me të vërtetë një avantazh të madh, sepse ju lehtë mund të kaloni në mes të aplikacioneve dhe transferimit të të dhënave nga një kërkesë për një tjetër. Pra taskbar të ju ndihmojmë gjithashtu të lehtë për të kaloni në mes të kërkesave. Nëse doni një dritare për të kandiduar në prapavijë thjesht klikoni minimizuar. Dritarja nuk do të jenë të mbyllur, dhe ju gjithmonë mund të sjellë atë përsëri në ekran, duke klikuar ne taskbar. GJUHET E WINDOWSIT—AlbanianArabicBulgarianCatalanChineseCro atianCzechDanishDutchEnglishEstonianFilipinoFinnis hFrenchGalicianGermanGreekHebrewHindiHungarianIndo nesianItalianJapaneseKoreanLatvianLithuanianMaltes eNorwegianPolishPortugueseRomanianRussianSerbianSl ovakSlovenianSpanishSwedishThaiTurkishUkrainianVie tnamese > Albanian— AlbanianArabicBulgarianCatalanChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CroatianCzechDanishDutchEnglishEstoni anFilipinoFinnishFrenchGalicianGermanGreekHebrewHi ndiHungarianIndonesianItalianJapaneseKoreanLatvian LithuanianMalteseNorwegianPolishPortugueseRomanian RussianSerbianSlovakSlovenianSpanishSwedishThaiTur kishUkrainianVietnamese swap The Quick Launch Pranë Start Button mbi taskbar, ne mund të shohim se Quick Launch (Fig. 23). Është një vend i vogël për aplikimet e keni përdorur më shpesh.
 15. 15. Fig 23 The default Windows kërkesa për fillimin e Shpejta janë: "Show Desktop" aplikimit (se është përdorur për të treguar të Windows Desktop); Windows 23 Fig Explorer (Internet Browser). Ju gjithmonë mund të shtoni dhe hiqni icons nga Quick Launch. The system tray The system tray (Fig. 24) është e drejta e taskbar vend, ku mund të shihni orën, dhe shih gjithashtu aktiv apo joaktiv lidhjeve, ose disa aplikacione që janë running. Në këtë sistem tray përfaqësuara në veshje. 24, ka rrjet lidhjet aktive 2. Nga system tray ju mund të konfigurosh opsione të tjera për lidhjet Fig. 24 Fig 24 ose kërkesave. Në Windows XP, mosveprues items gjithashtu mund të fshehura (nëse kjo veti është aktivizuar), dhe ju mund ta shihni duke klikuar mbi butonin e raundit të majtë e sistemit tray. Gjuha bar Gjuha bar (Fig. 25, 26) është përdorur për switching midis gjuhëve që janë të instaluar në sistem. Ju mund të përdorni për të përcaktuar hotkeys switching languages, ose klikoni në ikonën dhe përzgjidhni një gjuhë nga ato në dispozicion (Fig. 26). Fig 25 fig 26 Ju gjithashtu mund të përdorin gjuhën bar për të zgjedhur dhe për të menaxhuar gjuhë tjetër opsionet që janë të instaluar në kompjuterin tuaj. Ju mund të shtoni dhe hiqni Gjuhët në dispozicion në gjuhën bar nga Control Panel -> Regional dhe Language Options Configuring e taskbar Për konfigurimin e Windows taskbar, right click it dhe zgjidhni Proprieties. Një dritare si në figurën 27 do të shfaqen. Nga taskbar tab ju mund të konfigurosh këto mundësi:
 16. 16. • Mbylle e taskbar - do të caktoj kufijtë e shpejta dhe të tjera të nisë nga baret kryesore taskbar; • Auto-hide taskbar - do të fshehur taskbar. Për të treguar se kjo është vetëm taskbar domosdoshme për ta vënë mouse mbi vendin se është vendosur (fshehur). Pas mouse lë fushë të caktuar, e do të zhduket taskbar. • Mbani të taskbar në krye të tjera Windows - ajo gjithmonë do të shfaq në ekran taskbar. Nuk ka rëndësi se çfarë dritaret janë të hapura, të taskbar gjithmonë do të shfaqet në ekran. Nëse ky opcion është i disaktivuar, e taskbar mund të shihet vetëm kur ju shohin Windows Desktop. Nëse Windows tjera janë të hapura dhe ato janë të maksimizohen, ju nuk do të jetë në gjendje të shohin se si taskbar, vetëm nëse të gjitha dritaret minimize, dhe kështu të kthehet në desktop. Fig. 27 fig 27• Grupi i ngjashëm taskbar buttons - opsion mundëson të reja në Windows XP. Ndonjëherë taskbar tuaj mund të jetë i plotë e ikonave. Për të administruar më mirë të hapen dritaret, ky opsion grupet e reja të ngjashme taskbar icons në një të vetme me një të tillë. Nëse ju keni 10 Internet Explorer dritaret hapur, ata do të grupohen të gjitha në një të vetme taskbar icon. Kur doni të zgjodhi një farë internet explorer window nga grupi, ju thjesht do të klikoni në ikonën taskbar kryesore, dhe pastaj një listë me të gjitha dritaret në grup do të shfaqet. Vetëm kliko në një doni të ekranit! • Show Quick Launch - Ajo do të tregojë ose fshi e Quick Launch (Fig. 23). • Show the clock - tregon ose hides orën nga anën e djathtë të të taskbar. • Hide mosveprues icons - it disables mundëson ose një tipar të ri në dispozicion në Windows XP; fshehur e ikonave nga system tray (Fig. 25) kur bëhet pasiv. Për shembull, nëse keni hapur një program që ka një ikonë në system tray, ikona do të jetë e fshehur kur në program është joaktiv. Për të treguar e fshehur icons ju vetëm duhet të klikoni në butonin raund në të majtë
 17. 17. anë e system tray. Ju gjithashtu mund të fshihet dhe të rregulloje treguar e ikonave në sistem tray, por vetëm në qoftë se "Hide mosveprues icons" përcaktimit është lejuar. Kur ju klikoni mbi butonin Customize, një dritare si ajo e përfaqësuar në Fig. 28 do të shfaqen. Fig 28 Ju mund të zgjidhni një objekt që është ose ishte në system tray, dhe të aplikojnë këto mundësi për të: • kur joaktiv Hide - icon hides e kur nuk është aktiv (default); • Gjithmonë fshi - hides ikonen pa marrë parasysh nëse ai është aktiv apo joaktiv; • Gjithmonë tregojnë - gjithmonë tregon ikonën, pa marrë parasysh nëse ai është aktiv apo joaktiv. __________________ “Besa mes nesh dhe jush është namazi. Kushdo që e braktis atë është mosbesimtar”. [Hadith Sahih; Sahih Et Tirmidhi 2621 ] #4 18-04-2009, 05:08 gazmori Anëtarë i Vyeshëm Start Menyja E Start Menu (Fig. 29) është si një menu shpejtë nga ku ju akses të gjitha programet e juaj (që keni përdorur më shumë kohët e fundit). Për hyrje në fillimin e fillimit menu klikoni mbi butonin e majtë të taskbar ose shtypni Windows Logo Kryesore të tastierës tuaj. Data E Vizitës: Aug 2007 Postet: 352
 18. 18. Fig 29 Windows XP ka një marrëveshje të re dhe të thjeshtë të fillojë menu të hartuar për të përshtaten me nevojat tuaja dhe preferencat. I Windows XP Start Menu ka dy KOLONAT: I pari është për ju kohët e fundit përdorin programe, dhe tjetra është për shkurtesat në vende në kompjuterin tuaj, si: My Computer, My Documents, My Pictures, etj Në pjesën e poshtme të parë kolona, ka një meny të quajtur "All Programs". Kjo menu tregon të gjitha programet që janë instaluar në kompjuterin tuaj. Klasik i Windows Start Menu përmbante vetëm një menu të ngjashëm me Të gjitha Programet menu. Tani ne do të shpjegojmë çdo komponentët e Start menu, një nga një: The Turn Off dhe Log Off Buttons Turn Off The Button mbi pjesën e poshtme të ekranit do të Start Menu opsionet për mbylljen e kompjuterit ose karakteristika të tjera që janë në dispozicion në sistem. I Log Off Button opsionet rreth ekranit do të prerje- transportim trupash apo switching users.The Log Off Button opsionet rreth ekranit do të prerje-transportim trupash apo switching users
 19. 19. Fig 30 The Run Button The Run Button në shtyllën e dytë të Start Menu do të paraqesin një Dritare nga të cilat ju mund të shtypni një shteg për o file ose një program në kompjuterin tuaj, ose në rrjetin e internetit. Pas kësaj e zgjedhura file ose programi do të hapet automatikisht. Shembuj: • Typing "C: Games " do të hapë dosjen Lojra gjendet në C: drive; • Typing "shkruaj" do të hapë Word jastëk; • Typing "cmd" ose "cmd.exe" do të hapë Komanda Prompt ose Windows Console. • Typing Computer1 do të shqyrtojë të quajtur Computer1 kompjuter në rrjet; • Typing 192.168.1.145 do të shqyrtojë kompjuter me IP 192.168.1.145 në rrjet; • Typing http://www.echoproject.net/ automatikisht do të hapë www.echoproject.net web site në internet. The Search Button The Search Button mbi Start Menu do të hapë një dritare (Fig. 31) nga ku ju mund te kerkoni fotografi ose dosjet e vështirë për ju disk (s) ose edhe në internet. Ju gjithashtu mund të zgjidhni nga opsionet e përparuar e kërkimit, të kërkoni vetëm si foto, muzikë, video ose. Ju gjithashtu mund të specifikojë madhësinë e përafërt i dosjes dhe datën e përafërt kur ajo është krijuar.
 20. 20. Fig 31 I Ndihmë dhe Qendra për përkrahje Button Ndihma e Qendrës për përkrahje dhe Button (Fig. 32) në të hapet Windows Start menu Help, nga ku mund të gjeni këshilla rreth artikujve dhe duke punuar me Windows. Ju mund të kërkoni artikujt që i referohen tuaj probleme ose keqkuptime, ose ju mund të zgjidhni artikuj nga shfletimi gropë e kategorive dhe menutë. Fig 32 Other butonat ne Start Menu • printera dhe Faxes button - tregon gjithë printera dhe faxes instaluar në kompjuter dhe mundëson configuring këto pajisje. • Control Panel button - hap Control Panel, nga të cilat ju mund të ndryshojë dhe të konfigurosh settings, menaxhimin e burimeve hardware dhe software ne kompjuterin tuaj. • My Computer, My Documents, My Pictures, My Music, Videot e mia dhe Buttons - hapur të specifikuar folders ata përfaqësojnë. Shembull: Nëse ju klikoni mbi butonin Dokumente im, se do të hapë Dokumentet tim.
 21. 21. Customizing e Start Menu Just right click taskbar dhe të zgjidhni proprieties. E njëjta dritare ju shihet në fig. 28 do të shfaqen. Këtë herë, zgjidhni Start Menu Tab, nga krye të faqes. Nga këtu ju mund të konfigurosh opsione, duke treguar ose fshehur si sende mbi taskbar, paaftësi të theksuar të sapo instaluar programe, çaktivizojeni listë kohët e fundit më të përdorur programet lista, dhe gjithashtu zgjodhi Windows classic fillimin menu layout. SUKSESE TE GJITHVE KADRI GRAJQEVCI (GAZMORI) - Stafi i Forumit: vella nuk lejohet publikimi i emalit ne forum

×