Verbal ability 8 (8)

1,021 views

Published on

competitive exams, verbal ability, verbal sample papers, english aptitiude

Published in: Education, Technology, Spiritual
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,021
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
14
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Verbal ability 8 (8)

  1. 1. Aptitude Questions 1. A certain type of mixture is prepared by mixing brand A at Rs.9 a kg. with brand B at Rs.4 a kg. If the mixture is worth Rs.7 a kg., how many kgs. of brand A are needed to make 40kgs. of the mixture? 2. A wizard named Nepo says "I am only three times my son's age. My father is 40 years more than twice my age. Together the three of us are a mere 1240 years old." How old is Nepo? 3. One dog tells the other that there are two dogs in front of me. The other one also shouts that he too had two behind him. How many are they? 4. A man ate 100 bananas in five days, each day eating 6 more than the previous day. How many bananas did he eat on the first day? 5. If it takes five minutes to boil one egg, how long will it take to boil four eggs? 6. The minute hand of a clock overtakes the hour hand at intervals of 64 minutes of correct time. How much a day does the clock gain or lose? 7. Solve for x and y: 1/x - 1/y = 1/3, 1/x2 + 1/y2 = 5/9. 8. Daal is now being sold at Rs. 20 a kg. During last month its rate was Rs. 16 per kg. By how much percent should a family reduce its consumption so as to keep the expenditure fixed? 9. Find the least value of 3x + 4y if x2y3 = 6. 10. Can you find out what day of the week was January 12, 1979? 11. A garrison of 3300 men has provisions for 32 days, when given at a rate of 850 grams per head. At the end of 7 days a reinforcement arrives and it was found that now the provisions will last 8 days less, when given at the rate of 825 grams per head. How, many more men can it feed? 12. From 5 different green balls, four different blue balls and three different red balls, how many combinations of balls can be chosen taking at least one green and one blue ball? 13. Three pipes, A, B, & C are attached to a tank. A & B can fill it in 20 & 30 minutes respectively while C can empty it in 15 minutes. If A, B & C are kept open successively for 1 minute each, how soon will the tank be filled? 14. A person walking 5/6 of his usual rate is 40 minutes late. What is his usual time? 15. Find x+2y (i). x+y=10 (ii). 2x+4y=20
  2. 2. Verbal Ability Direction (for Q.Nos. 1 - 2): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'D'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 1.(solve as per the direction given above) A.Looking back, I find that among the many impressions ofthe people of India, B.absorbed while I lived among them, C.are their reverence for great men and women. D.No error. 2.(solve as per the direction given above) A.In management, as you rise higher, B. the problems you face becomemore and more unstructured and you can't just fall back on C.the tools you had been D.taught. No error. Direction (for Q.Nos. 3 - 5): Read the each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is 'E'. (Ignore the errors of punctuation, if any). 3.(solve as per the direction given above) A.I cannot B.make from C.what you are saying D.about him. E.No error. 4.(solve as per the direction given above) A.Even after worked in the office B.for as many as fiteen years, C.he still does not understand D.the basic objectives of the work. E.No error. 5.(solve as per the direction given above) A.Your machine would not have B.given you so much trouble C.if you had D.maintained it proper. E.No error. Direction (for Q.Nos. 6 - 8): In each of the sentences given below a word is printed in bold. Below it four choices are given. Pick up the one which is most nearly the same in meaning as the word printer in bold and can replaces it without altering the meaning of the sentence. 6.She has an insatiable love for music. A.unsatisfiable B.unchanging C.irreconcilable D.undesirable Traffic being what it is, it is lamentable that our roads are unable to take the load.
  3. 3. 7. A.unpardonable B.deplorable C.inexcusable D.terrible 8.Catching snakes can be hazardous for people untrained in the art. A.tricky B.harmful C.difficult D.dangerous Direction (for Q.Nos. 9 - 10): In the following questions choose the word which is the exact OPPOSITE of the given words. 9.FLAGITIOUS A.Innocent B.Vapid C.Ignorant D.Frivolous 10.IMPASSE A.Resurgence B.Breakthrough C.Continuation D.Combination Direction (for Q.Nos. 11 - 14): Pick out the most effective word(s) from the given words to fill in the blank to make the sentence meaningfully complete. 11.The grapes are now ...... enough to be picked. A.ready B.mature C.ripe D.advanced 12.The paths of glory lead ...... to the grave. A.straight B.but C.in D.directly 13.He passed the examination in the first class because he ...... A.was hard working for it B.worked hardly for it C.had worked hard for it D.was working hard for it 14.The English schemed to continue their rule in India by playing off one community ...... the other. A.before B.upon C.against D.with Direction (for Q.No. 15): In each question, an incomplete statement (Stem) followed by fillers is given. Pick out the best one which can complete incomplete stem correctly and meaningfully. 15.In order to help the company attain its goal of enhancing profit, all the employees ...... A.urged the management to grant paid leave B.appealed the management to implement new welfare schemes C.voluntarily offered to work overtime with lucrative compensation D.voluntarily offered to render additional services in lieu of nothing E.decided to enhance production at the cost of quality of the product
  4. 4. Aptitude Answers 1. Ans. Brand A needed is 24kgs. 2. Ans. 360 years old. 3. Ans. Three. 4. Ans. Eight. 5. Ans. Five minutes. 6. Ans. 32 8/11 minutes. 7. Ans. x = 3/2 or -3 and y = 3 or -3/2. 8. Ans. 20 %. 9. Ans. 10. 10. Ans. Friday. 11. Ans. 1700 men. 12. Ans. 3720. 13. Ans. 167 minutes. 14. Ans. 3 hours 20 minutes. 15. Ans: (b) Verbal Ability Answers 1. A 2. B 3. B 4. A 5. D 6. A 7. B 8. D 9. A 10. B 11. C 12. B 13. C 14. C 15. D

×