Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biologija cetinrske sume

4,507 views

Published on

 • Be the first to comment

Biologija cetinrske sume

 1. 1.  U planinskim predjelima nase domovine bosne i hercegovine na nadmorskoj visini iznad 1000 metara, gdje sU ljeta kratka i svjeza, a zime dUge i s mnogo snijega, nalazi se pojas cetinarskih sUma!!!! to sU sUme jele, smrce, bora i dr. jela i smrca zive U gUstim sastojinama gradeci tamne sUme.sUme bora sU rjede i s vise svjetlosti i grade svjetle sUme…….
 2. 2.  nasUprot sirokom liscU listopadnog drveca, cetinarsko drvece ima iglicasto lisce zvano cetne, po kojem je i ovo drvece i dobilo naziv. cetinarsko drvece ne gUbe lisce odjednom, nego ga odbacUjU malo-pomalo tokom cijele godine.lisce je Uvijek zeleno, pa moze vrsiti fotosintezU izgradivati organske tvari kad je temperatUra i ispod nUla stepeni.cetine ovog drveca prilagodene sU zivotU U nepovoljnim Uvjetima.iglicasto lisce je sitno i vostano, cime je smanjena transpiracija, sto je vrlo vazno jer korijenje nije U stanjU da iz zaledene vode Upija vece kolicine vode. cetinarsko drvece dobar je i vjetroboran, pa je UnUtrasnjost cetinarske sUme U potpUnosti zasticen od zimskih mecava!!!
 3. 3.  U cetinarskoj sUmi spratovnost je slabije izrazena nego U listopadnoj sUmi.veliki zeleni pokrivac sprijecava prodor svjetlosti do sUmskog tla.cak ni niske temeratUre ne pogodUjU razgradnjU opalog lisca, a time i razvojU biljaka i zivotinja U prizemnom spratU. nesto pogodniji Uslovi sU U svijetlim borovim sUmama.U tamnim cetinarskim sUmama mogU se izdvojiti 3 nadzemna sprata: sprat drveca-jela, smrca, bor, itd. sprat grmova-veoma je slabo razvijen prizemni sprart-biljke:borovnica, zecije soce, zUtU mrtvU koprivU, vrijesak, mahovine, gljive, lisajevi i itd. jela, smrca, i bor razlikUjU se po oblikU krosnje!!!
 4. 4. BILJKEPRIZEMNOG SPRATA
 5. 5.  SMRCA IMA STOZAST OBLIK KROSNJE I GRANE, POVIJENE PREMA DOLE.OVAJ “PATENT PRIRODE” COVJEK JE ISKORISTIO U GRADNJI KROVA U PLANINSKIM PREDJELIMA.NJENI CESERI VISE S GRANA PREMA DOLE, KORIJEN JOJ JE PLITAK, PA ZA VRIJEME VELIKIH OLUJA CESTE SU IZVALINE OVOG DRVETA…. JELA…KROSNJA JOJ JE OBLIKOM SLICNA KROSNJI SMRCE, ALI JE NESTO NEPRAVILNIJI STOZAC, KOJI JE NA VRHU ZAOBLJEN.GRANE SU HORIZONTALNO IZRASLE IZ STABLA, A CESERI SE RAZVIJAJU NA GRANAMA OKRENUTI GORE.KORIJEN JE VEOMA DUBOK PA JE JELA SIGURNA O IZVALE. KROSNJA BORA IMA KISOBRANAST OBLIK.KORIJEN MOZE BITI DUBLJI ILI PLICI STO
 6. 6.
 7. 7. SMRCEV POTKORNJAK…………. ……..JE INSEKT TVRDOKRILAC I BVILJOJED JE.MUZIJAK I ZENKA ISPOD KORE SMRCE PRAVE GLAVNE, SPOREDNE HODNIKE.U MALE KOMORICE NA KRAJU HODNIKA ZENKA POLAZE JAJA.CIM SE IZ JAJA IZLEGU LARVE ONE ODMA POCINJU DA PRAVE HODNIKE TAKO HRANECI SE KOROM DRVETA.IZ LARVE IZRASTA LUTKA, A IZ LUTKA U ODRASLI INSEKT KOJI NAPADA DRUGO DRVECE ILI SE CESCE NASELI U OBORENA STABLA. ZATO SUMARI KORISTE TA “LOVNA STABLA” U KOJA ZENKA POLAZE SVOJA JAJA.KADA JE POLAGANJE ZAVRSENO STABLA SE IZVLACE IZ SUME ILI SE JEDNOSTAVNO SPALE………TO JE NAJVECI STETOCINA U NASIM SUMAMA. LARVAMA POTKORNJAKA HRANE SE: DJETLIC, ZEBE, ZUNE, I OSE POTAJNICE.
 8. 8. SUMSKI MRAV………… ………JE CEST STANOVNIK CETINARSKIH SUMA. SAKUPLJA IGLICE GRANCICE I KOMADICE SMOLE I OD TOG MATERIJALA GRADI MRAVNJAK, KOJI MOZE BITI I VISE OD 1METRA, S VISE ULAZA, MNOGO KOMORICA I HDNIKA.TO ZIVOTINJSKO DRUSTVO MOZE BROJATI NA STOTINE HILJADA PA I MILIONA JEDINKI.MRAVNJAK U SUMI SLUZI KAO ORJENTIR.NJEGOVA JUZNA STRANA JE NESTO POLOZENIJA.MRAVI SE HRANE SJEMENKAMA, INSEKTIMA I NJIHOVIM LARVAMA.ON JE VRLO KORISTAN JER REGULIRA BROJNOST STETNIH INSEKATA KOJI UNISTAVAJU CETINARSKE SUME. ZATO JE I SASTICEN ZAKONOM
 9. 9. KRISTOKLJUN….. …..JE STALNI STANOVNIK CETINARSKIH SUMA… HRANI SE SJEMENKAMA SMRCE ILI BORA PA PRIPADA BILJOJEDIMA.GRADA KLJUNA JE PRILAGODENA NACINU ISHRANE. SAVJENI KRAJEVI KLJUNA SE POKLAPAJU JEDNI PREKO DRUGOG, PA NJIMA PTICA MOZE CUPATI SJEMENKE IZ CESERE.BOROV KRISTOKLJUN IMA KRACI I DEBLJI KLJUN JER JE BOROV CESER TVRDI.MUZIJAK SE ISTICE SARENIM PERIJEM, DOK ZENKA IMA ZELENKASTO PERIJE PRILAGODENO OKOLINI.OVO JE OSOBITO VAZNO KAD LEZI U GNIJEZDU NA JAJIMA. LEZE SE U JANUARU KAD U IZOBILJU IMA ZRELIH SJEMENKI.
 10. 10. VELIKI TETRIJEB…… ….JEDNA JE OD NAJVECIH SUMSKIH PTICA… MUZIJAK JE VECI OD ZENKE I LIJEPOG JE I GIZDAVOG PERIJA KAD SE UDVARA ZENKI.DANJU SE ZADRZAVA NA SUNCANIM PROLANCIMA GDJE NA TLU TRAZI HRANU.GLAVNA HRANA LJETI SU MU SUMSKI MRAVI, SUMSKI PLODOVI A ZIMI CETINE DRVECA.VRLO JE UGROZENA VRSTA I ZASTICENA JE ZAKONOM!!!!!!!!!!!!!
 11. 11. 1.KOJE CETINARSKE SUMENAZIVAMO TAMNIM I ZASTO?
 12. 12. 2.STA SU CETINE?SVE STO ZNAS OTOME…!!
 13. 13. 3.KOJA SU TO TRI NADZEMNA SPRATAU CETINARSKIM SUMAMA?
 14. 14. 4.KOJE SU TO ZIVOTINJEZASTUPLJENE U CETINARSKOJ SUMI?
 15. 15. 5.CIM SE IZ JAJA POTKORNJAKAIZLEGU LARVE ONE ………STA?
 16. 16. 6.CIME SE HRANE POJEDINE ZIVOTINJECETINARSKIH SUMA?
 17. 17. 7.KOJA JE NAJVECA SUMSKA PTICA?
 18. 18. THANK YOU NA PAZNJI!!!!!! :D

×