Lleida-Alguaire. Reconceptualització d'un aeroport (tecnologia)

376 views

Published on

Segon projecte sobre Lleida-Alguaire seleccionat dins la convocatoria .idea de l'Ecotendència Moure's Volant de Cosmocaixa.

Published in: Automotive
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Lleida-Alguaire. Reconceptualització d'un aeroport (tecnologia)

 1. 1. PROJECTE DE DINAMITZACIÓ I PROMOCIÓ DE L’AEROPORT LLEIDA-ALGUAIRE COM A CENTRE D’INNOVACIÓ I RECERCA TECNOLÒGICA AEROESPACIAL AMB PROJECCIÓ PÚBLICA WORKSHOP INTERNACIONAL EMERGING INFRAESTRUCTURAL LANDSCAPES (Aeroport Lleida-Alguaire, 16-21 Octubre 2011)
 2. 2. Projecte elaborat com a resultat del Workshop Internacional Emerging Infraestructural Landscapes (16-21 d’octubre de 2011), organitzat des del Màster en Intervenció i Gestió del Paisatge i el Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant una setmana, un equip multidisciplinar d’estudiants i professors de 10 universitats europees, han habitat a l’aeroport de Lleida-Alguaire, treballant físicament a les seves instal·lacions i elaborant diferents projectes de dinamització i promoció de la infraestructura aeroportuària. Els projectes s’han adreçat principalment a explotar, valoritzar i reorientar l’aeroport a partir d’iniciatives vinculades al desenvolupament econòmic, la sostenibilitat ambiental, la innovació tecnològica i la creativitat cultural.
 3. 4. <ul><li>10 universitats participants (60 estudiants i professors internacionals): </li></ul><ul><li>Politècnico de Milano, Facultat d’Arquitectura i Enginyeria. </li></ul><ul><li>Università di Pescara, Facultat d’Arquitectura. </li></ul><ul><li>Università di Gènova, Facultat d’Arquitectura. </li></ul><ul><li>Istituto Universitario di Architettura di Venezia, IUAV. </li></ul><ul><li>Universidade Nova de Lisboa, Departament de Geografia i </li></ul><ul><li>Planificació regional. </li></ul><ul><li>Instituto Superior Manuel Teixeira Gomes de Portugal , Facultat </li></ul><ul><li>d’Arquitectura. </li></ul><ul><li>Universidad de Las Palmas de Gran Canaria , Facultad de Arquitectura. </li></ul><ul><li>Universitat Politècnica de Catalunya, ETSAV. </li></ul><ul><li>Universitat de Lleida (Departament de Geografia). </li></ul><ul><li>Universitat Autònoma de Barcelona (Màster en Intervenció i Gestió </li></ul><ul><li>del Paisatge i el Patrimoni). Entitat organitzadora </li></ul>
 4. 6. L’aeroport Lleida-Alguaire i el seu fet diferencial que pot esdevenir un valor: El parcel·lari agrícola mostra com l’aeroport Lleida-Alguaire es troba literalment ‘al camp’. Aquí resideix la seva especificitat i el seu valor afegit en relació a altres infraestructures aeroportuàries de caràcter més urbà-metropolità.
 5. 7. Localització de les infraestructures aeroportuàries en relació als assentaments urbans (gris), als sectors industrials (vermell) i als sistemes ecològics (verd) de l’entorn més immediat. Font: ICC / Observatori de la Urbanització (UAB) a partir del POUM d’Alguaire.
 6. 8. Detall de localització de les infraestructures aeroportuàries en relació als sistemes agroecològics de l’entorn més immediat. En destaca en parcel·lari agrícola i els sistemes hídrics tals com canals de rec i bases. Font: ICC / CREAF / Observatori de la Urbanització (UAB) a partir del POUM d’Alguaire.
 7. 9. El projecte de dinamització i promoció explora les oportunitats que tindria l’aeroport com a centre d’innovació pel que fa a la tecnologia aeroespacial. En concret, l’escenari es refereix a tres sectors clau: en primer lloc, la implantació d’activitats vinculades amb el disseny de prototips per a la indústria de la navegació aèria en sentit ampli. En segon lloc, l’impuls al coneixement de l’univers amb finalitats educatives, didàctiques i de divulgació dels temes relacionats amb la recerca espacial. En aquest sentit, la proximitat del Parc Astronòmic del Montsec és un element clau. Finalment, aquest escenari proposa aprofitar els potencials que representa l’explotació cultural, social i empresarial turística de l’espai a partir de projectes innovadors, educadors i d’entreteniment.
 8. 10. Selecció de casos d’estudi internacionals: Aeroports ‘I+D+I’ que acullen una multiplicitat d’usos relacionats amb la ciència, la tecnologia i la cultura aeroespacial.
 9. 11. Eurospace Center a Valonia, Bèlgica Aeroports de Charleroi i Liegi. Es combina l’activitat aeroportuària amb usos vinculats a la divulgació científica i cultural del coneixement de l’espai a partir d’un projecte de treball en xarxa que vincula aeroports i territoris. Charleroi Airport Liegi Airport Head office - Transinne Local bases Local bases in Airport
 10. 12. <ul><li>Estratègies i actuacions de dinamització/promoció a implementar: </li></ul><ul><li>Actuació 1. Centre d’innovació d’activitats de disseny industrial, </li></ul><ul><li>educació i cultura de l’espai (Parc Aeroespacial </li></ul><ul><li>Aeroport Lleida-Alguaire). </li></ul><ul><li>Actuació 2. Projecte Lleida Spatial Experience . </li></ul>
 11. 13. <ul><li>Actuació 1. </li></ul><ul><li>Centre d’innovació d’activitats de disseny industrial, educació i cultura de l’espai (Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire). </li></ul><ul><li>Es proposa un equipament multifunció amb diferents espais i usos: </li></ul><ul><li>Àrea d’assaig i experimentació aeroespacial (prototips i disseny industrial, des dels vehicles aeris no tripulats als globus aerostàtics). </li></ul><ul><li>Àrea de formació (especial èmfasi sobre temes agroalimentaris). </li></ul><ul><li>Àrea d’experimentació espacial (inclou parcs de gravetat zero oberts al públic i simulació d’entorns i construccions de prototips per a l’espai a partir de la participació d’empreses catalanes que ja s’hi estan dedicant). </li></ul><ul><li>Àrea de divulgació del coneixement de l’espai i l’astronomia (en connexió i col·laboració amb el Parc Astronòmic del Montsec). </li></ul><ul><li>Àrea recreativa (inclou espais per l’aeromodelisme i demostracions per a la població dels temes anteriors) </li></ul>
 12. 14. El projecte recull la proposta, mai portada a terme, del científic Lleidatà Joan Oró, reconegut pel seu treball d’investigació a la NASA, amb una fundació que porta el seu nom a Lleida. Aquesta proposta en el seu moment, al 1998, pretenia crear un centre lúdicocientífic sobre els orígens de l’univers. El parc oferiria així un programa innovador a nivell Europeu en relació a l’educació i la sensibilització sobre la temàtica de l’astronomia, l’univers, la recerca aeroespacial i la seva tecnologia.
 13. 20. Detall del disseny d’entorns i paisatgístic associat al Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Font: Univesità degli studi G. D’Annunzio Chieti Pescara .
 14. 21. Detall del disseny d’entorns i paisatgístic associat al Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Font: Univesità degli studi G. D’Annunzio Chieti Pescara .
 15. 22.   Vinculació del Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire amb el Parc Astronòmic del Montsec. Font: Universidad de Las Palmas de Gran Canaria.
 16. 23. Actuació 2. Projecte Lleida Espatial Experience Activitats proposades: - Àrees exteriors d’experiència espacial localitzades als entorns de l’aeroport: l’ambient aïllat i enigmàtic dels terrenys de l’aeroport, traslladarà els visitants a una vivència singular del paisatge. Aquesta experiència serà viscuda tant de dia com de nit, passejant al voltant del parc i recorrent camins paisatgístics, amb fites a la llunyania.   - Realització d’un treball de Land Art de gran format . Tindrà la particularitat que la seva grandària només podrà ser apreciada des de l’aire. Aquesta peça de Land Art , en realitat, estarà formada per tota aquesta estructura de camins i fites. Un dibuix que farà que la Plana de Lleida pugui ser vista des de l’espai.
 17. 24. Aventures espacials diürnes Aventures espacials noctures Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Proposta i detall d’instal.·lacions. Font: Inst. Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 18. 25. Concept Conceptual Proposal Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Proposta general. Font: Inst. Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 19. 26. Landscape Conceptual Lanscape Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall camins paisatgístics. Font: Inst. Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 20. 27. Primavera Hivern Cromàtica estacional Estiu Tardor Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Variació cromàtica de les instal·lacions en funció del cicle estacional. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 21. 28. Landscape Cromatic dynamics - Spring Primavera
 22. 29. Landscape Cromatic dynamics - Summer Estiu
 23. 30. Landscape Cromatic dynamics - Autumn Tardor
 24. 31. Landscape Cromatic dynamics - Winter Hivern
 25. 32. Arquitectura de les instal·lacions Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall de l’arquitectura de les instal·lacions. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 26. 33. Architecture RESEARCH – IDEAS Montreal's Expo 67 American pavilion at night R. Buckminster Fuller, Montreal's Expo 67 American pavilion TYPES OF LIGHTING - Flashing lights random Cut Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall de l’arquitectura de les instal·lacions. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 27. 34. Architecture HOTEL - PANORAMA TYPES OF LIGHTING - Horizontal lines of light Cut Space Adventures Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall de l’arquitectura de les instal·lacions. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 28. 35. Technology Estructura modular flexible Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall de les estructures modulars flexibles que caracteritzaran l’arquitectura de les instal·lacions. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 29. 36. Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Detall de les estructures modulars flexibles que caracteritzaran l’arquitectura de les instal·lacions. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 30. 37. Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Imatge promocional. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 31. 38. Parc Aeroespacial Aeroport Lleida-Alguaire. Imatge promocional. Font: Inst.Universitário de Lisboa. /Universidade Nova de Lisboa / Inst. Sup. M. Teixeira Gomes.
 32. 39. PROJECTE DE DINAMITZACIÓ I PROMOCIÓ DE L’AEROPORT LLEIDA-ALGUAIRE COM A CENTRE D’INNOVACIÓ I RECERCA TECNOLÒGICA AEROESPACIAL AMB PROJECCIÓ PÚBLICA WORKSHOP INTERNACIONAL EMERGING INFRAESTRUCTURAL LANDSCAPES (Aeroport Lleida-Alguaire, 16-21 Octubre 2011)

×