Evolusi prinsip prinsip koperasi

1,106 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,106
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Evolusi prinsip prinsip koperasi

 1. 1. SEJARAH,PRINSIP DAN FALSAFAH KOPERASI PUAN SITI MAIMUNAH BINTI JEREMI EVOLUSI PRINSIP-PRINSIP KOPERASI
 2. 2. PREPARED BYNORFASIHAH BT SITI NOR AMIRA BTADAM AMIR NODIN NOR HAIDA IZATI NOR HAFIKAH BT BT MD YASIN RAMLI
 3. 3. EVOLUSI KOPERASI REVOLUSI PERINDUSTRIAN,ENGLAND HARGREAVES (ALAT PENYULAM) RICHARD ARTWRIGHT (RANGKA AIR WAP) SAMUEL CROPTION & JAMES WATT (JENTERA WAP) EDMUND CARTWRIGHT (PERKAKASAN PENENUNAN)
 4. 4. EVOLUSI PRINSIP KOPERASIROBERT OWEN (1771-1858) Bapa pergerakan koperasi Orang pertama yang mengemukakan koperasi diwujudkanDR WILLIAM KING (1786-1865) The Cooperator (1827-1930) Brighton Co-operative Trading Assoiation PELAPOR ROCHDALE 28 orang penenun £1.00/orang - Rochdale Pioneers Society limited 21 Dis 1844,£28.00 – Co-operative Whole Sale Society (CWS)
 5. 5. PRINSIP ROCHDALE 1844 Kawalan secara demokrasi. Keanggotaan secara terbuka. Faedah ke atas Modal Saham Terhad & Tetap. Pembahagian keuntungan sebagai dividen ke atas jualan. Jualan barangan secara tunai. Menjual barangan asli tanpa merendahkan kuantiti. Pendidikan anggota yang berterusan. Berkecuali dari segi politik & agama. Pembahagian aset koperasi tanpa keuntunggan kepada anggota.
 6. 6. KAWALAN SECARA DEMOKRASI Diterima oleh semua,menjadi perkara biasa dalam kesatuan sekerja,gereja dan persetubuhan sosial. Sekarang diaplikasi kepada perniagaan. Kuasa tetap diagihkam kepada anggota. Peraturan satu anggota satu undi membentuk cara pentadbiran dalam koperasi-mesyuarat agung 3 bulan sekali,laporan kewangan yang teraudit,perlantikan presiden,bendahari,setiausaha,5 anggota lembaga dan 3 pemegang amanah.Boleh dilantik semula.
 7. 7. KEANGGOTAAN SECARA TERBUKA Pada mulanya keanggotaan dihadkan 250 sahaja. 1852 industrial and provident societies Act memberikan koperasi status dari segi undang-undang menjadi bertambah besar. Prinsip yang pemurah –membenarkan anggota baru membayar yuran yang kecil tetapi membolehkan menggunakan perkhidmatan yang sudah sedia ada 1880 koperasi mempunyai 10,000 anggota.
 8. 8. FAEDAH KE ATAS MODAL SAHAM TERHAD DAN TETAP Bermaksud faedah tidak mengikut keuntungan Terhad bermaksud koperasi akan membayar apa yang perlu dibayar untuk menanggung kos pembangunan koperasi Mengikut prinsip Robert Owen –faedah terhadap modal mesti dibayar,tetapi ia tidak seharusnya memberi peluang kepada orang yang memberi pinjam mendapat untung yang berlebihan hasil dari titik peluh orang lain. Kadar faedah ditetapkan pada 1844 -3.5% berbeza mengikut keputusan MAT.Akhirnya ditetapkan 5% dan dijadikan sebagai undang-undang Kadar faedah perlu dibayar untuk menarik modal Jumlah saham yang dibayar dihadkan untuk mengelakkan pengaruh wang terhadap koperasi.Pemegangan saham diturunkan daripada £50 kepada £4. Yang penting biar ada ramai pelabur kecil daripada beberapa orang pelabur besar supaya tiada anggota yang berkuasa atas sebab mempunyai kewangan yang banyak.
 9. 9. PEMBAHAGIAN KEUNTUNGAN SEBAGAI DIVIDEN KE ATASBELIAN Memecahkan pendapat gerakan koperasi lama yang menganggap keuntungan hanya akan diperolehi apabila komuniti koperasi ditubuhkan. 3 jenis kumpulan yang mendapat faedah daripada keuntungan Mereka yang meminjamkan modal Mereka yang bekerja dalam perniagaan koperasi pengguna Pemberian dividen berdasarkan pembelian membezakan koperasi daripada kapitalis dan menjadikan pelopor Rochdale koperasi
 10. 10. JUALAN BARANG SECARA TUNAI Dianggap paling penting bagi pelopor Rochdale Tetap dengan pendirian walaupun akan menjejaskan jumlah anggota Dimasukkan dalam peraturan koperasi- pegawai yang memberi atau mengambil kredit akan di berhentikan dan didenda £10 Walaupun jumlah anggota terhad tetapi koperasi dapat berkembang.
 11. 11. menjual barang yang asli tanpa campuran yangmerendahkan kualiti Dimasukkan dalam prinsip pada tahun 1860 Tidak semudah yang difikirkan membekalkan produk yang berkualiti,anggota tidak faham mengenai produk yang berkualiti Anggota Lembaga perlu memberi pendidikan kepada pengguna. Mewujudkan hubungan yang akrab kerana terdapat unsur amanah dan kejujuran antara penjual dan pembeli. Anggota koperasi dapat membeli barangan tanpa rasa curiga.
 12. 12. PENDIDIKANANGGOTA YANG BERTERUSAN Dimasukkan dalam undang-undang pada 1854 yang menghendaki koperasi mewujudkan satu tabung khas untuk penambahbaikan anggota dan famili dari segi intelektual –dibiayai oleh 2.5% daripada keuntungan dan melaktik 11 orang AJK khas dalam MAT untuk pendidikan Sebagai pengikut Robert Owen dan Dr.William King – hanya dengan melalui pendidikan boleh merubah sifat seseorang dan memperolehi kemahiran berniaga. 1846 - perbincangan diadakan setiap sabtu di kedai koperasi 1848 - mewujudkan bilik berita dan departmen buku 1850 - menjalankan sekolah dan kelas sendiri 1860 – memasukkan dalam prinsip – setiap cawangan mempunyai bilik berita sendiri dan perpustakaan di tingkat atas kedai koperasi. Koperasi mencadangkn menaikkan potongan untuk pendidikan kepada 10% tetapi tidak dibenarkan oleh Industrial and Provident Society Act.
 13. 13. BERKECUALI DARI SEGI POLITIK DAN AGAMA Memang diamalkan sejak awal lagi memandangkan ramai anggota koperasi terdiri daripada berbagai fahaman politik:Chartists,Owenites,Anti-Corn Law Leaguers dan lain-lain.Dari kumpulan agama ada daripada Owenite secularist,Unitarian Congregation,Methodist dan lain-lain. 1869 – wujud perpecahan – anggota yang lebih konservatif keluar dari koperasi Rochdale untuk menubuhkan ‘Rochdale Provident Cooperative Society’ dan satu kumpulan ‘Rochdale Conservative Cooperative Society’. Prinsip ini sukar dilaksanakan.
 14. 14. PEMBAHAGIAN ASET KOPERASI TANPA KEUNTUNGAN KEPADAANGGOTA 1854 – dimasukkan di dalam prinsip ini. Dalam keadaan koperasi terpaksa dibubarkan,pemegang amanah akan membayar semua nilai saham kepada anggota dan mengagihkan baki aset yang ada pada koperasi lain atau diberikan sebagai derma. Ini akan menghindarkan anggota daripada cuba membubarkan koperasi untuk mendapatkan aset koperasi.
 15. 15. MATLAMAT ICA Menyebarkan maklumat koperasi Melindungi dan mentakrif prinsip-prinsip koperasi Membangunkan perdagangan peringkat antarabangsa
 16. 16. KONGRES DI VIENNA 1930 Prinsip Rochdale dianggap sebagai garis panduan kepada semua jenis koperasi 1930 – di Vienna Congress wakil Perancis meminta supaya jawatankuasa Khas ditubuhkan untuk – - menentukan prinsip koperasi - mendapatkan maklumat bagaimana prinsip itu intepretasi oleh gerakan koperasi dinegara masing- masing - mencadangkan prinsip-prinsip yang moden Selepas berbincang dengan anggota dan menkaji prinsip Rochdale,jawatankuasa mencadangkan 7 prinsip dan diterima dalam Kongres 1937.
 17. 17. PRINSIP KOPERASI KONGRES 1937(PARIS)1. Keanggotaan secara terbuka2. Kawalan secara demokratik3. Pembahagian lebihan kepada anggota sejajar dengan urusniaga4. Faedah terhad ke atas modal5. Berkecuali dari segi politik dan agama6. Jualan secara tunai7. Promosi terhadap pendidikan
 18. 18. PRINSIP KOPERASI KONGRES 1937(PARIS) 4 prinsip yang pertama dianggap penting manakala 3 yang berikut tidak berapa penting. 2 prinsip dikenalpasti yang tidak dicatat oleh Rochdale: 1.Keanggotaan secara sukarela 2.Berurusniaga dengan anggota sahaja
 19. 19. KONGRES 1963 Wakil Soviet minta koperasi dikemaskinikan Satu Suruhanjaya ditubuhkan dianggotai 5 wakil Britain ,USA,Russia,Jerman dan India. Melalui kajiselidik suruhanjaya mendapati terdapat falsafah kerjasama yang dikongsi bersama dikalangan anggota. Suruhanjaya mendefinasikan prinsip bagai ‘amalan yang penting yang mesti ada (indispensible) dalam mencapai tujuan gerakan koperasi’ Prinsip sukarela dimasukkan kedalam prinsip keanggotaan Prinsip berkecuali dalam politik dan agama digugurkan Prinsip pendidikan dimasukkan semula sebagai prinsip penting Prinsip baru dimasukkan – kerjasama antara koperasi – anggota berpendapat perlu untuk menggambarkan kepentingan bersama
 20. 20. PRINSIP KOPERASI KONGRES 1966(VIENNA)1. Keanggotaan terbuka dan sukarela2. Pentadbiran demokratik3. Faedah terhad ke atas modal saham4. Pembahagian lebihan yang adil5. Kerjasama antara koperasi6. Pendidikan koperasi
 21. 21. PENCARIAN IDENTITI KOPERASI 1980 laporan yang dihantar oleh Alex Laidlaw mengenalpasti krisis yang dihadapi oleh gerakan koperasi: # Kredibiliti – koperasi perlu membuktikan ia satu pertubuhan yang berdaya maju # Masalah pengurusan,bila koperasi bertambah besar dan perlu bersaing dengan syarikat perniagaan yang lain # Masalah ideologi koperasi – tujuan – sama ada boleh memainkan peranannya tersendiri. Selepas 15 tahun,satu set prinsip koperasi yang baru diterima bersama pernyataan identiti koperasi dan nilai- nilai koperasi yang berdasarkan prinsip-prinsip.
 22. 22. PERNYATAAN IDENTITI KOPERASI1995 Definisi Sebuah persatuan manusia yang berautonomi Bergabung secara sukarela Untuk memenuhi keperluan aspirasi bersama Didalam bidang ekonomi,social dan budaya Melalui pertuduhan yang dimiliki bersama dan dikawal secara demokrasi
 23. 23. NILAI-NILAI ASAS1. Membantu diri sendiri (self-help)2. Bertanggungjawab atas diri sendiri (self-responsibility)3. Demokrasi (democracy)4. Kesamarataan (equality)5. Keadilan (equity)6. Perpaduan (solidarity)
 24. 24. PRINSIP KOPERASI KONGRES 1995(MANCHESTER)1. Keanggotan sukarela dan terbuka2. Kawalan demokratik anggota3. Penglibatan ekonomi anggota4. Autonomi dan kebebasan5. Pendidikan,latihan dan maklumat6. Kerjasma antara koperasi-koperasi7. Prihatin terhadap komuniti
 25. 25. PRINSIP YANG DIGUGURKAN1) Pembayaran faedah yang terhad atas modal yang terhad2) Hadiah atas langganan3) Jualan secara tunai4) Berkecuali dari politik dan agama5) Menjual barangan yang berkualiti dan bermutu sahaja
 26. 26. SUMBER RUJUKAN Suruhanjaya Koperasi Malaysia,Koperasi di Malaysia,ANGKASA. Gerakan Koperasi di Malaysia;Hayati Md.Salleh,Asha’ari Arshad,Ahmad Faizal Shaarani dan Norbiha Kamsuri,HD3542.6.6472008.

×