Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
LA
CORONELA
Esther Bastida
Laura Casasampera
ÍNDEX
 Què és?
 Coronela de Barcelona
 De què estaven formades?
 D’on prové?
 Carles lll
 Vestimenta i armament
 Tr...
QUÈ ÉS?
 Nom que rebien les milícies urbanes de les ciutats del Principat de
Catalunya.
 La més poderosa  "Coronela de ...
QUÈ ÉS LA CORONELA DE
BARCELONA?
 Una institució militar hereva de distintes tradicions bèl·liques
d'autodefensa catalane...
DE QUÈ ESTAVEN
FORMADES?
 Estaven formades per ciutadans militaritzats dels gremis d'oficis.
D’ON PROVÉ?
 Arribà durant la "Guerra de Successió", quan ja totalment definida
sota aquesta denominació es revelà com un...
D’ON PROVÉ?
 Té l'origen en l’antiga host de la ciutat, reorgantzada el 1646. A les
darreries del setge la influència de ...
QUÈ VA FER CARLES III
 Va decidir optimitzar les Coroneles de la ciutats catalanes i
convertir-les en unitats permanents,...
BANDERA
 Hi havia les 6 banderes de batalló amb la imatge del Sant Patró

Catòlic corresponent.

 Castellví senyala que ...
VESTIMENTA I ARMAMENT
 L'armament consistia en un fusell,
baioneta i espasa. Al cinyell hi portaven una
cartutxera ventra...
TROPES I OFICIALS


Les ordres eren donades

sempre pel Coronel o els
altres 2 oficials superiors, i

eren trameses als c...
CONCLUSIÓ
BIBLIOGRAFIA
 Hernàndez , Xavier: Barcelona 1714. Barcelona. Angle Editorial.
2012

 http://www.11setembre1714.org/
 ht...
La coronela 1714
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

La coronela 1714

571 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

La coronela 1714

 1. 1. LA CORONELA Esther Bastida Laura Casasampera
 2. 2. ÍNDEX  Què és?  Coronela de Barcelona  De què estaven formades?  D’on prové?  Carles lll  Vestimenta i armament  Tropes i oficials  Conclusió
 3. 3. QUÈ ÉS?  Nom que rebien les milícies urbanes de les ciutats del Principat de Catalunya.  La més poderosa  "Coronela de Barcelona” 6 Batallons, sota la protecció d'un Sant Patró Catòlic, i amb capacitat per mobilitzar una força paramilitar d'aproximadament 4.000 homes.
 4. 4. QUÈ ÉS LA CORONELA DE BARCELONA?  Una institució militar hereva de distintes tradicions bèl·liques d'autodefensa catalanes emparades per les Constitucions, Privilegis i Usatges de Catalunya.  Organització característica de la Catalunya moderna que assolí la seva plenitud en la Guerra de Successió.
 5. 5. DE QUÈ ESTAVEN FORMADES?  Estaven formades per ciutadans militaritzats dels gremis d'oficis.
 6. 6. D’ON PROVÉ?  Arribà durant la "Guerra de Successió", quan ja totalment definida sota aquesta denominació es revelà com una força decisiva durant els Setges de Barcelona de 1706 i de 1713-14.  La reglamentació de la Coronela durant el regnat de Carles III caracteritzà una institució civil totalment militaritzada i perfectament definida i reglamentada.
 7. 7. D’ON PROVÉ?  Té l'origen en l’antiga host de la ciutat, reorgantzada el 1646. A les darreries del setge la influència de poder civil sobre la Coronela havia minvat totalment i les autoritats militars, en van tenir un control gairebé absolut.
 8. 8. QUÈ VA FER CARLES III  Va decidir optimitzar les Coroneles de la ciutats catalanes i convertir-les en unitats permanents, tant militaritzades com fos possible, sota el comandament de militars i enquadrades en el règim de justícia militar.
 9. 9. BANDERA  Hi havia les 6 banderes de batalló amb la imatge del Sant Patró Catòlic corresponent.  Castellví senyala que les 6 primeres companyies de cada batalló tenien banderes que a l'anvers mostraven la imatge de Santa Eulàlia amb les armes de la Ciutat a sota.
 10. 10. VESTIMENTA I ARMAMENT  L'armament consistia en un fusell, baioneta i espasa. Al cinyell hi portaven una cartutxera ventral de cuir amb l'escut de la Ciutat gravat i les beines per la baioneta i l'espasa.  El flascó amb la pólvora d'encebar podia anar lligat al cinyell. Els granaders incorporaven a l'equipament un sarró, també gravat amb les Armes de la Ciutat, per portar-hi les granades.
 11. 11. TROPES I OFICIALS  Les ordres eren donades sempre pel Coronel o els altres 2 oficials superiors, i eren trameses als capitans de companyia a través dels ajudants.
 12. 12. CONCLUSIÓ
 13. 13. BIBLIOGRAFIA  Hernàndez , Xavier: Barcelona 1714. Barcelona. Angle Editorial. 2012  http://www.11setembre1714.org/  http://ca.wikipedia.org/wiki/Coronela_de_Barcelona  https://www.google.es/

×