Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

L'aparell circulatori

1,351 views

Published on

L'aparell circulatori.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

L'aparell circulatori

 1. 1. EL COS HUMÀ
 2. 2. EL COS HUMÀ: L’APARELL CIRCULATORI - S’encarrega de portar la sang a tot el cos. – Està format pel cor i els vasos sanguinis. – La funció del cor és expulsar la sang pels vasos sanguinis.
 3. 3. EL COS HUMÀ: L’APARELL CIRCULATORI • LA SANG: És un líquid vermellós que circula per l’interior dels vasos sanguinis que recorren tot el nostre organisme. • Tenim 5 litres de sang. • Està formada pel plasma i les cèl·lules sanguínies
 4. 4. EL COS HUMÀ: L’APARELL CIRCULATORI COMPOSICIÓ DE LA SANG: La sang està formada pel plasma i les cèl·lules sanguínies. • PLASMA: és un líquid groguenc format bàsicament per aigua. Transporta substàncies nutritives i substàncies residuals. • CÈL·LULES SANGUÍNIES: – GLÒBULS VERMELLS o ERITROCITS : Tenen forma de disc i són vermellosos. Transporten l’oxígen i el diòxid de carboni. – GLÒBULS BLANCS o LEUCOCITS: Tenen forma irregular i són gairebé transparents. Combaten les infeccions causades per microorganismes com ara la grìp. – PLAQUETES o TROMBOCITS: Tenen forma arrodonida. Són les responsables de la coagulació de la sang quan es produeix un tall a la pell.
 5. 5. GLÒBULS VERMELLS GLÒBULS BLANCS PLAQUETES
 6. 6. • ELS VASOS SANGUINIS: Els vasos sanguinis són conductes de parets elàstiques per on circula la sang. N'hi ha de tres tipus: artèries, venes i capil·lars. – Les artèries transporten la sang del cor a la resta del cos. Tenen les parets gruixudes. – Les venes transporten la sang de les diferents parts del cos cap al cor. Tenen les parets primes. – Els capil·lars són vasos molt fins que comuniquen les artèries amb les venes. En els capil·lars es produeix l'intercanvi de substàncies entre la sang i les cèl·lules. EL COS HUMÀ: L’APARELL CIRCULATORI
 7. 7. EL COR I LA CIRCULACIÓ DE LA SANG El cor és un múscul de la mida del puny situat entre els pulmons. Gràcies al seu moviment de contracció i dilatació, fa circular la sang pels vasos sanguinis. Té quatre cavitats: les dues superiors s'anomenen aurícules i les dues inferiors ventricles. La sang entra per les aurícules, passa als ventricles, i aquests l'expulsen amb força cap a l'exterior.
 8. 8. En el cos hi ha dos circuits sanguinis diferents, el pulmonar i el general. • En el circuit pulmonar, la sang va del cor als pulmons, i dels pulmons al cor.Als pulmons, la sang expulsa el diòxid de carboni i absorbeix l'oxigen de l'aire. • En el circuit general, la sang va del cor cap a les diferents parts del cor (cap, extremitats, intestins, ronyons, etc.) i torna de nou al cor.
 9. 9. EL FUNCIONAMENT DEL COR: El cor bomba la sang interrompudament i a gran velocitat. Per bombar la sang, el cor es contreu i es dilata rítmicament. La successió d'una contracció i una dilatació constitueix un batec. En un minut, el cor batega unes 70 vegades. 1. El cor està relaxat i buit de sang. 2. Entra la sang a les aurícules. 3. Les aurícules es contrauen i impulsen la sang als ventricles. 4. Els ventricles es contrauen i expulsen la sang del cor.
 10. 10. ACTIVITATS 1. Quina és la funció principal del sistema circulatori? 2. Quins elements formen el sistema circulatori? 3. Què és la sang? Per quins elements està formada? 4. Quina funció tenen les cèl·lules sanguínies? 5. Anomena els diferents tipus de vasos sanguinis que hi ha. Fes una petita explicació de les funcions i/o característiques de cadascun. 6. Dibuixa l’òrgan principal de l’aparell circulatori i indica les seves parts. 7. Quina diferència hi ha entre el circuit pulmonar i el circuit general de la sang?
 11. 11. 8. Ordena les diferents fases del funcionament del cor i fes una explicació de cadascuna de les fases.

×