eXperience cu eResearch - a very useful tool for online research

346 views

Published on

eXperience este un instrument complex care permite masurarea, monitorizarea si analiza satisfactiei vizitatorului in raport cu site-ul investigat!

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
346
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

eXperience cu eResearch - a very useful tool for online research

 1. 1. eResearch Corp eXperienceMembru al
 2. 2. [Website usability]
 3. 3.  eXperience este un instrument complex care permite masurarea, monitorizarea si[Ce este eXperience?] analiza satisfactiei vizitatorului in raport cu site-ul investigat!  Colectarea datelor se realizeaza prin intermediul a 5 metode de cercetare: • 2 cantitative (sondaj, heat map) • 3 calitative(mouse traking, focus grup, scenarii de testare ).  eXperience vine in completarea tool-urilor clasice de analiza a unui site (Google Analytics, trafic.ro, SATI, A/B split testing) a caror principala functie este oferirea unor informaţii cantitative.  eXperience va furnizeaza un plus de informatii calitative privind comportamentul vizitatorilor pe site, raspunzand urmatoarelor intrebari: • Cine sunt vizitatorii site-ului dvs.? • De ce au intrat pe site / ce cauta ei? • Ce le place / nu le place la site? • Care sunt zonele de maxim interes pe site si de ce? • Care sunt locurile unde utilizatorii intampina dificultati in a gasi informatiile pe care le cauta si care sunt acele dificultati? • Cum poate fi optimizat site-ul?
 4. 4. eXperience]  Permite o analiza complexa a site-ului datorita unui volum si a unei varietati mari de date.  Se inregistrează atat comportamentul utilizatorilor fideli (cei care folosesc scurtături si cunosc structura meniurilor, utilizează casuţa de search mai des etc.), cat şi al celor noi sau ocazionali (new vs returning).  Comportamentul de navigare al utilizatorilor este cel real, aceştia nefiind pusi intr-[Avantaje un context artificial (în laborator, sub observarea directa a cercetatorilor).  Informaţiile obtinute ajuta la redesignul site-ului in conformitate cu asteptarile vizitatorilor.  Pot fi identificate motivatii specifice pentru anumiti indicatori cantitativi (rata de conversie, rata de abandon a tranzactiei, bounce rate etc). 2
 5. 5. [Metodologie eXperience]
 6. 6. Metode si analize eXperience Analiza cantitativa  Sondaj Analiza cantitativa  Heatmap Analiza calitativa  Focus-grup Analiza calitativa  Mouse tracking Analiza calitativa  Scenarii de testare
 7. 7. Metoda 1 eXperience: Sondaj  In timpul vizitei pe site, utilizatorii sunt invitaţi sa raspunda la un scurt chestionar.  Respondenţii sunt aleşi cu pas statistic (1 afisare/ unic/zi) pentru a asigura reprezentativitatea in raport cu toate categoriile de vizitatori ai site-ului tău (noi/ existenti).  Esantionul final va contine un minim de 300 de vizitatori care raspund soondajului.  Cu ajutorul analizei de tip Sondaj se pot afla: • Segmentarea vizitatorilor in functie de profilul socio- demografic şi psihografic si impartirea acestuia in core/secondary target. • Gradul de satisfacţie in raport cu: site-ul privit în ansamblu, viteza de incarcare, designul, continutul site-ului, modul in care sunt structurate informaţiile, usurinta in lucrul cu site-ul. • Obiceiuri de utilizare a site-ului. • Disponibilitatea vizitatorilor de a recomanda site-ul prietenilor/colegilor. • Masura in care si-au indeplinit scopul vizitei.
 8. 8. Exemple de informatii obtinure prin metoda Sondaj Unde ai auzit prima data de Imi este clar cum functioneaza toate Numeste trei lucruri care iti acest site? (%) elementele care apar pe ecran (%) plac in special la site (%) De la TV 36.1 Din motoarele de cautare 12.3Intamplator, navigand peinternet 10.7 Din reviste si ziare 6.4 Din alta parte 5.3 Din recomandarile cunoscutilor 5.0 De la radio 1.3 Nu mai retin/Nu stiu 3.9 Alte site-uri vizitate
 9. 9. Metoda 2 eXperience: Analiza HeatMap  Heatmap este o reprezentare vizuala agregata care arata dispersia numarului total de click-uri efectuate pe diferite pagini ale site-ului in perioada analizata.  Heatmap va colecta toate click-urile efectuate pe site in perioada desfasurarii studiului.  Cu ajutorul analizei Heatmap se pot afla: • Frecventa si concentratia de click-uri pe anumite sectiuni ale paginii analizate: logo, structura de meniuri, casuta de cautare, continutul principal/secundar, zonele destinate publicitatii. • Problemele la nivel de design, structura informatiei si copywriting. • Elemente care incurajeaza sau intrerup traseul de navigare. • Zonele prioritare care atrag atentia vizitatorilor.
 10. 10. Exemple de informatii: Dispersia click-urilor pe pagina  Cumulat (21 de titluri), aceasta grupare de articole inregistreaza cel mai mare trafic de pe site: 4431 de click-uri (48% din totalul click-urilor de pe Homepage). Pozitia 1 Pozitia 2 Pozitia 3 Pozitia 4 Pozitia 5 Pozitia 6 Pozitia 7 Pozitia 8 Pozitia 9 Pozitia 10 302 291 375 328 255 229 276 239 223 235 Pozitia 11 Pozitia 12 Pozitia 13 Pozitia 14 Pozitia 15 Pozitia 16 Pozitia 17 Pozitia 18 Pozitia 19 Pozitia 20 Pozitia 21 206 170 178 201 169 171 165 139 99 106 74 400 375 350 328 302 291 300 276 255 239 223 235 250 229 206 201 200 170 178 169 171 165 139 150 99 106 100 74 50 0
 11. 11. Metoda 3 eXperience: Focus Group  In aceasta etapa se va evalua detaliat experienţa pe care indivizii au avut-o în utilizarea site-ului.  Se vor selecta 10-12 respondenti dintre cei care au participat la sondaj si care şi-au exprimat dorinţa de a participa la focus grupuri online pe tema ergonomiei site-ului cercetat.  Vom urmari ca aceste persoane sa replice caracteristicile socio-demografice ale publicului ţinta pe care clientul doreste sa il investigheze.  Cu ajutorul analizei de tip FG se pot afla: • Utilizarea functiilor site-ului. • Evaluarea navigabilitatii. • Organizarea si coerenta informatiei • Perceptia vizitatorilor asupra design-ului. • Nivelul de interactivitate. • Perspectiva generala: puncte tari si puncte slabe.
 12. 12. Exemple de informatii obtinute prin Focus Group Motivatia vizitarii site-ului Meniurile site-ului Principala motivatie de vizitare  Volumul mare de informatii a site-ului este nevoia de din site determina o informare. aglomerarea a meniurilor, Navigabilitate Ca motivatii secundare se care sunt uneori acoperite de remarca modalitatea de reclama. prezentare si agregare a  Se remarca o atomizare continutului. excesiva a meniurilor si Actualitatea si utilitatea submeniurilor care informatiei de pe site sunt de ingreuneaza uneori navigarea asemenea factori care in site. alimenteaza fidelitatea  Efectul este tendinta de a vizitatorilor fata de site. evita derularea meniurilor pana la final si migrare pe site-uri concurente
 13. 13. Metoda 4 eXperience: Analiza MouseTraking  Prin intermediul analizei MouseTracking (MT) se inregistreaza comportamentul vizitatorilor in contextul real de navigare pe site (miscarile mouse-ului si zonele unde s-a dat click).  Analiza de tip MT este folosita in completarea si validarea informatiilor din cadrul FG (ce face vizitatorul vs. ce zice ca face): 10-12 respondenti  Acest instrument ofera informatii detaliate despre: • Elementele comportamentale ale vizitei: citire pasiva/activa, scroll, numar de click-uri. • Nivelele de interactiune din cadrul sesiunilor: completarea campurilor de date, bifarea diferitor optiuni de pe pagina, deschiderea unor link-uri separat in tab-uri. • Timpul efectiv petrecut pe pagina si particularitatile tehnice ale vizitei. • Imbunatatiri in ceea ce priveste structura si organizarea informatiei pe pagina, conversie si interactivitate.
 14. 14. Analiza Scenariilor de Testare  Analiza Scenariilor de Testare se foloseste doar pentru site-urile aflate in faza de pre-lansare.  6 subiecti primesc 20 de scenarii ierarhizate aleatoriu in functie de dificultate pe care trebuie sa le rezolve.  Evaluarea se va face in baza timpilor de realizare a task-urilor si a notelor de performanta care urmaresc urmatoarele elemente: • Performanta: cati respondenti au indeplinit task-ul? care a fost timpul necesar? cati pasi au parcurs pentru indeplinirea unor task-uri de baza? • Acuratete: cate greseli au facut userii? ce tipuri de greseli au facut? • Invatare/rememorare: cat de multe informatii (de baza/conexe) si-au amintit userii dupa incheierea testarii? cat timp considera ca va fi necesar data viitoare pt indeplinirea task-ului. • Perceptie emotionala: cum s-au raportat la task-uri si la navigare? ar fi dispusi sa revina?  Exemple de task-uri: • (simplu): Votati in cadrul sondajului de pe HP. • (complex): Gasiti stirea despre criza economica. • La finalul sesiunii, respondentul participa la un interviu in profunzime despre sesiunea incheiata: elemente care i s-au parut dificil de realizat, task-uri prea grele, impedimente, aspecte care ii plac pe site, puncte slabe ale site-ului etc. • In aceasta etapa sunt evaluate: timpul de realizare a task- ului, realizarea corecta a taskului, impedimente in realizare.
 15. 15. Cum Cum se poate indicator de un indicator se poate explica un explica baza? de baza?  ex. Bounce Rate  Un site de ştiri are peste 50% din vizitatori cu o singură afişare pe homepage.  Explicaţie pre-eXperience: “...Fie utilizatorii noştri nu găsesc ceea ce caută, fie conţinutul nostru nu este relevant...”.  Explicaţie post-eXperience: “Am aflat că peste 50% dintre utilizatori parcurg rapid pagina principală, citind în mai întâi secţiunea “latest news”. Aceasta conţine ştirile compuse din titlu plus o scurtă descriere. Am descoperit că aceste informaţii le sunt suficiente. Astfel, ne putem poziţiona drept furnizorul de ştiri scurte care se citesc cel mai rapid”.
 16. 16. [Pachete eXperience]
 17. 17. Pachete eXperience eXperience este disponibil în 5 pachete diferite prin complexitatea datelor oferite, a metodelor de cercetare aplicate si a tipului de site (pre/post lansare). Pachetul Pachetul Pachetul Pachetul Pachetul SPECTRUM ADSALES STRATUS OMEGA GENESIS
 18. 18. Pachete eXperience Inainte de lansare website: Post lansare website: Omega Stratus Genesis Adsales Spectrum
 19. 19. [Pachetul Spectrum]  eXperience Spectrum va ofera informatii suplimentare privind detaliile socio-demografice ale[Pachetul Genesis] vizitatorilor site-ului si experienta pre/post vizitei pe site.  eXperience Genesis este adresat  Metode de cercetare: Sondaj, site-urilor care se afla in faza de pre- Tracking-ul traseului pre/post lansare. vizita.  Metode de cercetare: Sondaj, Heatmap, Focus Grup, MouseTracking si Scenarii de [Pachetul Adsales] Testare.  eXperience Spectrum va ofera informatii suplimentare privind detaliile socio-demografice ale vizitatorilor site-ului si experienta pre/post vizitei pe site.  Metode de cercetare: Sondaj, Tracking- 1900 € ul traseului pre/post vizita.
 20. 20. [Pachetul Stratus] eXperience Stratus va ofera informatiisuplimentare privind statutul material alvizitatorilor, achizitiile de bunuri anticipate,obiceiurile de navigare pe Internet siexperienta cu site-ul.Metode de cercetare: Sondaj, Traseuluipre/post vizita, Heatmap, Focus Grup. [Pachetul Omega]  eXperience Stratus va ofera informatii suplimentare privind statutul material al vizitatorilor, achizitiile de bunuri anticipate, obiceiurile de navigare pe Internet si experienta cu site-ul. Metode de cercetare: Sondaj, Traseului pre/post vizita, Heatmap, Focus Grup. 1900 €
 21. 21. [Timing ex: Genesis]Placeholder for your own sub headline Realizare Sondaj şi Prelucrearea şi Clientul Recrutare, chestionar şi Heatmap analiza datelor hotaraste desfasurare banner de (culegere date): din sondaj şi targetul si raport invitatie la 15 zile* heatmap: analizei in Focus Grup: studiu: 5 zile FG/MT/ST: 7 zile*** 2 zile 2 zile** Analiza Recrutare, desf Raport final TOTAL MouseTracking: asurare si (Sondaj + FG + 5 zile raport Scenarii MT + HM+ST): 47 zile de Testare: 6 zile lucratoare 5 zile *nr de zile este calculat exclusiv pt eResearch; daca volumul esantionului estimat nu se atinge in intervalul stabilit, culegerea datelor se va prelungi cu maximum 5 zile lucratoare. **la calcul se adauga nr de zile necesar pt a obtine un raspuns de la client. ***nr de zile necesare pt recrutare poate creste in situatia in care nu avem un nr suficient de participanti la Focus Grup din categoria vizata de client.Fiecare Focus Grup se desfasoara intr-o zi separata.
 22. 22. If you want to find out more, please contact us: Sorel Radu - Managing Partner sorel.radu@eresearch.ro Stefania Stroe - New Business Manager stefania.stroe@eresearch.ro

×