Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Interksi antara tamadun

7,835 views

Published on

 • Be the first to comment

Interksi antara tamadun

 1. 1. WAJ 3103: TAMADUN ISLAM DAN TAMADUN ASIA INTERAKSI ANTARA PELBAGAI TAMADUN PISMP PENDIDIKAN MUZIK SEM/2 AHLI KUMPULAN: FATIMAH DAYANA BT BAHAROM AISHAH BT ISHAK PENSYARAH: ENCIK TUAN HAJI MUSTAFA
 2. 2.  Kehebatan dan keistimewaan sesebuah tamadun itu membuktikan kesan daripada interaksi tamadun itu dengan tamadun asing Interaksi antara tamadun bermaksud hubungan, pertemuan, komunikasi dan sebagainya antara kelompok,individu dengan masyarakat yg mewakili tamadun tersebut. Namun begitu perlu diakui apabila berlakunya interaksi,ia boleh membawa manfaat dan kadangkala membawa bencana. Ini bermakna,interaksi boleh berlaku secara damai atau ganas,saling memanfaatkan atau berlakunya konflik hingga membawa pertumpahan darah,peperangan dan pencerobohan.
 3. 3. •Prinsip bertolak ansur yg diamalkan dlm menngarap idea dr tamadun lain. •Contohnya,keterbukaan islamketerbukaan menerima idea luar tetapi menapisnya terlebh dahulu seperti kubah masjid yg dibina berdasarkan kpd seni bina Grace-Roman. •Mengimbangi tamadun dengan sifat semulajadi manusia dan mengiktiraf keistimewaan manusia.kesejagatan •Sebagai contoh,teori mengenai kejadian manusia dari sudut islam dan barat.
 4. 4. agama kebudayaa ekonomi n Persamaan dan perbezaanKemasyarakata n Etika pemerintahan
 5. 5.  Dalam agama islam,hanya satu kuasa sahaja yg wujud iaitu Allah s.w.t. Namun bagi agama hindu pula misalnya,penganutnya percaya kepada beberapa orang dewa seperti brahma,vishnu dan siva.
 6. 6.  Semua tamadun mempunyai persamaan dlm aspek ini. Sebagai salah satu contoh,mereka percaya bahawa alam sekitar harus dijaga dengan baik kerana ia sebahagian tanggungjawab kita sebagai manusia.
 7. 7.  Persamaan dlm aspek ini boleh dilihat apabila masyarakat dalam tamadun islam,cina,india dan jepun menjadikan gandum sebagai makanan ruji mereka. Namun terdapat sedikit perbezaan dimana umat islam dibenarkan memakan apa sahaja selagi ia tidak haram di sisi islam.Begitu juga halnya dengan agama hindu yg tidak membenarkan penganutnya memakan daging lembu.
 8. 8.  Dlm aspek ini,rakyat diminta supaya taat kepada pemerintahan dan Kung Fu Tze telah menyarankan supaya pemerintah mestila memerintah dengan baik dan sentiasa menjaga kebajikan rakyatnya dan ini telah disokong oleh tokoh islam iaitu Imam Al- Ghazali,Kautilya dan buddha. Sebagai contoh di Asia Tenggara,konsep devaraja telah diperkenalkan dimana rakyat harus mentaati pemerintah.
 9. 9.  Setiap tamadun mengkehendaki supaya rakyatnya sentiasa saling hormat- menghormati antara satu sama lain dan ahli- ahli masyarakat juga perlu memainkan peranan dengan memberikan sokongan moral dan fizikal. Agama islam pula lebih menitikberatkan perpaduan ummah
 10. 10.  Setiap tamadun mementingkan etika dlm menjalankan perniagaan dan islam juga turut menggalakkannya namun dilarang mengambil riba. Namun.Kung Fu Tze menegah menjalankan perniagaan kerana ia dianggap menindas orang lain.
 11. 11.  bermula dengan proses pembudayaanyang mengintegrasikan mesyarakat berbilangras atau etnik.Melalui proses interaksi antara budaya,maka terbentuk interaksi peringkat tamadunPerdagangan memainkan peranan yangpenting dalam proses interaksi antaratamadun.
 12. 12. COMTOH-CONTOH INTERAKSI ANTARA TAMADUN MELAYU CHINA INDIA JEPUN EROPAH
 13. 13. KERAJAAN MELAYU MELAKA -Keselamtan Melaka, - Laksamana Cheng HOPERDAGANGAN membawa perutusan-Kedah (638 M) pengitirafanpusat perhentian Parameswara sbgsami Buddha dari pemerintahChina PERKHAWINAN - Hang Li Po + Sultan Mansur Syah = “Baba Nyonya”
 14. 14. K E S - Pertukaran barang sebagai hadiah A-Islam datang dr (kain sutera, tembikar, taugeh, N ITanah Besar China tauhu dll) N- batu bersurat(Champa 1039) T E R A -Rawatan akupuntur dan herba K - teknologi pertanian, penghasilan S-Pakaian kebaya dan kertas, kain, bahan letupan, gula Ikain sarong dan lilin.-Makan guna tangan
 15. 15. TAMADUN MELAYU – TAMADUN INDIA Bermula seawal abad ke-3 SMBahan bertulis dari India ada menyebuttentang “Malaydvipa”=(SemenanjungMelayu)Tujuan berdagang- mendapatkan emasSuvarnabhumi (tanah emas)- gelaran yangdiberikan kepada Tanah Melayu.
 16. 16. K Penyebaran Agama E Sistem Pemerintahan-Agama Hindu dan Buddha Stelah diterima dan menjadi -Konsep “Dewaraja” Apegangan penduduk tempatansblm kepercayaan animisme - Upacara pertabalan N I N- Candi Bukit Batu Pahat di -Panca Persada : GunungLembah Bujang. Bukti Mahameru (pengaruh kosmologi Tpenyebaran agama Hindu-Buddha) E R Struktur masyarakat A Adat resam dan -Pengaruh sistem Kasta- K Budaya terdapat pemisahan golongan S atasan dengan golongan rakyat biasa I-Amalan jampi dan mantera-Amalan bersanding dan - wujud masyarakat “feudal”berinai dalam masyarakat Melayu
 17. 17. Kesusasteraan Bahasa -Epik Ramayana dan-Pengaruh bahasa Sanskrit Mahabharata-Penemuan batu-batu bersurat -Hikayat Seri Rama inspirasi(B.B Keduakan Bukit, B.B daripada E.RamayanaTalang Tuwo, B.B Kota Kapurdan B.B Karang Berahi) -Epik Mahabharata diberi wajah tempatan (Hikayat- B.B Terengganu turut ditemui Pendawa Lima, H.Pandawa,29 perkataan dari bahasa H.Panda Delima dan H. SangSanskrit. Boma) -Karya sastera Melayu-Bhakti=bakti Tradisional pentingkan aspek-Bhumi=bumi kesenian, keromatisan,-Drohaka=derhaka keagungan raja-raja dan-Vela-bila menyelitkan unsur epik dan-Tathapi=tetapi mitos. -Turut diadaptasi dalam wayang kulit
 18. 18. Tamadun cina – tamadun jepun-Berlaku secara aman-Asimilasi telah memperkukuhkan Tamadun Jepun dari segi: Agama Shinto = Agama Buddha Agama dan tulisan Tulisan Cina asas pembentukan tulisan Jepun =Hiragama Kalakana -Upacara minum the dan seni taman -Struktur pembinaan bandar Perkembangan -Ajaran falsafah Konfusianisme cth: intelektual dan penekanan kepada institusi keluarga kesusasteraan -Konsep mandat dari Syurga(Mahaaraja Jepun – Dewi Amaterasu) -Sistem pemerintahan berpusat
 19. 19. TAMADUN INDIA - TAMADUN CHINA
 20. 20. K E Penyebaran S AAgama Buddha N I N T Sains dan E Teknologi R A K S I Bahasa dan Kesusasteraan
 21. 21. Penyebaran Agama BuddhaDibawa masuk ke China pada kurun pertama masihimaharaja hantar wakil ke India untuk memahamidan mendalami ajaranDisesuaikan dengan tradisi budaya masyarakatCina (Daoisme & Konfusianisme)Sami China menetap di India & pelajari kitabBuddha (bahasa Sanskrit & Pali)Berjaya menyusun doktrin Buddha dalam satukoleksi (Tripitaka)
 22. 22. Sains dan Teknologi dariCina – pembuatan kertas, tembikar, bahanletupan, percetakan & kompas perubatan Cina mendapat tempat dan diberipenghormatan yang tinggi di India dari India – penghasilan gula daripada tebu, 60koleksi ilmu astronomi India diterjemahkan kebahasa Cina, ahli astronomi India pernahberkhidmat di China – sistem kalender lunar Cinayang Baru
 23. 23. Bahasa, Kesusasteraan dan Kesenian ilmufonetik Cina guna pengetahuan danteknik ilmu fonetik Sanskrit – dipelajarimelalui ajaran BuddhismeKitab Buddha juga telah membekalkanbahan untuk panduan dan rujukan kepadakesusasteraan Cina – perbendaharaan kata,tema, gaya dan genreSeni muzik India – alat muzik Cina yangberasal dari India – Pipa dan Konghou
 24. 24. Tamadun Eropah – Tamadun lainPerkataan Eropah berasal daripada Europe –berhubung kait dengan lagenda.- Europa – anak perempuan Raja Tyre dari pantaiPhoenicia (hari ini dikenali sbg Lubnan) jatuh hatidengan Raja Zeus (yg menjelma sbg lembu jantan),dilarikan ke CreteKonotasi – dgn melarikan puteri dari Phoenicia keCrete – memindahkan pencapaian tamadun-tamadunlama Asia dari timur ke koloni di Laut Aegean
 25. 25. Zaman Pertengahan : Awal (476 m) -Kejatuhan Empayar Rom & kemunculan Krjn orang GasarEmpat zaman yang nyata Charlemagne.tamadun Eropah: - Sist. Feudalisme, perkembangan agama Kristian pesat1)Zaman Silam/Klasik Zaman Pertengahan : Kemuncak &(Yunani, Graeco-Rom; Akhir (1050 m)3000 s.m) Kegemilangan politik, ekonomi & sosial.2)Zaman KebudayaanAegean (Greek) Zaman Awal Moden (1500 m) Gerakan Renaisans & Reformasi3)Zaman Penguasaan diikuti ō Revolusi Sains.Yunani ō Iskandar - Zaman Moden (1800 m hingga hariZulkarnain ini). - Zaman penyerlahan – revolusi4)Zaman Graeco- Perancis 1789.Rom/Helenistik - Revolusi Perindustrian England 1780an.
 26. 26.  Interaksi agama- Agama kristian disebarkan di serata dunia termasuklah Tanah melayu Interaksi Sains dan Teknologi-Interaksi Jepun dgn barat menyebabkan org jepun sentiasa memerhati,mengawasi dan mempelajari perkembangan sains dan teknologi moden Eropah dan Amerika Syarikat.Malah AS sering menghadiahkan teknologi2 moden kepada pemerintah Jepun pd 1880-an. Interaksi Budaya- Dari segi makanan ,pakaian,seni bina,seni ukir, muzik dan sebagainya.Interaksi antara budaya juga boleh berlaku melalui perkahwinan campur. Contoh, anak raja Eropah dikahwinkan dengan puteri dari China.

×