Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Sokobanja, Sara Ostojić

356 views

Published on

Banje Srbije

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Sokobanja, Sara Ostojić

  1. 1. Sara Ostojić IV4
  2. 2. Kroz Sokobanju protiče reka Sokobanjska Moravica. Poznata je turistička odrednica za rekreativni, a posebno banjski turizam. Nalazi se između karpatskih i balkanskih planina, Rtnja i Ozrena Za Sokobanju su vezani i Lepterija, izletište koje se nalazi uz Sokobanjsku Moravicu, i poznati srednjovekovni grad - Soko Grad (banjski). U blizini banje nalazi se vodopad Ripaljka, koji je periodičan i visok je dvadesetak metara. Sokobanja je gradsko naselje i banja u Srbiji koje administrativno pripada opštini Sokobanja u Zaječarsko okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 7 982 stanovnika. Na oko 400 metara, uzvodno od Lepterije nalazi se srednjevekovna tvrdava Sokograd i do njega se dolazi obeleženom pešackom stazom. U neposrednoj blizini staze koja vodi do Sokograda, nalazi se izvor Vodomara. Od izletišta Lepterija do starog utvrđenja Soko-grada stiže se laganim pešačenjem za samo petnaestak minuta.
  3. 3. Druga legenda je da je za ime ovog mesta zaslužna jedna nesrećna ljubav, nešto poput Šekspirovih junaka Romea i Julije. Naime, Župan se zaljubio u ćerku tadašnjeg gospodara Soko grada – Lepteriju .Kako su očevi bili u zavadi zbog stalne borbe za teritoriju, ljubav mladih je bila zabranjena. Jedne večeri lepa Lepterija je rešila da pobegne, otac shvativši da ga je kći izdala, naredi slugama da je pogube čim je uhvate. Devojku su ubili, a Župan je od žalosti skočio u najdublji vir u Moravici. Od tada se proplanak zove Lepterija, a plaža gde je nekada bio vir-Župan. Termalni izvori Sokobanje spadaju medu najradioaktivnije u našoj zemlji. Postoji ukupno 6 ovakvih izvora. Temperatura vode se kreće od 28 do 45 stepeni C. Izbijanje radioaktivnih gasova u Banji je veliko, što korisno utiče na disajne organe i ceo organizam. Mlakih izvora, Sokobanja ima još u koritu Moravice i obično se primete pri niskom vodostaju po gasovima koji na tim mestima izbijaju. Hladni izvori Lepterija i Zdravljak daju od 2-3 litra vode u minuti, koja je potpuno bistra, bez ukusa i mirisa sa temperaturom od 20 stepeni.
  4. 4. Vazduh koji ispunjava Sokobanju definiše ruža vetrova i harmonija prirode i reljefa. Bogat je kiseonikom.Banja nema jakih vetrova dok šuma ima u izobilju. Zahvaljujući brojnim lekovitim izvorima koji su bogati radioaktivnim gasovima, svaki gost je za vreme boravka u Banji, izložen blagoj prirodnoj inhalaciji. Ona dobija ružu vetrova sa planina Ozren i Rtanj, o čemu svedoči i pravac rasta visokog drveća. Mesto gde on bukvalno opije čoveka je parkVlasina na Ozrenu. Sokobanja se pre svega svrstava u vazdušne banje, i jedna je od najboljih banja u našoj zemlji. Ono što utiče da njen vazduh bude tako lekovit i zdrav:bogatstvo prirode, šume, planine i vode, a iznad toga svega i njena umereno-kontinentalna klima, prijatno topla leta, i blage zime.

×