Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dunav, Andrea Dodik

354 views

Published on

reke Srbije

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Dunav, Andrea Dodik

  1. 1. Дунав Ова невероватна река је средиште европског стваралаштва и цивилизација хиљадама година.
  2. 2. Дунав је друга најдужа река у Европи дужине 2860 км и тече од Немачке до Црног мора. Невероватна дужина од истока ка западу учинили су ову реку средиштем различитих историјских догађаја. Дунав извире у регији Црна шума у Немачкој и улива се у Црно море.
  3. 3. На дну Дунава налазе се бројни моћни ратни бродови. Године 1944. предвидевши да је пораз неизбежан, стотине немачких бродова пловило је Дунавом како би избегли да буду заробљени од стране Совјетског савеза. Данас, ратни бродови се могу видети са обала Дунава у лето када опадне ниво воде у кориту.
  4. 4. Дунав пролази поред или кроз десет различитих држава. Ток Дунава од извора ка ушћу пролази кроз различите земље али и престонице: Беч, Београд, Будимпешта, Братислава...
  5. 5. Руте популарних бициклистичких трка налазе се уз Дунав. Дунав је важна знаменитост, али и туристичка атракција. Како пролази кроз главне градове, уз њега је направљено мноштво бициклистичких стаза и стаза за пешачење.
  6. 6. Дунав је био омиљена дестинација многих уметница. Он није само пловни пут, већ и важна културна знаменитост. Инспирисао је бројне митове, романске песме, композиције и стотине модерних романа.
  7. 7. Захваљујући својој ширини, Дунавом могу да плове велики бродови. Огромна количина воде у кориту Дунава чини га најздравијим извором пијаће воде у централној Европи.

×