Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Banja Vrujci, Luka Janković

408 views

Published on

Banje Srbije

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Banja Vrujci, Luka Janković

  1. 1. Постанак бање Kао бањско место Бања Врујци је почела да се развија после Првог светског рата. Појам Врујци се тумачи као „место које се не смрзава,него увек остаје вруће“.Још за време Колубарске битке, српски ратници су ту лечили своје ране и припремали се за нове битке.Од давнина је Бања Врујци позната по лековитој води и блату. У народу кружи легенда о постанку бање: за време последњег аустријског рата, приликом повлачења непријатељске војске, одевени су и сви коњи,осим једног, који је био толико слаб да није могао да хода,па је остављен у близини термалних извора. Неко време је лежао у блату и пио воду са извора. Убрзо је и оздравио а затим је враћен свом газди.
  2. 2. Географски положај Налази се у северозападној Србији, у сливу реке Колубаре и смештена је међу брежуљке код села ГорњаТоплица. Једна је од најнижих бања Србије. Бања је удаљена од Београда 92 километра.
  3. 3. Овај крај је сасвим другачији од замишљеног, јер свако када креће у неко непознато место погледа у географску карту. На њој око Бање Врујци преовлађује зелена боја.Терен је испресецан бројним долинама потока и река. Све у свему, Бања Врујци је место које треба посетити .
  4. 4. ПИТАЊА 1. Када је Бања Врујци почела да се развија? 2. По чему је од давнина позната ова бања? 3.Тачно или нетачно? ЈЕДНА ЈЕ ОД НАЈВИШИХ БАЊА СРБИЈЕ. Т Н 4. Колико је удаљена од Београда? 5. Која боја преовлађује око Бање Врујци на карти?
  5. 5. ХВАЛА НА ПАЖЊИ! Лука Јанковић IV4

×