Podizanje nivoa mora marinković

2,321 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,321
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Podizanje nivoa mora marinković

 1. 1. Podizanje nivoa mora (uzroci i posledice) Marko Marinković VIII-1
 2. 2. Globalno zagrevanje...Globalno zagrevanje se smatra glavnim problemom čovečanstva idirektno utiče na podizanje nivoa Svetskog mora...Čovek je u velikoj meri kriv za ubrzanje globalnog zagrevanja tj.pojačanog efekta staklene bašte.Naša industrija proizvodi ogromne količine “gasova staklenebašte” koji vezuju sunčevu toplotu za sebe i ne dozvoljavaju joj dase vrati u svemir – planeta se zagreva.
 3. 3. LedniciLednici predstavljaju najveće zalihe slatke vode na Zemlji.Nalaze se na polovima gde je temperatura dovoljno niska dase oni održe.Takodje predstavljaju utočište za velik broj životinja kojimatakva klima odgovara.
 4. 4. Topljenje lednikaLednici se ubrzano tope od kraja 19. veka.Ustanovljeno je da je topljenjeuzrokovano globalnim zagrevanjem koje je opet velikim delom naša krivica.Topljenje ide relativno sporo ali će biti veoma dugotrajno jer voda, iako jojtreba dosta vremena da se zagreje, tu toplotu još duže zadržava i odaje.
 5. 5. Posledice topljenjaPosledice topljenja lednika su: Gubitak zaliha slatke vode Raspadanje morskih struja Podizanje nivoa mora Gubitak polarnih staništa
 6. 6. Podizanje nivoa moraPodizanje nivoa mora je posledica topljenja lednika i predstavljaveliku opasnost kako za nas,ljude, tako i za ceo živi priobalnisvet.Kao i kod topljenja lednika posledice su mnogobrojne ali ćunabrojati samo one važne za nas, ljude...
 7. 7. Posledice...Najozbiljnija posledica porasta nivo mora je što će mnogipriobalni gradovi i naselja biti potopljeni.Takodje, u spoju sa globalnim zagrevanjem, pojačaće seisparavanje mora a s tim i oblačnost.Ovo može dauzrokuje smanjenom osunčanošću useva tako da može dase javi čak i problem gladi.
 8. 8. Drastičan je primer Floride za koju je procenjeno da će, akopodizanje nastavi ovim tempom, za sto godina biti POTPUNOPOTOPLJENA, zajedno sa Majamijem – višemilionskimgradom.Ovaj primer je užasan ali je donekle pomogao da se ljudizapitaju dokle će uništavati planetu.Širom sveta su pokrenuteakcije za smanjenje emisije štetnih gasova s kojima se utičena smanjenje stepena podizanja mora.
 9. 9. Nije sve tako crno..Iako je situacija prilično loša, u ljudima se probudila svest –što je najvažnije.Još imamo vremena da preokrenemo iusporimo proces otopljavanja lednika i podizanje mora.Ako pak ne uspemo u tome moraćemo da se prilagodimonovonastalim uslovima.To će u početku biti problem, ali naša inteligencija će nampomoći da prevazidjemo probleme.Evo nekoliko mogućih predloga koji se već razradjuju:
 10. 10. • Jedno od mogućih rešenja je plutajući grad.Iako deluje nerealno ovo rešenje se razmatra u slučaju da podizanje nivoa mora dosegne velike razmere.• Drugo resenje zvuči jednako nerealno.To su podvodne kupole u kojima bi mi bili nastanjeni.
 11. 11. • Jos jedno rešenje koje je privremeno je da se izgrade brane i tako “vrati” deo kopna i na neko vreme spreci rast dalje potapanje...Postoji jos mnogo mogućihrešenja...ali sve u svemu evidentno jeda će ljudi kao inteligentna vrstasmisliti nešto što će im omogućitidalji opstanak. KRAJ

×