Successfully reported this slideshow.

Podizanje nivo mora drljača, pavković, pećer

1,869 views

Published on

 • Be the first to comment

Podizanje nivo mora drljača, pavković, pećer

 1. 1. Podizanje nivoa mora
 2. 2.  Uzroci podizanja nivoa mora Otapanje lednika usled globalnog zagrevanja dovodi do podizanja nivoa mora.
 3. 3.  Globalnim zagrevanjem se obično naziva rast temperature najnižih slojeva Zemljine atmosfere. Globalno zagrevanje anog efekta staklene bašte. Efekat staklene bašte je prirodno prisutan proces kojim se zagreva Zemljina površina i atmosfera. Zagrevanje tla Sunčevom energijom uzrokuje da se ono ponaša kao izvor toplotnog zračenja. Određeni deo tog zračenja trebalo bi da se vrati nazad u svemir. Međutim, samo mala količina ovog zračenja odlazi u svemir, a najveći deo apsorbuju tzv. gasovi staklene bašte u atmosferi. Oni zapravo puštaju energiju u atmosferu i sprečavaju je da pobegne napolje.
 4. 4.  Posljednja istraživanja pokazuju da je u proteklih 20 godina ubrzano topljenje leda sa Antarktika i Grenlanda i da će to uskoro postati najveći uzrok podizanja nivoa mora. Na osnovu satelitskih podataka i klimatskih modela, naučnici su izračunali da led u ova dva područja nestaje u dovoljnoj količini da godišnje podigne nivo mora za 1,3 metra. U uobičajenim situacijama, nivo mora raste oko tri milimetra godišnje.
 5. 5.  Nivo mora trenutno raste za oko tri debljine nokta godišnje, i on se popeo za oko 18cm tokom celog 20. veka. Niko tačno ne zna koliko bi taj ritam mogao da ubrta tokom ovog veka; najcrnja predviđanja sugerišu da bi ta cifra mogla da iznosi oko 4,5 metara do 2100. godine. Ali većina predviđanja od strane eksperata koji se bave ovom temom stavljaju taj nivo na 0,6 do 0,9 metara do kraja veka. To je u proseku od 5,1 do 7,62cm godišnje. Najugroženiji, naravno, biće i neki gradovi koji su na nizijskim obalama mora i okeana. Tu su, na primer, Njujork i Singapur, Venecija i Nju Orleans, Sankt Petersburg i Osaka, ali i London i Buenos Aires koji su na rekama blizu njihovih ušća.
 6. 6.  Ugrozene zivotinje Neke zivotinje su ugrozene zbog otopljavanja njihovog stanista.
 7. 7.  Kako stručnjaci predviđaju, ukoliko se topljenje leda u polarnim predelima nastavi ovim tempom, broj polarnih medveda će se do 2050. godine smanjiti za dve trećine, a najkasnije do 2100. godine, oni će potpuno nestati. U tom slučaju bia kraju 21. veka, jedino moguće prirodno stanište belih medveda bili kanadska arktička ostrva i zapadna obala Grenlanda
 8. 8. -Ako nivo mora nastavi da raste lice zemlje ce se znatno izmeniti!!!
 9. 9.  Sprecavanje globalnog zagrevanja,tj.smanjenje gasova u atmosferi.
 10. 10.  Sprecavanje globalnog zagrevanja se jedino moze postici ,podizanjem ekoloske svesti kod ljudi! Smanjenjem gasova u atmosferi bili bismo na dobrom putu ka prociscenju nase planete.
 11. 11. Sprecavanjem globalnogzagrevanja,zaustavilo bi se topljenje lednika ,istabilizovao nivo mora!  -Sprecavanjem globalnog zagrevanja ce spreciti topljenje lednika,i nivo mora ce se stabilizovati…
 12. 12.  Sirova goriva treba da se zamene sa alternativni izvorima energije. Prelazak na suncevu i elektricnu energiju,smanjila bi koncentracija stetnih gasova u atmosferi!
 13. 13. Automobili na elektricno punjenje,neispustaju stetne gasove,i u svetu seuveliko proizvode!

×