Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

šIrenje pustinja radivojević, sušić, pavičić

3,213 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

šIrenje pustinja radivojević, sušić, pavičić

 1. 1. Širenje pustinja Širenje pustinja u literaturi često dezertifikacija ili desertifikacija u značenju napredovanja, širenja pustinja, proces je pogoršanja kvalitete tla u relativno sušnim područijima i ppoluaridn klime. Ovo pogoršanje kvalitete tla uzrokuje širenje odnosno nastajanje pustinja ili uvjeta sličnih pustinjskim. Prije napredovanja pustinje najčešće se u području uz pustinju odvija proces širenja stepe. Ranijaraznolikost biljnog pokrova se gubi, rastu još samo vrste trave s vrlo skromnim zahtjevima.
 2. 2. Širenje pustinje - svetski problem• Širenje pustinje je svetski problem koji bi mogao ugroziti 50 moliona osoba u sledećih deset godina. Alžirski predsednik je uvodnom govoru konferencije pozvao na pokretanje "globalnog plana" protiv širenja pustinja".
 3. 3. • U susnim i pustinjskim regijonima živi više od 2 milijarde ljudi na planeti, od kojih 90 posto u zemljama u razvoju. U Africi je već više od polovice obradivog područja postalo neplodno, a tempo uništavanja je sve brži i brži. Posebno je osjetljiv južni rub Sahare gdje sve veća populacija radi ogroman pritisak na okoliš. I stanje u Aziji je alarmantno.
 4. 4. • U Sjevernoj i Južnoj Americi i južnoj Evropi šumski su požari uništili milione hektara, dok su velike pješčane oluje poharale sjeveroistočnu Aziju. U nekim djelovima Kine stručnjaci upozoravaju na širenje pustinjskog predjela alarmantnom brzinom . Još je jedno upozorenje stiglo vežano za klimatske promjene. Naime Golfska struja sve je sporija. Topla Golfska struja koja ublažujuće djeluje na klimu sjeverne Evrope, sve više slabi, što bi moglo negativno uticati na ribolovnu industriju tog područja, prvi su put u četvrtak objavili međunarodni naučnici.
 5. 5. RAZLOZI SIRENJA• Glavni uzroci širenja su prenaseljenost, seča šuma, šumski požari, kultivacija zemljišta i prevelika ispaša. Veliku opasnost predstavlja i nestajanje prašuma. Najnoviji izveštaji upozoravaju da su one ugroženije nego što se mislilo. Procenjivalo se da njihova eksploatacija, kultivacija tla i izgradnja puteva, mogu da dovedu do njihivog potpunog nestajanja za 70 do 100 godina.
 6. 6. POSLEDICE• Značajno opada produktivnost zemlje a naročito šumskog gospodarstva, broj jedinki i preostalih vrsta značajno opada. što upravo u siromašnijim predelima zbog njihove velike ovisnosti o prirodnim resursima i često malim rezervama i nepostojanja alternativa može imati vrlo teške posledice. Dezertifikacija smanjuje raspoloživost osnovnih usluga ekosastava i ugrožava sigurnost ljudi. Zbog toga je dezertifikacija važna prepreka razvoju, pa su proglasili 2006. godinu međunarodnom godinom pustinja i dezimfekcije.•
 7. 7. SPREČAVANJE• Za uspešno dugoročno suzbijanje dezertifikacije neophodno je i rešavanje ekonomskih i političkih problema pogođenih zemalja. Smatra se, da je pošumljavanje obećavajuća mera. Pri tome se na njivama sadi drveće. To s jedne strane smanjuje erozijsko djelovanje vetra, a s druge senom smanjuje isparavanje vlage iz tla.• Istovremeno se širom sveta trazi za mogućim metodama sprečavanja širenja pustinja. U različitim zemljama stepen kao i načini ugroženosti su različiti, pa i metode i raspoložive mogućnosti sprečavanja dezertifikacije, njenog usporavanja ili vraćanja već dezertificiranog tla ponovo kulturi, međusobno se razlikuju.
 8. 8. Libijska pustinja• Ova pustinja je pretežno šljunkovita i stenovita, a naseljava je nomadski narod Senusi. Najdominantnije životinjske vrste su peščane zmije i škorpijoni. Grebeni i duboke depresije postoje u nekim delovima pustinje, a ni jedna reka ni potok ne protiče ovom pustinjom. Pustinjska visoravan Jilf al Kabir ima nadmorsku visinu od oko 1.000 metara, za razliku od neprekidnog teritorija pločastog kamenja prekrivenog slojevima horizontalnih naslaga sedimenta, koji stvara ogroman ravan plato.
 9. 9. • U Libijskoj pustinji postoje tri peščana mora s dinama visokim do 110 m. Ona pokrivaju oko 25% pustinje:• Egipatsko peščano more• Kalansko peščano more• Rebijasnsko peščano more
 10. 10. Egipatsko peščano more• Kao i u preostala dva peščana mora Kalanškom peščanom moru i Rebijanskom peščanom moru, u njemu se nalaze dine visoke i do 110 m i pokrivaju četvrtinu Libijske pustinje. Dine su nastale djelovanjem vetra.
 11. 11. Kalanško peščano more• Kao i u preostala dva peščana mora Egipatskom peščanom moru i Rebijanskom peščanom moru, u njemu se nalaze dine visoke i do 210 m i pokrivaju četvrtinu Libijske pustinje. Dine su nastale djelovanjem vjetra.
 12. 12. Rebijansko peščano more• Kao i u preostala dva peščana mora Kalanškom peščanom moru i Egipatskom peščanom moru, u njemu se nalaze dine visoke i do 150 m i pokrivaju četvrtinu Libijske pustinje. Dine su nastale delovanjem vetra.

×