Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

грип

117 views

Published on

Sta je grip

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

грип

 1. 1. Душан Ђурић
 2. 2.  Грип је веома заразна болест, која се најчешће карактерише тешким поремећајима општег стања уз слабије изражене поремећаје горњих респираторних путева. Грип узрокују вируси. Јавља се обично у мањим или већим епидемијама. Вирус грипа - увећање 70.000 пута
 3. 3. Симптоми грипа  -висока температура, презнојавање и дрхтавица  -бол у мишићима, нарочито леђа  -тешка исцрпљеност  -често кијање, запушен нос или цурење из носа, црвено грло и кашаљ. По налету грипа, умор и депресија су чести и када други симптоми нестану.
 4. 4. Шта се може учинити уколико се добије грип ?  За већину људи нормалног здравственог стања, најбољи начин да олакшају симптоме грипа јесте да мирују у кревету, узимају велике количине млаке течности и прате упутства за снижавање температуре. Аналгетици помажу код бола у мишићима.  Новорођенчад, мала деца, старије особе, особе са хроничном болешћу срца или плућа и особе са ослабљеним имунитетом изложени су повишеном ризику од озбиљних компликација.
 5. 5. Колико траје грип ? • Уколико не дође до компликација, већина симптома грипа обично се повлачи после 6-7 дана, и ако кашаљ може да потраје и две недеље. • Вакцинација је ефикасан вид заштите од грипа. Нарочито се препоручује особама које спадају у неку групу високог ризика.
 6. 6. ПТИЧЈИ И СВИЊСКИ ГРИП  Птичји грип је заразна болест птица коју узрокују поједине врсте вируса A. Понекад се инфекција може пренети са животиње на човека, па се повремено бележе случајеви оболевања људи. Од три рода вируса грипа ендемичних за људе, два су такође ендемична за свиње: вирус грипа А и вирус грипа Б али се врсте откривене код људи и свиња ипак разликују.
 7. 7.  Била је једна од најсмртоноснијих пандемија у историји човечанства. Појавила се при крају Првог светског рата, а у три таласа се ширила Земљом.  Према новијим проценама, трећина светске популације је била инфицирана и имала је клинички испољену болест (око петсто милиона људи), а умрло је око педесет милиона људи.  Дакле, шпанска грозница је однела пет пута више живота него Први светски рат. Њен узрочник био је вирус инфлуенце А (H1N1)
 8. 8.  Неки су умрли дан или два након што су схватили да су болесни. Озбиљност ове грознице била ја алармантна. Људи су широм света били забринути да ће погодити и њих. Неки градови наредили су свима да носе маске. Пљување и кашљање у јавности је било забрањено.
 9. 9. Истраживања грипа  Током 1890-их и 1910-их научници су схватили да микроорганизми узрокују болести. Дуго се сматрало да се грип јавља само код људи, док око 1930. амерички бактериолог Ричард Шоуп није показао да је могућ пренос болести с једне свиње на другу.  Године 1941. научници су доказали да се вакцином може контролисати болест грипa, а прве вакцине су развијене ради заштите војника током Другог светског рата.
 10. 10. Хвала на пажњи

×