Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
SEO курс
Лекция 9
Линк бейт, който носи линкове, част 1
Лили Грозева
allviaweb.com
Въведение
1.1 Какво е линкбейт?
Линкбейт е съдържание или функционалност в уебсайта,
проектиран и изпълнен специално за да привлече ...
1.2 Какво трябва да знаем?
● Да можем спокойно да обясним какво е линкбейт и каква е
важността му за позиционирането
● Как...
Какво е линкбейт?
2.1 Какво имаме предвид под линкбейт?
Освен да привлече линкове от други уебсайтове, линкбейта може
да има и специфична це...
2.2 Как се различава от другите форми на линк
билдинг?
● линк бейта обикновено включва някаква форма на съдържание като
ст...
2.3 От къде идва понятието?
Ник Уилсън от Performancing е първият колега използвал
понятието през 2005. Оригиналната стати...
2.4 Минало, настояще и бъдеще на линкбейта
Уиджетбейтът за пръв път стана популярен през 2007 и много
находчиви оптимизато...
Защо да си правите
труда?
3.1 Най-често срещани “против”
● съдържанието не се връзва с бранда ви
● дори и да се получи, линковете не отиват към кате...
3.1 Най-често срещани “против”
● Не можете да се свързвате с блогъри и влиятелни персони от
името на клиента си
● Нямаме д...
3.2 Причини линкбейта да пропадне: Лоша концепция
Ако тук се провалите, всичко останало ще е напразно. Имате
нужда от соли...
3.3 Причини линкбейта да пропадне: Нищо ново или
неочаквано
Това не винаги е причина за провал, но трябва да сте наясно че...
3.4 Причини линкбейта да пропадне: Нямате добро
заглавие и не разказвате история
Колкото и да се стараете в концепцията и ...
3.5 Причини линкбейта да пропадне: тези, които
харесват съдържанието на са линкерати
Да определите кой би харесал съдържан...
3.6 Ползата за бизнеса от успешния линкбейт
Това, че линковете са един от най-важните фактори за
позициониране е безспорно...
3.7 Разнообразен закотвен текст
Един от най-лесните начини за Google да хване свръх-
оптимизацията e чрез еднообразния зак...
3.8 Линковете към домейна, подпомагат всички
страници
Това обикновено е едно от първите притеснения (на този, който
дава п...
3.10 Евъргрийн съдържание
Някои видове съдържание, особено образователното, са
актуални винаги. Тези видове съдържание не ...
Какво прави
съдържанието достойно
за линк?
4.1 какво кара някой да линкне към вас?
За да получите линк, някой трябва да се интересува. Винаги,
когато създавате съдър...
4.2 защо само данни не са достатъчни?
Важни моменти:
● да имате собствени данни
● да разказвате история
● да използвате ак...
4.3 как да проверите какво прави друго съдържание
достойно за линк?
Хубаво е да развиете умението да забелязвате теми и
съ...
4.3 кофеинова смърт
Интерактивна игра, която ви показва колко чаши от любимото ви кафе
би ви убило.
Резултати: 648 linking...
4.3 как музиката пътува по света
Интерактивна визуализация на данни, която показва разпространението
на западноевропейскат...
4.3 визуализация на задълженията на USA
Статично съдържание, публикувано след множество новини за
икономическият климат.
Р...
Други примери за успешен линкбейт:
● Moz’ Search Engine Ranking Factors
● Radiation Dose Chart
● Select a Seafood Watch Po...
SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1
SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1
SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1

SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1

 • Be the first to comment

SEO курс 2014, лекция 9 - Линк бейт, който носи линкове, част 1

 1. 1. SEO курс Лекция 9 Линк бейт, който носи линкове, част 1 Лили Грозева allviaweb.com
 2. 2. Въведение
 3. 3. 1.1 Какво е линкбейт? Линкбейт е съдържание или функционалност в уебсайта, проектиран и изпълнен специално за да привлече внимание и да окуражи другите уебсайтове да линкнат към него. Мат Кътс дефинира линкбейта като всичко, което е достатъчно интересно за да грабне вниманието на хората, така че да линкнат към него. Познайте какво е кликбейт.
 4. 4. 1.2 Какво трябва да знаем? ● Да можем спокойно да обясним какво е линкбейт и каква е важността му за позиционирането ● Как да направите дадено съдържание такова, че другите да искат да линкнат към него ● от концепцията, до лаунча, да можете да създадете линкбейт съдържание ● да можете да разпознавате видовете линкбейт, които използват другите (не само конкурентите) ● да можете да проследявате резултатите от работата си, така че да можете да ъпгрейдвате и да печелите отново от същото съдържание
 5. 5. Какво е линкбейт?
 6. 6. 2.1 Какво имаме предвид под линкбейт? Освен да привлече линкове от други уебсайтове, линкбейта може да има и специфична цел (или допълнителна цел) да увеличи и социалните сигнали като харесвания във Facebook, последователи в Twitter, пинове в Pinterest и тн. В класическият вариант се целят само линкове, но с главоломното развитие на социалните мрежи и вземането под внимание на сигналите за автентичност които те дават, те вече са час от процеса на позициониране.
 7. 7. 2.2 Как се различава от другите форми на линк билдинг? ● линк бейта обикновено включва някаква форма на съдържание като статия, видео или картинка. Обикновено с нея вие се стремите хората да линкнат или да споделят това съдържание ● Обикновения линк билдинг предполага вие да установите контакт за всеки линк който искате. По този начин обаче, вие се свързвате само с няколко души и се надявате да получите още линкове, за които не сте молили. Тоест сте създали нещо, което хората харесват много и искат да споделят, вместо да ги молите изрично за това ● ползата от добрия линкбейт надскача линковете; помага ви да утвърдите бранда си, авторитета си и да направите връзки
 8. 8. 2.3 От къде идва понятието? Ник Уилсън от Performancing е първият колега използвал понятието през 2005. Оригиналната статия не е онлайн вече, но повече за това можете да научите от статията на Дани Съливан от 2007. В началото имаше два популярни начина да се прави линк бейт: ● да кажете нещо противоречиво и да провокирате реакция (и линкове) ● да създадете някакъв полезен, референтен материал През 2007, тези два начина до голяма степен се изчерпаха и се тръгна в посока уиджетбейт. В момента, най-популярната форма на линкбейт са инфографиките и гест постовете.
 9. 9. 2.4 Минало, настояще и бъдеще на линкбейта Уиджетбейтът за пръв път стана популярен през 2007 и много находчиви оптимизатори го използваха с много добри резултати, но някои традиционно прекалиха и бяха санкционирани от Google. Стигна се до там, че Мат Кътс обяви че уеждитите вече са опасни за позициите. Подобна позиция изказа и през 2012 по повод на инфографиките, защото традициите и там се спазиха. Поуката 1: използвайте модерните за времето си тактики разумно и се старайте да мислите в посока собствени тактики за линкбейт. Поука 2: Google не харесва масиран линк билдинг (в частност и линк бейт).
 10. 10. Защо да си правите труда?
 11. 11. 3.1 Най-често срещани “против” ● съдържанието не се връзва с бранда ви ● дори и да се получи, линковете не отиват към категорийните или подкатегорийните ви страници ● съдържанието не е релевантно за таргета ви ● PR отдела се притеснява, че ако не сработи, може да направи проблем
 12. 12. 3.1 Най-често срещани “против” ● Не можете да се свързвате с блогъри и влиятелни персони от името на клиента си ● Нямаме дизайнери и програмисти на разположение ● Не можем да хостваме съдържанието на нашия уебсайт, отнема прекалено много време и ресурс да добавяме и редактираме страници
 13. 13. 3.2 Причини линкбейта да пропадне: Лоша концепция Ако тук се провалите, всичко останало ще е напразно. Имате нужда от солидна концепция, върху която да развиете съдържанието си. Може да е текстови материал, интервю, видео или дори изображение. Сами по себе си, те може да са интересни, но ще трябва да съдържат и някаква примамка, която да накара таргета ви да обърне достатъчно внимание и да сподели или даде линк.
 14. 14. 3.3 Причини линкбейта да пропадне: Нищо ново или неочаквано Това не винаги е причина за провал, но трябва да сте наясно че и там може да се издъните. Често за да привлечете внимание, ще трябва да покажете нещо ново и неочаквано. Да покажете съвсем нова идея е много трудно. Затова често работи, рециклирана стара идея или концепция. Можете да помислите и за циклична концепция.
 15. 15. 3.4 Причини линкбейта да пропадне: Нямате добро заглавие и не разказвате история Колкото и да се стараете в концепцията и съдържанието си, ако заглавието ви не е атрактивно, никой няма да разбере за това. Хората са мързеливи. Прочетете тази книга и този гид (идете на глава 3) и се постарайте.
 16. 16. 3.5 Причини линкбейта да пропадне: тези, които харесват съдържанието на са линкерати Да определите кой би харесал съдържанието ви е сравнително лесно, но ако тези хора нямат блогове, Facebook и Twitter акаунти линкбейта е невъзможен. Например, ако таргетирате изпълнителни директори, вероятността те да поддържат блогове или Twitter акаунти е нулева, и няма кой да линкне към вас. Затова се насочете към блогърите, които са активни в тази ниша.
 17. 17. 3.6 Ползата за бизнеса от успешния линкбейт Това, че линковете са един от най-важните фактори за позициониране е безспорно, но трябва да сте наясно и за другите ефекти, които има линк бейта върху бизнеса ви. ● Добре изпълненият линкбейт, може да ви наложи като лидер в нишата ви. ● Практически ставате недосегаеми за Панди, Пингвини и новото животно, което със сигурност ще се появи
 18. 18. 3.7 Разнообразен закотвен текст Един от най-лесните начини за Google да хване свръх- оптимизацията e чрез еднообразния закотвен текст на линковете. Когато хората линкват към вас, просто защото са харесали нещо, те линкват органично и използват разнообразен закотвен текст. Това прави много добро впечатление пред Google.
 19. 19. 3.8 Линковете към домейна, подпомагат всички страници Това обикновено е едно от първите притеснения (на този, който дава парите). Линковете подпомагат освен конкретната страница и цялостният авторитет на домейна, така че подпомагат класирането на всички страници.
 20. 20. 3.10 Евъргрийн съдържание Някои видове съдържание, особено образователното, са актуални винаги. Тези видове съдържание не само привличат линкове постоянно във времето, но и трафик. Такъв вид съдържание генерира дори повече трафик във времето отколкото първоначално, тъй като позициите му се подобряват с нарастване на линковете.
 21. 21. Какво прави съдържанието достойно за линк?
 22. 22. 4.1 какво кара някой да линкне към вас? За да получите линк, някой трябва да се интересува. Винаги, когато създавате съдържание, трябва да се питате дали някой би линкнал към това. Основни причини са: ● новини, информационни ● забавни, противоречиви ● ресурс ● егоистични причини, състезания, томболи и тн
 23. 23. 4.2 защо само данни не са достатъчни? Важни моменти: ● да имате собствени данни ● да разказвате история ● да използвате акценти ● да направите съдържанието лесно за консумация ● да използвате видео и визуализации
 24. 24. 4.3 как да проверите какво прави друго съдържание достойно за линк? Хубаво е да развиете умението да забелязвате теми и съдържание, което би привлякло линкове. Примери: ● кофеинова смърт ● как музиката пътува по света ● визуализация на задълженията на USA
 25. 25. 4.3 кофеинова смърт Интерактивна игра, която ви показва колко чаши от любимото ви кафе би ви убило. Резултати: 648 linking root domains, 6545 tweets, 89 000 likes Как? ● лесно за употреба - вкарвате единствено двуцифрено число ● атрактивно заглавие ● масов интерес - почти всеки пие кафе или чай ● осигурява бутони за социално споделяне, които да улесняват процеса ● има емоционална провокация преди въвеждането на данните ● има емоционално удовлетворение и след сверяването на резултата - “леле, това е доста повече отколкото си мислех” (или обратното)
 26. 26. 4.3 как музиката пътува по света Интерактивна визуализация на данни, която показва разпространението на западноевропейската танцувална музика по континенти, 200 години назад. Резултати: 311 linking root domains, 6308 tweets, 33 000 likes Как? ● лесно за употреба - започва автоматично след зареждане ● красив дизайн, разказва визуално историята ● интерактивният елемент е ключов, той добавя към преживяването ● осигурява бутони за социално споделяне, които да улесняват процеса ● информативно съдържание ● покрива интерес на широка публика
 27. 27. 4.3 визуализация на задълженията на USA Статично съдържание, публикувано след множество новини за икономическият климат. Резултати: 1042 linking root domains, 14 000 tweets, 161 000 likes Как? ● всеки потребител си представя големината на $100 банкнота и на камион и е впечатлен ● свързано е с гореща тема за момента ● ангажиращо е, всеки потребител скролира до долу за да види колко точно ще нарастне големината
 28. 28. Други примери за успешен линкбейт: ● Moz’ Search Engine Ranking Factors ● Radiation Dose Chart ● Select a Seafood Watch Pocket Guide ● 101 Ways to Build Link Popularity ● RSS tutorial ● OKcupid the Politics test ● The Definitive Guide to Higher Rankings for Wordpress Sites ● The Growth of Social Media [INFOGRAPHIC] ● 101+ Ways to Conserve

×