Individuele opdracht

310 views

Published on

fdgdf

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
310
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Individuele opdracht

 1. 1. Radicale Decentralisatie en Radicale Transparantie Individuele opdracht, Door Peter van Velzen
 2. 2. Radicale Decentralisatie en Radicale TransparantieDeze presentatie gaat over: Vijf voorbeelden van Radicale Decentralisatie één favoriet voorbeeld Vijf voorbeelden van Radicale Transparantie één favoriet voorbeeld
 3. 3. Radicale DecentralisatieGemeente Amsterdam:Elk stadsdeel eigen milieubudgetGeld bij lokale banken stallenMeerdere aanbieders op het Nederlandse spoornetInternet bankierenMicro kredieten
 4. 4. Gemeente Amsterdam:Elk stadsdeel eigen milieubudget
 5. 5. Gemeente Amsterdam: Elk stadsdeel eigen milieubudgetDe gemeente Amsterdam heeft besloten om de besteding van het budget voor milieu engemeentereiniging niet meer centraal te regelen voor de hele stad maar om het per stadsdeel teverdelen.Hierdoor hebben de stadsdelen meer inspraak gekregen in hoe zei het budget willen bestedenen kunnen zei beter inspelen op de verschillende behoeftes en verschillen qua terrein,bebouwing en mensen per stadsdeel.Per stadsdeel zijn er ook verschillende eisen gesteld, zo moet het stadsdeel Noord meerbesteden aan het behoud van parken en natuur dan stadsdeel centrum.Dit komt omdat stadsdeel centrum veel dichter bebouwd is en minder groen heeft danstadsdeel Noord.
 6. 6. Geld bij lokale banken stallen
 7. 7. Geld bij lokale banken stallenRecent was er een oproep in de Huffington post om geld bij eenlokale bank i.p.v. grote bank te stallen.Grote banken hebben erg veel inspraak in de financiële wereldomdat ze een groot klantenbestand hebben met veel particulierenen bedrijven.Het nadeel hiervan is dat ze in verhouding heel weinig personeelhebben t.o.v. het aantal klanten.Hierdoor is de bank een stuk minder persoonlijk en heeft degemiddelde klant een stuk minder inspraak bij de bank.Er zijn mensen die daarom kiezen om bij een kleinere bank hunbankrekening te openen, dit omdat bij kleinere banken er meerinspraak is op wat er met het geld gebeurd.
 8. 8. Meerdere aanbieders op het Nederlandse spoornet
 9. 9. Meerdere aanbieders op het Nederlandse spoornetMinister Schultz (I&M) heeft dit jaar aangegeven dat hij vindt dat het Nederlandsspoor aanbesteed kan worden aan meerdere aanbieders per traject.Momenteel reiden er in de verschillende delen van Nederland al verschillendevervoerders, maar momenteel rijdt er maar één vervoerd per spoortraject.Het plan van minister Schultz is om meerdere vervoerders per traject te laten rijden.Momenteel wordt er een proef gehouden op het traject Maastricht Randwyck-Roermond en Sittard-Heerlen.Verschillende vervoerders waaronder de NS zijn hier niet blij mee, de NS concludeertuit de onderzoeken die minister Schultz heeft laten uitvoeren dat decentralisatie debelastingbetaler alleen geld kost en dat het de reiziger niets nieuws oplevert.
 10. 10. Internet bankieren
 11. 11. Internet bankierenNog geen twintig jaar geleden moest iedereen naar zijn/haarlokale bankfiliaal toe om alle bankzaken te kunnen regelen,na de revolutie van het internet en het internetbankierenheeft iedereen de mogelijkheid gekregen om thuis zelf allebankzaken te kunnen regelen.Hierbij zijn de klanten niet meer gebonden aanopeningstijden van het bankfiliaal en kunnen ze wereldwijdhun bankzaken regelen ongeacht waar ze ook zijn.Ook hoeven bankafschriften niet meer perse via de postverzonden te worden maar kunnen deze ook 24 uur per dagnaar wens opgevraagd worden.
 12. 12. Micro kredieten
 13. 13. Micro kredietenJonathan Swift is de grondlegger van de micro kredieten, dit zijnkleine leningen aan kleine zelfstandige ondernemers die vaak inarmere gebieden van de wereld wonen.Hij vond het noodzakelijk dat ook de kleinere ondernemers diekleine bedragen willen lenen met een relatief hoger risico ook eenkans geven.Deze ondernemers waren voor de banken totaal niet relevantomdat ze teveel tijd kwijt waren om alle kleine ondernemers hunplannen te beoordelen.Daarom heeft Swift een initiatief gestart waarbij particulieren zelfals bank kunnen fungeren en kleine kredieten aan dezeondernemers kunnen verstrekken.
 14. 14. Mijn favoriete voorbeeld: de Piraten Partij
 15. 15. Mijn favoriete voorbeeld: de Piraten PartijMijn favoriete voorbeeld van radicale decentralisatie is het concept wat de Piraten Partij(zowel actief in Nederland als in andere Europese landen) in haar partij programma heeftstaan:https://www.piratenpartij.nl/programmacommissie/pagina/programma-2012-7-standpuntenHet idee wat ze hebben is om de democratie niet meer te laten leiden door een paarpartijen met partij programma’s waarbij je ook verplicht wordt voor punten te kiezen dieje niet tijdens het vormen van de coalitie weer punten uit het programma veranderdmoeten worden om samen te kunnen werken met andere partijen.Hun idee is om een ‘e-democracy’ te beginnen, waarbij iedere burger kan aangeven welkepunten zei belangrijk vinden die in de tweede kamer behandeld moeten worden en ookper onderwerp zelf hun stem kunnen uitbrengen over dat onderwerp.Om deze reden heeft de Piraten Partij er bij een aantal punten voor gekozen omonpartijdig te blijven en op het moment dat zei moeten beslissen over een onderwerpaan haar leden zal vragen hoe de partij over dit onderwerp gaat beslissen.
 16. 16. Radicale transparantieWikileaksOnduidelijke reisverzekeringenWoekerpolissenOnderzoek transparantie pensioenfondsenCredit card hack SonyNineteen eighty-four
 17. 17. Wikileaks
 18. 18. WikileaksWikileaks is de afgelopen jaren veelvoudig in het nieuwsgeweest omdat ze veel opzienbarende zaken aan het lichthebben gebracht welke eerst in de doofpot waren beland.Zo hebben ze in hun ‘Cables’ (zo noemen ze de dossiers diegelekt zijn) aan het licht gebracht dat meerdere overhedenen banken geld hebben geïnvesteerd in oorlogen, hetsteunen van dictators of foute regimes en andere zakenwaarvan ze liever niet wilden dat dit aan het licht kwam.Wikileaks staat voor transparantie in zijn uiterste vorm en zezijn tegen de methodes die overheden en multinationalsgebruiken om hun werkwijzen verborgen te houden.
 19. 19. Onduidelijke reisverzekeringen
 20. 20. Onduidelijke reisverzekeringenIn een artikel wat recent in de Telegraaf stond werd vermelddat er onderzocht is in hoeverre consumenten weten wathun reisverzekering nu precies dekt.Het blijkt dat veel mensen geen idee heeft waar ze preciesverzekerd zijn en wat er wel of niet gedekt wordt, de mensenzien “door de bomen het bos niet meer” met alleverschillende reisverzekeringen.De Telegraaf pleit er daarom voor bij de verzekeraars beterhun best gaan doen om de reisverzekeringen overzichtelijkerte maken en belangrijke punten niet in de kleine lettertjes teverstoppen.
 21. 21. Woekerpolissen
 22. 22. WoekerpolissenIn 2006 kwam in Nederland de Woekerpolisaffaire aan het licht, hetwerd duidelijk dat de banken en verzekeringsmaatschappijenjarenlang veel te hoge of onnodige verzekeringspolissen aanklanten hebben verkocht zonder ze duidelijk kenbaar te maken watde consequenties zouden zijn.In de zomer van 2006 heeft het Verbond van Verzekeraars hetinitiatief genomen om een adviescommissie op te starten om detransparantie voor de consument in kaart te brengen.Na rechtelijk onderzoek en uitspraak van deze commissie hebbende betrokken banken en verzekeraars: Delta Lloyd, ING en FortisASR hebben geschikt voor respectievelijk 300, 365 en 750 miljoeneuro.
 23. 23. Onderzoek transparantie pensioenfondsen
 24. 24. Onderzoek transparantie pensioenfondsenVanwege de financiële crisis die sinds 2007 woedt zijn er een hoopbeleggingen een stuk minder waard geworden.De pensioenfondsen zijn tot heden erg gesloten geweest over hunboekhouding en beleggingen en in de tijden dat dit geld opleverdeheeft dit nooit voor problemen gezorgd.Maar tijdens deze crisis zijn een hoop bedrijven en instanties eenhoop geld kwijtgeraakt, daaronder vallen ook pensioenfondsen diemiljarden zijn kwijtgeraakt tijdens deze crisis.Het AFM is daarom een onderzoek gestart naar hoe depensioenfondsen en nu er meer druk op staat zijn er al tientallenpensioenfondsen die vrijwillig hun werkwijze openbaar hebbengemaakt.
 25. 25. Credit card hack Sony
 26. 26. Credit card hack SonyIn mei 2011 werden alle PlayStation 3 gebruikers opeensonaangenaam verrast toen het PlayStation network opeensoffline gehaald werd.In eerste instantie werd er gezegd dat het om eenonderhoudsroutine ging maar als snel kwam aan het licht datde servers van Sony gehacked waren en er 77 miljoenaccountgegevens gestolen zijn door een hacker.Er was grote angst dat de creditcard informatie die aan deaccounts zijn gekoppeld misbruikt zouden worden vooraankopen, dit is verder nooit gebeurd maar heeft Sony welflinke deuk in haar imago opgeleverd.
 27. 27. Mijn favoriete voorbeeld: Nineteen eighty-four
 28. 28. Mijn favoriete voorbeeld: Nineteen eighty-fourNineteen eighty-four is een boek van George Orwellgeschreven in 1948, het gaat over een dystopie over hoetwee totalitaire bewinden in 1984 over de wereld heersen.Alle burgers moeten de waarheid van de overheid geloven,alle media en literatuur wordt gecensureerd en de overheidbewaakt haar burgers als een ‘Big Brother’. Wie twijfelt aanhet regime wordt actief opgejaagd door de politie.Het boek is toentertijd geïnspireerd door de 2e wereldoorlogwelke toen net was afgelopen maar de regimes in het boekhebben nu nog schrikbarend veel overeenkomsten mettotalitaire bewinden zoals die in Noord-Korea, China en Iran.

×