Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Biomecanica introducere miscari

4,173 views

Published on

Definitia Biomecanicii
Biomecanica articulară
Tipuri de mișcări articulare

Published in: Education
  • Be the first to comment

Biomecanica introducere miscari

  1. 1. BIOMECANICA este ştiinţa care se ocupă cu studiul repercusiunilor forţelor mecanice asupra structurii funcţionale a omului în ceea ce priveşte arhitectura oaselor, a articulaţiilor şi a muşchilor, ca factori determinanţi ai mişcării. (Govaerts A.): - analiza mecanică a mişcărilor -analiza efectele mișcărilor asupra structurii organelor ce realizează mişcarea. -analiza efectele mișcărilor asupra structurii organelor ce realizează mişcarea. BIOMECANICA ARTICULARĂ Este unul dintre capitolele Biomecanicii generale și are ca obiect de studiu: -descrierea articulaţiilor, -factorii mecanici care pot determina limitarea sau favorizarea mişcărilor articulare, - grupele musculare care participă la realizarea mişcării.
  2. 2. Principalele tipuri de mişcări articulare Alunecarea: caracterizează articulaţiile plane în care are loc deplasarea suprafeţelor articulare, darfără îndepărtarea lor - ex.: mișcările de la nivelul simfizei pubiene. Rostogolirea: caracterizează articulaţiile în care are loc deplasarea circulară a suprafeţelor articulare - ex.:deplasarea circulară a suprafeţelor articulare - ex.: mișcările de la nivelul articulaţiei cotului, genunchiului. Rotaţia: mişcare circulară caracterizată prin răsucire, deplasarea osului mobil fiind în jurul unui ax longitudinal. Axul poate fi situat: - în afara osului: rotaţie + deplasarea osului; de ex: mişcările de supinaţie /pronaţie ale antebrațului -prin punctele de contact ale suprafeţelor articulare: rotaţia fiind în acest caz pură; de ex: rotaţia fosei capului radial pe capitul humeral.
  3. 3. Prin conducere osoasă articulară se înţelege sensul, direcţia şi amplitudinea mişcării determinată de forma suprafeţelor osoase. Prin conducere ligamentară se înţelege frânarea mişcării dintr-o articulaţie cu ajutorul aparatuluimişcării dintr-o articulaţie cu ajutorul aparatului ligamentar. Conducerea musculară presupune limitarea mişcării într-o articulaţie cu ajutorul muşchilor periarticulari.
  4. 4. Tipuri de mişcări (după poziţia oaselor în timpul mişcări) O mişcare în plan sagital ce duce o regiune a corpului anterior faţă de poziţia anatomică se numeşte flexie: mişcare prin care două segmente ale unui membru sau ale corpului se apropie unul de altul. O mişcare în plan sagital ce duce o regiune a corpului posterior faţă de poziţia anatomică se numeşte extensie: mişcare prin care două segmente ale unui membru sau alemişcare prin care două segmente ale unui membru sau ale corpului se îndepărtează unul de altul. Proiecţia anterioară a umărului - antepulsia Proiecţia posterioară a umărului - retropulsie Flexia dorsală a piciorului Flexia plantară a piciorului
  5. 5. Planul frontal este cel care divide corpul într-o parte anterioară şi una posterioară. O mişcare în plan frontal care duce o regiune a corpului spre linia mediană a corpului se numeşte adducţie: mişcarea prin care două segmente sau un membru se apropie de planul sagital median. O mişcare în plan frontal care îndepărtează o regiune a corpului de linia mediană se numeşte abducţie: mişcarea prin care două segmente sau un membru se îndepărtează de planul sagital median. abducţie: mişcarea prin care două segmente sau un membru se îndepărtează de planul sagital median. Pentru trunchi şi gât o mişcare în plan frontal este denumită înclinare laterală. Pentru degete linia mediană a corpului este înlocuită de axa mâinii (deget 3) sau a piciorului (deget 2). De exemplu: abducţia degetului 5 îl îndepărtează de axa mâinii, dar nu și de linia mediană a corpului.
  6. 6. Planul transversal este cel care împarte corpul într-o parte superioară şi una inferioară. Este planul în care se realizează mişcările vizibile de sus sau de jos în jurul unui ax vertical (longitudinal). O mişcare în plan transversal care duce o parte a corpului în exterior se numeşte rotaţie externă, de exemplu rotaţia externă a braţului. O mişcare în plan transversal care duce o parte a corpului în interior se numeşte rotaţie internă, de exemplu: rotaţia internă a coapsei. Pentru trunchi şi cap rotaţiile se pot realiza la stânga sau la dreapta.
  7. 7. Pentru antebraţ rotaţia externă se numeşte supinaţie, iar rotaţia internă pronaţie. Pronaţia este mişcarea prin care mâna, antebraţul, respectiv, gamba sau piciorul care mâna, antebraţul, respectiv, gamba sau piciorul se rotesc în aşa fel încât degetul mare să se apropie de planul sagital median. Supinaţia este mişcare de sens invers pronaţiei, prin care segmentele revin în poziţia anatomică.
  8. 8. Circumducţia ester mişcarea de trecere succesivă prin abducţie - extensie - adducţie - flexie cu revenire în punctul de plecare. La nivelul piciorului se pot descrie mişcări de tip special: Inversiunea reprezintă mişcarea prin care se ridică marginea medială a piciorului, flexia plantară, adducţia şi supinaţia piciorului. Eversiunea este mişcarea inversă: flexie dorsală, abducţie, pronaţie. Eversiunea este mişcarea inversă: flexie dorsală, abducţie, pronaţie.
  9. 9. Experienţa profesională Mai multe informații: http://pauladrosescu.ro/cine-sunt/ 2005 - şi în prezent profesor universitar, Facultatea de Educaţie fizică şi Sport, Universitatea “Al. I. Cuza” Iaşi 2002 – 1992 conferenţiar, lector universitar, asistent universitar 2007- 2012 componentă a Lotului Olimpic de tehnicieni pentru Antrenamentul mental al sportivilor de la FRA 1998 - 2001 medicul Lotului de sabie juniori din Iaşi 1986 - 1992 medic stagiar, apoi medic MG în comuna Mirceşti, judeţul Iaşi 1986 absolventă Facultatea de Medicină Generală 2003 medic primar Medicină sportivă 9 2003 medic primar Medicină sportivă 2000 susţinerea doctoratului în Medicină, UMF Iaşi, Catedra de Anatomie 1994, 1996 cursuri internaţionale de Medicină sportivă acreditate de CIO (Comitetul Olimpic Internaţional) 1996 medic specialist Medicină sportivă 2013 - 2014 Master Coach NLP – ARONLP, EANLP 2012 - 2013 NLP Master Trainer NLP- ARONLP, EANLP 2010 licenţă internaţională în Wingwave 2004 - 2007 NLP Practitioner, apoi, Master NLP – ARONLP, IANLP 2009 licenţă Coaching ICF (International Coaching Federation) 2002 - 2007 cursuri de Analiză tranzacţională (450 ore acreditate internaţional)

×