Siapa diri anda

1,053 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,053
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Siapa diri anda

  1. 1. SIAPA DIRI ANDA? DR LEE OI WAH
  2. 2. STAR FOLLOWERS ALIENATED•PRAGMATIC FOLLOWERS SHEEP YES-PERSON
  3. 3. STAR FOLLOWERS Aktif dalam membantu organisasi ke arahkejayaan.Beri kritikan yang membina. Kreatif dalam penyelesaian masalah. Boleh dipercayai. Dinilai tinggi oleh pemimpin dan rakansekerja. Bekerja secara “independen” denganpencapaian kualiti yang tinggi. Pendorong kepada organisasi. Aset kepada organisasi
  4. 4. ALIENATED FOLLOWERS “ Critical thinker” tetapi bersikap pasifataupun negatif kepada organisasi. Mempunyai perasaan benci secaraperibadi kepada pemimpin organisasi. Berusaha untukmeruntuhkan/menggagalkan apa yang dibinaoleh organisasi. Menumpukan tenaga untuk melawanpucuk kepimpinan dan bukan ke atas prestasikerja diri sendiri.
  5. 5. SHEEP FOLLOWERS Bersikap pasif dan sangat bergantungkepada orang lain. Tidak mempunyai pendapat sendiri. Perlu bergantung kepada pemimpinuntuk halatuju dan motivasi.
  6. 6. YES PERSON Akan mengikut arahan pemimpindengan setia dan penuh bersemangatakan melaksanakan tugas yangdiarahkan tetapi perlu arahan yangberterusan daripada pemimpinnya. Obedien, perlu mempunyaiseseorang lain di atasnya untuk struktur. Tidak mampu bekerja sendiriansecara “independent”
  7. 7. PRAGMATIC FOLLOWERS  Bertindakbals mengikut keadaan atau “ angin”.  Bersikap manipulatif untuk kepentingan peribadi.  Sikap “better safe than sorry”.  Pandai memberi alasan atau justifikasi bila masalah timbul untuk menyelamatkan diri.  Mampu bertahan dalam sebarang perubahan yang berlaku di dalam organisasi.
  8. 8. ADAKAH KEHADIRAN ANDA ?• Mencerahkan organisasi anda?• Menggelapkan lagi cuaca mendung organisasi?• Sekadar persinggahan, tiada sumbangan atau kemudaratan?

×