Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Boris Golob Inovacija od ideje do tržišta
Priručnik za stvaranje novih proizvoda, usluga i poslovnih modela
Boris Golob, Inovacija od ideje do tržišta
Priručnik za stvaranje proizvoda, usluga i novih prihoda
© Boris Golob, sva pra...
Sadržaj
 3  U potrazi za uspjehom

 7  Gdje je tržište za inovaciju?

 9     Posao kupca
10     Okolnosti po...
71   Od ideje do tržišta

72        Održiva ili disruptivna inovacija
82        Što je mogude: resursi,...
U potrazi za uspjehom    Posljednjih desetljeda znanost upravljanja, ili možda točnije, menadžerska popularna liter...
Svatko može biti inovator

    Neke uobičajene predrasude i ograničenja vezana uz inoviranje i inovatore (više) ne vrij...
„klasičnu“ medicinu, postupci iz knjige jesu najbolje što je znanost upravljanja do sada razvila na
području inoviranja.
 ...
6 | Inovacija od ideje do tržišta
Gdje je tržište za inovaciju?
    Tržišno natjecanje više je nalik profesionalnom sportu nego olimpijadi – nije važ...
Segmentacija tržišta za inovaciju

    Za razumijevanje tržišta inovacije važnija su kvalitativna istraživanja (pojedin...
IzvoriKnjige

 Crossing the Chasm, Moore, Harper Business, 1991.
 The Innovators Dilemma, Christensen, Harvard Busin...
Članci

 Organization Design: Fashion or Fit?, Mintzberg, Harvard Business Review, 01.1981.
 Customer Intimacy and Other...
O autoru    Boris Golob rođen je 1967. u Rijeci, diplomirao je strojarstvo i pokušao magistrirati komparativnu
pol...
136 | Inovacija od ideje do tržišta
Zahvale    Zahvaljujem svojoj urednici Kristini Reni koja je svojim nepopuštanjem, perfekcionizmom te
neumornim inz...
Dragonpublishing
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

C:\Fakepath\Inovacija od ideje do tržIšta Početak i kraj

2,246 views

Published on

Knjiga „Inovacija od ideje do tržišta“ je besplatna za preuzimanje u elektroničkom obliku. Kao cjelinu je slobodno prosljeđujte i dijelite s drugima. Mijenjanje ili izdvojeno korištenje cjeline ili dijelova knjige za komercijalne namjene nije dozvoljeno bez odobrenja autora.

Adresa za preuzimanje e-knjige je: inovacija.4shared.com


Ovo je knjiga o stvaranju novih prihoda iz inovacija. Inovacija nije prototip nastao u odjelu razvoja, sposobnost poduzeća da nešto napravi ili osvojeno priznanje na sajmu inovacija. Ideja, otkriće, prototip ili proizvod mogu postati inovacija tek kada dođu do kupaca i kada ih dovoljan broj kupaca prihvati.

Knjigu „Inovacija od ideje do tržišta“ smo namijenili znanstvenicima koji traže tržište za svoja otkrića, inovatorima koji traže kupce za svoje proizvode i svima koji se bave poduzetništvom bez obzira na to bili mali ili veliki, iz visokotehnološke ili „konzervativne“ industrije, imaju li predznanje iz ekonomije i menadžmenta ili ne.

Svi moramo inovirati! Bez inoviranja nema opstanka. No zašto su tvrtke koje inoviraju više izuzetak nego pravilo, a ni kriza niti gubitak tržišnih pozicija nisu potakle ostale da krenu njihovim putem? Problemi inoviranja slični su i kod nas i u svijetu: poduzetnici ne znaju kako, a kad i krenu inovirati prisutan je veliki rizik neuspjeha. Postupci stvaranja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela koji se u knjizi navode nisu alternativa „normalnom“ menadžmentu, to nije nešto poput terapije bioenergijom u odnosu na „klasičnu“ medicinu, postupci iz knjige jesu najbolje što je znanost upravljanja do sada razvila na području inoviranja.

S pomoću tih postupaka nastoji se spasiti izdavačka i medijska industrija SAD-a, njima se koriste najuspješniji i najveći: Microsoft, Motorola, Samsung, P&G, Colgate, Gilette, Pepsi, TimeWarner, Johnson+Johnson, Unliever, Hewlett-Packard, 3M, Bosch, Chiquita… Mogu se primijeniti u različitim djelatnostima: bankarstvu, medicini, turizmu, prehrambenoj i automobilskoj industriji itd. No najveća vrijednost je što za primjenu znanja inoviranja ne morate biti veliki i bogati, tehnološki ili tržišni lider. Kroz vlastitu savjetodavnu praksu smo provjerili primjenjivost tih postupaka na hrvatskom tržištu, na „malim“ tvrtkama koje si ne mogu priuštiti značajnija ulaganja i preduge cikluse povrata uloženog.

Bez obzira na to jeste li znanstvenik, inovator pojedinac ili poduzetnik, imate li otkriće, ideju, novi proizvod ili samo slobodne kapacitete, kako biste mogli započeti s inoviranjem te upravljati razvojem i komercijalizacijom inovacije, potrebno je:
• razumjeti zašto bi kupci kupili ono što im želimo ponuditi
• znati tko su i gdje su kupci za inovaciju
• odrediti što čini ponudu vrijednosti koju kupci plaćaju
• usporediti našu i „konkurentsku“ ponudu vrijednosti
• odrediti koja strategija komercijalizacije ima veći potencijal zarade i vjerojatnost uspjeha
• osmisliti način poslovanja koji će stvarati zaradu primjerenu strukturi troškova.
Knjiga „Inovacija od ideje do tržišta“ je napisana za sve koji su odlučili „moramo inovirati“ i to odgodili za „sljedeći tjedan“ jer nisu znali ili bili sigurni odakle početi. Htjeli smo hrvatskom gospodarstvu učiniti dostupnim najnovija svjetska znanja i teorije inoviranja kojima vodeće tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije. Ključna poruka knjige je da se ne smije odvajati ideja od načina komercijalizacije - dobra ideja nije dobra ako na njoj ne možete zaraditi. Ideja postaje inovacija tek kada se dokaže na tržištu.

Published in: Business, Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

C:\Fakepath\Inovacija od ideje do tržIšta Početak i kraj

 1. 1. Boris Golob Inovacija od ideje do tržišta Priručnik za stvaranje novih proizvoda, usluga i poslovnih modela
 2. 2. Boris Golob, Inovacija od ideje do tržišta Priručnik za stvaranje proizvoda, usluga i novih prihoda © Boris Golob, sva prava pridržana Rijeka, studeni 2009. Nakladnik: Dragon d.o.o., Gimnazijske stube 5, Rijeka, T 051 411 360, E dragon@dragon.hr Za nakladnika: Kristina Rena Urednica: Kristina Rena Lektorica: Martina Piškor, Lobel Grafičko oblikovanje: Kristina Rena Priručnik je nastao uz potporu Poslovno-inovacijskog centra Hrvatske – BICRO d.o.o., glavnog partnera u Europskoj poduzetničkoj mreži Hrvatske (Enterprise Europe Network je inicijativa sufinancirana od strane Europske komisije pod Okvirnim programom za konkurentnost i inovacije – CIP). ISBN 978-953-95266-2-5
 3. 3. Sadržaj 3 U potrazi za uspjehom 7 Gdje je tržište za inovaciju? 9 Posao kupca 10 Okolnosti potrošnje 11 Određivanje posla kupca 14 Utvrđivanje okolnosti potrošnje 16 Identificiranje prilika iz posla kupca 18 Strateško platno i krivulja vrijednosti 28 Matrica osobina 31 Projektiranje prilika iz ponude vrijednosti 33 Što kupci žele platiti? 36 Strategije razvoja inovacije 38 Ishodi kupaca 39 Format ishoda kupca 41 Određivanje ishoda kupaca 43 Mapiranje posla kupca 45 Identificiranje prilika iz ishoda kupaca 55 Inovacija iz nepotrošnje 56 Uzroci nepotrošnje 57 Prepreke potrošnji 63 Postupak identificiranja prepreka i prilika iz nepotrošnje Sadržaj | 1
 4. 4. 71 Od ideje do tržišta 72 Održiva ili disruptivna inovacija 82 Što je mogude: resursi, procesi i vrijednosti 88 Evolucija ponude i lanca vrijednosti 92 Odluke koje treba donijeti 95 Naš (novi) način 97 Što je poslovni model? 100 Platno poslovnog modela 107 Kopiranje s razumijevanjem 108 Ideja! 110 Dobra ideja? 113 Što sve treba kopirati? 117 Alati 133 Izvori 135 O autoru 137 Zahvale 2 | Inovacija od ideje do tržišta
 5. 5. U potrazi za uspjehom Posljednjih desetljeda znanost upravljanja, ili možda točnije, menadžerska popularna literatura nastojala je otkriti (ponuditi) recept za uspjeh: Kako biti izvrstan? Kako od prosječnog poduzeda napraviti vodede? Kako ostvariti dugoročnu i natprosječnu profitablnost? Kako stvoriti novo tržište, samo za sebe, gdje nede biti konkurencije? U potrazi za „Svetim Gralom“ poslovnog uspjeha nastali su mnogi priručnici i knjige,od kojih su neke bile na popisu bestsellera još dugo nakon propasti tvrtki koje su navodile kao uzor „kako to treba raditi“. Pokazalo se da su preporučeni „recepti za uspjeh“ donijeli bogatstvo samo autorima te da pouzdani, univerzalni recept za uspjeh ne postoji. U poslovanju i uspjeh i neuspjeh su relativni: možete dramatično unaprijediti poslovanje svog poduzeda i biti neuspješni ako je konkurencija to učinila bolje ili ako je krenula s bolje pozicije. Možete pogriješiti u svemu i još biti „uspješni“, jer su drugi imali još manje srede od vas. Stoga je logično upitati se ima li smisla nastaviti s potragom? Odgovor je da! Iako se pokazalo da pouzdanog recepta za uspjeh nema, dva sastojka su se pokazala obveznim: treba biti različit i treba inovirati. Kao što fizikalni zakoni ne propisuju izgled zrakoplova ili dobri sastojci ne jamče dobar okus kolača, suprotstavljanje zakonima fizike ili korištenje pokvarenih sastojaka sasvim sigurno nede omoguditi prvi let ili zadovoljne goste. Izvjesno je da sutra nedete poslovati ako danas poslujete jednako kao i jučer. Iako inovacija vjerojatno i nije jedini put stvaranja novih vrijednosti za potrošače, tvrtke i zajednicu, zasigurno je jedini način opstanka na tržištu. Inovirati se mora No ako bez inoviranja nema opstanka, zašto su tvrtke koje inoviraju više iznimka nego pravilo? Zašto ni kriza ni gubitak tržišnih pozicija nisu potakle ostala poduzeda da krenu njihovim putem? Problemi inoviranja slični su i u nas i u svijetu: poduzetnici ne znaju kako, a kad i krenu inovirati, prisutan je veliki rizik neuspjeha. Inoviranje je „neuspješan“ poslovni proces. Od svih novih proizvoda i usluga koje dođu do tržišta, samo svaka pedeseta postaje „zvijezda“ – pokretač rasta i izvor bogatstva, a svaka četvrta omogudi nekakvu zaradu ili vrati uloženo. Zamislite proizvodnju kojoj pola novih proizvoda ne radi! Tehnološki razvoj, globalizacija i informacijsko društvo samo su naglasili probleme i skratili vrijeme trajanja pojedinog uspjeha. Uspješnom proizvodu nekad je „rok trajanja“ bio nekoliko desetljada, a danas (i prozvod i tehnologija na kojoj se temelji) može nastati i nestati u samo nekoliko godina. Problem inoviranja su specifičnosti koje ga razlikuju od redovnog poslovanja. Uobičajena pravila upravljanja i najbolje poslovne prakse (veličina tržišta, dobit za ulagače, „glas kupca“) u inoviranja ne vrijede. Kako upravljati nečim što nije mogude opisati, izmjeriti i planirati? Kako istraživati tržište koje još i ne postoji? Kako razgovarati s kupcima o proizvodima koje oni ne mogu niti zamisliti? Treba li ulagati u proizvod koji nitko nikad nije ni zatražio? – pitanja su na koja uprave poduzeda nemaju odgovor. U potrazi za uspjehom | 3
 6. 6. Svatko može biti inovator Neke uobičajene predrasude i ograničenja vezana uz inoviranje i inovatore (više) ne vrijede. Veličina nije bitna Jedno istraživanje o nastanku inovacija pokazalo je da je u posljednjih stoljede i pol 36% povijesno velikih, radikalnih inovacija nastalo i prvi put komercijalizirano u tvrtkama s manje od dvadeset zaposlenih. Kreativnost nije dovoljna Za uspješno inoviranje je puno važnije dobro odabrati što vrijedi inovirati. Problem neuspješnih inovacija nije nedostatak kreativnosti, glavni uzrok neuspjeha inovacija je stvaranje nečega što nitko ne treba, poboljšanje onoga što je ved dovoljno dobro, dodavanje mogudnosti koje ničemu ne koriste. Presudan utjecaj na uspjeh ili neuspjeh inovacija ima odabir problema koji iz perspektive kupaca ima smisla rješavati. Rješenja takvih problema de kupci rado platiti, a na njima temeljene inovacije same pronalaze put do tržišta. Tehnologija nije presudna Suprotno uvjerenjima, tehnologija podržava uspješno inoviranje, ali nije preduvjet za uspjeh. Dapače, poslovni model, način organiziranja, poslovanja, stvaranja i isporuke vrijednosti za kupce, način zarađivanja i troškovna strukura u pravilu imaju više utjecaja na komercijalni uspjeh inovacije, a tehnologija najčešde samo olakšava poslovanje. Svi mogu naučiti inovirati Praksa je demantirala mit kako je za inoviranje potrebno biti kreativni genij ili kako je „to“ potrebno imati u sebi. Prava je istina da za uspješno inoviranje treba imati određena znanja i slijediti preporučene postupke koje mogu naučiti i primjenjivati svi: i poduzetnici i znanstvenici i izumitelji. Biti prvi nije najvažnije Kao što Amazon nije „izmislio“ internetsku prodaju knjiga, Japanci tranzistore ni Microsoft „prozore“, velika je vjerojatnost da de korist od dobre ideje imati netko tredi, a ne znanstvenik ili kreativni poduzetnik. Na putu od otkrida do tržišta provedba komercijalizacije inovacije pokazala se važnijom od inovacije same. Najbolji dokaz je činjenica da vedina zarade od inovacija na kraju ne završi na računu originalnog inovatora, ved kod onog tko je prvi pronašao optimalnu poslovnu strategiju i model komercijalizacije. Novi prihodi Ovo je knjiga o stvaranju novih prihoda iz inovacija. Inovacija nije prototip nastao u odjelu razvoja, sposobnost poduzeda da nešto napravi ili osvojeno priznanje na sajmu inovacija. Ideja, otkride, prototip ili proizvod mogu postati inovacija tek kada dođu do kupaca i kada ih dovoljan broj kupaca prihvati. Knjigu smo namijenili znanstvenicima koji traže tržište za svoja otkrida, inovatorima koji traže kupce za svoje proizvode i svima koji se bave poduzetništvom bez obzira na to bili mali ili veliki, iz visokotehnološke ili „konzervativne“ industrije, imaju li predznanje iz ekonomije i menadžmenta ili ne. Ako ste poduzetnik, zašto ne biste bili bogati poduzetnik? Ako ste uspješan poduzetnik u Hrvatskoj, zašto ne ostvariti uspjeh u Europi? Ako ste izumitelj, zašto izume ne pretvoriti u proizvode koji de dodi do polica? Ako ste znanstvenik, zašto vaše znanje ne bi mijenjalo svijet? Postupci stvaranja novih proizvoda, usluga i poslovnih modela koji se u knjizi navode nisu alternativa „normalnom“ menadžmentu, to nije nešto poput terapije bioenergijom u odnosu na 4 | Inovacija od ideje do tržišta
 7. 7. „klasičnu“ medicinu, postupci iz knjige jesu najbolje što je znanost upravljanja do sada razvila na području inoviranja. S pomodu tih postupaka nastoji se spasiti izdavačka i medijska industrija SAD-a, njima se koriste najuspješniji i najvedi: Microsoft, Motorola, Samsung, P&G, Colgate, Gilette, Pepsi, TimeWarner, Johnson+Johnson, Unliever, Hewlett-Packard, 3M, Bosch, Chiquita… Mogu se primijeniti u različitim djelatnostima: bankarstvu, medicini, turizmu, prehrambenoj i automobilskoj industriji itd. No najveda vrijednost je što za primjenu znanja inoviranja ne morate biti veliki i bogati, tehnološki ili tržišni lider. Kroz vlastitu savjetodavnu praksu smo provjerili primjenjivost tih postupaka na hrvatskom tržištu, na „malim“ tvrtkama koje si ne mogu priuštiti značajnija ulaganja i preduge cikluse povrata uloženog. Bez obzira na to jeste li znanstvenik, inovator pojedinac ili poduzetnik, imate li otkride, ideju, novi proizvod ili samo slobodne kapacitete, kako biste mogli započeti s inoviranjem te upravljati razvojem i komercijalizacijom inovacije, potrebno je: razumjeti zašto bi kupci kupili ono što im želimo ponuditi znati tko su i gdje su kupci za inovaciju odrediti što čini ponudu vrijednosti koju kupci pladaju usporediti našu i „konkurentsku“ ponudu vrijednosti odrediti koja strategija komercijalizacije ima vedi potencijal zarade i vjerojatnost uspjeha osmisliti način poslovanja koji de stvarati zaradu primjerenu strukturi troškova. Neovisno o tome je li inovacija temeljena na novoj ponudi vrijednosti, unapređivanju proizvoda ili uklanjanju prepreka potrošnji, kreiranju novog poslovnog modela ili se temelji na kopiranju tuđih ideja (naravno, uz poštivanje autorskih i patentnih prava), ona postaje inovacija tek kada se dokaže na tržištu, kada počne stvarati zaradu i nova radna mjesta. Knjiga „Inovacija od ideje do tržišta“ je napisana za sve koji su odlučili „moramo inovirati“ i to odgodili za „sljededi tjedan“ jer nisu znali ili bili sigurni odakle početi. Htjeli smo hrvatskom gospodarstvu učiniti dostupnim najnovija svjetska znanja i teorije inoviranja kojima vodede tvrtke brže, uspješnije i jeftinije stvaraju inovacije. U potrazi za uspjehom | 5
 8. 8. 6 | Inovacija od ideje do tržišta
 9. 9. Gdje je tržište za inovaciju? Tržišno natjecanje više je nalik profesionalnom sportu nego olimpijadi – nije važno samo sudjelovati, važno je pobjeđivati i zarađivati (ako se ne slažete, ova knjiga nije za vas). Ovisno o disciplini, pobjednik može biti jedan ili ih može biti tri-četiri, a katkad i sedamdeset tredi „na rang listi“ može sasvim dobro živjeti. Da bismo se mogli uspješno natjecati, moramo dobro poznavati „igru“: teren, pravila, protivnike, suigrače, navijače, sponzore, suce, vremenske uvjete... odnosno moramo dobro poznavati tržište. Uobičajeni postupci segmentacije i analize tržišta, iako iznimno efikasni za snalaženje na postojedim i poznatim tržištima, u inovacija daju ili nedovoljno dobre ili potpuno pogrešne odgovore. Segmentacije tržišta na temelju kategorija proizvoda (npr. sokovi, gazirana i negazirana pida, vode, čajevi…), demografskih osobina kupaca (npr. godine starosti, stupanj obrazovanja, prihodi, spol, obiteljsko stanje…) ili potreba (od osnovnih: glad, žeđ, sigurnost… do viših: učenje, samoisticanje, povezivanje s drugima, dokazivanje statusa…) rade se iz perspektive poduzeda: one prikazuju iskrivljenu i poduzedu prilagođenu sliku tržišta. Uzrok neuspjeha predviđanja ponašanja u novim okolnostima s pomodu „klasičnih“ analiza tržišta leži u činjenici da kupci ne žive kao demografske kategorije, kao potrošači pojedinih proizvoda i njihovo ponašanje nije uvijek odraz njihovih potreba. Inovacije za koje ne postoje kupci, koje kupci ne trebaju ili ih ne žele platiti Kategorizacija proizvoda nema apsolutno nikakve veze s kupcima. Kategorizacija proizvoda je rezultat načina organizacije poduzeda ili djelatnosti – ne postoji osoba koju točno opisuje pojam „potrošač bezalkoholnih dijetalnih gaziranih pida“ ili „kupac karavan automobila srednje klase“. Kreiranje inovacije na kategorijama proizvoda može stvoriti proizvod za koga ne postoje stvarni kupci. Osobine kupaca poput dobi, spola, naobrazbe ili visine prihoda imaju veze s potrošnjom, ali posljedično a ne uzročno. Osobine kupaca određuju vjerojatnost hode li neka osoba biti kupac, ali nemaju veze s razlozima kupnje ili korištenja. Starije osobe češde kupuju sredstva protiv bolova ne zato što su starije, ved zato što su kronične bolesti s bolovima učestalije u kasnijim godinama. Kreiranje inovacije prema osobinama kupaca može rezultirati proizvodom koji nikomu ne treba. Iako je kategorizacija na temelju potreba najbliža razumijevanju istinskih razloga kupaca (i time najprimjerenija inovaciji), još ne daje odgovor na pitanje zašto neki kupci kupuju, a ostali s istom potrebom ne kupuju. Svi ljudi su gladni nekoliko puta na dan, ali spoznaja o „potrebi za hranom“ poduzedu ili inovatoru ne pomaže da zaključe kako ljudi odlučuju čime de utažiti glad, zašto biraju jedno rješenje umjesto drugog i na kraju koliko su to spremni platiti – zašto i kada sendvič pobjeđuje maneštru ili ručak u tri slijeda, odnosno kada sendvič gubi od kave i jabuke. Stvaranje inovacija na temelju potreba može rezultirati zanimljivim proizvodom koji nitko ne želi platiti. Gdje je tržište za inovaciju? | 7
 10. 10. Segmentacija tržišta za inovaciju Za razumijevanje tržišta inovacije važnija su kvalitativna istraživanja (pojedinačni razgovori s potencijalnim kupcima, promatranje ponašanja kupaca, rasprave kroz fokus grupe), koja daju uvid u okolnosti potrošnje, od kvantitativnih istraživanja koja daju statističke podatke o potrošnji, potrošačima i njihovim stajalištima. Kod analiza tržišta za inovacije samo je jedna činjenica sigurna i točna: sva istraživanja i zaključci su pogrešni, upitno je samo je li pogreška velika ili mala. Od samih zaključaka važniji rezultat su pretpostavke koje su osnova za pojedine zaključke. Štoviše, vrlo je važno aktivno tražiti pogreške i kontinuirano redefinirati pretpostavke i na njima temeljene zaključke. Što je inovacija „veda“, odnosno drukčija ili radikalnija od postojedih rješenja na tržištu, to je greška izvjesnija i pretpostavke važnije. Segmentacija tržišta temeljem posla kupca daje grubu i pojednostavljenu sliku dijelova ukupnog tržišta na kojima je moguda komercijalizacija inovacije. Ona nije dovoljno precizna za „fino podešavanje“ inovacije i definiranje konačnog proizvoda za tržište, ali tomu i nije namijenjena. Cilj segmentacije temeljem posla kupca je identificiranje prilika, početno usmjeravanje razvoja inovacije i izbor strategije komercijalizacije inovacije. 8 | Inovacija od ideje do tržišta
 11. 11. Izvori Knjige Crossing the Chasm, Moore, Harper Business, 1991. The Innovators Dilemma, Christensen, Harvard Business School Press, 1997. Rules for Revolutionaries, Kawasaki, Harper Business, 2000. The Innovators Solution, Christensen, Raynor, Harvard Business School Press, 2003. Seeing Whats Next, Christensen, Anthony, Roth, Harvard Business School Press, 2004. Blue Ocean Strategy, Kim, Mauborgne, Harvard Business School Press, 2005. Ten Rules for Strategic Innovators, Govindarajan, Trimble, Harvard Business School Press, 2005. What Customers Want, Ulwick, Mc Graw Hill, 2005. Designing the Customer-centric Organization, Galbraith, Jossey Bass, 2005. Fast Second, Markides, Geroski, Jossey Bass, 2005. Innovation Handbook, Razni autori, Harvard Business School Publishing, 2005. Treasure Hunt, Silverstein, Portfolio, 2006. Marketing Metrics, Farris, Bendle, Pfeifer, Reibstein, Wharton School Publishing, 2006. Peripheral Vision, Day, Shoemaker, Harvard Business School Press, 2006. Payback, Andrew, Sirkin, Harvard Business School Press, 2006. Making Innovation Work, Davila, Epstein, Shelton , Wharton School Publishing, 2006. Newspaper Next:Blueprint for Transformation, Studija, American Press Institute, 2006. Ekonomist na tajnom zadatku , Tim Harford, Naklada Jesenski i Turk, 2006. Made to Stick, Heath, Heath, Random House, 2007. The Self-destructive Habits of Good Companies, Sheth, Wharton School Publishing, 2007. Seizing the White Space, Studija, Tekes.fi, 2007. Disrupting Class, Christensen, Horn, Johnson, Mc Graw Hill, 2008. The Star Principle, Koch, Piatikus, 2008. The Halo Effect, Rosenzweig, Pocket Books, 2008. The Innovators Guide to Growth, Anthony, Johnson, Sinfield, Altman, Harvard Business Press, 2008. Innovation to the Core, Skarzynski, Gibson, Harvard Business Press, 2008. Newspaper next 2:0: Making the leap beyond “newspaper companies”, Studija, American Press Institute, 2008. Putovanje jedne majice globalnom ekonomijom, Rivoli, V.B.Z., 2008. Logika života, Harford, Naklada Jesenski i Turk, 2009. Discovery-Driven Growth, McGrath, MacMillan, Harvard Business Press, 2009. The Innovators Prescription, Christensen, Grossman, Hwang, Mc Graw Hill, 2009. 1001 Inventions That Changed the World, Challoner, Quintessence Book, 2009. Grow from Within, Wolcott, Lippitz, Mc Graw Hill, 2009. Business Model Generation, Osterwalder, BusinessModelGeneration.com, 2009. Izvori | 133
 12. 12. Članci Organization Design: Fashion or Fit?, Mintzberg, Harvard Business Review, 01.1981. Customer Intimacy and Other Value Disciplines, Treacy, Wiersema, Harvard Business Review, 01.1993. Disruptive Technologies: Catching the Wave, Bowers, Christensen, Harvard Business Review, 01.1995. Discovery-Driven Planning, McGrath, MacMillan, Harvard Business Review, 07.1995. Discover Your Products' Hidden Potential, McGrath, MacMillan, Harvard Business Review, 05.1996. Configuring Value for Competitive Advantage, Fjeldstad, Stabell, Strategic Management Journal, 1998. How Venture Capital Works, Zider, Harvard Business Review, 11.1998. Organigraphs – Drawing How Companies Really Work, Mintzberg, van Heyden, Harvard Business Review, 09.1999. The Incumbents Curse?, Chandy, Tellis, Journal of Marketing, 07.2000. Strategy and the Internet, Porter, Harvard Business Review, 03.2001. The Delta Model, Hax, Dean, European Management Journal, 08.2001. Turn Customer Input into Innovation, Ulwick, Harvard Business Review, 01.2002. Do You Have Well-Designed Organization?, Goold, Campbell, Harvard Business Review, 03.2002. The Fortune at the Bottom of the Pyramid, Prahalad, Hart, Strategy&Business, 04.2002. Why Business Models Matter, Magretta, Harvard Business Review, 05.2002. Outcome-Based Segmentation, Ulwick, strategyn.com, 2002. The Strategic Role of Customer Requirements in Innovation, Ulwick, strategyn.com, 2002. The Power of Pricing, Marn, Roegner, Zawada, The McKinsey Quarterly, 01.2003. Marketing Malpractice, Christensen, Cook, Hall, Harvard Business Review, 12.2005. Defeating Feature Fatigue, Rust, Thompson, Hamilton, Harvard Business Review, 02.2006. The Why, What and How of Management Innovation, Hamel, Harvard Business Review, 02.2006. Mapping Your Innovation Strategy, Anthony, Eyring, Gibson, Harvard Business Review, 05.2006. The Wisdom of Deliberate Mistakes, Shoemaker, Gunther, Harvard Business Review, 06.2006. What is a Customer “Need”?, Ulwick, strategyn.com, 2007. Finding the Right Job For Your Product, Christensen, Anthony, Bertsell, Nitterhouse, MIT Sloan Management Review, 2007. Finding Your Next Core Business, Zook, Harvard Business Review, 04.2007. Even Commodities Have Customers, Jacques, Harvard Business Review, 05.2007. What Is Outcome-driven Innovation?, Ulwick, strategyn.com, 06.2007. Disruptive innovation and its criticism: the case of digital music, Schuh, Instituto de Impresa, 07.2007. Measuring Innovation, Andrew, Sirkin, Haanes, Michael, Boston Consulting Group, 08.2007. The Founder's Dilemma, Wasserman, Harvard Business Review, 02.2008. The Right Way to Manage Unprofitable Customers, Mittal, Sarkees, Murshed, Harvard Business Review, 04.2008. The Customer-Centered Innovation Map, Bettencourt, Ulwick, Harvard Business Review, 05.2008. Reinventing Your Business Model, Johnson, Christensen, Kagermann, Harvard Business Review, 12.2008. 134 | Inovacija od ideje do tržišta
 13. 13. O autoru Boris Golob rođen je 1967. u Rijeci, diplomirao je strojarstvo i pokušao magistrirati komparativnu politiku (položio ispite koji su ga zanimali i odustao). Zarađivao je kao prodavač čestitki na štandu na riječkom Korzu, komercijalist za obojene metale i rezervne dijelove pedi za termičku obradu, uvoznik i distributer alata, podžupan, a posljednjih desetak godina kao edukator i savjetnik. Bavio se i marketingom – planirao je, smišljao i vodio političke kampanje kao aktivist idealist (dugo vremena) i politički profesionalac (krade vrijeme), pobjeđivao je (više puta) i gubio (jednom je bilo dovoljno) na izborima. Danas se bavi poslovnim savjetovanjem i edukacijama na području strateškog upravljanja, upravljanja i unapređivanja prodaje, kreiranja programa lojalnosti te usmjeravanja razvoja i komercijalizacije inovacija. Golob je trener procesnog benchmarkinga prema EFQM metodologiji, EFQM ovlašteni procjenitelj izvrsnosti (European Excellence Assessor), poslovno-tehnološki savjetnik BICRO-a, certificirani savjetnik za malo gospodarstvo HAMAG-a, predavač PUMA programa usavršavanja menadžera pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca. Ova knjiga je iskaz njegovih osobnih, poslovnih i političkih uvjerenja i iskustava. Vjeruje u odgovornost svakog pojedinca za svoju sudbinu, snagu poduzetništva, pozitivnu ulogu globalizacije i pravednost tržišnog natjecanja. Smatra da je pravedno društvo ono koje svakom pruža jednaku šansu, a da netržišni mehanizmi zaštite uvijek idu na ruku bogatima i povlaštenima. Tržište je zakon! Stvarajmo hrvatsko! Primjedbe, sugestije i komentare vezane uz knjigu možete slati na dragon@dragon.hr. Naravno, na istu adresu primaju se i upiti za predavanja te savjetodavne usluge. O autoru | 135
 14. 14. 136 | Inovacija od ideje do tržišta
 15. 15. Zahvale Zahvaljujem svojoj urednici Kristini Reni koja je svojim nepopuštanjem, perfekcionizmom te neumornim inzistiranjem na detaljima i na bitnom moj tekst pretvorila u dobro dizajniranu, strukturiranu, čitku i (nadam se) upotrebljivu knjigu. Neke se stvari mogu platiti novcem, za sve ostalo… hvala. Hvala Ivi Friganovidu i Krunoslavu Tarandeku iz BICRO-va programa Razum jer je ideja za knjigu nastala kao rezultat naše suradnje na različitim projektima inoviranja. Zahvaljujem Poslovno-inovacijskom centru Hrvatske BICRO i Europskoj poduzetničkoj mreži EEN što su svojom potporom omogudili da knjiga bude besplatna i svima dostupna. Hvala Antoniji Mršid iz BICRO-a što je odmah prepoznala vrijednost ideje knjige i otvorila mi vrata programa Europske poduzetničke mreže u Hrvatskoj. Hvala i svim klijentima koji su s povjerenjem prihvatili moje savjete i dopustili „testiranje“ svjetskih znanja i postupaka na svojem poslovanju, kao i polaznicima mojih predavanja, seminara i radionica od kojih sam katkad naučio više nego oni od mene. Zahvale | 137
 16. 16. Dragonpublishing

×