Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Molnár Szilárd: Hol van a technológia helye a 21. századi osztályteremben?

48 views

Published on

XXIV. Komáromi Pedagógiai Napok

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Molnár Szilárd: Hol van a technológia helye a 21. századi osztályteremben?

 1. 1. HOL VAN A TECHNOLÓGIA JOGOS HELYE A 21. SZÁZADI OSZTÁLYTEREMBEN? MOLNÁR SZILÁRD, DPMK EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása”
 2. 2. A DIGITALIZÁCIÓ MINDENT FELFORGATÓ HATÁSA ▪ A világ legnagyobb taxis vállalatának tulajdonában nincs egyetlen taxi sem (Uber) ▪ A legnagyobb szállásközvetítő cégnek nincs egyetlen ingatlan sem a tulajdonában (Airbnb) ▪ A legnagyobb telefontársaságnak nincs telekommunikációs infrastruktúrája (Skype, WeChat) ▪ A világ legértékesebb kiskereskedőjének nincs árukészlete (Alibaba) ▪ A legnépszerűbb média nem hoz létre saját tartalmat (Facebook) ▪ A leggyorsabban növekvő banknak nincs valódi pénze (SocietyOne) ▪ A világ legnagyobb mozijának nincs saját filmje (Netflix) ▪ A legnagyobb szoftverkereskedők nem írnak applikációkat (Apple vagy Google) (Forrás: IBM, 2015)
 3. 3. AZ ÚJ GAZDASÁGBAN A KÉPESSÉGEK SZÁMÍTANAK, NEM A KÉPESÍTÉSEK Forrás: Humans Wanted. How Canadian youth can thrive in the age of disruption, RBD, 2018., rbc.com/humanswanted
 4. 4. A MUNKAERŐPIACI ELVÁRÁSOK ÁTALAKULNAK
 5. 5. A MESTERSÉGES INTELLIGENCIA, AZ AUTOMATIZÁCIÓ HATÁSA A MUNKAHELYEKRE ▪ a gyári munkahelyek akár 25 százalékkal csökkenhetnek, ▪ a szállítási és raktármunkákkal foglalkozók akár 22 százaléka veszítheti el a munkáját, ▪ a közigazgatásban 18 százalékkal lehet kevesebb a foglalkoztatottak száma Forrás: PwC, 2018
 6. 6. 10 ÉVES KIHÍVÁS
 7. 7. KÉT OSZTÁLYTEREM 2018-ban1900-ban „Az iskola abnormális hely, ami abból is látszik, hogy ott az kérdez, aki tudja a választ, és annak kell válaszolnia, aki nem tudja.” Karácsony Sándor (1891-1952)
 8. 8. A KÖZNEVELÉS DIGITÁLIS ÁTÁLLÁSA NEM OPCIÓ Jó kérdéseket kell feltenni: o Hasznos-e mindenki számára a digitális kompetencia? o Elsajátítható-e a digitális kompetencia az iskolán kívül? o Jelent-e hátrányt az életben a digitális kompetencia hiánya? o Biztosítja-e a köznevelés mindenki számára a megfelelő digitális kompetenciát?
 9. 9. HOLDRASZÁLLÁS EGY 78 KBYTE-OS SZÁMÍTÓGÉPPEL Forrás: https://www.nasa.gov/multimedia/hd/apollo11_hdpage.html A mai digitális oktatás állatorvosi lova az iskolai mobiltelefon használat
 10. 10. ÚJRA KÉT ISKOLA: HOL VAN A TECHNOLÓGIA JOGOS HELYE A 21. SZÁZADI OSZTÁLYTEREMBEN? Budapest, 2016Tallinn, 2018 Varga Gábor / Facebook
 11. 11. EGY MAI FIATAL SZÁMÁRA A MOBILTELEFON AZ ÉLET SZERVES RÉSZE
 12. 12. • Digitális pedagógia ≠ digitális eszközökkel végzett pedagógia (Digitalizációs kihívás önmagában nincs) • Digitális pedagógia = a digitális életre felkészítő pedagógia (Digitális kultúrát kell tanítani) • A digitális pedagógia nem a hagyományos pedagógia lineáris folytatása, nem ráépül, hanem kiváltja, helyettesíti annak bizonyos elemeit. • Alapkészségek megerősítése + Megfelelő digitális kompetencia nélkül ne kerülhessen ki senki a köznevelésből. ÚJ FÓKUSZPONTOK KELLENEK A KÖZNEVELÉSBEN
 13. 13. AZ ÉSZT DIGITÁLIS OKTATÁS
 14. 14. MIVEL TUDUNK VERSENYEZNI A ROBOTOKKAL?
 15. 15. JÓ ALAPOKKAL RENDELKEZÜNK A DIGITÁLIS PEDAGÓGIA ELTERJESZTÉSÉHEZ A digitális pedagógia eszközeinek használata a pedagógusok körében (N=7185): ▪ Erős IKT használat mind a magánéletében, mind a szakmában. ▪ A 20-35 éve pályán lévők között a legmagasabb a digitális érintettség. ▪ Ugyanakkor 10 pedagógusból 8 jelezte, hogy digitális kompetenciái fejlesztésére lenne szüksége.
 16. 16. A MAI OKTATÁS FELELŐSSÉGE Nem egy technológia vezérelt társadalmat kell építeni, hanem a társadalom által uralt technológiai fejlődés feltételeit kell megteremteni.
 17. 17. KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! EFOP-3.2.15-VEKOP-17-2017-00001 „A köznevelés keretrendszeréhez kapcsolódó mérés-értékelés és digitális fejlesztések, innovatív oktatásszervezési eljárások kialakítása, megújítása”

×