Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

problemet e respektimit te te dr

 • Be the first to comment

problemet e respektimit te te dr

 1. 1. Projekt Tema:Problemet e respektimit te te drejtave te femijeve Punoi :Donalda Kellezi Olsina Konomi Tea Meka Filiksa Bylykbashi Stefan Tili Jorgo Iftica
 2. 2. Objektivat I.Te evidentoj problemet qe lidhen me femijet ne Shqiperi I. Te pershkruaj keto probleme II. Te gjej te dhena dhe fakte per moszbatimin e te drejtave te femijeve ne Shqiperi III. Te tregoj rolin e organeve shteterore per mbrojtjen dhe kujdesin ndaj femijeve IV. Te jap rruge per te permiresuar gjendjen ne shoqerine Shqiptare
 3. 3. A respektohen te drejat e femijeve ne Shqiperi dhe ne c’mase? Te drejtat e femijeve respektohen vetem ne leter dhe ne seminaret e shumta qe organizohen por jo ne terren. Te drejtat e femijeve permenden nga ligjvenesit vetem ne boten e tyre me date 1 qershor por jo pertej kesaj dite
 4. 4. Problemet 1- Jeta & Shendeti Autoritetet Shqiptare kane deshtuar ne permiresimin e jetes dhe Shendetit ne Shqiperi. Sipas shifrave te prezantuara ne raportin’’Varferia e femijeve ne Shqiperi’’ ben nje veshtrim krahasues te mireqenies se femijeve ne Shqiperi duke perdorur te dhena dhe shifra te viteve te fundit. Vihet re nje mosrespektim I ketyre te drejtave.
 5. 5. Kequshqyerja & ekspozimi I femijeve ne mjedise ku ushtrohet dhune Kequshqyerja perfshin rreth gjysmen e femijeve ne Shqiperi , dhe natyrisht qe eshte shume e demshme . Ekspozimi I femijeve ne ambjente ku ushtrohet dhune eshte shume I demshem ,sepse: me vone femija mund te kete shqetesime: si nervozizem,crregullime mendore dhe crregullime te sistemit imunitar. Femijet qe jane te perfshire ne dhune ,abuzim edhe pse jo ndaj te tjereve por ndaj vetes Keta femije mund te bien pre e ketyre abuzimeve gje qe ne Shqiperi eshte shume e pranishme
 6. 6. Kequshqyerja
 7. 7. Mjedis ku ushtrohet dhune
 8. 8. Abuzimi • Abuzimin e ndajme ne dy lloje : 1-Abuzim fizik 2-Abuzim emocional Te dy keto lloje abuzimesh jane format me te perhapura qe prekin shume femijet Shqiptare. Sipas statistikave per fat te keq ky eshte nje problem ne rritje.
 9. 9. Dhune fizike
 10. 10. Pasoje e dhunes psikologjike
 11. 11. Gjakmarrja Brenda dy viteve te tranzicionit te pafund e rraskapites ne shqiperi pervec : I. Varferise II. Papunesise III. Trafikimeve IV. Emigracionit masiv dhe mungese se shpreses per ndryshim po vepron ne menyre te pandalshme dhe nje fenomen I se shkuares. V. Gjakmarrja mes njeri –tjetrit,nje fenomen para mesjetar eshte futur ne jeten Shqiptare dhe ka mbetur nje veprim aktiv, I nxitur nga forca e kanunit . VI. Shkak po behen dhe abuzimet e drejtesise ne mos zbatim te ligjit
 12. 12. Gjakmarrje
 13. 13. Trafikimi Nje tjeter problem shqetesues ky per gjithe shoqerine shqiptare por jo vetem, por edhe ane e mbane globit me nje perhapje te shpejte. Trafikimi I femijeve eshte nje nga krimet qe po perhapet me shpejtesi te madhe ne bote.Kjo forme skllaverie moderne verehet me shume ne vendet me sisteme politike dhe ekonomike te paqendrueshme. Eshte nje problem serioz ne Europe , Azi,Rusi dhe SHBA. Nje biznes I tregut te zi qe sjell perfitime te jashtezakonshme.
 14. 14. I. Disa shkaqe qe cojne ne trafikimin e femijeve II. Mungesa e politikave degraduese dhe jo ekonomike. III. Ekonomi shkaterruese IV. Mungesa e humanitetit V. Mungesa e ushqimit VI. Varferia ekstreme VII.Crregullime sociale VIII.Ngarkese psikologjike IX. Pune te detyrueshme me dhune X. Arsim jo cilesor
 15. 15. Keta femije bien pre e trafikanteve
 16. 16. Braktisja e shkolles Nje fenomen shqetesues, ne rritje. Arsimi edhe pse eshte nje nga fushat me te rendesishme te shoqerise dhe te cdo sistemi politiko-shoqeror ai neglizhohet nga pjesa me e madhe e adoleshenteve dhe jo vetem. Sipas disa studimeve mesuam se arsimi I eshte pershtatur ndryshimit social qe ka perfshire vendin tone duke mbartur dhe disa probleme shqetesuese .
 17. 17. Braktisja e shkolles
 18. 18. Shkaqet e braktisjes se shkolles • Varferia nje prej shkaqeve te largimit nga shkolla qe ndikon ne ecurine e zhvillimit te arsimit qe sjell nje gjendje te padeshiruar ,dhe me pasoja fatale per te ardhmen. • Ne pergjithesi femijet e varfer kane numrin me te ulet te regjistrimit ne sistemin arsimor krahasuar nga pjesa tjeter e shoqerise. • Varferia :ne keto rrethana nje pjese e madhe e femijeve jane te detyruar te ndihmojne prinderit per te siguruar jetesen. • Gje e cila con ne dobesimin e lidhjeve te tyre me mjedisin shkollor dhe reduktimin e e kohes.
 19. 19. Varferia Sic shihet kudo ne Shqiperi ,veshtiresite ekonomike ndikojne drejtperdrejte jo vetem ne cilesine e jeteses por edhe ne klimen e marredhenieve midis prinderve dhe femijeve si dhe gjendjen psikologjike te tyre.
 20. 20. Puna per shkak te varferise
 21. 21. 2- Studime Ka studime qe hedhin drite mbi disa situata feminore por statistika te sakta nuk ka . Shembull: ne nuk e dime me saktesi se sa eshte numri I aborteve te te miturve . Dime se 1/3 e femijeve eshte I kequshqyer dhe jo per shkak te kushteve financiare. Dime se femijet jane perdorues te lendeve narkotike.
 22. 22. 3-4 .Shqiperia ka avokatin e popullit.I cili shqyrton problemet e te drejtave te femijeve. Shqiperia pretendon se ecen nje hap me boten ,po e verteta eshte se ne po jetojme ne boten e genjeshtrave njesoj si ne kohen e propagandes komuniste ,ku shumica jane fjale dhe pak jane vepra. Shteti Shqiptar duhet te marre shume masa te cilat do te ndikojne ne gjithe shoqerine Shqiptare. Shteti Shqiptar duhet te forcoje ligjet dhe ato te zbatohen jo te mbeten thjesht nje shkrim mbi leter . Shteti duhet te marre masa parandaluese per gjithe keto probleme te cilat zene nje vend te rendesishem ne shoqerine shqiptare.
 23. 23. Cilet femije e gezojne privilegjin per te pasur te drejta te plota dhe cila kategori femijesh qendron jashte? • Sipas nje studimi asnje femije nuk e gezon privilegjin per te pasur te drejta te plota sepse ne vendin tone femijet nuk marrin pjese ne percaktimin e politikave feminore. • Femijet nuk degjohen,nuk kane ku te ankohen • Bien pre e dhunes fizike, psikologjike e mediatike • Femijet perdoren neper fushata. • Shihen si viktima dhe si protagoniste. • Disa kategori femijesh jane krejt te dhunuar ,si femijet Rome ,Egjyptiane,me aftesi te kufizuara ,femijet e minatoreve.
 24. 24. Te gjithe te barabarte
 25. 25. Kategoria e femijeve qe nuk kane te drejta te plota? Kategorite me te rrezikuara jane: I. Femijet me nje prind ( te mitur) II. Femijet qe punojne. III. Femijet qe kane gjakmarrje nga prinderit Femijet qe rriten ne nje mjedis ku ushtrohet dhune. I. Femijet e prinderve me probleme martesore. II. Femijet e prinderve qe jane perdorues te droges,alkoolit, III. Femijet te cilet braktisin shkollen. IV. Femijet me aftesi te kufizuara fizike ,psikologjike etj
 26. 26. Citime Lufta nuk eshte nje marredhenie e njeriut me njeriun ,por nje marredhenie ne mes te shteteve ne te cilen individet vetem aksidentalisht jane armiq,jo si njerez dhe as si qytetare por si ushtare.Pasi qe qellimi eshte qe ta shkaterroje shtetin e armikut,eshte e legjimituar t’i vrasesh mbrojtesit e fundit perderisa ata mbartin arme;por porsa t’i leshojne ato poshte dhe te dorezohen ,ata pushojne se qeni armik apo agjent i armikut ,dhe perseri behen njerez,dhe nuk eshte e ligjshme qe tu merret jeta!
 27. 27. Dua te jem I lire
 28. 28. Zbatimi efektiv I te drejtes se femijes per arsimim eshte se pari ceshtje e deshires. Vetem deshira politike e qeverive dhe e bashkesise nderkombetare mund te shtyje perpara kete te drejte themelore deri ne mase te tille qe te kontribuoje per permbushje nga cdo individ dhe te perparimit te cdo shoqerie.
 29. 29. Te barabarte ne loje & jete
 30. 30. Cdo shoqeri qe deshiron t’i mohoje femijet,apo cdo grup,te drejtat e te cileve jane prone e perbashket e grupeve te tjera duhet te ofroje arsye te qarta dhe te qendrueshme per ta bere kete.Ngarkesa e provave gjithmone mbetet tek ata te cilet deshirojne t’i perjashtojne te tjeret nga pjesemarrja ;femijet nuk duhet te detyrohen te argumentojn rastin e tyre per posedimin e te drejatve te njejta si cdokush tjeter!
 31. 31. Te drejta te barabarta
 32. 32. Secili prej nesh mund te jete nje atom i vogel ne kete univers te pamate ,por kemi nevoje ta dime se te pakten llogaritemi....qe individualiteti yne terheq vemendje . Duke na lene plotesisht ne harrese si njerez kjo eshte nje lloj vdekjeje per se gjalli,kunder se ciles jemi te detyruar te luftojme me te gjitha forcat tona.
 33. 33. Te jemi te gjithe se bashku ne nje loje , ne nje shkolle dhe te jemi se bashku ne jete!
 34. 34. Ne me dije do ja dalim!!! Ne rrugetimin tone do te ecim ngadale,por te sigurte!!! Me hapa te vegjel ,por te pandalshem,do te synojme larg dhe do te jemi te vendosur. Sepse mbi te gjitha kemi ndjenja dhe keto ndjenja na japin force per te ndryshuar keto probleme!!!
 35. 35. Pikerisht atehere kur te gjithe ne mendojme se kemi mesuar gjithcka ne jete , dikush vertete i vecante vjen dhe na tregon se ka ende shume . . .

×