Tema8

5,712 views

Published on

Tema 8 L'aire i l'atmosfera

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,712
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,437
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema8

 1. 1. L’aire és una dissolució de gasos que forma unacapa al voltant de la Terra que rep el nomd’atmosfera. L’aire té massa i ocupa un volum.Factors que determinen el temps atmosfèric:• Núvols• Precipitacions• Vent• Temperatura
 2. 2. La meteorologia estudia el tempsatmosfèric i intenta preveure’l.Les prediccions meteorològiques són útils per a:L’agriculturaEl turismeLa pescaEl trànsit terrestreEl trànsit marítimEl trànsit aeri
 3. 3. La pressió atmosfèrica és el pes que exerceix l’aire del’atmosfera sobre la superfície de la Terra.La pressió atmosfèrica disminueix amb l’altitud.El baròmetre és l’aparell que mesura la pressióatmosfèrica.Les zones amb la pressió atmosfèrica alta s’anomenen anticiclons (A) i escaracteritzen pel bon temps. Les zones amb la pressió atmosfèrica baixas’anomenen depressions (D) o borrasques (B) i es caracteritzen pel maltemps.
 4. 4. La temperatura de l’aire és la magnitud que ensindica el seu grau de calor.La temperatura no és la mateixa al llarg del dia nidurant tot l’any. La temperatura també depèn de: La proximitat del mar La vegetació La nuvolositat Els ventsEl termòmetre mesura la temperatura de l’aire.
 5. 5. El vent és l’efecte que fa l’aire quan es mou. L’aire esmou per efecte de la temperatura.L’aire calent puja perquè és menys dens, i l’aire fredbaixa.El penell assenyala la direcció del vent.L’anemòmetre en mesura la velocitat. PENELL ANEMÒMETRE
 6. 6. La humitat atmosfèrica indica la quantitat de vapord’aigua que conté l’atmosfera.L higròmetre és l’aparell que mesura la humitatatmosfèrica.A causa de l’escalfor del sol, l’aigua dels rius, llacs,mars, basses... s’evapora. Aquest vapor d’aigua passaa formar part de l’aire de l’atmosfera. Si el vapord’aigua es refreda, es condensa i es formen petitesgotes d’aigua que es poden anar unint fins a formarels núvols.
 7. 7. TIPUS DE NÚVOLS
 8. 8. estratsEls estrats són núvolsbaixos o de mitjana alçadaque formen capes griseshoritzontals.cirrus Els cirrus són núvols blancs i alts que tenen forma de franges estretes.
 9. 9. Els cúmuls són núvols de mitjana alçada quesemblen boles de cotó fluix. cúmuls nimbes Els nimbes són núvols grisos i espessos que s’originen a les capes baixes de l’atmosfera i sestenen fins bastant amunt.
 10. 10. Quan les petites partícules d’aigua, formades pelrefredament del vapor d’aigua no són prouconcentrades per formar un núvol, sobretot quanestan en contacte amb el terra, es formen boires oboirines.
 11. 11. El vapor d’aigua del’aire, en una nit freda,es pot condensardamunt el terra o lavegetació i formar larosada.Si la nit és molt freda,en comptes de gotesd’aigua es formencristalls de gel, queanomenem gebrada.
 12. 12. La precipitació esdevé quan els núvolsdescarreguen l’aigua que porten.Les precipitacions poden ser en forma de:  pluja  neu  calamarsa
 13. 13. El pluviòmetre és l’aparell quemesura els litres d’aigua que cauenen 1 metre quadrat.

×