Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tema 9 la terra i la lluna

6,564 views

Published on

Per quart de primària

Published in: Education, Business, Technology
 • Be the first to comment

Tema 9 la terra i la lluna

 1. 1. Clica
 2. 3. En el cel hi la milers de cossos celestes que anomenem astres . La majoria dels astres que brillen de nit són estrelles o estels . Són cossos que tenen llum pròpia i desprenen calor. Les que tenim més a prop són les que veiem més grosses i lluminoses. El color de les estrelles és diferent segons la seva temperatura. Les de color blau o blanc estan més calentes que les de color groc o vermell . Constel·lació de Cassiopea Les constel·lacions són conjunts d’estrelles .
 3. 6. El Sol no és l’estrella més gran de l’Univers però és la que tenim més a prop. Per a nosaltres és l’estrella més important, perquè gràcies a la seva llum i la seva escalfor hi pot haver vida a la Terra. Les estrelles , o estels, són astres format per materials gasosos molt calents que desprenen llum i calor . Diem que tenen vida pròpia .
 4. 7. La Terra és un planeta . No té llum pròpia i gira al voltant d’una estrella, el Sol. Sense el Sol, la Terra seria fosca i gelada. La Terra és un planeta de forma gairebé esfèrica i de color blau. Gràcies a l’ aire i l’ aire , la Terra és un planeta molt especial, ja que hi ha vida .
 5. 8. La Terra fa dos moviments: ROTACIÓ La terra gira contínuament sobre sí mateixa. Tarda 24h a donar una volta. Dóna lloc al dia i a la nit. TRANSLACIÓ La Terra es mou al voltant del Sol. Dóna lloc a l’any i les estacions.
 6. 9. El moviment de translació de la Terra: l’any i les estacions . La Terra tarda 365 dies i 6 hores a fer una volta sencera al voltant del Sol. Cada 4 anys s'ajunten aquests hores i sumen un dia sencer. Aquest dia l’ajuntem al mes de febrer del quant any. Es diu any bixest o de traspàs.
 7. 10. Com la Terra, hi ha altres planetes que també giren al voltant del Sol. Tots junts formen el SISTEMA SOLAR
 8. 12. Els satèl·lits són astres que giren al voltant d’un planeta: són més petits i no tenen llum prò pia. La Lluna és el nostre satèl·lit, no té llum pròpia sinó que és el reflex de l sol . La Lluna és molt més petita que la Terra i que les estrelles, però la veiem gran perquè està molt a prop nostre . Al seu voltant no hi ha aire ni aigua, i sense ells ni no hi pot haver vida.
 9. 13. Així com la Terra té un satèl·lit que és la Lluna, hi ha altres planetes que també en tenen. Júpiter, és el planeta més gran del Sistema Solar, en té més de deu.
 10. 20. Hi ha dos tipus d’eclipsis: de Sol i de Lluna
 11. 21. L’eclipsi de lluna passa quan la Terra se situa entre el Sol i la Lluna i no deixa que la llum del Sol arribi a la Lluna. L’eclipsi és total si queda totalment enfosquida i parcial si només s’enfosqueix una part.
 12. 24. Els eclipsis solars passen quan la Lluna se situa entre el Sol i la Terra i no ens deixa veure el Sol
 13. 28. ÉS EL PLANETA MÉS PROPER AL SOL I EL SEGON MÉS PETIT DEL SISTEMA SOLAR . ÉS MENOR QUE LA TERRA , PERÒ MÉS GRAN QUE LA LLUNA .
 14. 29. ÉS EL SEGON PLANETA DEL SISTEMA SOLAR I EL MÉS SEMBLANT A LA TERRA .
 15. 30. ÉS EL NOSTRE PLANETA I L'ÚNIC HABITAT.
 16. 31. ÉS EL QUART PLANETA DEL SISTEMA SOLAR . CONEGUT COM EL PLANETA ROIG PELS SEUS TONS ROSATS, ELS ROMANS LI VAN POSAR EL NOM DEL DEU DE LA GUERRA.
 17. 32. ÉS EL PLANETA MÉS GRAN DEL SISTEMA SOLAR , TÉ MÉS MATÈRIA QUE TOTS ELS ALTRES PLANETES JUNTS I EL SEU VOLUM ÉS MIL VEGADES EL DE LA TERRA .
 18. 33. SATURN ÉS EL SEGON PLANETA MÉS GRAN DEL SISTEMA SOLAR I L'ÚNIC QUE TÉ ANELLS VISIBLES DES DE LA TERRA .
 19. 34. ÉS EL SETÈ PLANETA DES DEL SOL I EL TERCER MÉS GRAN DEL SISTEMA SOLAR . ÉS TAMBÉ EL PRIMER QUE ES VA DESCOBRIR GRÀCIES AL TELESCOPI.
 20. 35. ÉS EL PLANETA MÉS EXTERIOR DELS GEGANTS GASOSOS I EL PRIMER QUE FOU DESCOBERT GRÀCIES A PREDICCIONS MATEMÀTIQUES.
 21. 36. ÉS EL PLANETA MÉS PETIT I EL QUE S'ALLUNYA MÉS DEL SOL .
 22. 37. Les ............................ tenen llum pròpia. El ........... és l’............ més propera a la Terra. De dia, el ............... no ens deixa veure les altres ............... Les ....................... són grups d’............... que sembla que dibuixin formes. Completa: estrelles Sol estrella Sol estrelles estrelles constel·lacions

×