Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Gaya hidup sihat

42,067 views

Published on

Gaya hidup sihat

 1. 1. Sericikgurohaya.blogspot.com
 2. 2. DEFINISI  FIZIKAL  MENTAL Menjaga kebersihan  Mengawal stres dan dan kesihatan tubuh ketegangan yang badan, persekitaran melibatkan aspek dan alam sekitar ketenangan jiwa, perasaan dan fikiran.
 3. 3.  Secara amnya, gaya hidup sihat adalah gaya hidup yang mengutamakan amalan kesihatan dan pecegahan jangkitan penyakit.
 4. 4. Kepentingan Gaya HidupSihat1. Rakyat yang mengamalkan gaya hidup sihat dapat melahirkan sebuah negara yang maju2. Supaya wujudnya keluarga yang dapat memenuhi fungsi-fungsi dari segi biologi, sosial, dan psikologi secara optimun.3. Memastikan tahap kesihatan berada dalam keadaan yang baik.
 5. 5. 4. Mengekalkan jaringan hubungan antara masyarakat.5. Mendapatkan maklumat tentang cara- cara mengekal daripada menghidapi penyakit berbahaya.6. Mengurangkan masalah sosial dikalangan remaja.
 6. 6. LANGKAH-LANGKAH KEARAH GAYA HIDUP SIHAT
 7. 7. Makan makanan yangseimbang dan berkhasiat Salah satu keperluan asas bagi kehidupan dan kesihatan ialah pemakanan yang mencukupi dan seimbang Kita juga memerlukan makanan untuk hidup, membesar, mendapatkan tenaga dan menjaga kesihatan.
 8. 8. KARBOHIDRAT Menjadi sumber tenaga Badan akan menjadi lemah dan tidak bermaya jika kekurangan karbohidrat. Obesiti akan berlaku jika berlebihan karbohirat.
 9. 9. VITAMIN Vitamin adalah bahan organik yang sangat diperlukan untuk badan dengan jumlah yang kecil. Vitamin berperanan dalam pertumbuhan normal, pengawalan kesihatan dan pencegahan penyakit. Vitamin membantu pertumbuhan proses protein, karbohidrat dan lemak pada badan kita.
 10. 10. MINERAL Mineral adalah bahan bukan organik yang diperlukan untuk badan kita dalam kuantiti yang kecil. Mineral diperlukan untuk mengekalkan kesihatan badan kita
 11. 11. PROTEIN Protein berfungsi kepada tumbesaran serta pembaikan tisu yang rosak. Penyakit marasmus dan kwashiorkor akan dihidapi oleh mereka yang kekurangan protein. Protein akan ditukarkan kepada karbohidrat atau lemak jika berlebihan.
 12. 12. PENYAKIT PENYAKITKWASHIORKOR MARASMUS
 13. 13. LEMAK Lemak merupakan sumber tenaga untuk memanaskan badan kita. Jika kekurangan sumber ini, badan kita akan menjadi kurus. Penyakit koroni dan obesiti juga akan berlaku jika sumber ini diambil secara berlebihan.
 14. 14. MENJALINKAN HUBUNGAN BAIKDENGAN KELUARGA, JIRAN DAN RAKAN- RAKAN
 15. 15.  SIKAP HORMAT MENGHORMATI, TOLONG MENOLONG DAN BERTOLAK ANSUR SESAMA KITA JUGA PERLU DIAMALKAN TANPA MENGIRA UMUR, PANGKAT DAN AGAMA SUPAYA WUJUDNYA TIGA HUBUNGAN INI.
 16. 16. REHAT YANG CUKUP
 17. 17.  Rehat beerti tempoh yang diambil untuk berhenti daripada melakukan sesuatu aktiviti fizikal, mental, atau melakukan aktiviti yang ringan. Contoh rehat adalah pada waktu rehat di sekolah atau waktu rehat bagi orang yang bekerja di pejabat. Waktu rehat boleh digunakan untuk mengurangkan keletihan, menghilangkan rasa lapar dan dahaga.
 18. 18. CARA-CARA REHAT Untuk merehatkan badan yang telah penat bekerja. Kita boleh melakukan aktiviti ringan seperti membaca, bermain karom, atau permainan dalaman yang lain. Untuk merehatkan otak yang telah penat berfikir. Kita boleh mendengar muzik, membaca majalah dll.
 19. 19. FAEDAH REHAT Memberi peluang kepada badan dan otak pulih daripada keletihan. Dapat menenangkan fikiran. Menghilangkan kepenatan.
 20. 20. MELAKUKAN AKTIVITI FIZIKAL > Tanpa melakukansebarang aktiviti fizikal, kitatidak akan dapat mencapai matlamat ke arah gaya hidup yang sihat.
 21. 21. CONTOH AKTIVITI FIZIKAL
 22. 22. ASPEK-ASPEK KESELAMATANMELAKUKAN AKTIVITI FIZIKAL
 23. 23.  Melakukan aktiviti memanaskan badan sebelum memulakan aktiviti dan diakhiri dengan menyejukkan badan. Memakai pakaian sukan. Menggunakan kasut yang bertapak getah dan lembut. Mematuhi panduan pelaksanaan aktiviti daripada guru sebelum memulakan aktiviti Memastikan persekitaran tempat melakukan aktiviti selamat dan tidak mendatangkan risiko kecederaan. Mengelakkan minum air selepas melakukan aktiviti untuk mengelakkan dehidrasi.
 24. 24. MENJAGAKEBERSIHAN
 25. 25.  Layar dikibar tanda bersedia, membelah lautan bersama bahtera, menjaga kebersihan amalan mulia, menjamin gaya hidup sihat dan sejahtera. Mari membilang dua dan tiga, sambil bernyanyi sebuah lagu, jika kebersihan sering dijaga, penyakit tidak datang mengganggu. Jabatkan tangan berterima kasih, semoga dapat bersua muka, kalau diri sentiasa bersih, ramai kawan orang pun suka.
 26. 26.  Menaiki bas hendaklah beratur, untuk menjaga keselamatan diri, badan berbau pakaian pun kotor, orang membenci kawan pun lari. Cantik sungguh berbaju kemeja, dipakai pula semasa berkhemah, kekalkan kebersihan di mana sahaja, baik dirumah atau disekolah.
 27. 27. KESAN-KESAN MENGAMALKANGAYA HIDUP SIHAT
 28. 28. FIZIKAL Terhindar daripada sebarang penyakit yang merbahaya. Mempunyai tubuh badan yang sihat. Dapat memanfaatkan aktiviti fizikal untuk berdikari. Dapat menggunakan tenaga fizikal bagi kepentingan masyarakat dan negara.
 29. 29. ROHANI Melahirkan insan yang berkualiti. Mempunyai akhlak yang mulia. Menghargai dan mensyukuri pemberian Pencipta. Memiliki jiwa yang tenang.
 30. 30. EMOSI Terhindar daripada mengalami stress Dapat mengawal emosi terutamanya ketika sedih atau marah. Berkebolehan memahami emosi diri yang timbul akibat perbuatan atau percakapan. Mempunyai perasaan cinta dan kasih sayang.
 31. 31. MENTAL Mampu mengawal tekanan hidup yang dihadapi secara bijaksana. Bebas dari gangguan mental yang boleh mengubah keupayaan seseorang individu. Dapat berfikir matang dan logik. Mempunyai daya fikiran yang tinggi.
 32. 32. SEKIAN, TERIMA KASIH

×