Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
22-year-old Suma, with a history of epilepsy is undergoing the pre-anaesthetic review. The
use of which inhalational agent...
Ref: Clinical Neuroanatomy By Stephen G. Waxman, 26th Edition, Chapter 19
Sample Previous Year Question on Epilepsy based ...
Cimetidine is an H2-receptor antagonist indicated for the short-term and maintenance
treatment of duodenal and gastric ulc...
Ref: Parikh’s Textbook of Medical Jurisprudence, Forensic Medicine and
Toxicology, 6th Edition, Pages 3.66-3.67 ; Essentia...
Correct Ans:A
Explanation
All the antileptics (except for sodium valproate and clonazepam) have the property to
induce the...
All of the following factors are associated with a substantially greater risk of developing
epilepsy after febrile seizure...
 In Generalized tonic clonic seizure EEG shows a normal background with
generalized epileptiform discharges such as spike...
Ref: Lowenstein D.H. (2012). Chapter 369. Seizures and Epilepsy. In D.L. Longo, A.S. Fauci,
D.L. Kasper, S.L. Hauser, J.L....
Phenytoin interferes with metabolism of folate and patients taking phenytoin may become
deficient in folic acid. Phenytoin...
A: Brief loss of consciousness
B: Acute intracranial hemorrhage
C: Retrograde amnesia
D: Post-traumatic vomiting
Correct A...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Previous year question on epilepsy based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

1,001 views

Published on

Revision with a Master Quiz of 15 questions based on NEET PG Sample Questions on Epilepsy from Previous Year NEET PG Online Exams

Published in: Health & Medicine
  • Free Video Reveals 1 Weird Trick To Heal Vitiligo Forever! Click Here: ✄✄✄ http://tinyurl.com/y4d5dqxj
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Heal Vitiligo In 21 Days? ➜➜➜ https://bit.ly/3kTNHDZ
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • The Most Effective Natural Breast Enlargement Techniques That Have Already Changed The Lives Of Over 7591 Women From 69 Countries Worldwide! ☀☀☀ https://t.cn/A6Li7BTH
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Natural Breast Enlargement... The Magic Formula ☺☺☺ https://t.cn/A6Li7eze
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here
  • Writing a good essay isn't easy and it's the fruit of hard work. You can get help from essay writing. Check out, please HelpWriting.net
       Reply 
    Are you sure you want to  Yes  No
    Your message goes here

Previous year question on epilepsy based on neet pg, usmle, plab and fmge or mci screening exams

  1. 1. 22-year-old Suma, with a history of epilepsy is undergoing the pre-anaesthetic review. The use of which inhalational agent is contraindicated in this patient? A: Halothane B: Enfluran e C: Sevoflurane D: Isoflurane Correct Ans:B Explanation Enflurane can precipitate generalized tonic clonic seizure in epileptics. It is however safer than halothane, causes less myocardiac depression and less hypotension. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A patient presented with short lasting episodic behavioural changes which include agitation and dream like state with thrashing movements of his limbs. He does not recall these episodes and has no apparent precipitating factor. Which of the following is the most likely diagnosis? A: Panic episodes B: Schizophreni a C: Temporal lobe epilepsy D: Dissociative disorder Correct Ans:C Explanation The patient in the question has most likely suffered an attack of temporal lobe epilepsy. The loss of consciousness need not always be present but it is associated with loss of memory for the episode. In temporal lobe seizure, the patient usually experiences auras or warning signs, epigastric discomfort, olfactory hallucination, sensation of deja vu. A dream like state is often a feature of TLE. There may be loss of consciousness abnormal movement of mouth, and rarely abnormal movement of body. Frontal lobe epilepsy is also associated with episodes of agitation known as ‘intermittent explosive disorder’.
  2. 2. Ref: Clinical Neuroanatomy By Stephen G. Waxman, 26th Edition, Chapter 19 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Gustatory hallucinations are most commonly associated with: A: Temporal lobe epilepsy B: Grand mal epilepsy C: Anxiety disorders D: Tobacco dependence Correct Ans:A Explanation Gustatory hallucinations are most commonly associated with temporal lobe lesions, especially uncinate gyrus seizures. Patients report experiencing bitter, sweet, salty, tobacco-like, metallic or indescribable strange tastes. They are found in 4% of seizure patients with temporal lobe foci. Ref: Clinical neuropsychology 4th Ed By Kenneth M.Heilman, Page 488. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes A 27 year old man with epilepsy presents with complaints of persistent lethargy and occasional feelings of intoxication, although he does not consume alcohol. The patient is currently taking phenobarbital for the long-term management of tonic-clonic seizures. In addition, he was recently started on a medication for the treatment of gastroesophageal reflux disease. Which of the following agents was he most likely prescribed? A: Cimetidin e B: Famotidine C: Lansoprazole D: Ranitidine Correct Ans:A Explanation
  3. 3. Cimetidine is an H2-receptor antagonist indicated for the short-term and maintenance treatment of duodenal and gastric ulceration, as well as gastroesophageal reflux disease. One of the primary disadvantages of using this agent, with respect to other H2-receptor antagonists famotidine and ranitidine, is that it is a relatively potent hepatic enzyme inhibitor. Therefore, this medication is likely to decrease the metabolism of other hepatically metabolized medications, such as phenobarbital. When the metabolism of a medication is decreased, the blood levels will increase, leading to an extension of the therapeutic effect and/or toxicity. Phenobarbital is a barbiturate indicated for the treatment of tonic-clonic seizures and status epilepticus. When the blood concentration of this medication increases, lethargy and feelings of intoxication may occur. Lansoprazole is a gastric acid proton-pump inhibitor indicated for the short-term and maintenance treatment of duodenal and gastric ulceration, as well as gastroesophageal reflux disease. This agent does not affect hepatic enzymes. Ref: McQuaid K.R. (2012). Chapter 62. Drugs Used in the Treatment of Gastrointestinal Diseases. In B.G. Katzung, S.B. Masters, A.J. Trevor (Eds),Basic & Clinical Pharmacology, 12e. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes At autopsy, a body is found to have copious fine leathery froth in mouth and nostrils which increased on pressure over chest. Which of the following was the most likely cause of death? A: Epilepsy B: Hangin g C: Drowning D: Opium poisoning Correct Ans:C Explanation Presence of fine, white, leathery froth seen at the mouth and nostrils is one of the most characteristic external signs of drowning. It is white or rarely blood stained, lather-like, abundant and increase in amount with compression of chest. Even after wiping it gradually reappears, especially if pressure is applied to the chest. Froth is also seen in strangulation, acute pulmonary edema, electric shock, during epileptic fit, in opium poisoning and putrefaction. But in all these cases the quantity of froth is not as large as in drowning, and the bubbles are also much smaller.
  4. 4. Ref: Parikh’s Textbook of Medical Jurisprudence, Forensic Medicine and Toxicology, 6th Edition, Pages 3.66-3.67 ; Essentials of Forensic Medicine and Toxicology By Dr K S Narayan Reddy, 27th Edition, Pages 325-6 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Corpus callosotomy is useful in treatment of: A: Epilepsy B: Strok e C: Alzheimer’s disease D: none of the above Correct Ans:A Explanation Patients with generalized seizures, atonic seizures associated with drop attacks, or absence seizures, who are found to have bilaterally coordinated pathologic cortical discharges on EEG and who fail AED therapy, may be candidates for corpus callosotomy. The corpus callosum is a large white matter tract that connects the cerebral hemispheres. Loss of consciousness requires simultaneous seizure activity in both hemispheres. Focal or partial seizures may spread via the corpus callosum to the contralateral hemisphere, causing generalization and loss of consciousness. Division of the corpus callosum can interrupt this spread. Ref: Schwartz’s principle of surgery 9th edition, chapter 42. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following methods of contraception should be avoided in women with epilepsy? A: Oral contraceptive pills B: IUCD C: Condoms D: Diaphragm
  5. 5. Correct Ans:A Explanation All the antileptics (except for sodium valproate and clonazepam) have the property to induce the enzyme complex which metabolizes the oral contraceptives. Hence it is better avoided in patients with a history of epilepsy on medications. The other three methods of contraception mentioned in the question have no such contraindication. Ref: Dutta textbook of Obstetrics, 6th Edition, Page 545; Textbook of Gynaecology By Rao, Page 183-184 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following drugs is not used in Juvenile Myoclonic Epilepsy (JME)? A: Topiramat e B: Zonisamide C: Carbamezapine D: Valproate Correct Ans:C Explanation Carbamezipine, Phenytoin, Oxcarbazepine are few drugs which are capable of aggravating Juvenile Myoclonic Epilepsy. Ref: Epileptic Syndromes in Infancy, Childhood and Adolescence By Joseph Roger, Michelle Bureau, Charlotte Dravet, Pierre Genton, Page 382 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes
  6. 6. All of the following factors are associated with a substantially greater risk of developing epilepsy after febrile seizures, except: A: Complex Febrile seizures B: Early age of onset C: Developmental abnormalities D: Positive family History of Epilepsy Correct Ans:B Explanation Factors increasing risk of epilepsy after febrile seizures include family history of epilepsy, a typical seizures/complex nature of seizures and presence of a neurodevelopmental abnormality. Early age on onset increases the risk of recurrence of febrile convulsions. Ref: Febrile Seizures By Tallie Z. Baram, Shlomo Shinnar, Page 63; Essential of Pediatrics By O P Ghai, 6th Edition, Page 509 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes An adolescent is brought to the emergency department following an episode of myoclonic jerks at morning after waking up. His consciousness was not impaired. His EEG shows generalized 3-4 Hz spike and slow wave complexes. Most probable diagnosis is? A: Generalized tonic clonic seizure B: Absent seizure C: Temporal lobe epilepsy D: Juvenile myoclonic epilepsy Correct Ans:D Explanation Juvenile myoclonic epilepsy is a subtype of idiopathic generalized epilepsy with onset usually between 8 and 20 years of age. Myoclonic jerks, especially in the morning, are of variable intensity ranging from simple twitching (“flying saucer syndrome”) to falls; consciousness is not impaired in it. It is precipitated by alcohol and sleep deprivation. Patients will have normal intelligence. The typical interictal EEG abnormality consists of a generalized 4- to 6-Hz spike or polyspike and slow-wave discharges lasting 1-20 seconds. Usually, 1-3 spikes precede each slow wave. Also know:
  7. 7.  In Generalized tonic clonic seizure EEG shows a normal background with generalized epileptiform discharges such as spike or polyspike wave complexes at 2.5 to 4 Hz.  During absence seizures there is an abrupt onset of bilaterally synchronous and symmetrical 3 Hz spike-wave discharge, irrespective of whether typical absences are simple or complex.  Ictal recordings from patients with typical temporal lobe epilepsy usually exhibit 5-7 Hz, rhythmic, sharp theta activity, maximal in the sphenoidal and the basal temporal electrodes on the side of seizure origin. Ref: A-Z of Neurological Practice: A Guide to Clinical Neurology By Andrew J. Larner, Alasdair J Coles, Neil J. Scolding, Roger A Barker, 2011, Page 368 ; Clinical Electroencephalography by Misra,2005, Page 188 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which one of the following is the characteristic feature of juvenile myoclonic epilepsy? A: Myoclonic seizures frequently occur in morning B: Complete remission is common C: Response to anticonvulsants is poor D: Associated absence seizures are present in majority of patients Correct Ans:A Explanation Juvenile myoclonic epilepsy (JME) is a generalized seizure disorder of unknown cause that appears in early adolescence and is usually characterized by bilateral myoclonic jerks that may be single or repetitive. The myoclonic seizures are most frequent in the morning after awakening and can be provoked by sleep deprivation. Consciousness is preserved unless the myoclonus is especially severe. Many patients also experience generalized tonic-clonic seizures, and up to one-third have absence seizures. Although complete remission is relatively uncommon, the seizures respond well to appropriate anticonvulsant medication. There is often a family history of epilepsy, and genetic linkage studies suggest a polygenic cause.
  8. 8. Ref: Lowenstein D.H. (2012). Chapter 369. Seizures and Epilepsy. In D.L. Longo, A.S. Fauci, D.L. Kasper, S.L. Hauser, J.L. Jameson, J. Loscalzo (Eds), Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Which of the following statements is incorrect in relation to pregnant women with epilepsy? A: The rate of congenital malformation is increased in the offspring of women with epilepsy B: Seizure frequency increases in approximately 70% of women C: Breast feeding is safe with most anticonvulsants D: Folic acid supplementation may reduce the risk of neural tube defect Correct Ans:B Explanation Frequency of convulsions is unchanged in majority. Ref:Textbook of Gynecology By D C Dutta, 6th Edition, Page 298; Harrison’s Principles of Internal Medicine, 16th Edition, Page 2371 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Vitamin deficient is most commonly seen in a pregnant mother who is on phenytoin therapy for epilepsy? A: Vitamin B6 B: Vitamin B12 C: Vitamin A D: Folic acid Correct Ans:D Explanation
  9. 9. Phenytoin interferes with metabolism of folate and patients taking phenytoin may become deficient in folic acid. Phenytoin decreases absorption of folic acid and increases its excretion. Ref: Advanced Therapy in Epilepsy By Wheless, James W. Wheless, James Willmore, Roger A. Brumback, 2009, Page 259. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes Triad of Tuberous Sclerosis includes all, except: A: Epilepsy B: Low intelligence C: Hydrocephalus D: Adenoma sebaceum Correct Ans:C Explanation Diagnostic triad of Tuberous sclerosis includes epilepsy, mental retardation and adenoma sebaceum (facial angiofibroma). Tuberous sclerosis (TS) is an autosomal dominant disorder which result from mutations in either the TSC1 gene encoding hamartin or the TSC2 gene encoding tuberin. Hamartin and tubulin form a complex which negatively regulate cell growth and proliferation through inhibition of mTOR. Ref: Harrison’s Internal Medicine, 18th Edition, Chapter 284; The 5-Minute Neurology Consult By D. Joanne Lynn, Page 430; Tuberous Sclerosis Complex: Genes, Clinical Features and Therapeutics By David J. Kwiatkowsk, Page 221 Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes In pediatric patients, the risk of developing post-traumatic epilepsy is significantly increased by:
  10. 10. A: Brief loss of consciousness B: Acute intracranial hemorrhage C: Retrograde amnesia D: Post-traumatic vomiting Correct Ans:B Explanation Late post-traumatic epilepsy is diagnosed when a seizure occurs for the first time more than one week after a head injury. Factors that correlate with an increased risk of developing post-traumatic epilepsy include presence of a depressed skull fracture, acute intracranial hemorrhage, cerebral contusion, or unconsciousness lasting more than 24 hours. Because the risk of a subsequent seizure is approximately 75%, acute and chronic treatment with anticonvulsants is indicated. Loss of consciousness, retrograde amnesia, and vomiting are relatively common immediate consequences of head trauma. They are usually transient and are not highly correlated with a risk of subsequent post-traumatic seizures. Ref: Smith W.S., English J.D., Johnston S.C. (2012). Chapter 370. Cerebrovascular Diseases. In D.L. Longo, A.S. Fauci, D.L. Kasper, S.L. Hauser, J.L. Jameson, J. Loscalzo (Eds),Harrison's Principles of Internal Medicine, 18e. Sample Previous Year Question on Epilepsy based on previous Year Questions of NEET PG, USMLE,PLAB,FMGE (MCI Screening). Please visit www.medicoapps.org for more such Quizzes

×