OLA BUILDING AWARD2012LIBRARY ARCHITECTURAL ANDDESIGN TRANSFORMATIONAWARDPROJECT: THORNHILLC0MMUNITY CENTRE LIBRARYSubmitt...
Table of Contents2    SLID                                     SLID    E                                        E    4    ...
Table of Contents (cont.)3    SLID                                       SLID    E                                        ...
4   Plans and Drawings    Thornhill Community Centre Library
Site Plan5
Ground Floor Plan6
Second Floor Plan7
Elevation – Section 18
Elevations – Sections 2 and 39
Furniture Plan – Ground Floor10
Furniture Plan – Second Floor11
12   Photographs     Thornhill Community Centre Library
Interior view of library from     entrance area - BEFORE13
Interior view of library from     entrance area - AFTER14
Interior view showing a major public     services position: Circulation Desk15   BEFORE
Interior view showing a major public     services position: Circulation Desk16   AFTER
Interior view showing a major public     services position: Information Desk17   BEFORE
Interior view showing a major public     services position: Information / Welcome18   Desk AFTER
Interior view showing a typical user19     area - BEFORE
Interior view showing a typical user20     area - AFTER
Lighting - public space #1 – Public21     Computers
Lighting - public space #2 – Teen22     Area
Lighting - interior view at night23
Interior view: a major staff function     in a nonpublic area - Workroom24     BEFORE
Interior view: a major staff function     in a nonpublic area - Workroom25     AFTER
The Children’s Forest26      The revitalized Children’s Area features an enchanting       mural created by local artist P...
Families gather in the Forest27                           There’s even an                           outhouse – the        ...
Entrance to the Children’s28     Forest – BEFORE and AFTER     Partition walls were demolished to open up and brighten thi...
Learning is fun in the forest29
Picture Books BEFORE and30     AFTER
New Study Space31     Four group     study rooms     were created     through the     partitioning of     existing space. ...
More Accessible Collections32     Collections are     now more     accessible     through     merchandising,     power wal...
New Space – Program Rooms33     BEFORE and AFTER     New program rooms were created through the demolition of raked     th...
More space for civic and cultural34       events     Mobile stacks and     furniture on wheels     makes it easy to     cr...
Exterior View – from northwest35      1988 construction      The exterior was not significantly changed (apart from a ne...
Exterior View – from southwest36      1988 construction – not changed by       renovation project.
Exterior Entrance37      1974 construction – not changed by       renovation project.
FAQs: Thornhill Community Library38         Renovation & Expansion      Completed 2011      Architect: WK Lim Architect ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Thornhill Community Centre Library

994 views

Published on

OLA Building Award 2012 Submission

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
994
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
  • WK Lim Architect inc.141 Portland StreetToronto, Ontario, CanadaM5V 2N4Tel. 416 591-6575Fax. 416 591-1010www.interlog.com/~wklim
  • Thornhill Community Centre Library

    1. 1. OLA BUILDING AWARD2012LIBRARY ARCHITECTURAL ANDDESIGN TRANSFORMATIONAWARDPROJECT: THORNHILLC0MMUNITY CENTRE LIBRARYSubmitted by Markham Public LibraryApril 29, 2012
    2. 2. Table of Contents2 SLID SLID E E 4 Section: Plans & Drawings 15 Interior View Circulation Desk Before 5 Site Plan 16 Interior View Circulation Desk After 6 Ground Floor Plan 17 Interior View Information Desk Before 7 Second Floor Plan 18 Interior View Information Desk After 8 Elevation – Section 1 19 Typical User Area Before 9 Elevation – Sections 2 and 3 20 Typical User Area After 10 Furniture Plan – Ground Floor 21 Lighting Public Space #1 11 Furniture Plan – Second Floor 22 Lighting Public Space #2 12 Section: Photographs 23 Lighting Interior Night View 13 Interior View from Entrance Before 24 Interior View Workroom Before
    3. 3. Table of Contents (cont.)3 SLID SLID E E 26 The Children’s Forest 33 New Program Rooms Before & After 27 Families Gather in the Forest 34 More Space for Civic Events 28 Entrance to Forest Before & After 35 Exterior View from Northwest 29 Learning is fun in the Forest 36 Exterior View from Southwest 30 Picture Books Before & After 37 Exterior Entrance 31 New Study Space 38 FAQs 32 More Accessible Collections
    4. 4. 4 Plans and Drawings Thornhill Community Centre Library
    5. 5. Site Plan5
    6. 6. Ground Floor Plan6
    7. 7. Second Floor Plan7
    8. 8. Elevation – Section 18
    9. 9. Elevations – Sections 2 and 39
    10. 10. Furniture Plan – Ground Floor10
    11. 11. Furniture Plan – Second Floor11
    12. 12. 12 Photographs Thornhill Community Centre Library
    13. 13. Interior view of library from entrance area - BEFORE13
    14. 14. Interior view of library from entrance area - AFTER14
    15. 15. Interior view showing a major public services position: Circulation Desk15 BEFORE
    16. 16. Interior view showing a major public services position: Circulation Desk16 AFTER
    17. 17. Interior view showing a major public services position: Information Desk17 BEFORE
    18. 18. Interior view showing a major public services position: Information / Welcome18 Desk AFTER
    19. 19. Interior view showing a typical user19 area - BEFORE
    20. 20. Interior view showing a typical user20 area - AFTER
    21. 21. Lighting - public space #1 – Public21 Computers
    22. 22. Lighting - public space #2 – Teen22 Area
    23. 23. Lighting - interior view at night23
    24. 24. Interior view: a major staff function in a nonpublic area - Workroom24 BEFORE
    25. 25. Interior view: a major staff function in a nonpublic area - Workroom25 AFTER
    26. 26. The Children’s Forest26  The revitalized Children’s Area features an enchanting mural created by local artist Pat Wheeler, and funded by a generous legacy from the estate of Leonard Wilson Black. The artwork was inspired by the local eco-history of the adjacent Don Valley watershed, designed to instill an appreciation of nature and wildlife from an early age.  Themed programs in the “Forest” include a Woodland Scavenger Hunt, Owl Craft, and lots of animal stories.
    27. 27. Families gather in the Forest27 There’s even an outhouse – the children’s washroom!
    28. 28. Entrance to the Children’s28 Forest – BEFORE and AFTER Partition walls were demolished to open up and brighten this lower level space.
    29. 29. Learning is fun in the forest29
    30. 30. Picture Books BEFORE and30 AFTER
    31. 31. New Study Space31 Four group study rooms were created through the partitioning of existing space. A new large and bright Study Hall was created on the upper level of the previous theatre space.
    32. 32. More Accessible Collections32 Collections are now more accessible through merchandising, power walls and C3, Markham’s award-winning customer-friendly classification system
    33. 33. New Space – Program Rooms33 BEFORE and AFTER New program rooms were created through the demolition of raked theatre-style seating and the insertion of a new floor (the ceiling in this view) dividing a double-height space into two levels.
    34. 34. More space for civic and cultural34 events Mobile stacks and furniture on wheels makes it easy to create space for civic and cultural events.
    35. 35. Exterior View – from northwest35  1988 construction  The exterior was not significantly changed (apart from a new window and emergency exit staircase for the new Study Hall).
    36. 36. Exterior View – from southwest36  1988 construction – not changed by renovation project.
    37. 37. Exterior Entrance37  1974 construction – not changed by renovation project.
    38. 38. FAQs: Thornhill Community Library38 Renovation & Expansion  Completed 2011  Architect: WK Lim Architect inc.  Contractor: Charterhouse Projects Inc.  Corporate Project Managers: SMA-METTKO Ltd.  Millwork: Shaw Woodworks Inc.  Size (post-renovation): 26,053 sq. ft.

    ×