TUTORIAL : PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI

4,290 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,290
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
121
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

TUTORIAL : PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI

 1. 1. PERKEMBANGAN KANAK-KANAK (EDU 3102) KUMPULAN 4 (TUTORIAL) TAJUK : PERKEMBANGAN SOSIO-EMOSI DISEDIAKAN OLEH : RAFIZA BINTI DARUS NORHAYATI BINTI ALI MARAN NUR AMALINA SALWA BINTI ROSLI NURUL HAFIDZAH BINTI ABD HALIM NUR AMIRA AIZA BINTI MOHD. JOHAN PENSYARAH : PN. MARIAH BINTI MOHD. NOR
 2. 2. PERBINCANGAN /SUMBANGSARANPERKEMBANGANSOSIO-EMOSI
 3. 3. SOALAN 1Jelaskan ciri-ciri peringkat oralmengikut Teori Perkembangan Emosi menurut Sigmund Freud.
 4. 4. 1. Memperoleh kepuasan dan belajar daripada menghisap, menggigit dan menelan selepas 8 bulan.2. Personaliti mula dibentuk dengan pengalaman yang dialami.3. Mula timbul niat memiliki harta benda.4. Kanak-kanak yang tidak suka menggigit dan makan akan memperoleh personaliti angresif dan suka ejek orang lain.
 5. 5. SOALAN 2 Jelaskan ciri-ciriperkembangan perlekatan(attachment) fasa pertama iaitu fasa prapelekatan menurut Bowlby.
 6. 6. Ciri-ciri : Tanda terbina :mencengkam, senyum, menagis,menatap mata dewasa-membawanyarapat-rapat berhubung dengan orangdewasa.
 7. 7. SOALAN 3Huraikan peringkat perkembangan psikososial Erikson berdasarkan peringkat perkembangan yang kumpulan anda peroleh.
 8. 8. PERINGKAT 1 Peringkat : Asas kepercayaan lawan asas ketidakpercayaan. Tahap Umur : Dari lahir hingga 1 tahun. Huraian : Bayi perlu mempunyai hubungan yang erat, mendapat kasih sayang dan kepercayaan daripada penjaga. Sekiranya gagal, ketidakpercayaan timbul.
 9. 9. PERINGKAT 2 Peringkat : Autonomi lawan keraguan. Tahap Umur : 1 tahun hingga 3 tahun. Huraian : Perkembangan kanak-kanak pada tahap ini tertumpu kepada perkembangan fizikal. Sekiranya berjaya dan menerima sokongan menimbulkan rasa percaya kepada keupayaan diri sekiranya gagal mereka mula ragu-ragu terhadap keupayaan diri.
 10. 10. PERINGKAT 3 Peringkat : Inisiatif lawan rasa bersalah. Tahap Umur : 4 tahun hingga 5 tahun. Huraian : Kanak-kanak cuba untuk berdikari, ada inisiatif untuk melakukan sesuatu sendiri, sekiranya gagal boleh membawa rasa bersalah.
 11. 11. PERINGKAT 4 Peringkat : Industri lawan rasa rendah diri. Tahap Umur : 6 tahun hingga 11 tahun. Huraian : Kanak-kanak perlu menguasai kemahiran-kemahiran tertentu di alam persekolahan, kegagalan akan membawa rasa rendah diri dan tiada keupayaan.
 12. 12. PERINGKAT 5 Peringkat : Identiti lawan kekeliruan identiti. Tahap Umur : 12 tahun hingga 18 tahun. Huraian : Mencari identiti diri bagi golongan remaja dalam pekerjaan, kemahiran, jantina dan bersosial.
 13. 13. PERINGKAT 6 Peringkat : Keintiman lawan keasingan. Tahap Umur : Awal dewasa (18 tahun hingga 35 tahun). Huraian : Mula membentuk keintiman dalam hubungan, menuju ke arah perkahwinan dan membina kerjaya. Kegagalan membawa kepada perasaan terasing dan tersisih.
 14. 14. PERINGKAT 7 Peringkat : Generativiti lawan kekakuan. Tahap Umur : Pertengahan dewasa (35 tahun hingga 65 tahun). Huraian : Kehidupan berkeluarga dan kerjaya yang baik. Kegagalan membawa kepada perasaan mementingkan diri sendiri.
 15. 15. PERINGKAT 8 Peringkat : Integriti lawan kekecewaan. Tahap Umur : Lanjut usia (65 tahun ke atas). Huraian : Kejayaan dalam hidup berkeluarga dan karier. Kegagalan membawa kepada kesedihan dan kekecewaan.
 16. 16. SOALAN 4Nyatakan 5 prinsip utama dalam Teori Psikososial Erikson.
 17. 17.  Setiap individu mempunyai asas keperluan yang sama. Perkembangan individu bergantung kepada tindakbalas individu terhadap keperluan- keperluan asasnya. Perkembangan individu mengikut tahap-tahap tertentu. Setiap tahap mempunyai konflik dan konflik ini mesti diatasi supaya individu dapat berfungsi dengan baik dalam tahap berikutnya. Kegagalan mengatasi konflik pada sesuatu tahap akan menjejaskan perkembangan tahap yang berikutnya.
 18. 18. Jelaskan 5 elemen yang perlu diberi perhatian dalam kecerdasan emosi mengikut Goleman.
 19. 19.  5 ELEMEN :1. Memahami emosi sendiri2. Kebolehan mengendali emosi3. Memotivasikan diri4. Menyedari emosi orang lain5. Mengendalikan hubungan dengan orang lain
 20. 20. 1.MEMAHAMI EMOSI SENDIRISeseorang individu perlu memahami emosi sendiri dalam sesuatu keadaan.Kanak-kanak harus dilatih supaya dapat mentafsir keadaan emosi dalam sesuatu situasi
 21. 21. 2. KEBOLEHAN MENGENDALIKAN EMOSI Pengendalian emosi memerlukanlatihan daripada zaman kanak-kanak. Individu yang dapat mengendalimeregulasikan emosinya akan lebihtenang dan berjaya dalam hidup.
 22. 22. 3. MEMOTIVASIKAN DIRI Kecerdasan emosi akan dapatdipertingkatkan apabila seseorang individu dapat mendorong dan memotivasikan dirinya untuk membina emosi yang stabil dan seimbang.
 23. 23. 4. MENYEDARI EMOSI ORANG LAIN Setiap individu mempunyai emosiyang berlainan. Oleh itu, kita perlu peka denganemosi individu lain yang berada dipersekitaran dan berkaitan dengankita.
 24. 24. 5. MENGENDALIKAN HUBUNGAN DENGANORANG LAIN Setiap individu mempunyai pelbagai emosiyang terbentuk daripada interaksi dengan dirisendiri dan persekitaran. Bagi memperolehi kesan yang positif dalamhubungan dengan individu lain secara formalatau informal, individu tersebut harus bijakmengendalikan emosinya dan memahamiemosi orang lain.
 25. 25. SOALAN 6Aktiviti lakonan berdasarkan situasi yang melibatkan sesuatu emosi.
 26. 26. 1. Emosi kerana lapar.2. Emosi kerana sakit.3. Emosi apabila berdepan dengan orang yang tidak dikenali.4. Emosi di atas kejayaan yang diperoleh.5. Emosi kanak-kanak apabila tidak mencapai matlamat yang mereka inginkan.6. Emosi apabila kanak-kanak mendapati apa yang mereka lakukan berakhir dengan kegagalan.7. Emosi apabila berada dalam situasi gagal dalam percintaan.8. Emosi apabila sedang dilamun cinta.
 27. 27. SEKIAN, TERIMA KASIH.KAMI BANGGA DAN BERSYUKUR MENJADI GURU

×