SEJARAH PERKEMBANGAN PSV SEBELUM MERDEKA

9,496 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
9,496
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
84
Actions
Shares
0
Downloads
255
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

SEJARAH PERKEMBANGAN PSV SEBELUM MERDEKA

 1. 1. Pendidikan Seni Visual Nama Pensyarah : En.AnuarTajuk: Sejarah Perkembangan Pendidikan Seni Visual Sebelum Kemerdekaan. Nama ahli: 1. Rafiza binti Darus 2. Siti Ainizah binti Samsuri 3. Nur Amalina Salwa binti Rosli 4. Nurul Hafidzah binti Abd Halim5. Nur Amira Aiza binti Mohd. Johan
 2. 2. Tahun 20-an• Terdapat kepercayaan bahawa pengembara- pengembara Eropah dan Inggeris telah meminta pelukis-pelukis negeri-negeri Selat yang berketurunan Cina atau Melayu untuk melukis gambaran kehidupan tempatan yang bermotifkan flora dan fauna.• Hal ini disebabkan oleh minat mereka atau sebagai rekod sejarah. Lukisan-lukisan dan catan- catan tersebut banyak ditempah oleh pegawai- pegawai Syarikat Hindia Timur yang ditempatkan di Malaya.
 3. 3. • Selain itu, Pihak Inggeris telah memperkenalkan genre lukisan/ catan lanskap dalam aliran Realisme, zaman Pre- Raphelites, Turner dan Constable.• Hal ini telah berterusan sehingga abad ke 19 apabila Seni Eropah terutamanya Seni Perancis mula memberi kesannya kepada seluruh rantau dengan pergerakan-pergerakan seni seperti aliran Impresionisme, Kubisme, Surealisme, Futurisme dan Konstruktivisme.
 4. 4. • Sumbangan golongan Cina kepada perkembangan seni Malaysia dan Singapura berpunca daripada pendatang dan pelawat Cina seperti Xu Beihong yang telah bermastautin di Pulau Pinang untuk beberapa tahun.• Mereka juga telah berkunjung ke Singapura untuk sesuatu jangka masa. Mereka telah menerima pendidikan dalam lukisan berus Cina dan kaligrafi di China.
 5. 5. ALIRAN-ALIRAN SENI LUKIS REALISME IMPRESIONISME Warna yg digunakan Dikenali juga sebagai berasaskan perkara ygnaturalisme, mempamerkan dilihat, mengutamakankeindahan alam semula jadi suasana yg dilihat, warna, dan yang sebenar. pencahayaan. Merupakan aliran separa abstrak.
 6. 6. SURELISME EKSPRESIONISME Melukis secara spontan Mementingkan aplikasi objek- beserta daya apresiasi yg objek bawah sedar dalam wujud dalam jiwabentuk alam fantasi, hasil karya pelukis, mengutamakanbergantung pada daya imaginasi bentuk, dan garisan serta dan kemahiran pelukis. teknik. REALISME Mementingkan bentuk- bentuk kiub dalam dalam menghasilkan bentuk 3D. Karya separa abstrak ini mempunyai daya kreativiti yang amat tinggi.
 7. 7. TEKA GAMBAREKSPRESIONISME IMPRESIONISME
 8. 8. KIUBISME REALISME
 9. 9. Antara yang berjaya dalam bidang seni ialah:  Lee Kah Yeow  Wang Yau  Reverend Chuk Mor  Reverend Pak Yuen  Chai Horng  Chung Hong Kong  Zhen Wei Sin.
 10. 10. Aktiviti-aktiviti seni yang awal di Pulau Pinang bermula apabila pengasasan Pulau Pinang pada tahun 1786 oleh Sir Francis Light di bawah Syarikat Hindia timur.Kemungkinan terdapat pelukis tempatan yang membekalkan lukisan-lukisan kepada para penaung Syarikat Peniagaan Eropah.
 11. 11. • Perkembangan seni lukis moden boleh dikesan sehingga tahun 1920-an semasa kumpulan penang Impressionist ditubuhkan.• Disebabkan sikap-sikap kolonialistik pada masa itu, pelukis-pelukis tempatan Pulau Pinang tidak dibenarkan menyertai Penang Impressionist.• Dua orang pelukis tempatan yang diterima menganggotainya ialah Puan Lim Cheng Kung dan Abullah Ariff.
 12. 12. Tahun 1930-an dan 1940-an• Seni halus (lukisan,catan,cetakan, arca dan lain-lain) bermula pada tahun 1930-an dengan terciptanya catan awal oleh Yong Mun Sen dan Abdullah Ariff.• Pada tahun 1935, sekumpulan pelukis di Singapura merupakan penuntut Sekolah Seni Halus Shanghai, Sekolah Seni Shanghai dan Universiti.• Mereka telah menubuhkan Salon Art Studies Society yang kemudiannya ditukar kepada Persatuan Pelukis- pelukis Cina.
 13. 13. • Persatuan ini menumpukan perhatian kepada perlaksaan pameran karya-karya pelukis asing, terutamanya karya pelukis-pelukis HongKong dan Cina.• Pelukis tempatan turut diberi peluang untuk meluaskan pengalaman.• Pameran tahunan mereka telah menjadi tradisi berterusan tanpa sebarang sekatan melainkan pada tahun-tahun peperangan 1942 hingga 1945. Ramai ahlinya merupakan staf Akademi Seni Halus Nanyang.
 14. 14. Tahun 1950-an• Ketibaan Mohammed Hoessein Enas dari Indonesia telah membawa era baru dalam aliran naturalis dengan melukis figura manusia kepada pelukis tempatan.• Tay Hooi Keat yang baru pulang dari United Kingdom memperkenalkan asas seni lukis seperti bentuk, garisan, rupa, warna, jalinan dan sebagainya.
 15. 15. SEJARAH CATAN TANAH AIR• Di Malaysia, catan mula berkembang sekitar tahun 1930-an iaitu apabila terciptanya karya-karya awal oleh Abdullah Arif, Yong Mung Sen, O.Don Peris dan lain-lain.• Mereka ini telah diisytiharkan sebagai Bapa Seni Lukis Malaysia(Yong Mun Sen), BapaSeni Potret(Mohd Hoessein Enas) dan Bapa Seni Batik (Chuah Thean Teng).
 16. 16. Seni ukiran kayu adalah seni kraftangan yang telahlama wujud di kalangan masyarakat Malaysiaterutama bagi masyarakat Melayu, masyarakatetnik Sabah dan Sarawak serta masyarakat OrangAsli.Seni ukiran yang dipersembahkan melalui bahankayu ini sama seperti seni ukiran yang lain cumaberbeza dari segi cara dan teknik pengukirannya.
 17. 17. Sambungan…. Seni ini begitu berkembang luas kerana Malaysiamerupakan sebuah negara yang mempunyai hasilkayu-kayan yang banyak di mana terdapat kira-kira3000 spesis kayu-kayan di negara kita. Di samping itu juga, kayu adalah bahan alam yangsangat sesuai untuk diukir dan boleh dipelbagaikankegunaannya. Dalam bidang ini, fokus akanditumpukan kepada seni ukiran masyarakatMelayu, masyarakat etnik Sarawak dan masyarakatOrang Asli.
 18. 18. Ukiran merupakan hasil seni rupa tradisi Melayu yangterulung. Sejarah seni ukir di Tanah Melayu banyak terdapatdalam catatan-catatan sejarah iaitu dalam Sejarah Melayu dimana dikatakan seni ukiran Melayu tradisi telah ada sejaklebih 500 tahun dahulu.Pada ketika itu, orang-orang Melayu sudah memberiperhatian yang istimewa terhadap seni ukiran padabangunan seperti istana dan rumah kediaman.Raja-raja Melayu pada zaman dahulu memainkan perananpenting dalam memperkembang dan menghidupkansuasana seni ukiran.Hingga kini peninggalan istana-istana lama memperlihatkanbetapa indah dan uniknya ukiran-ukiran yang diterapkanpada istana-istana tersebut.Di Semenanjung Malaysia, kekayaan seni ukiran kayu orangMelayu paling ketara pada binaan rumah tradisionalterutama di Kelantan, Melaka dan Negeri Sembilan.
 19. 19. KRAF SENI SERAMIKo Sehingga tahun 1950an , tanah liat tradisional dijadikan barangan tembikar ,batu bata, tile, dan seumpamanya,bersama dengan simen dan kaca.o Kraf tradisional dijelaskan dalam rencana tembikar. Secara sejarah, barangan seramik adalah keras, dan mudah pecah.o Kajian mengenai seramik sebahagian besarnya bertujuan untuk mengurangkan masalah tersebut, dan meningkatkan kekuatan bahan seramik.
 20. 20. • Seni seramik adalah hasil pertukangan awal yang dapat dikesan dalam tamadun manusia.• Seramik dicipta bukan hanya untuk kegunaan harian malahan untuk tujuan kerohanian. Nilai kepenggunaan dan estetika bersatu dan akhirnya terciptalah seni seramik yang sehingga kini mengalami perubahan yang begitu ketara.• Sejarah seni seramik bermula sejak 4000 tahun sebelum Masihi di Egypt atau Zaman Mesopotamia. Seni seramik ketika itu dibentuk berupa hippopotamus yang dikenali sebagai ’faience’ adalah karya seni seramik yang pertama. Ini sekaligus mencatatkan sejarah bahawa sejarah seni seramik bermula sejak manusia wujuk di muka bumi ini.• Seni seramik bersifat global. Pada awalnya seramik semata- mata berfungsi sebagai peralatan kegunaan harian seperti bekas menyimpan air, periuk masakan dan sebagainya.
 21. 21. • Namun gabungan fungsi, karektor dan dekorasi pada permukaan tembikar sebenarnya membawa penterjemahan ekpresi budaya, sosial dan tamadun sesuatu tempat.• Secara umumnya barangan seramik terhasil dari tanah liat semata-mata, terutama sekali barangan seramik di zaman primitif.• Inovasi dalam penghasilan produk seramik dari masa ke semasa membawa kemajuan dalam pelbagai aspek bermula dari proses pembentukan, mewarnakan dan pembakaran.• Pada peringkat ini dekorasi dan warna bukan sekadar penghias barangan tetapi berfungsi sebagai lapisan kalis air.
 22. 22. SEKIAN, TERIMA KASIH.“ KAMI BANGGA MENJADI GURU ”

×