Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Online leren voor trainers

2,685 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Online leren voor trainers

 1. 1. De presentatie die Joitske hield tijdens de worrkshop kun je hier vinden: http://prezi.com/st4x8ew3fwtn/online-leren-voor-trainers-social-media-als-leerinstrument/Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Simon Koolwijk, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlOefenen met Yammer: een intern twitterkanaalWat is Yammer? Yammer is eenintern twitter kanaal voor organisaties en netwerken. Echter, wat is Twitter dan? Twitter is eenzgn ‘micro-blogging’ tool, twitter maakt het mogelijk om korte berichtjes van maximaal 140tekens te sturen naar de mensen die jou volgen. En je kunt de berichtjes lezen van demensen die je zelf volgt. Op Twitter is dit publiek, dus iedereen kan het lezen. Het voordeelvan Yammer is dat het afgesloten is. Je kunt dus zelf bepalen wie je bij je netwerk toevoegt.En ander verschil met twitter is dat je bij Yammer wel op berichten kunt reageren.Aanmelden bij Yammer1. Ik kan je toevoegen met je eigen email. Surf naar http://www.yammer.com/testgroep. Vul je gegevens in. Je krijg dan het volgende te zien: Klik op request an invitation, en wacht op goedkeuring. Je krijgt dan een uitnodiging in je email in box waar je op kunt klikken.2. Een alternatief is om in te loggen met een gast account. Surf dan naar https:// www.yammer.com/testgroep log dan in met naam: ikwebwerk@gmail.com en wachtwoord: w3bw3rk3nr0cks!
 2. 2. Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Simon Koolwijk, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlLezen van en reageren op berichten van anderen1. Op de hoofdpagina zie je een stroom van berchten. De berichten zijn chronologisch- het laatste actieve bericht staat bovenaan. Als iemand reageert op een bericht komt een bericht weer boven te staan, het originele bericht hoeft dus niet de jongste te zijn.2. Je kunt een bericht leuk vinden zonder te willen reageren, dan kun je op Like klikken, net als bij Facebook.3. Je kunt ook reageren op een bericht door er onder iets te typen. Je bericht komt in een grijs blokje eronder te staan. Zo kun je ook zien of er al anderen op gereageerd hebben.Zelf een bericht plaatsen Zelf een bericht plaatsen is heel gemakkelijk. Typ je bericht in de box bovenaan. Het bericht mag langer zijn dan 140 tekens. Je kunt ook een document toevoegen door op file te klikken. Je kunt ook een persoon toevoegen als je zeker wilt weten dat hij/zij het leest, of een topic. Het toevoegen van een topic zorgt ervoor dat het bericht later makkelijker terug gevonden kan worden door iemand die iets over dat onderwerp zoekt.Handige functies: polls, links, paginaʼsEr zijn verschillende functies in Yammer die je ook handig in een training kunt gebruiken. Polls en Events: klik op polls of events in de lijst met apps aan de linkerkant om een korte enquete te organiseren of een evenement te delen. Links en video’s: ook een handige functies is links (in hetzelfde lijstje met apps te vinden). Als je op links klikt krijg je een overzicht van alle bronnen gedeeld op de Yammer groep, een soort bibliotheek zou je kunnen zeggen.
 3. 3. Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Simon Koolwijk, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nl Pagina’s is een recente nieuwe functie in Yammer. Pagina’s zijn eigenlijk mini-wiki’s. Aan een pagina kun je samen werken. Je start een pagina door op pages te klikken in de apps aan de linkerkant. Klik hierna op CREATE page.Start een eigen Yammer groepEen Yammer groep is gratis en kun je aanmaken rond een email domein (eg. ing.nl). Ditbetekent dat je mensen die meedoen in je groep allemaal hetzelfde email domein moetenhebben. Het was een keuze van Yammer om het zo te doen omdat het ontwikkeld is omwerknemers in een bedrijf, die altijd hetzelfde email adres hebben.Voor een training of leertraject heb je twee mogelijkheden: Bij een in-company traject kun je vragen of de organisatie een Yammer netwerk heeft en een subgroep aanmaken. Voorwaarde hierbij is wel dat je zelf ook een email adres kunt krijgen van het bedrijf. Voor een training met mensen uit verschillende bedrijven kun je eerst je eigen Yammer domein aanmaken. Hierna kun je een ‘external network’ aanmaken. In dit external network kun je mensen met verschillende email adressen uitnodigen. De omgeving is besloten in de zin dat mensen die je niet hebt uitgenodigd geen toegang hebben.Meer lezen over Yammer en hoe het gebruikt wordtbinnen trainingen/organisaties?• Faciliteer een Yamjam http://blog.yammer.com/blog/2010/07/this-is-a-guest-post-written-by- austen-hunter-head-of-transport-operations-at-brighton-hove-city-council-bhcc-he-is- curr.html• Voorbeeld van Yamjam bij overheid http://www.scribd.com/doc/42800744/YamJam-Een- online-vergadering-met-Yammer• Uitleg Yamjam door Abdul Advany http://www.slideshare.net/abduladvany/effectief- yammer-inzetten-voor-je-werk• Xeros Yammer story: http://www.youtube.com/watch?v=vwwtcl6BDqU• Effectief Yammer inzetten voor je werk http://www.slideshare.net/abduladvany/effectief- yammer-inzetten-voor-je-werk• Turn up engagement with a Yammer treasure hunt http://blog.yammer.com/blog/2011/08/ turn-up-engagement-with-a-yammer-treasure-hunt.html• Use yammer in your training program http://blog.yammer.com/blog/2011/11/use-yammer-in- your-training-programs.html• Blogpost over Yammer: http://www.changingtides.eu/2011/11/yammer/
 4. 4. Handout wiki Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlWIKI: Samen werken aan een online kennisbankWat is een wiki?Een wiki is een webpagina waar iedereen tegelijk informatie aan kan toevoegen, net zomakkelijk als een worddocument. De kracht zit in het samen kunnen werken aan eendocument. Je werkt allemaal aan dezelfde tekst, iedereen kan veranderingen doorvoeren endeze zie je ook van elkaar.Meld je aan bij wikispaces1. Surf naar http://werkenmetwiki.wikispaces.com2. In de rechter bovenhoek kan je je aanmelden. Klik daarvoor op ‘Join’. Onderstaand dialoogvenster verschijnt.3. Vul je username, password en e-mail adres in. Klik op Join.4. De startpagina van de wiki verschijnt.
 5. 5. Handout wiki Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlWerken aan een wiki-paginaEen wiki is eigenlijk een document bestaande uit verschillende pagina’s die aan elkaar zijngelinkt via hyperlinks. In elke pagina kan je als deelnemer van de wiki werken.1. In de linkerkolom van de wiki vind je de inhoudsopgave. Klik op een pagina waar je aan zou willen werken.2. Klik vervolgens op de button ‘Edit this page’. Bovenin je scherm vind je nu een werkbalk.3. Typ wat je toe wilt voegen aan de pagina en maak gebruik van de opties in de werkbalk om de tekst op te maken naar eigen smaak.4. Als je klaar bent druk je op ‘save’ om je tekst te bewaren.Nog wat meer experimenteren? Met dit icoontje kan je een afbeelding toevoegen aan je tekst. Een afbeelding moet je eerst uploaden. Dan dubbelklik je op de afbeelding en het verschijnt in je tekst. Hiermee kan je ook documenten uploaden die je bijvoorbeeld in Word of PowerPoint hebt gemaakt. Hiermee kan je een tabel maken in de pagina. Dit icoontje gebruik je als je in de tekst een link wilt maken naar een internetpagina. Of naar een andere pagina in deze wiki. Door op dit icoontje te klikken kan je een widget toevoegen aan je wiki. Een widget is een klein programma of bestand dat je upload uit een ander programma. Denk aan een slideshow, een kaart van een gebied, een korte vragenlijst die je mensen wil voorleggen.
 6. 6. Handout wiki Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlEen nieuwe pagina aanmaken1. Klik linksboven op ‘New Page’.2. Geef de pagina een naam en druk op ‘Create’.3. De nieuwe pagina verschijnt en hier kan je in werken. Als je klaar bent druk je op ‘Save’.4. Je nieuwe pagina is aangemaakt, maar er is nog geen link tussen deze nieuwe pagina en de andere pagina’s. Dat is wel handig, want dan vind je de pagina makkelijk terug. Je kunt de pagina bijvoorbeeld toevoegen aan het menu. Dit doe je door te klikken op ‘Edit Navigatie’.5. Je voegt de naam van de nieuwe pagina aan het lijstje toe en je maakt een link naar de nieuwe pagina. Deze keer kies je in het dialoogvenster Create Link voor ‘Choose an existing page’. In het overzicht wat verschijnt als je daarop klikt staat de naam van de door jou aangemaakte nieuwe pagina. Die kies je, en je klikt op OK. Je pagina is toegevoegd aan de inhoudsopgave.Een ander manier om een nieuwe pagina aan te maken is om de naam van je nieuwe paginaop je huidige pagina te typen en hierna te selecteren. Klik hierna op het Link icoontje. Hijkiest daarna automatisch deze naam voor de nieuwe pagina. Klik op ‘Add Link’ om de paginadaadwerkelijk aan te maken. Deze is dan al gelinkt aan de oorspronkelijke pagina. Je moethem nog wel actief maken door hem te bewerken.Een discussie onlineJe kunt binnen de groep ook communiceren over de inhoud van de wiki pagina’s. Dit kanhandig zijn om alle communicatie rondom dit project op 1 online plek te laten plaatsvinden.Je vindt het ook weer makkelijk terug.1. Klik op het tabblad ‘Discussion’.2. Eerst zie je een overzicht van lopende discussies. Door op de naam van een discussie te klikken kan je alle posts lezen. En een reactie toevoegen.3. Je kan ook zelf een nieuwe discussie starten. Dan ga je weer naar de beginpagina van ‘Discussion’ (bijvoorbeeld door op de betreffende tab te klikken) en je schrijft je mail in het tekstvak. Een discussie kun je niet zelf deleten, dit kan alleen de ‘administrator’ van de wiki.
 7. 7. Handout wiki Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlStart een eigen wikiJe kunt heel gemakkelijk een eigen wiki starten. Doe dan het volgende:1. Klik op WIKISPACES, helemaal rechts bovenin het scherm.2. Klik nu op ‘+ Create a new wiki’.3. Volg alle dialoogvensters tot je in de nieuwe wiki bent. Als je al eens ben ingelogd bij Wikispaces (zoals bij deze oefening), dan kan je dezelfde inloggegevens gebruiken.4. Ga je nu in de nieuwe wiki naar de homepage, dan zie je links in het kader ook een optie ‘Manage Space’. Jij bent nu manager van deze omgeving, wat maakt dat je meer rechten hebt dan een deelnemer. Als je op deze optie klikt, dan verschijnt er een scherm met allerlei iconen. Neem wat tijd om hiermee te experimenteren, veel opties zijn heel helder en zeggen gelijk wat ze doen. Zo kun je bijvoorbeeld andere mensen uitnodigen om mee te doen met jouw wiki, anderen ook management rechten geven, of de kleuren aanpassen. Ook is het mogelijk om de wiki weer te deleten.
 8. 8. Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nlOefenen met Ning: een discussieforumen sociaal netwerkWat is een sociaal netwerk?Op het internet verstaan we onder ‘social networking’ alle sites die tot doel hebben ommensen met elkaar te verbinden. Het zijn sites waar je een persoonlijk profiel aanmaakt envervolgens contacten legt met anderen. De meeste ‘social networking’-sites bieden de ruimteom fotos, videos en tekst te delen maar ook is er een discussieforum. Vaak is er ook demogelijkheid om elkaar berichten te sturen en een status-update te geven (een kort berichtwat je nu aan het doen bent). Ning is een netwerksite waar je ook voor een kleine groep een‘eigen’ platform kunt aanmaken.Aanmelden bij NING1. Surf naar http://bit.ly/wEaZsr om je aan te melden met je eigen email op www.faciliteeronline.ning.com. Vul de gegevens in. Je kunt ook gebruik maken van het gast account. Vul de velden in. Kies een wachtwoord. Invullen van je e-mailadres is nodig om berichten uit Ning te kunnen ontvangen. Type de letters na (spam verificatie). Klik op inschrijven als je klaar bent. Je krijgt nu het bericht dat je account moet worden goedgekeurd. Vraag of Joitske dat even wil doen. Hierna kun je inloggen.2. Een alternatief is om in te loggen met een gast account. Surf dan naar faciliteeronline.ning.com en log dan in met naam: ikwebwerk@gmail.com en wachtwoord: w3bw3rk3nr0cks!Je persoonlijke pagina inrichten1. Op elke pagina zie je in de rechterkant ‘instellingen’. Klik hierop en pas de instellingen aan naar eigen voorkeur. Je kunt bijvoorbeeld je foto opladen of je profiel antwoorden veranderen.
 9. 9. Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nl2. Je eigen pagina kan je helemaal zelf inrichten. Klik op Mijn Pagina. Via de linken aan de linkerkant kun je bijvoorbeeld ‘mijn foto’ of ‘thema’ wijzigen. Alle onderdelen op de pagina kan je zelf bewerken.3. Je hebt ook de mogelijkheid om een eigen blog bij te houden of je status (waar ben je druk mee?) te delen. Schrijf bijvoorbeeld een kort stukje over je eerste ervaring met NING. Als je klaar bent met schrijven klik je op ‘tekst publiceren’ onderaan de pagina.4. Je gaat terug naar de startpagina door in de bovenbalk op ‘hoofdpagina’ te klikken.Meedoen aan een discussie Op de hoofdpagina zie je een kolom genaamd ‘Forum’. Daaronder staan de discussies die lopen en waar je op kunt reageren. Klik op een van de discussies en lees de berichten die er bij horen. Onderaan de berichtenlijst zie je een leeg tekstvak. Reageer door in dit tekstvak je reactie te schrijven. Klik op Antwoord Toevoegen als je klaar bent. Je kunt ook reageren op een andere bijdrage die geleverd is. Klik dan op hierop reageren.
 10. 10. Hand-out: Ning Sibrenne Wagenaar, Elmine Wijnia, Joitske Hulsebosch Creative commons licenseNaamsvermelding http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/deed.nl Je kunt ook zelf een discussie starten. Zowel op de startpagina als op de Forumpagina vind je een groen kruisje met daarachter ‘Discussie starten’. Klik daar op. Geef de discussie een titel en schrijf het eerste bericht. Klik vervolgens op Discussie Starten.Contact met andere ledenHet forum met lopende discussies is natuurlijk een goede manier om onderling contact tehebben. Vaak heeft zo’n discussie een inhoudelijke focus. Er zijn nog andere manieren vooronderling contact: Je kunt naar de pagina van een van je vrienden gaan via de tab ‘Leden’ of door op een foto te klikken en daar een berichtje achterlaten voor hem of haar op het prikbord. Dit bericht is persoonlijk geadresseerd en zichtbaar voor iedereen. Je kunt iemand een mailtje sturen via Ning. Je gaat naar de persoonlijke pagina en onder de foto links in het scherm klik je op ‘een bericht sturen’.Start een eigen NINGEen Ning kun je vanaf $2,95 per maand (tot 150 leden) voor $24,95 per maand (onbeperkt aantalleden) zelf beheren. De eerste 30 dagen zijn gratis. Voordat je een Ning kunt oprichten moet je weleerst betalen, via PayPal of met creditcard.Als je een eigen Ning wilt oprichten, ga naar http://www.ning.com/chooseplan?, kies het plan en volgde instructies van Ning.Tip: In de Ning Help kun je heel veel lezen over hoe je een goede community in kunt richten en opkunt bouwen. http://creators.ning.com/getstarted

×