Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

αρχαιοι ναοι β τετραμηνο

2,548 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

αρχαιοι ναοι β τετραμηνο

 1. 1. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ 2ΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ ΣΧΟΛ. ΕΤΟΥΣ 2011-2012« ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ & ΘΕΑΤΡΑ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»
 2. 2. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΜΑΘΗΤΡΙΕΣΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ Α1, Α2, Α3. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ ΕΥΛΑΛΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΠΕ17
 3. 3. Η ΟΜΑΔΑ ΜΑΣ1. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΣ2. ΑΛΕΒΙΖΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ3. ΚΑΡΑΚΑΣΗ ΣΑΒΙΝΑ4. ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΒΑΣΩ5. ΚΑΡΥΠΙΔΟΥ ΧΑΡΟΥΛΑ6. ΚΕΚΛΙΚΙΑΝ ΓΕΩΡΓΙΑ7. ΚΟΚΑΣ ΜΑΡΚΟΣ8. ΚΟΛΕΝΤΖΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ9. ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ10. ΛΑΖΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ11. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ12. ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ13. ΜΠΙΡΣΑΝ ΜΑΡΙΑ- ΛΑΡΙΣΑ14. ΜΠΟΥΡΝΟΥΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ15. ΜΠΟΥΤΣΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΑ16. ΣΙΜΟΝΙΑΝ ΝΙΚΟΣ17. ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΕΛΕΝΗ18. ΤΣΙΓΚΑΚΟΥ ΕΛΕΝΗ19. ΤΣΟΥΚΑΛΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ20. ΧΑΡΑΛΑΜΠΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
 4. 4. ΚΙΝΗΤΡΟ ΜΑΣ: ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ ΤΗΣΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ.
 5. 5. ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.
 6. 6. ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:1. Η ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΓΝΩΣΕΩΝ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.2. Ο ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΞΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ.3. Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΨΗΣ.4. Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.
 7. 7. Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ PROJECT
 8. 8. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ:Ομάδα 1
 9. 9. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ:Ομάδα 2
 10. 10. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ:Ομάδα 3
 11. 11. ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΣΠΙΔΕΣ:Ομάδα 4
 12. 12. ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΜΑΣ:• Οι όροι, οι κανόνες με τους οποίους θα εργαστούμε για την υλοποίηση της συγκεκριμένης Ερευνητικής Εργασίας είναι οι ακόλουθοι:• $ Συνεργασία, συνέπεια, αλληλοσεβασμός, αλληλοκατανόηση και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των μελών της Ομάδας και των υποομάδων.• $ Ευγενής άμιλλα και συναγωνισμός μεταξύ των υποομάδων.• $ Αφοσίωση, υπομονή, επιμονή και συνέπεια στους στόχους που έχουμε θέσει.• $ Σεβασμός στις εργασίες και στις δημιουργίες των άλλων.
 13. 13. ΛΕΞΕΙΣ - ΚΛΕΙΔΙΑ & ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ
 14. 14. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ1) Φύση 10) νερό2) Γη 11) πουλιά3) Ζώα 12) ανεμογεννήτριες4) επιστήμη 13) ζωή5) Μόλυνση 14) αθωότητα6) δέντρα 15) αξιοθέατα7) κατάχρηση 16) αέρας8) φυτά 17) καιρικά φαινόμενα9) πράσινο 18) ανακύκλωση
 15. 15. ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ1) αρχαίοι Έλληνες 1) ηθοποιός2) μνημεία 2) ρόλος3) αγάλματα 3) σκηνοθεσία4) εκκλησίες 4) ενδυμασία 5) ψυχαγωγία5) κίονες 6) συγκίνηση6) θρήσκευμα 7) συναισθήματα7) ιερός 8) τραγωδία8) πίστη 9) κωμωδία9) σεβασμός10) θρησκεία11) ιονικός-δωρικός ρυθμός
 16. 16. ΥΠΟΘΕΜΑΤΑ1) Κατασκευή , στατικότητα αρχαίων μνημείων στοφυσικό περιβάλλον2) Οι αρχαίοι ναοί και τα θέατρα στο πέρασμα τουχρόνου3) Αρχαίοι Ναοί και Θέατρα Ασφαλή για το Μέλλον4) Ανασκαφή και Συντήρηση των αρχαίων ναών καιθεάτρων
 17. 17. ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ Η ΥΛΗ ΣΧΕΤΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ: • ΙΣΤΟΡΙΑ • ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ • ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ • ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ • ΦΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ • ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ • ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ • ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ • ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
 18. 18. • Πήραμε συνεντεύξεις από καθηγητές και καθηγήτριές μας, που διδάσκουν μαθήματα τα οποία σχετίζονται με το θέμα της Ερευνητικής μας Εργασίας.
 19. 19. • «Ο,ΤΙ ΘΑΥΜΑΣΤΟΤΕΡΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟ.» ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΣ Α΄
 20. 20. « ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΖΗΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΗΣ ΔΥΣΕΩΣ» Πάπας ΠΙΟΣ ΙΒ΄ « ΟΛΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΠΛΗΣΣΟΥΝ». ΚΑΜΠΟΥΡΟΓΛΟΥ
 21. 21. ΣΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΛΗΡΟΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΥΓΚΑΤΑΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ, ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΩΝ ΘΕΩΝ. ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΟΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ & ΚΥΒΕΡΝΗΤΗ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΚΟΣΜΟΥ.Ο ΣΑΙΞΠΗΡ ΕΛΕΓΕ:« ΑΝ Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ, ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΝΟΗΣΟΥΜΕ»
 22. 22. ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΣΤΟ ΘΕΙΟ ΜΕ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΜΟΡΦΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΟΓΜΑΤΑ, ΤΗ ΛΑΤΡΕΙΑ, ΤΙΣ ΗΘΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Κ.ΛΠ.• Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥΘΕΪΣΤΙΚΗ & ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΙΚΗ. ΠΙΣΤΕΥΑΝ ΣΤΟΥΣ ΔΩΔΕΚΑ ΘΕΟΥΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΟΥΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥΣ ΘΕΟΥΣ & ΘΕΕΣ:
 23. 23. ΟΙ ΘΕΟΙ ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥΣ, ΣΤΟΝ ΟΛΥΜΠΟ.
 24. 24. ΤΟΠΟΙ ΛΑΤΡΕΙΑΣ ΤΩΝ ΘΕΩΝ ΗΤΑΝ ΟΙ ΝΑΟΙ & ΤΑ ΙΕΡΑ. ΛΑΤΡΕΙΑ ΛΕΜΕ ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΚΑΙ ΤΗΝΑΦΟΣΙΩΣΗ ΣΕ ΘΕΟΤΗΤΑ Ή ΣΕ ΑΓΙΟ ΚΑΙ ΤΟΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΚΩΝ ΠΡΑΞΕΩΝΜΕ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ. ΝΑΟΣ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΗΜΑΉ Ο ΤΟΠΟΣ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΑΣΚΕΙΤΑΙ ΗΛΑΤΡΕΙΑ ΟΠΟΙΑΣΔΗΠΟΤΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙΗ ΑΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΙΕΡΟ ΟΝΟΜΑΖΟΤΑΝΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΠΟΣ, ΟΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕΝΑΟΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΕ ΘΕΟ.
 25. 25. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΞΗΣ ΥΛΙΚΑ:• ΜΑΡΜΑΡΟ ( ΠΕΝΤΕΛΙΚΟ ΜΑΡΜΑΡΟ).• ΠΕΤΡΕΣ ΜΕΓΑΛΕΣ & ΕΠΙΠΕΔΕΣ ΣΤΗ ΒΑΣΗ.• ΓΚΡΙΖΟΓΑΛΑΝΗ ΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΗ ΠΕΤΡΑ.• ΠΩΡΟΛΙΘΟΣ.• ΠΛΙΝΘΟΣ.• ΞΥΛΟ ( ΞΥΛΙΝΗ ΣΤΕΓΗ).• ΠΗΛΟΣ ( ΠΗΛΙΝΗ ΚΕΡΑΜΩΣΗ).• ΣΙΔΗΡΟΣ.
 26. 26. Η κατασκευή και η στατικότητα του Παρθενώνα
 27. 27. Στις μέρες μας διασώζονται πολλά αρχαία λατομεία, όπως της Πεντέλης, τουΣελινούντος, των Συρακουσών, της Βραυρώνος κ.α., με αποτέλεσμα ναμπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας αρκετά στοιχεία σχετικά με την εξόρυξητων λίθων στην αρχαιότητα.
 28. 28. Τα στάδια του σχηματισμού του κιονόκρανου.
 29. 29. Η συναρμολόγηση ενός ελκήθρουκάτω από το θμίεργο κιονόκρανο.
 30. 30. Ανέλκυση στην έξοδο του λατομείου
 31. 31. Η οδό και το σύστημα της καταγωγής.
 32. 32. Μεταφόρτωση στη μεγάλη άμαξα.
 33. 33. Η λιθαγωγία στα ανατολικά του Λυκαβητου.
 34. 34. Η λιθαγωγία στα ανατολικά της πόλεως.
 35. 35. Ανοδική λιθαγωγία με αντίσταθμες άμαξες.
 36. 36. Στο εργοτάξιο ανατολικά του Παρθενώνος.
 37. 37. Στο Λατομείο του Πεντελικού.
 38. 38. Μετά από 50 χρόνια στο ίδιο μέρος Παρθενώνας.
 39. 39. Υποδοχές για σφήνες και μοχλούς.
 40. 40. Ετοιμασία αποκοπής του πλεονάζοντα όγκου.
 41. 41. Τελική Μορφή
 42. 42. Η τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα.Κάποτε οι Μητιονίδες του γένους της Μήτιδος, πρώτης γυναίκας τους Διός,μητέρας της Αθηνάς -που το όνομα της υποδηλώνει πολύτροπη νόηση,ευστροφία, προβλεπτικότητα, ευστοχία, δόλο κ.λπ.- συγγενεύουν με τουςΠαλαμάονες του γένους του Ηφαίστου. [Παλάμη σημαίνει επιδεξιότητα χεριού,πρακτική γνώση, τέχνασμα] Η Φρασι-μήδη, που συνδυάζει τα διανοητικάγνωρίσματα της Μήτιδος (δύναμη πονηριάς και απάτης, αίσθηση της ευκαιρίας,διάφορες επινοήσεις, ποικίλα τεχνάσματα και πονηρή ευφράδεια), νυμφεύεταιτον επιδέξιο στον τροχό Ευπάλαμο. Γιος τους ήταν ο Παλαμήδης πουανακάλυψε τους κώδικες: τα φωτεινά σήματα, ορισμένα γράμματα τουαλφαβήτου και τα παιγνίδια των πεσσών, της ντάμας και των αστραγάλων. ΗMητι-άδουσα νυμφεύεται τον Παλαμάονα και από το γάμο τους γεννιέται οΔαίδαλος.Κάπως έτσι αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτοι μάστορες: οι τεχνίτες δημιο-εργοί: δημιουργοί, αυτοί που έχουν να προσφέρουν κάτι ωφέλιμο στο Δήμο,στο σύνολο.Ο Ηφαιστος προσφέρει στους ευνοούμενους τους Παλαμάονες καιΕυπάλαμους τα μυστικά της τέχνης του, όπως και η Αθηνά τα μυστικά τηςΜήτιδος. [Έτσι κι αλλιώς ο μαΐστωρ: μάστορας συγγενεύει εννοιολογικά με τηΜήτη]«Τα αγάλματα του Δαιδάλου λ.χ. εντάσσονται σε μια κατηγορία έργων, τωνοποίων η Αθηνά και ο Ήφαιστος είναι οι δημιουργοί.
 43. 43. ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ:• ΙΚΤΙΝΟΣ• ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ• ΜΝΗΣΙΚΛΗΣ• ΚΟΡΟΙΒΟΣ• ΜΕΤΑΓΕΝΗΣ• ΞΕΝΟΚΛΗΣ• ΦΙΛΩΝΑΣ
 44. 44. ΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΘΕΣΜΟΣ , ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗΕΣΟΔΩΝ ΑΠΟ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ. ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ. ΟΙ ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΗΤΑΝΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ Σ’ ΑΥΤΕΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΧΕΑΝΑΓΚΗ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΧΑΝ ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ. ΟΡΙΖΑΝ ΟΜΩΣ, ΤΙΣΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟΤΟΥ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ,ΟΤΑΝΧΡΕΙΑΖΟΤΑΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΡΓΑ ΜΕΓΑΛΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ& ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΚΑΡΑΒΙΩΝ (ΤΡΙΗΡΑΡΧΙΑ), ΟΡΓΑΝΩΣΗ &ΤΕΛΕΣΗ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ( ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΙΑ), ΕΠΙΣΗΜΗΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ( ΑΡΧΙΘΕΩΡΙΑ), ΤΑΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΕΙΠΝΟΥ ΜΙΑΣ ΦΥΛΗΣ ΣΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΕΣΕΟΡΤΕΣ( ΕΣΤΙΑΣΗ), Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ( ΧΟΡΗΓΙΑ).
 45. 45. Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΟ θεσμός της χορηγίας - ως μία από τις τέσσερις λειτουργίες με τηνεστίαση, την τριηραρχία και τη γυμνασιαρχία - εμφανίστηκε καιαναπτύχθηκε στην Αθήνα του Κλεισθένη και του Περικλή του 5ουαιώνα π.Χ. αποτελώντας μια από τις βασικές παραμέτρους πουλειτούργησαν ευεργετικά για τη διαμόρφωση του χαρακτηρισμού«Χρυσός Αιώνας».Η χορηγία ήταν υποχρεωτική (δια νόμου) για τους 120 ευπορότερουςπολίτες της κάθε μίας από τις δέκα φυλές της Αθήνας και κάλυπτε τοσύνολο των εξόδων εκδηλώσεων όπως τα Ελευσίνια Μυστήρια, ταΔιονύσια, τα Ανθεστήρια κ.ά. Ο χορηγός θεωρείτο «ιερό» πρόσωποκαθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτή η τιμή (της πολιτείας καιτων συμπολιτών του) προς το πρόσωπο του, αποτελούσε και τομοναδικό αντιστάθμισμα για την προσφορά του.Παράλληλα, αναπτυσσόταν και έντονη άμιλλα μεταξύ των χορηγών, γιατην παρουσίαση της λαμπρότερης εκδήλωσης αφού η τιμήαντανακλούσε σε ολόκληρη τη φυλή του νικητή-χορηγού.
 46. 46. Η ΧΟΡΗΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ• ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΟΡΗΓΙΑΣ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΛΟΥΣΙΟΣ – ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ – ΓΙΝΕΤΑΙ ΧΟΡΗΓΟΣ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΙΔΙΩΤΗ Ή ΦΟΡΕΑ,ΠΟΥ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΗΨΗ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΝΟΣ ΘΕΑΜΑΤΟΣ Ή ΕΝΟΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ.
 47. 47. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΘΕΑΤΡΩΝ ΣΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.Το φυσικό περιβάλλον είναι ο πρώτος χώρος στον οποίο βρέθηκε ο άνθρωπος και ο οποίος του παρέχει όλα τα απαραίτητα για τη ζωή του. Αντιλαμβανόμενος τη σπουδαιότητα και την αξία αυτού του χώρου, ο άνθρωπος αποφάσισε αρχικά να λατρέψει σ’ αυτόν τους θεούς και τις θεές του και να χτίσει ναούς και ιερά. Και αργότερα για λόγους ψυχαγωγίας , διαπαιδαγώγησης και πνευματικής καλλιέργειας στον ίδιο χώρο ίδρυσε αρχαία θέατρα. Τα μνημεία αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς επιδρούν θετικά στο φυσικό περιβάλλον για τους εξής λόγους:• Ζωντανεύουν το χώρο.• Φέρνουν σε επαφή τον άνθρωπο με το φυσικό του χώρο.• Αναδεικνύουν την αξία του φυσικού περιβάλλοντος, επειδή και τα υλικά οικοδόμησης των αρχαίων ναών και θεάτρων προέρχονται από το ίδιο το περιβάλλον.
 48. 48. ΦΥΣΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΠΟΥ ΕΠΙΔΡΟΥΝ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ:• ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ.• ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.• ΟΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ.• Η ΟΞΙΝΗ ΒΡΟΧΗ.• ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟΥ.
 49. 49. ΤΡΟΠΟΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΘΕΑΤΡΩΝ:1. Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.2. Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΟΥΣ.3. Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΕΠΑΣΤΡΟΥ.4. Η ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΜΕ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ & ΤΩΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ.5. Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥΣ ΜΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ & ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.6. Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ.
 50. 50. ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΟΞΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ:• Σήμερα 13/3/2012 στην αίθουσα της Τεχνολογίας την ώρα του project αποφασίσαμε να κάνουμε ένα πείραμα για να διαπιστώσουμε πόσο κακό κάνει στους ναούς και στα θέατρα η όξινη βροχή, αποτέλεσμα των καυσαερίων από τα αυτοκίνητα και τα εργοστάσια. Πήραμε τέσσερα κομμάτια μάρμαρο, αλλά χρησιμοποιήσαμε μόνο τα δύο. Στο ένα ρίξαμε φυσικό νερό και στο άλλο όξινη βροχή. Τα φωτογραφίσαμε και τα παρατηρήσαμε. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πείραμα δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η όξινη βροχή χρειάζεται πάνω από ένα χρόνο για να δράσει και να έχουμε κάποια διάβρωση. Έτσι, ρίξαμε, από την αρχή, σε ένα μάρμαρο φυσικό νερό και σε ένα άλλο οξύ. Παράλληλα, τραβήξαμε φωτογραφίες σε κάθε βήμα που κάναμε. Για άλλη μια φορά αναμέναμε αποτελέσματα.
 51. 51. • Πραγματοποιήση του πειράματος
 52. 52. Παρατηρήσεις - Συμπεράσματα• Το μάρμαρο με το φυσικό νερό δεν έπαθε τίποτα, ενώ στο μάρμαρο με το οξύ φαίνεται μια μικρή διάβρωση στο φως.
 53. 53. Παρακάτω βλέπουμε κάποια αγάλματα, ταοποία έχουν αλλοιωθεί από τα φυσικάφαινόμενα στο πέρασμα του χρόνου.
 54. 54. ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ:ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΟΦΟΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΖΗΤΑΕΙ ΝΑΤΟ ΣΕΒΑΣΤΟΥΜΕ.ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ.ΟΙ ΝΑΟΙ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑΔΥΝΑΜΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ, ΜΑΣ ΓΑΛΗΝΕΥΟΥΝ, ΜΑΣΔΙΝΟΥΝ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΟΤΙΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΟΙ ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΘΥΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΘΗ ΜΑΣ, ΤΙΣΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΚΑΙΜΑΣ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΟΥΝ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.ΚΑΙ ΟΣΟ ΠΙΟ ΚΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗΚΑΙ ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΑΣ ΔΙΝΕΙ.
 55. 55. ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ.ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΕΠΙΛΟΓΕΣ. Η ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ & Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ Ή Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ. Η ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ ΤΟΥΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:
 56. 56. • ΜΕ ΦΥΛΑΞΗ ΑΠΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΑΤΟΜΑ.• ΜΕ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΕΣ.• ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.• ΜΕ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΕΣ & ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ.• ΜΕ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑΣ.• ΜΕ ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΌ ΤΑ Μ.Μ.Ε. & ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.• ΜΕ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ.• ΜΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΑΚΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΩΝ.• ΜΕ ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ.• ΜΕ ΙΔΡΥΣΗ ΧΩΡΩΝ ΑΝΑΨΥΧΗΣ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ.• ΜΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ.• ΜΕ ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ.
 57. 57. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.Οι προσπάθειες για την προστασία των αρχαίων μνημείων στηνεώτερη Ελλάδα αρχίζουν πολύ νωρίς, προσλαμβάνοντας συστηματικόχαρακτήρα το 1833 με την ίδρυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καιτην ψήφιση το 1834 του πρώτου αρχαιολογικού νόμου που αποσκοπείκυρίως στην προστασία από την αρχαιοκαπηλία των κινητώνευρημάτων.Το ζήτημα της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης τωνκλασικών μνημείων τίθεται για πρώτη φορά από τον Leo von Klenzeτo1834 και οι προτάσεις του υιοθετούνται μετά το 1837 από την ΕνΑθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία1Η ΠΕΡΙΟΔΟΣ (1834-1836)Βασικοί συντελεστές : Leo von Klenze L. Ross, C. Hansen, E.Schaubert
 58. 58. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΘΕΑΤΡΩΝ. Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΗ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:1. ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.2. ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΌ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ & ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.3. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ.4. ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΌΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ, ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΞΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ.5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΑΠΌ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ Ή ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ.6. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ.7. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, , ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.8. ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.
 59. 59. ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ & ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΙΟΤΕΡΗ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΧΑΡΗ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ, ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΕΙΣΙΣΤΡΑΤΟΥ , ΤΟ 534 π.Χ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, Ο ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΗΤΑΝ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΑΝΑΡΙΘΜΗΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ.
 60. 60. ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ, ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝΟ ΘΙΑΣΟ, ΠΡΟΕΚΥΨΕ Η ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ( ΤΡΑΓΩΔΙΑ, ΚΩΜΩΔΙΑ, ΣΑΤΥΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ. Η ΛΕΞΗ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΛΩΝΕΙ:1. ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ ΜΙΑΣ ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ.2. ΤΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΠΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΕΠΙ ΣΚΗΝΗΣ.3. ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΡΓΩΝ.4. ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΘΕΑΤΩΝ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ.5. ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΥΚΛΙΚΟ ΧΩΡΟ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΥ ΔΡΑΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΟ ΑΠΌ ΤΟ ΚΟΙΛΟ, ΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΚΗΝΗ.
 61. 61. ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ:( ΔΙΑΘΕΤΕΙ: ΑΝΩ ΔΙΑΖΩΜΑ, ΔΙΑΖΩΜΑ, ΠΑΡΟΔΟ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ, ΣΚΗΝΗ, ΟΡΧΗΣΤΡΑ, ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ, ΚΕΚΛΙΜΕΝΟ ΔΙΑΔΡΟΜΟ ΑΝΟΔΟΥ, ΚΑΤΩ ΚΟΙΛΟΝ, ΑΝΩ ΚΟΙΛΟΝ, ΚΛΙΜΑΚΕΣ.)
 62. 62. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
 63. 63. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ, ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ.
 64. 64. ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΘΟΡΙΚΟΥ.
 65. 65. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΩΝ ΑΧΑΡΝΩΝ
 66. 66. ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΖΕΑΣ, ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ.
 67. 67. ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ:• 1. ΔΕΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ.• 2. ΔΕ ΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ.• 3. ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ ΕΊΝΑΙ ΑΠΕΡΙΠΟΙΗΤΟΙ.• 4. ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ.• 5. ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΕΠΑΡΚΩΣ.• 6. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟΥΣ.• 7. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΞΕΝΑΓΟΙ & ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΜΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ.
 68. 68. ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΑΡΧΑΙΩΝ ΘΕΑΤΡΩΝ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥΣ ΝΑΟΥΣ & ΘΕΑΤΡΑ.ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΥΛΙΚΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ.$ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΕΙΧΑΝ ΒΩΜΟ , ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΛΥΠΤΗ ΔΙΑΚΟΣΜΗΣΗ ΚΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΤΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΘΥΣΙΕΣ. ΕΝΩ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ( ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ) ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ Σ’ ΑΥΤΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ, ΤΕΛΕΤΕΣ & ΜΥΣΤΗΡΙΑ.$ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΙΕΡΕΙΣ & ΙΕΡΙΕΣ, ΕΝΏ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΜΟΝΟΝ ΑΝΔΡΕΣ ΙΕΡΕΙΣ.# ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΗΤΑΝ ΥΠΑΙΘΡΙΑ. ΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΚΛΕΙΣΤΟΥΣ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΟΥΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.# ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΥΠΗΡΧΑΝ ΧΟΡΗΓΟΙ. ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΘΕΣΜΟΣ Η ΧΟΡΗΓΙΑ.# Η ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΗΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ` ΣΗΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΩΜΗ.# ΟΙ ΗΘΟΠΟΙΟΙ – ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΑΝΔΡΕΣ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΊΝΑΙ ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ..# ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΤΑΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΝΏ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΊΝΑΙ ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ.# ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ.. ΣΗΜΕΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ. ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Η ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ, Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.# ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ ΥΠΗΡΧΑΝ & ΥΠΑΡΧΟΥΝ.# ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΥΠΗΡΧΕ ΤΟ ΔΡΑΜΑ, Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΤΥΡΙΚΟ ΔΡΑΜΑ. ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΖΑ, ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ, ΣΑΤΙΡΑ, ΟΠΕΡΑ, ΟΠΕΡΕΤΑ Κ.Ά.
 69. 69. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ & ΦΥΛΑΞΗ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΘΕΑΤΡΩΝ.Η ΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ. ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΦΥΛΑΞΗΣ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙ’ ΑΥΤΗ. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΝΑΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ:1. ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠΌ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ. ΦΡΟΝΤΙΔΑ, ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ, ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ.2. ΠΡΟΒΟΛΗ ΑΠΌ ΤΑ Μ.Μ.Ε. ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ & ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ.3. ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΑΞΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΞΕΝΑΓΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΧΩΡΟ.4. ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΙΑΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ ΚΑΙ ΕΝΌΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ, ΙΔΙΩΣ ΤΟΥΣ ΘΕΡΙΝΟΥΣ ΜΗΝΕΣ, ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΕΠΙΣΚΕΨΞΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ.5. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΑΠΌ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΑΝΑΛΑΒΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ Ή ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ.6. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΕΝΤΥΠΩΝ.7. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΩΝ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΝΗΜΕΙΑ, , ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ.8. ΕΥΚΟΛΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ., ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ.
 70. 70. ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ ΝΑΩΝ & ΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ.Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΝΟΣ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ. Η ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ, ΜΕ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ. ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΡΘΕΝΩΝΑΣ ΚΑΙ Ο ΝΑΟΣ ΤΟΥ ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΣΤΟ ΣΟΥΝΙΟ. ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΑΤΡΑ ΓΝΩΣΤΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΟΦΕΛΗ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΙΚΗ ΠΗΓΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΜΕ.
 71. 71. Κατασκευή Χαλκογραφίας
 72. 72. ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ( PROJECT) ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΔΙΟΥ, ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΜΕ: ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ. Σερίφου 2, Αγ. Βαρβάρα Στόχος η εξοικείωση των παιδιών με την αναζήτηση πληροφοριών από έντυπα μέσα καθώς και η γνωριμία τους με το χώρο.
 73. 73. ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ. Πανεπιστημίου 32, ΑθήναΣτόχος η ενημέρωση των παιδιών γιατη λειτουργία των μεγάλωνβιβλιοθηκών, η γνωριμία τους με τοχώρο και η συγκέντρωσηπληροφοριακού υλικού.
 74. 74. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πανεπιστημίου 22, Αθήνα Στόχος η γνωριμία με το χώρο, ηενημέρωση των παιδιών για τηνυπηρεσία που ασχολείται με τηνανασκαφή, την αναστήλωση, τησυντήρηση και την αξιοποίηση τωναρχαίων μας μνημείων και ηπαρακολούθηση έκθεσης σχετικής μετις ανασκαφές.
 75. 75. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πανεπιστημίου 22, Αθήνα Στόχος η γνωριμία με το χώρο, ηενημέρωση των παιδιών για τηνυπηρεσία που ασχολείται με τηνανασκαφή, την αναστήλωση, τησυντήρηση και την αξιοποίηση τωναρχαίων μας μνημείων και ηπαρακολούθηση έκθεσης σχετικής μετις ανασκαφές.
 76. 76. ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ. Πανεπιστημίου 22, Αθήνα Στόχος η γνωριμία με το χώρο, ηενημέρωση των παιδιών για τηνυπηρεσία που ασχολείται με τηνανασκαφή, την αναστήλωση, τησυντήρηση και την αξιοποίηση τωναρχαίων μας μνημείων και ηπαρακολούθηση έκθεσης σχετικής μετις ανασκαφές.
 77. 77. ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ. Πανεπιστημίου 12, Αθήνα Στόχος μας η γνωριμία των παιδιώνμε ένα θαυμάσιο αρχιτεκτόνημα τουΤσίλερ, το Ιλίου Μέλαθρον, πουφυλάσσει και εκθέτει το ισχυρότερομέσο οικονομικών συναλλαγών πουμπορεί να οδηγήσει μία χώρα σεπτώχευση, δηλαδή αξιοπρόσεκτανομίσματα όλων των εποχών.
 78. 78. ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΟΔΟ,ΠΛΗΣΙΟΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑΣ.Ιερά οδός μεταξύ των Δήμων Αγ. Βαρβάρας καιΧαϊδαρίου. Στόχος η μελέτη της τοπικής μαςιστορίας, η προσεκτική παρατήρησητης φθοράς των μνημείων από τοχρόνο , τις καιρικές συνθήκες , ταδιάφορα γεγονότα καθώς και από τηνανθρώπινη συμπεριφορά.
 79. 79. Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.• Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΜΑΣ Ή Η ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ• ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ Ή Η ΦΙΛΟΧΡΗΜΑΤΙΑ ΚΑΠΟΙΩΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΛΟΥΤΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ.• ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑ.
 80. 80. ΠΗΓΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ• Διαδίκτυο• ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Εκδόσεις Ευκλείδης: ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΛΑΟΙ.• Πως ήταν η ζωή στους Αρχαίους λαούς. Απ’ την Παλαιολιθική Εποχή ως το τέλος του Αρχαίου Κόσμου το 529 μ.Χ. Κλεόβουλου Κ. Αναγνωστίδη .Εκδόσεις ΑΝΑΓΝΩΣΤΙΔΗ.• Αρχαία Ιστορία. Α΄ Γυμνασίου Ο.Ε.Δ.Β. 2006• Ιστορία των Αρχαίων Χρόνων ως το 146 π.Χ. Α΄ Γυμνασίου Ο.Ε.Δ.Β. 1982• Ιστορία του Αρχαίου Κόσμου. Α΄τάξη Ενιαίου Λυκείου 2002.• Λεξικό για το σχολείο & το γραφείο. Γ. Μπαμπινιώτη. ΚΕΝΤΡΟ ΛΕΞΙΚΟΛΟΓΙΑΣ• Λεξικό του Αρχαίου Κόσμου. Ελλάδα- Ρώμη. Γιάννη Λάμψα. Εκδόσεις ΔΟΜΗ.
 81. 81. Συμμετέχοντας στην Ομάδα « Αρχαιολάτρες» και εκπονώντας την Ερευνητική Εργασία με θέμα « Αρχαίοι ναοί και θέατρα στο φυσικό περιβάλλον» κερδίσαμε τα εξής:• 1. Γνωριστήκαμε καλύτερα μεταξύ μας και κάποιοι- κάποιες από εμάς αναπτύξαμε φιλικές σχέσεις.• 2. Αποκτήσαμε συνεργατικό πνεύμα.• 3. Αποκτήσαμε γνώσεις σχετικές με την πολιτιστική μας κληρονομιά.• 4. Μερικοί- μερικές από εμάς ανακαλύψαμε κάποιες ικανότητες που έχουμε, ενώ κάποιοι-κάποιες άλλοι-άλλες καλλιεργήσαμε δεξιότητες που ήδη διαθέταμε.• 5. Επισκεφθήκαμε τη Βιβλιοθήκη του Δήμου μας, την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Αρχαιολογική Εταιρεία, το Νομισματικό μουσείο και Αρχαία ερείπια στην Ιερά Οδό, πλησίον των Δήμων Αγ. Βαρβάρας και Χαϊδαρίου.• 6. Προβληματιστήκαμε για τα καθημερινά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περισσότερες οικογένειες της χώρας μας και προσπαθήσαμε – από κοινού- να βρούμε λύσεις.
 82. 82. Διαβάζοντας, ακούγοντας, συζητώντας, προβληματιστήκαμε περισσότερο. Και επειδή πιστεύουμε ότι κάθε πρόβλημα έχει τη λύση του καταλήξαμε στα ακόλουθα συμπεράσματα – προτάσεις:1. Όταν έχουμε κάτι καλό, χρήσιμο και αξιόλογο θα πρέπει να το προσέχουμε και να το αξιοποιούμε.2. Ζούμε σε μία εποχή που η χώρα μας έχει έντονο οικονομικό πρόβλημα. Μία από τις πηγές εσόδων μας είναι η πολιτιστική μας κληρονομιά.3. Στα σχολεία μας, δεν έχουμε δώσει έμφαση στον πολιτιστικό μας πλούτο, δεν τον γνωρίζουμε καλά και δεν τον αγαπάμε όσο πρέπει. Και γι΄αυτό δεν τον έχουμε φροντίσει όσο θα έπρεπε.4. Οι ξένοι μιλάνε με θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Θα πρέπει, λοιπόν, να « εκμεταλλευτούμε» αυτόν το θαυμασμό.
 83. 83. • 5. Θα πρέπει στο μάθημα της Ιστορίας να επιμένουμε στα πολιτιστικά θέματα.• 6. Θα πρέπει να είναι υποχρεωτικές οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους παράλληλα με τα μαθήματα της Ιστορίας.• 7. Οι Δήμοι θα πρέπει με έξοδα δικά τους να διοργανώνουν επισκέψεις των πολιτών σε αρχαιολογικούς χώρους.• 8. Οι πολίτες και οι Δήμοι να είναι υπεύθυνοι, μαζί με το Υπουργείο πολιτισμού και την Αρχαιολογική Εταιρεία για την καθαριότητα, τη φροντίδα και τη φύλαξη των Αρχαιολογικών χώρων και να αναλαμβάνουν και να υλοποιούν εκδηλώσεις πνευματικού και πολιτιστικού περιεχομένου στους χώρους αυτούς.• 9. Να φροντίζουμε όλοι και όλες το φυσικό περιβάλλον που είναι πηγή ζωής για όλους μας καθώς και τα μνημεία του παρελθόντος που είναι πνευματική τροφή για όλες τις γενιές.
 84. 84. Ευχαριστούμε πολύ όσους και όσες μας βοήθησανκαι τους ευχόμαστε από καρδιάς καθετί καλό. Ευχαριστούμε θερμά και όλους και όλες εσάς που παραβρεθήκατε στην παρουσίαση της Ερευνητικής μας Εργασίας και μας παρακολουθήσατε.

×