Php

2,366 views

Published on

Општа презентација за програмскиот јазик PHP. Што, како и зошто PHP.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
2,366
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
41
Actions
Shares
0
Downloads
81
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Првобитно бил замислен како алатка за креирање динамички веб апликации кои се извршуваат на серверската страна. Кратенката означува Personal Home Pageили PHP: Hypertext Preprocessor, (обично се изговара како пе-ха-пе или пи-ејч-пи).PHPе скриптен јазик, се извршува на серверска страна иако се комбинира со код што се извршува на клиентска страна (html, JavaScript…)Најважното кај PHP е тоа што тој е со отворен код кој е отворен под PHP лиценцата.Пример од код напишан во PHP.
 • Расмусво95та го напишал PHP/FI како замена заPerl скриптите што ги користел за одржување на својот сајт.Во1997. двајца Израелци, ЗеевСураски и Анди Гутман, од факултетот Техникон го продолжиле Ледорфовиот проект и го направиле јадрото на PHP3 јазикот. По неколку месеци, во ноември 1997, официјално го објавиле PHP/FI 2. Зеев и Анди почнале да пишуваат ново јадро на PHP во 1997, кое се нарекува Зенд машина (Zend engine) (www.zend.com која тврди дека PHP3 бил снабдуван со Zend Engine 0.5). Тие ја основале и Zend Technologies во Рамат Ган, Израел која го надгледува напредокот на PHP.
 • PHPе бесплатен и што е најважно од се е Open source. Исто така работи на повеќе платформи, Windows, Linux, Mac OS-X. PHP е доста корисен, спорен некој статистики дури 20,917,850 домени работат на php, и 1,224,183 адреси.
 • Php

  1. 1. php<br />Димитар Велков <br />Студент на ИИ<br />ПрограмервоiDevelop AD<br />Контакт: dimitar.velkov@gmail.com<br />
  2. 2. Што е PHP<br />
  3. 3. Што е PHP<br />PHP: Hypertext Preprocessor<br />Скриптен јазик (Server-side language)<br />Отворен код<br />PHP Лиценца<br /><?php echo "Hello World" ?><br />
  4. 4. PHP Историја<br />PHP/FI (Personal Home Page Tools/Forms Interpreter) – 1995 - РасмусЛердорф<br />PHP/FI 2 (PHP3) - Зеев Сураски и Анди Гутман – 1997 (50 000 веб страни 1% од вкупно страните на интернет)<br />PHP 4 – 2000 <br />PHP 5 – 13 јули 2004 со Zend Engine 2<br />
  5. 5. Пример кодови<br />1994<br />2010<br /><!--getenv HTTP_USER_AGENT--><!--ifsubstr $exec_result Mozilla-->Hey, you are using Netscape!<p><!--endif--><!--sql database select * from table where user='$username'--><!--ifless $numentries 1-->Sorry, that record does not exist<p><!--endif exit-->Welcome <!--$user-->!<p>You have <!--$index:0--> credits left in your account.<p><br />class items extends db {  function load($name) {    if(!self::$dbh) $this->connect();    try {      if(!self::$dbh) $this->connect();      $stmt = self::$dbh->prepare(“SELECT * FROM items WHERE firstname=:name                                    ORDER by ctime desc");      $ret = $stmt->execute(array('name'=>$name));     } catch (PDOException $e) {      die($e->getMessage());    }    return $ret;  }}<br />
  6. 6. Зошто PHP е одличен<br />PHP е бесплатен и open source<br />PHP е крос-платформа<br />PHP е направен за веб програмирање<br />PHP e широко корисен<br />
  7. 7. Зошто PHP е одличен<br />Подржува повеќе програмски парадигми:<br />Процедурално <br />Објектно ориентирано<br />Слабо динамичко пишување<br />ВАЖНО!<br />За програмирање со PHP <br />потреба е голема дисциплина<br />
  8. 8. Зошто PHP е одличен<br />Лесен за учење<br />Слична синтакса со C/C++ јазикот<br />Лесен за вметнување во HTML за креирање на веб страници со динамична содржина<br />Подржува C/C++ екстензии<br />
  9. 9. PHP се користи за<br />Веб страници, веб апликации<br />Command line scripting<br />Десктоп апликацииPHP-GTK / PHP-GTK 2 <br />
  10. 10. PHP Web сервери<br />Apache<br />Lighttpd<br />Microsoft Internet information Server<br /> многу други...<br />
  11. 11. Можности на PHP<br />Генерирање на html, xhtml, xml фајлови<br />Генерирање на слики, pdfфајлови, флеш клипови итн.<br />
  12. 12. Подршка за датабази<br />MySQL<br />MS-SQL<br />InterBase<br />Oracle<br />SQLite<br />PostgreSQL<br />Paradox tables<br />…<br />
  13. 13. Подршка за ODBC<br />PHP подржува Open Database Connection стандард<br />Лесно се поврзува со датабаза што го подржува овој стандард<br />
  14. 14. Голем број на вградени функции<br />Стринг функции<br />Функции за работа со низи<br />Функции за работа со дати и времиња<br />Математички функции<br />
  15. 15. Популарни Open Source Апликации<br />Joomla<br />Drupal<br />Moodle<br />Wordpress<br />….<br />
  16. 16. Популарни фрејмворзи<br />Zend Framework<br />CodeIgniter<br />Symfony<br />Cake PHP<br />Yii<br />
  17. 17. Сајтови кој користат PHP<br />www.yahoo.com<br />www.facebook.com<br />www.amazon.com<br />www.digg.com<br />www.wikipedia.org<br />…. и милиони останати <br />
  18. 18. Зашто PHP, а не нешто друго?<br />
  19. 19. Зошто не APS или Cold Fusion?<br />Предности:<br />Многу дополнителни компоненти<br />Професионална подршка<br />Недостатоци<br />CF има „не убава“ синтакса<br />$$ за јазикот<br />$$ за Microsoft windows<br />
  20. 20. Зошто не JSP, Servlets, илиJ2EE?<br />Предности<br />Добро напишано<br />Добри перформанси<br />НО.....<br />Виртуелна машина…<br />But… you can’t really use Java w/o threads ?<br />
  21. 21. Зошто да изберете PHP<br />Дизајниран за веб програмирање<br />Високи перформанси<br />Голема заедница<br />Документација<br />Лесно да се најдат програмери (ова не важи за во Македонија )<br />Код во HTML парадигма<br /><html><br /><?phpecho"Hello World";?><br /> </html><br />Интеграции, библиотеки, екстензии<br />Алатки, IDE, дебагери, профајлери<br />
  22. 22. Apache<br />PHP Серверската архитектура во Yahoo<br />Web Server<br />Load Balancer<br />web server<br />web server<br />Scripts<br />User<br />Profile<br />Server<br />Web Services<br />Ad<br />Server<br />
  23. 23. Како да започнете со PHP<br />
  24. 24. Инсталација<br />ПревземетеPHP пакет од http://www.php.net/downloads.php<br />Или инсталирајте целосен пакет Xamppили Wampкои содржат Apache, MySqlи PHP<br />
  25. 25. Специфична синтакса<br />Програмскиот код започнува со блокот <?phpа завршува со ?><br />Пример<br /><html> <br /><head> <br /><title>PHP Test</title> <br /></head> <br /><body> <br /><?php<br />echo "Hello World"; /<br />?><br /></body> <br /></html><br />
  26. 26. Променливи<br />Променливите во PHP започнуваат со $ и потоа следи името на променливата<br />Пример <br />$name, $_surname итн.<br />
  27. 27. Популарни сајтови за учење<br />www.php.net/manual<br />http://www.tuxradar.com/practicalphp<br />http://www.homeandlearn.co.uk/php/php.html<br />
  28. 28. Доколку сакате социјална мрежа како Facebook<br />http://developers.facebook.com/opensource/<br />http://developers.facebook.com/<br />
  29. 29. Прашања?<br />
  30. 30. Ви благодарам за вниманието!<br />

  ×